Оскрнављена православна црква у Штимљу

Црква светог Арханђела Михајла у Штимљу оскрнављена је и потпуно опустошена. То један од најозбиљнијих напада на српске православне цркве последњих година и таква недела се не смеју толерисати, саопштено је из Рашко-призренске епархије.

Црква светог Арханђела Михајла у Штимљу, на Косову и Метохији, оскрнављена је и опљачкана, саопштила је Рашко-призренска епархија. Установљено је да је однет комплетан оловни кров и да је црква потпуно опустошена.

Сви прозори на доњем делу цркве поломњени су каменицама које су у цркву убациване са стране. Врата на припрати храма су такође поломљена. Унутрашњост цркве је демолирана и из зидова су извађени електрични каблови. У припрати храма налази се већа рупа у зиду из које су извучени уређаји за електро-инсталацију цркве.

Полиција у Штимљу ухапсила је четири Албанца осумњичена да су оскрнавили цркву.

Из Епархије кажу да је то један од најозбиљнијих напада на српске православне цркве последњих година. Владика рашко-призренски Теодосије изјавио је да се ради о вандалском чину и да од косовских органа очекује да предузму оштрије мере заштите православних објеката.

"Најоштрије осуђујемо скрнављење наше цркве у Штимљу, која је обнављана претходних година новчаним средствима УНЕСКО и за чију се заштиту наша Црква годинама мукотрпно залагала", наведено је у саопштењу Рашко-призренске епархије.

Протојереј ставрофор Живојин Којић, задужен за Цркву светог Арханђела Михајла у Штимљу, посетио је храм након што је добио информације да је на цркви причињена озбиљна штета.

"И овом приликом се показало да ово друштво и посебно Косовска полиција нису у стању да заштите хришћанске светиње од безобзирног уништавања и пљачке", наводи се у саопштењу. Из Епархије најављују да ће обавестити све међународне факторе, УНЕСКО, али и генералног секретара УН, који ускоро треба да посети Косово и Метохију.

"Косово је, нажалост, данас једина територија на мапи Европе где се скрнаве и уништавају хришћанске цркве, што представља огромну срамоту пред целим цивилизованим светом", истиче се у саопштењу.

Из Епархије указују да ниједно друштво не може да се нада бољој будућности, уколико већ годинама допушта уништавање верске и културне баштине која представља темељ европске цивилизације.

Храм светог Арханђела Михајла у Штимљу саграђен је почетком 20. века и тешко је оштећен након оружаног сукоба на Косову и Метохији 1999. године. Нова страдања овај храм је претрпео у мартовском погрому 2004. године, а процес обнове је почео 2005. године, чишћењем храма и постављањем нових врата, прозора и металне ограде.

У периоду 2009-2010. обнову храма је преузео УНЕСКО и обезбедио новчана средстава у износу од 75.000 евра, а и поред наставка обнове често су се дешавале крађе материјала и оштећења.

У последњем извештају Савета Европе из априла 2012. године посебно се наглашава потреба боље заштите тог објекта.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. јул 2012, 23:05) - // [нерегистровани]

??

eto to je to demokratsko i nezavisno kosovo koje stvaraju sada i deo evrope

(четвртак, 19. јул 2012, 22:52) - anonymous [нерегистровани]

Treba jos nesto

Za dve nedelje ubijeno dvoje, povredjeno ko zna koliko, oskrnavljena crkva, jel treba jos nesto da se desi da bi ovi iz medjunarodne zajedncie reagovali. Vidi se politika dvostrukih arsina koju sprovode. Hoce li ova nasa zemlja vise da reaguje, svaki odgovor je legitiman, pa i onaj koji niko ne sme da pomene.

(четвртак, 19. јул 2012, 22:51) - anonymous [нерегистровани]

Срамота!

Срамота је шта се све тамо догађа, а нико ништа не спомиње, да је уништена џамија, да л' конкретно на Космету или било где друго у Србији, цео свет би брујао о томе.