Усвојен Закон о легализацији

Посланици Скупштине Србије изгласали Закон о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе. Скупштина ратификовала међудржавне споразуме са Русијом, Кувајтом и УАЕ.

12.18 - Изгласани међудржавни споразуми са Русијом, Кувајтом и Уједињеним Арапским Емиратима.

12.14 - Скупштина изгласала Закон о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе.

11.32 - Посланици усвојили Закон о ефикасном коришћењу енергије.

11.16 - Гласањем о Предлогу закона о ефикасном коришћењу енергије у начелу, Скупштина започела рад.

Скупштина Србије изгласала је Закон о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе и ратификовала неколико међудржавних споразума са Русијом и Уједињеним Арапским Емиратима и Кувајтом.

Пошто су посланици са 125 гласова потврдили да постоје посебни услови да закон ступа на снагу пре утврђених осам дана од дана објављивања у Службеном гласнику, Закон о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе ступиће на снагу сутра.

Како је у начелној расправи рекао ресорни министар Велимир Илић, у Србији има око 1,3 милиона објекта за које није издата грађевинска, односно употребна дозвола, а усвојеним законским решењима биће створени услови за упис права власништва бесправно изграђених објеката, а тиме и правна сигурност у евентуалном промету, обезбеђењу хипотекарних кредита.

Влада Србије прихватила је девет амандмана, међу којима је и амандман посланичке групе СПС који предвиђа да ће право уписа у катастар имати они који су изградили куће до 300 квадратних метара, станови у стамбеним и стамбено-пословним зградама до 200, пословни простор до 100 метара квадратних, а викендице до 200, занатске радње и помоћне објекте до 100, гараже до 30 квадратних метара.

Влада је, такође, усвојила амандман СПС који је та странка поднела на одредбу која је била највише критикована, а тиче се власништва над земљом на којој се налази бесправно изграђени објекат.

Тако се ако је бесправно изграђени објекат на земљишту које је у својини или је на њему уписано право коришћења у корист неког трећег лица (физичко или правно лице или јединица локалне самоуправе, покрајина или република) уписује право својине на објекту, без стицања права на земљишту на коме је објекат изграђен.

Право својине над земљиштем на коме је бесправно изграђен објекат може бити уписано у корист власника објекта када његов власник надлежном органу достави доказ да је неким правним послом стекао право својине на земљишту.

Уколико власник објекта и власник земљишта не реше имовинско-правне односе на земљишту у року од две године од дана ступања на снагу овог закона, власник објекта је дужан да о свом трошку утврди земљиште за редовну употребу објекта и власнику земљишта исплати тржишну цену за то земљиште.

Усвојен је и амандман ЛДП, који каже да ће се упис права својине на бесправно играђеном објекту који је изграђен на катастарској парцели која је у својини, односно сукоришћењу више лица, а на којој није спроведена парцелација, извршити уз подношење једног од доказа наведених у закону и уз писмену сагласност сувласника, односно сукорисника.

Према усвојеном закону, нису предвиђени никакви трошкови и накнаде за упис објеката, а грађани ће плаћати само израду геодетског снимка, уколико је немају од раније, што износи око 10.000 динара.

Споразуми са Русијом и УАЕ

Парламент је потврдио међудржавне споразуме са Русијом, Уједињеним Арапским Емиратима и Кувајтом.

Потврђена су два споразума са Русијом - о кредиту за инфраструктуру и испорукама гаса из Руске Федерације.

Реч је о одобрењу државног извозног кредита Влади Србије од 800 милиона долара за финансирање инфраструктурних пројеката и набавке возова за Железнице Србије.

Кредит ће бити коришћен за финансирање 85 одсто вредности сваког уговора о испоруци робе, обављању радова и пружању услуга у области железнице на територији Србије између српских и руских овлашћених компанија, док ће преосталих 15 одсто обезбеђивати српски увозници за плаћање аванса.

Споразум о испорукама природног гаса из Русије у Србију предвиђа да ће се испоруке гаса обављати у периоду од 2012. до 2021. године, у обиму од пет милијарди кубних метара годишње.

Влада је навела да се споразумом, имајући у виду тренутну потрошњу природног гаса у Србији од око 2,5 милијарде кубних метара, обезбеђују количине природног гаса које могу задовољити и будућу тражњу за природним гасом.

Посланици су ратификовали и Споразум о сарадњи Србије са Уједињеним Арапским Емиратима, као и о сарадњи две земље у области одбране, о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе и доходак и о узајамном подстицању и заштити улагања.

Прихваћен је и Уговор о гаранцији Србије и Кувајтског фонда за арапски економски развој, којим је предвиђено да тај фонд стави на располагање предузећу Железнице Србије кредит у износу од 10 милиона кувајтских динара за изградњу железничке станице Београд Центар као и више споразима са УАЕ.

Кувајтски фонд је државна корпорација основана од стране државе Кувајт у циљу пружања помоћи економијама арапских и других држава у развоју, под свеукупним надзором премијера.

Пројекат предвиђа прву фазу изградње нове железничке станице Београд Центар у Прокопу, површине око 37.000 квадратних метара. У питању су осам главних, са четири споредна колосека, пет перона, конструкцију тунела за метро испод станице, постају за техничку контролу и путничке услуге, уз електро и машинске радове за возове и услуге путницима и комуналном инфраструктуром.

Период расположивости кредита је до 31. децембра 2015. године или до другог датума око којег стране могу да се договоре, са фиксном каматом од три одсто годишње. Период доспећа кредита је 18 година, укључујући период почека до четири године, док је период отплате кредита 14 година у 28 полугодишњих рата.

Уговором о гаранцији је предвиђено да Србија безусловно гарантује, као примарни дужник, а не само као јемац, благовремено и потпуно извршавање свих обавеза у вези са зајмом.

Парламент je усвојиo Закон о ефикасном коришћењу енергије, који предвиђа оснивање Буџетског фонда за енергетску ефикасност.

Усвојеним законом обезбедиће се услови за оснивање и рад Буџетског фонда за енергетску ефикасност, који представља најефикаснији начин за прикупљање и пласирање средстава која би се користила за финансирање или суфинансирање пројеката, програма и активности за ефикасније коришћење енергије.

Корисници би могли да користе Буџетски фонд за финансирање пројеката којима се унапређује енергетска ефикасност, на основу јавних конкурса.

Циљ оснивања и рада тог фонда јесте побољшање енергетске ефикасности у приватним, јавним, пословним и другим објектима, изменама, модернизацијом и заменом котлова и топлотних подстаница са инсталацијама грејања, система за припрему санитарне топлотне воде и унутрашњег осветљења, коришћењем обновљивих извора енергије у индустријским предузећима и комуналним системима.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 27. мар 2013, 06:55) - anonymous [нерегистровани]

kukavci

gradili nelegalno,dobili legalizaciju za 100e a sad još i kukaju sramota!Trebalo bi da kukaju oni što su gradili legalno,platili i po 10000e za komunalni dinar i razne takse i saglasnosti državi,čekali dve godine za dozvolu,ko će njima to da nadoknadi?

(среда, 27. мар 2013, 05:36) - anonymous [нерегистровани]

to

to ste znali da izglasate a da se vrati zemlja ljudima kojima je oteta iako je podeljena, oni to nisu mogli da sprece, 19466. niste mogli da izglasate.
!Zato sto je sve prodato.,sto Arapima sto domacim ... paq nema odakle , kad je prodavan 1 ha za evro.

(среда, 20. мар 2013, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

lg

au geodetski snimak, nemam pojma sta jer to ali pise 1€ po 1 m2 oko 150 € plus mozda vise, plus dodatne takse u katastru definitivno skupo, skupo. Da imam taj novac sigurni bih platila kurs jezika bar ili internet adsl pa ici neki online a ne sedela po ceo dan u to jedino sto imam, pa jos trazila po sporom wifi informacije koliko moze nekome da padne na pamet da mi uzme jos i od onog sto nemam nista. Definitivni mi nije milo sto zivim u zemlji gde nemam posla i jedino ima bolesti pa jos mi fale i birokrate na ledjima da me ubede da je i od nista moguce uzeti nesto. Da imam novca prvo bih otisla i iz zemlje.

(среда, 20. мар 2013, 13:25) - anonymous [нерегистровани]

lg

Bezveze, koja li je procedura za to? Nista nisu rekli na radiu, sta treba od papira? Bolje da je nekako jednostavno ako placas recimo struju za taj objekat i zemljiste je na isto ime da se automatski upise, valjda imaju podatke po racunarima i u katastru i u elektro-distribuciji, mnogo lakse nego da maltretiraju bolesne ljude i jos da prete. Jednostavno sami nek urade. U jedan dan mogu da upisu sve, pa kasnije ce se vec utvrditi kolika je povrsina, naci ce se vremenom neko papir da naknadno urade. Mada kakva je zemlja ja se cudim kako ce ljidi da plate porez? Ni 500 din godisnje nema da imaju kad ne rade nigde, a i ko ima penzuju do 20 hiljada i mesecno izdvoji recimo da kupi parce mesa sada ce morati i to da se osrekne. Nista ne vredi jednostavno ljudi nemaju novca, a ovi pa koji kradu kolko god da imaju niko nece izvuci dinar od njih, dovoljno su lukavi.

(недеља, 17. мар 2013, 17:01) - dani [нерегистровани]

cene

kada su u pitanju cene geodetskih usluga,a gradjani su tu najosetljiviji mislim da ce doci do ispoljavanja nezadovoljstva ,jer nije bas najjasnije objasnjen troskovnih pomenutih radova,tako da ce izvodjaci radova imati velike probleme pri naplati kada ispostave racun .

(петак, 15. мар 2013, 21:27) - Thor [нерегистровани]

Thor

Konačno da se malo i zakon obnovi i unapredi. Ovo je trebalo mnogo ranije da se izglasa, al bolje i sad nego nikad.

(петак, 15. мар 2013, 13:27) - Pikapolona [нерегистровани]

sprečiti i lečiti

pa, ili rušenje, ili legalizacija, ostaviti kao nelegalno bi bila naša neodgovornost i nespremnost da se suočimo sa problemima... ili grešim? ali slažem se da je to haos u najavi, i da bi se sprečila dalja hrabrost ljudi da to i dalje čine znajući da će proći nekažnjeno bih uvela visoke kazne za takvu gradnju, i visoku cenu legalizacije.