Протест у Косовској Митровици

Председници српских општина са севера покрајине поручили са протеста у Косовској Митровици да се Срби неће интегрисати у независно Косово. Истичу да нико нема право да успоставља царину и границу са Србијом зарад, како кажу, добијања датума за почетак преговора са ЕУ.

Председници локалних самоуправа са севера Косова и Метохије организовали су митинг у северном делу Косовске Митровице како би послали поруку да Срби не прихватају интеграцију у независно Косово.

На митингу је акламацијом прихваћена декларација у којој се каже да нико нема право да укида институције Србије које делују на северу Косова.

Срби са севера Косова су на скупу најавили све видове грађанске непослушности, чак и барикаде на путевима, да би спречили формирање приштинских институција и на северу.

У декларацији се одбацују сви споразуми Београда и Приштине постигнути у Бриселу уз посредсовање ЕУ, и оцењује се да нико нема право да "мења уставно-правни поредак" и "успоставља границе и царине са Србијом" на прелазима Јариње и Брњак.

Од Уставног суда Србиј затражено је да без одлагања донесе оцену уставности споразума из Брисела и уредби Владе Србије донетих на основу тога.

"Изричито захтевамо да се прекину даљи преговори и прихватање наметнутих и штетних споразума", пише у декларацији.

У Декларацији се од међународне заједнице захтева да нађе и казни одговорне за нападе на косовске Србе, на њихова гробља и културну баштину.

На митингу, који је почео нешто после 12 часова на Тргу Шумадија окупило се око више хиљада грађана из четири општине са севера Косова. Скупу су присуствовали и председници општина и скупштина општина Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток. Митинг је организован под слоганом "Стоп бриселским обманана и преварама".

Обраћајући се грађанима, председник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је да се већ 13 година са Трга Шумадија у Косовској Митровици упућују поруке јавности да је Косово део Србије, а ми њени држављани.

"Ту поруку ћемо и данас пренети, али у име истине преносимо и поруку нашој власти у Београду да су бриселски споразуми хашка пресуда српском народу на Косову и Метохији, где се силом жели наша интеграција у независно Косово", рекао је Ристић.

Председник општине Зубин Поток указао је да Срби са Косова не могу прихватити да буду цена добијања датума почетка преговора са Европском унијом.

"За нас не постоји независно Косово. То је држава у покушају. Морамо остати јединствени и да радимо на томе да не прихватимо интеграцију у независно Косово", поручио је Ристић.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић рекао је да воља, морал, јединство и спремност на сопствену жртву за очување Косова и Метохије никада није било веће.

"Непријатељима српског народа поручујемо да се нећемо предати и дозволити да нам отму Косово. Не бранимо само север, већ читав простор Косова и Метохије", рекао је Пантић, истичући да ће Срби са севера Косова учинити све ради опстанка њихове браће јужно од Ибра.

Пантић је позвао Владу Србије да не прими заменика косовског премијера и министра за локалну самоуправу Слободана Петровића на разговор, јер ће убудуће моћи да разговарају само са њим.

Осим представника локалних самоуправа, на скупу су говорили представници здравствених и просветних институција, студената, пензионера, привредника, јавног и културног живота.

број коментара 25 пошаљи коментар
(четвртак, 31. јан 2013, 04:59)
Nokia [нерегистровани]

Kosovo

Jutros oko 3 sata cule se svirene za uzbunu u Kos.Mitrovici

(четвртак, 31. јан 2013, 01:10)
anonymous [нерегистровани]

referendum

Zemljace,vrli Srbine ,u potpunosti se slazem sa svim sto ste rekli. Referendum po svaku cenu.Iza referenduma se nazovi nasi politicari mogu u potpunosti sakriti. Volja naroda je izvrsna i tacka. Srbi Kosmeta i teritorija Srbije Kosmet se ne mogu prodati zarad datuma za pregovore. Mimo odluke i volje naroda niko nije ovlascen da trguje teritorijom i narodom.Sve podrske braci Srbima na Kosmetu

(четвртак, 31. јан 2013, 00:03)
anonymous [нерегистровани]

re. dosta je vise protesta

U pravu si, Srbi i Albanci treba da se pomire. Treba da se omoguci da mogu proterani Srbi da se vrate na KiM, treba da vratite Srbiji otete firme koje ste kriminalno privatizovali. Treba sve Crkve, Manastiri i Spomenici da obnovite, treba pohapsiti i Srbe i Albance koji su cinili zlocine. Treba Srbima dati ista prava kao sto imaju Albanci u Presevu, Bujanovcu i Medvedji. Treba crkveno vlasnistvo vratiti Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. I na kraju trebaju Albanci shvatiti, kada se sve ovo vrati sto sam naveo, da oni upravo zive u Srbiji, da se pomire sa tim, da KiM nikada nece biti nezavisno ili deo velike Albanije..

(среда, 30. јан 2013, 23:09)
Alex [нерегистровани]

Re: [info]

bice onako kako nemci kazu

(среда, 30. јан 2013, 23:01)
Provac [нерегистровани]

podrska

zelim da podrzim srpski rod na nasem kosovu jel to je nase i niko nema pravo da odlucuje osim onih koji zive dole tu je tekla srpska krv zar je to neko zaboravio zar kosovo da poklonimo ko to uzima sebi za pravo radi EU nikada ni po koju cenu zar bi se Srbija zvala bez Kosova Srbija Sta bi reko Lazar i Milos sad kad bi mogli ili svi ili nikad kleknuti i pogled u nebo.Pozdrav Srpskom Kosovu do Peci.

(среда, 30. јан 2013, 22:36)
anonymous [нерегистровани]

Na cedilu

Jadan nas narod na Kosmetu, ostavljen "na cedilu" od strane Beograda....

(среда, 30. јан 2013, 21:53)
anonymous [нерегистровани]

podrska

100% ste u pravu!!!

(среда, 30. јан 2013, 20:56)
anonymous [нерегистровани]

referendum

Nikolicu, Dacicu, za Boga miloga dajte taj referendum vec jednom i smirite Srboju. Ako narod nece u EU da li vi mislite ta naturanjem EU-je ce poboljsati stanje? Razmislite!!!! Srpeski narod je narod sa ponosom i onon sto nece, nece ga nikada prihvatiti. Nije sve na polityicarima. Imamo toliko puno primera da su politicari nametnuli nesto narodu, posle toga narod nije prihvatio i usledila su izvinjenja. Ako je ova vlada toliko bolja od prethinih, pustite naroda da odluci, drzava lezi na narodu isto kao vojska na kaplarima ne na generalima. Pozdrav iz Kanade. 

(среда, 30. јан 2013, 20:53)
anonymous [нерегистровани]

Srbin

Jedno pitanje za sve medije kad nazivate Srbe sa Kosova Kosovski Srbi kako onda nas u Americi nazivate jel Americki Srbi, ja sam drzavljanin Srbije i Srbin sam i Amerikanci me kazu da sam Srbin a ne Americki Srbin pa kad slusaju nase medije pitaju se ko su ti Kosovski Srbi jer i njih nazivate kao one u Nemackoj Luzicki Srbi

(среда, 30. јан 2013, 20:05)
hamit skopje [нерегистровани]

dosta vise proteste

jednostavno mora se pomiriti srbski i albanski narod u taj deo kosova.