Сао Томе има принципе о Косову

Афричка држава Сао Томе и Принципе поништила признавање Косова, јер одлука претходне коалиционе владе те земље никада није усвојена у скупштини. Традиција добрих односа двеју земаља нашла је потврду и у овом праведном чину, рекао премијер Ивица Дачић.

Председник Сао Томе и Принципе, Мануел Пинто да Коста, донео је одлуку о поништењу признавања независности Косова пошто одлука претходне коалиционе владе те земље никада није усвојена у скупштини, преноси приштински лист Коха диторе.

"Поклон који је заменик премијера Беџет Пацоли дао Косову за новогодишње празнике 2011. показао се као ‘празан'", истиче лист, након долуке председника афричке земље Сао Томе и Принципе да поништи одлуку о Косову.

Тадашња влада Сао Томе и Принципе је у марту 2012. године, три месеца после Пацолијеве изјаве, донела одлуку која никада није ступила на снагу. 

Разлог за негласање у скупштини Сао Томе и Принципе били су проблеми које је демократска влада имала са скупштинском већином.

У косовској влади, међутим, нису изгледа узбуђени одлуком председника Сао Томе и Принципе.

Јетлир Зуберај, саветник заменика премијера Пацолија, рекао је да је признавање из те државе одрживо и да Влада Косова не коментарише унутрашња догађања.

"Признавање Сао Томеа је завршена прича. Имамо усмено признање да је Влада Сао Томеа донела одлуку о признавању Републике Косово. Не коментаришемо унутрашње стање те државе", рекао је Зуберај.  

Косовску независност, проглашену једнострано, до сада је признало 96 земаља.

Дачић: Важан и праведан чин 

Премијер Ивица Дачић упутио је честитку Габријелу Аркањи Фереиру да Кости поводом избора на функцију премијера Демократске Републике Сао Томе и Принципе.

"У име Владе Србије и у своје лично име упућујем Вам искрене честитке и најбоље жеље за успешно вршење Ваше одговорне дужности. Користим ову прилику да захвалим на одлуци о стављању вета на одлуку о признавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, коју је донела претходна влада Демократске Републике Сао Томе и Принципе", наводи се у честитки Дачића.

Председник Владе Србије истакао је да је традиција добрих односа двеју земаља нашла потврду и у овом важном и праведном чину, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

број коментара 31 Пошаљи коментар
(субота, 12. јан 2013, 00:36) - Nele Srbin [нерегистровани]

Svaka cast

Svaka cast prijateljskoj zemilji Sao Tome i Principe na ovakvoj odluci.Iskreno se nadam da ce tako ostati i da ce i druge drzave koje su priznale "nezavisnost"Srpskog Kosova i Metohije
povuci ta priznanja.

(петак, 11. јан 2013, 19:26) - anonymous Срна [нерегистровани]

Искрено

Драже су ми ове звездице Сао Томе,за коју сам први пут чула,него све могуће звездице ЕУ.Пријатељи се најбоље у невољи препознају.

(петак, 11. јан 2013, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

1111

lepo je imat prijatelja.

(петак, 11. јан 2013, 18:36) - sveto lalic [нерегистровани]

sao tome

Kada ce susedi crnogorci u njihovoj palati povuci priznanje kosova.

(петак, 11. јан 2013, 16:30) - Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

Hvala,

Gospodu Bogu, Hvala svim drzavama koje podrzavaju Srbiju u ocuvanju celovitosti drzave pod granicama priznatim u UN. Sada treba da pocnu ostale drzave regiona da poniste priznavanje nezavisnosti BANANA republike Kosovo. Kosovo je Srbija, Zivela celovita Srbija !!!!

(петак, 11. јан 2013, 15:59) - Runjocaveman [нерегистровани]

Razgovori

Nebi trebalo pocet razgovore o Kosovu dok drzave koje su priznale ne povuku priznanje, kad budu postovale UN o Kosovu pocecemo da razgovaramo.

(петак, 11. јан 2013, 15:24) - anonymous [нерегистровани]

Jedna zemlja vise ili manje...

Nije nikakav problem, puno vaznije je da su velike i poznate zemlje prograsili Kosovo zavisno, sve ostalo nije uopste interesantno.

(петак, 11. јан 2013, 15:14) - nemanja srbin [нерегистровани]

svaka cast

Svaka cast ovoj drzavi sto nije priznala nezavisnost Kosmeta.Ja se nadam da ce i mnoge druge zemlje da isto poniste priznavanje Kosmeta.Hvala Sao Tome i Principe.Albancima je krivo zbog ovakve odluke ali nece da priznaju da im je krivo.Albanci su mnogo puta do sada lagali da su jos neke zemlje priznale Kosmet a onda je stiglo obavestenje iz tih zemalja da nisu priznale nezavisnost.KOSOVO JE SRBIJA.

(петак, 11. јан 2013, 14:59) - anonymous [нерегистровани]

re: ahahaha....

A ti si vjerovatno atase vlade Sao Tome i Principe pa znas sta ce se desavati?? Ne znam samo sta je toliko smijesno?

(петак, 11. јан 2013, 14:52) - Nemanja [нерегистровани]

Moramo se boriti da što manje država prizna nezavisnost Kosova

Do sada je mnogo država priznalo secesiju naše južne pokrajine, čak 96. Bojim se da bi taj broj mogao postati još veći. Naša Vlada se mora boriti da diplomatskim stedstvima spreči dalje priznavanje nezavisnosti Kosova od država članica UN, a ako je to moguće i da se taj broj smanji. Ne smemo dozvoliti da se ojača nezavisnost Kosova.