Интервју: Дмитриј Рогозин

Русија ће и даље подржавати Србију по питању Косова и Метохије, рекао потпредседник Владе Руске Федерације Дмитриј Рогозин у ексклузивном интервјуу РТС-у. Правда је да Косово јесте неодвојиви део Србије и ми бранимо међународно право, поручио је Рогозин.

Потпредседник Владе Руске Федерације Дмитриј Рогозин рекао је у ексклузивном интервјуу РТС-у да ће Русија и даље подржавати Србију по питању Косова и Метохије.

"Рећи ћу вам отворено, јесмо блиски пријатељи, али Русија није ваш адвокат. Ми овде јесмо адвокати права и истине, а правда је у томе да Косово јесте неодвојиви део Србије и ту ми бранимо међународно право", рекао је први потпредседник Владе Русије задужен за одбрамбену индустрију.

Рогозин је нагласио да су, у том смислу, сигурно на српској страни и да Србија треба да се држи те позиције.

"Русија није адвокат Србије него адвокат конзистентних међународних односа за које смо ми дали много крви. Двадесет седам милиона људи је погинуло да би се изградио тај систем. Русија ће да брани тај систем и, ако се ви будете држали те позиције, ми ћемо вас, наравно, у томе подржавати", рекао је Рогозин.

Председник Русије Владимир Путин је недавно позвао Србију да се окрене ка Истоку. Међутим, тумачења да то значи да Србија мора да бира између Русије и Европске уније, Рогозин назива спекулацијама и провокацијама.

"Како да вам бранимо да имате односе са ЕУ, кад је Унија наш стратешки партнер и 55 одсто наше спољне трговине се одвија управо са Европском унијом", напомиње Рогозин.

Потпредседник руске владе каже да Србија треба да направи један избор, а то је да следи сопствене националне интересе.

"Односи са Русијом за вас значе огромно тржиште и огроман потенцијал, али и односи са Европском унијом имају своју вредност и то треба да градите, али узимајући у обзир тешке лекције из прошлости. Дакле, не постоји избор 'или Европска унија или Русија'", истиче Рогозин.

Потенцијал за војнотехничку сарадњу 

Током посете Србији, Дмитриј Рогозин могао је да види српску војну технику и каже да је приметио неколико веома занимљивих примера, који би могли бити допремљени у Русију. Тамошњи стручњаци проверили би да ли та техника функционише у руским условима и обавили би нека испитивања.

"Под утиском сам онога што сам видео и мислим да, упркос проблемима са којима се суочава одбрамбени комплекс Србије, овде постоји конструкторски и интелектуални потенцијал и можда бисмо могли да остваримо даљу сарадњу, како у смислу производње, тако и у виду формирања заједничког конструкторског бироа", објашњава Рогозин.

Рогозин је после сусрета са српским званичницима, коментаришући и даље видљиве последице бомбардовања 1999. године, рекао да је циљ ове посете да Србија постане толико јака да нико не може војно да је угрози.

Трагична искуства из 1999. године показала су да Србија има несавршену противваздухопловну одбрану, објашњава Рогозин своје речи, прецизирајући да наша противваздушна одбрана није могла ефикасно да се бори против неочекиваних напада у којима су коришћене крстареће ракете и високопрецизно наоружање.

"Ми смо спремни ту да помогнемо, кроз нашу сарадњу, јер Русија има савршенe системе, савршену технику која може да се упореди са америчким системима. У неком смислу, наши системи су чак много јачи у борби против балистичких ракета и у гађању ваздушних циљева. Кроз нашу сарадњу, морамо да искористимо искуство Русије, јер Србија треба да брани своје принципе и територијални суверенитет и независност и за то јој је потребна физичка, војна снага", истиче руски званичник.

Подсећа да је четири године биo представник Русије у седишту НАТО-а, па може да каже да "западни партнери и Американци уважавају снагу", па ће Србија, ако буде имала снагу, моћи да се бори за своја права.

Србија и Русија – љубав на први поглед 

Неоспорно је да су политички односи Србије и Русије одлични, али их не прате увек одговарајуће привредни односи. Руски званичник сликовито објашњава шта је могући разлог.

"Често бива да, када људи гаје осећања једни према другима, онда их је помало срам да постављају нека финасијска, материјална питања. Не можемо да замислимо, рецимо, да момак позове девојку у ресторан и да каже: 'хајде да поделимо рачун' или да тражи да она плати", указује Рогозин.

"Између Србије и Русије постоји љубав на први поглед. Значи, није то љубав која је заснована на некој рачуници. Веома је важно да ми кренемо и са реализацијом материјалног, финансијског дела наших односа, да поставимо основ. Треба да водимо прагматичну политику и да доведемо до тога да наши односи имају висок ниво капитализације. Дакле, све ово може да доведе до добрих прихода", каже Рогозин и понавља да Русија никада није постављала препреке Србији у њеним односима са Европском унијом и са суседним државама. 

Потпредседник руске владе напомиње да веома добро осећа све топле речи које су биле изречене током ове посете, између осталог, и према Владимиру Путину.

"Срби добро знају да и Руси гаје слична осећања и ја могу да кажем да све ово може да доведе до тога да, поред наших добрих односа, остваримо и добре приходе. Ми имамо добре потенцијале и треба да кренемо са тим што пре", закључио је Дмитриј Рогозин.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(четвртак, 29. нов 2012, 21:46) - anonymous [нерегистровани]

ceo

Gde se moze naci ceo intervju?

(четвртак, 29. нов 2012, 11:37) - Даба [нерегистровани]

Рогозин

Рогозин је већи пријатељ Србије од самих Срба.

(четвртак, 29. нов 2012, 11:31) - anonymous [нерегистровани]

Prijatelji

Svi koji su bombardovali moju zemlju, koji dan danas podrzavaju uzurpaciju i drzavne i privatne imovine, cija justicija nije slepa, nisu moji prijatelji.

(четвртак, 29. нов 2012, 08:09) - anonymous [нерегистровани]

Ruske Baze u Srbiji.

i sve to da se postavi ispred tvoje kuce da mozes mirno da spavas...zivela Srbija u EU i NATO-u..

(четвртак, 29. нов 2012, 02:48) - Runjocaveman [нерегистровани]

Vera u srpstvo

Verujem da ce Dimitri Rogozin ohrabrit Srbiju.

(четвртак, 29. нов 2012, 02:02) - Miroslav D. [нерегистровани]

Prijatelji

Lepo je cuti neku lepu rec i podrsku prijateljske Rusije za nas i nasu zemlju, posle toliko sumornih dogadjaja i ruznih stvari koje su nam se dogadjale i dogadjaju.

(четвртак, 29. нов 2012, 01:41) - anonymous [нерегистровани]

Brat

Nasa nam braca Rusi daju savet i nude konkretnu pomoc da postanemo drzava koju ce svako uvazavati.

(четвртак, 29. нов 2012, 00:22) - Valter [нерегистровани]

srbija-rusija

Srbija - Rusija......

(четвртак, 29. нов 2012, 00:14) - Stevan [нерегистровани]

Svaka cast Rogozinu

Zelim da se zahvalim ruskom bratu Dimitriju Rogozinu sto nas kao i Vladimir Putin godinama iskreno podrzava.Sada je Rusija ojacala i moze da nam pomogne u svakom pogledu ali bi i mi trebali iskreno njima da se okrenemo i da odustanemo od politike ulaska u Evropsku Uniju koja je vec bankrotirala i nezna sta ce i sa svojim postojecim clanicama da radi.Kako rece nas Patrijarh Irinej nama je mesto u Ruskoj Federaciji sa prijateljskim i bratskim Ruskim narodom.Srbija-Rusija,ne treba nam unija.

(среда, 28. нов 2012, 23:03) - Рокосовски [нерегистровани]

Радост

је у срцу сваког искреног човека, када се помене 27 милиона људи, жртава у Великом Отаџбинском Рату. Ти људи су донели победу над нацизмом жртвујући свој живот. Такве историјске чињенице увек треба помињати и не дозволити ревидирање историје.