Обезбеђен новац за војвођански буџет

Бојан Пајтић каже да су обезбеђена средства за изградњу деонице пута Нови Сад-Рума и да су о томе добили сагласност Републичког министарства финансија и привреде. Та средства су, како објашњавају у Министарству, иначе планирана буџетом за 2013. годину. Пајтић каже да ће тако буџет покрајине чинити седам одсто републичког буџета, како стоји у Уставу Србије.

Председник покрајинске Владе Бојан Пајтић каже да су обезбеђена средства за изградњу деонице пута Нови Сад-Рума и да су о томе добили сагласност Републичког министарства финансија и привреде. Та средства су, како објашњавају у Министарству, иначе планирана буџетом за 2013. годину, као капитални трансфер, уз гаранције Србије за кредит кинеској Ексим банци којим ће бити реализован пројекат.

Бојан Пајтић је изјавио да ће Република за покрајински буџет издвојити још 12 милијарди динара за капитална улагања, чиме, како је рекао, нема више потребе за привременим финансирањем покрајине.

Пајтић је новинарима у Влади Војводине рекао да ће врло брзо изаћи са предлогом буџета за 2013. који ће износити 71 милијарду динара, што задовољава уставну гаранцију да буџет Војводини чини седам одсто буџета Србије.

"Новац ће бити искоришћен за наш најприоритетнији програм, а то је изградња полуауто-пута од Новог Сада до Руме, који подразумева и изградњу тунела кроз Фрушку гору", рекао је Пајтић.

Додао је да Војводина кроз тај пројекат жели да пружи могућност развоја неразвијеним деловима Војводине.

Пајтић је рекао да је зато предлог Републике прихваћен, јер омогућава да Војводина дефинише буџет у складу са уставним оквирима.

"Отпали су разлози за привремено финансирање и тиме је практично задовољен уставни оквир, а испуњава се и услов да три седмине средстава иде у капитална улагања", рекао је Пајтић.

Према његовим речима, Покрајина је инсистирала да Војводина добије средства која јој се гарантују по Уставу и у том правцу најавила поступак пред Уставним судом и покретање парничних поступака.

"Разговори са председником државе Томиславом Николићем и министром финансија Србије Млађаном Динкићем су уродили плодом и нема више никаквог разлога да покрећемо поступке пред судовима због актуелног буџета Србије", нагласио је Пајтић.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић оценио је да је веома значајно да се поштује највиши правни акт државе јер је он темељ једне државе и неозбиљно би било да се он не поштује.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. дец 2012, 20:00) - anonymous [нерегистровани]

Питам се?

Питам се да ли покрајнско органи власти имају неко друго питање осим "ГДЕ СУ НАШЕ ПАРЕ".Да ли су се било када тако гласно огласили када су пољопривредници у Војводини штрајковали због тога што је пољопривреда којом се бави највећи број становника Војводине у веома тешком положају.Пре извесног времена је господин Пајтић изјавио да ће приорите покрајнске владе бити развој индустрије која колико се ја разумем углавном постоји у градовима.Питам се шта ће у том случају бити са војвођанским селима?Не знам о којим парама он прича кад у Војводини опада природни прираштај и самим тим је све мањи број оних који могу да плаћају порез.Никада нисам чула да чаланови покрајнске владе помињу ове пробелеме,лоше стање пољопривреде,негативни природни прираштај.Сада када им је република дала новац видећемо шта ће са њим.Ако се тим новцем Војводина не помери са мртве тачке онда за то неко мора и да одговара или да врати новац.

(четвртак, 13. дец 2012, 16:44) - anonymous [нерегистровани]

Muze???

Marko covece prvo se ti informisi, kako BG kao glavni grad muze celu Srbiju tako Novi Sad muze ceo sever Srbije...o cemu mi pricamo alo pa ogroman deo ovih para ce zavrsiti u NS-u a mi obicni gradjani necemo videti dinara.....smorili ste vise sa komunistickim fazonima!
Pozdrav iz Srema!

(четвртак, 13. дец 2012, 16:41) - anonymous [нерегистровани]

Uvedite red

Ma pustite me te price kako se u severna Srbija muze, zivim u Sremu i mogu samo reci da pokrajinsku vladu treba pod hitno ukinutu i sredstva staviti na raspolaganje opstinama. To je jedino resenje.Pozz iz Srema!

(четвртак, 13. дец 2012, 16:02) - Marko [нерегистровани]

Prvo se informisite,pa onda pricaj te.

Ko koga muze?
Da vidimo gde se proizvodi ulje,brasno,secar,nafta(bezin,dizel...),mlecni proizvodi,vina...i jos sto cuda.Dakle,a gde odlaze svi porezi???Vojvodina puni budzet sa 40-50%,ako ne i vise.I naravno vecinom iz proizvodnje.Dok se u Leskovcu,Pirotu... smisljaju radna mesta u opstini kao bi ljudi imali posao umesto da smisle nesto pametno da proizvode,a Beograda necu ni da spominjem.

(четвртак, 13. дец 2012, 15:26) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

Ko i gde trosi te pare i za sta i za koga? To mora da se stavi u javnoct i to odmah. Takodje videti sta radi i cemu sluzi vojvodjanska administracija, kada postoje opstinske administracije: ko su ti ljudi, koliko ih je, za sta su odgovorni. Ili ce na tim prostorima i dalje vaziti pravila iz 1974 i komunizma, sto je nedopustivo u 21 veku.

(четвртак, 13. дец 2012, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

@@@@@@@@

svi traze bre novac ,a niko ga ne zaradjuje i umnozava.

(четвртак, 13. дец 2012, 14:52) - anonymous [нерегистровани]

И?

Ко кога сада ту музе?!

(четвртак, 13. дец 2012, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

Čemu služi ta vojvođanska administracija?

Bolje da se pare prebace direktno opštinama.