Србија није признала Косово

Договором из Брисела Србија није признала независност Косова, већ је напротив, Резолуцији 1244 дала нови живот и потврду на међународној сцени, рекао шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић. Фуснота се неће истопити, каже Стефановић.

Шеф београдског преговарачког тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић представио је јавности детаље договора у Бриселу и рекао да Србија није признала Косово, нити ће то икада учинити.

"Србија није признала независност Косова, већ је напротив, Резолуцији 1244 дала нови живот и потврду на међународној сцени", рекао је Стефановић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Стефановић је истакао и да је постигнути договор потпуно у складу са Уставом и националним интересима Србије.

"Ставови који се чују из Вашингтона и Приштине да ће овај договор помоћи у признавању независности Косова нису исправни", нагласио је Стефановић.

Стефановић је истакао да ће Приштина у регионалним иницијативама бити представљена на асиметричан начин, без прејудицирања независности.

Предмет највећег спорења у Бриселу била је фуснота, рекао је Стефановић. То што није прихваћен захтев Приштине да декларација о независноти Косова буде документ на који ће се позивати, сматра значајним успехом нашег тима.

"Србија никад није била против регионалног представљања Приштине, она је већ чланица у 95 одсто организација, јер кроз рад са њима у тим организацијама Србија остварује утицај на одлуке које доносе. Важно је што Приштина неће моћи да истиче елементе државности", истиче Стефановић.

На питање да ли је и дефинитивно утврђено каква ће бити улога Еулекса, будући да је Приштина тврдила да је она посматрачка, Београд да је извршна, а Еулекс да још није дефинисана, Стефановић је рекао да та мисија треба да функционише на статусно неутралан начин.

"У протоколу је потврђено Еулексово присуство и мандат који јасно дефинише северне прелазе као специфичне. За нас је најважније да Еулекс настави своју функцију и присуство на Јарињу и Брњаку, а присуство албанских цариника ће бити у форми царинских сведока и то је то", истакао је Стефановић.

Фуснота се неће истопити

Знам да је звездица код неких предмет подсмеха, али је важно оно што испод ње пише, а то је да се враћа Резулуција 1244 у међународну арену и потврђује и њен значај, као и сви елементи нашег интереса и државе, рекао је Стефановић.

Уз опаску да је саветован да не коментарише изјаву шефа преговарачког тима Приштине Едите Тахири да је "звездица као пахуљица и да ће се до пролећа истопити", Стефановић је рекао да се вара онај ко тако мисли.

"Зима њиховог незадовољства неће проћи, јер се ова фуснота неће истопити", рекао је Стефановић.

Стефановић је још једном нагласио да је српска делегација спремна да настави дијалог у што скорије време и да би, по његоовом мишљењу, тада требало да се расправља о повратку расељених, повратку њихове имовине и о несталима.

"На то желимо да ставимо акценат, као и о разговорима о електричној енергији и Телекому о којима смо већ разговарали, али као што знате ту постоје велики проблеми", додао је Стефановић.

Стефановић је демантовао и све спекулације да ће Косово отворити канцеларију у Београду.

Шеф тима Београда рекао је и да ће два споразума, која нису потписана, бити достављена Скупштини на разматрање пошто их усвоји Влада.

Иначе, представници Београда и Приштине јуче су, после три дана маратонских  преговора, постигли договор о регионалном представљању Косова и интегрисаном управљању прелазима.

Косово ће на регионалним форумима бити представљено уз фусноту у којој ће бити наведени Резолуција 1244 и мишљење Међународног суда правде о декларацији о независности.

У тексту фусноте писаће: "Овај назив, без прејудицирања статуса Косова, у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП-а о декларацији о независности Косова".

СНВ против, Жбогар за

Председник Српског националног већа (СНВ) северног Косова и Метохије Милан Ивановић, позвао је опозиционе посланике у Скупштини Србије да затраже хитно заказивање седнице парламента и одбаце све споразуме које је у Бриселу постигао шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефеановић.

Ивановић је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици оценио да су "сви договори постигнути у разговорима Београда и Приштине штетни за Србе који живе на Косову и Метохији".

"Царина на административним прелазима је инсталирана и сада почиње партнерски однос албанских и српских власти", рекао је Ивановић. и додао да се "не може игнорисати воља грађана; не могу се без српских представника са Космета доносити никакве одлуке".

Ивановић је најавио да ће средином наредне недеље у Косовској Митровици биће одржан митинг на коме ће грађани изнети свој став о споразумима постигнутим у Бриселу.

Специјални представник Европске уније на Косову Самуел Жбогар саопштио је да ЕУ чврсто верује да је споразум о регионалном представљању добар за напредак и европску будућност Косова.

Жбогар је честитао косовском премијеру Хашиму Тачију и похвалио косовску владу због постизања споразума у последњој рунди дијалога Београда и Приштине у Бриселу, пренео је КиМ радио.

Специјални представник ЕУ на Косову је похвалио косовске политичке лидере због, како је рекао, зрелог корака који ће приближити Косово ЕУ.

У писаној изјави која је достављена медијима, Жбогар наводи да ће споразуми постигнути током последње рунде разговора у којима је ЕУ посредник, омогућити Косову да учествује, да за свој рачун потписује нове споразуме и да говори у своје име на свим регионалним састанцима.

Текст бриселског споразума

Споразум о регионалном представљању и сарадњи

1. Обе стране потврђују приврженост ефективној, инклузивној и репрезентативној сарадњи.

2. У том смислу, 'Косово*' је једина ознака која ће се користити у оквирима регионалне сарадње.

3. Фуснота која ће се примењивати уз звездицу гласиће: "Овај назив не утиче на став о статусу и у складу је са УНСБ 1244 и мишљењем МСП о косовској декларацији независности".

4. 'Косово*' учествује самостално и говори у своје име на свим регионалним скуповима.

5. Када нови уговори буду склапани и/или потписивани, представник 'Косова*' ће се потписати испод назива описаних у члановима 2. и 3.

6. Што се тиче измена постојећих споразума које је потписао Унмик, ниједан од ових закључака неће се тумачити на штету законских права Унмика. Представник Унмика биће позиван на састанке који се организују у оквиру договора чији је Унмик потписник. На Унмику је да одлучи да ли ће да присуствује било ком састанку.

7. Домаћини састанака биће подстицани да избегавају истицање националних симбола, осим сопствених и симбола ЕУ, узимајући у обзир правилнике релевантних организација.

8. ЕУ као посредник обавестиће релевантне регионалне организације и ентитете о овим споразумима о називу, представљању и потпису. Они треба да се примене у пракси организовања регионалних скупова. ЕУ ће надзирати примену ових споразума.

9. Обе стране и ЕУ ће подстаћи своје партнере да подрже ове договоре и помогну њиховој примени.

10. Регионалне организације на које се односе ови закључци су постојеће и будуће међувладине организације или споразуми чији је циљ промовисање сарадње и интеграције у региону Балкана. "Регионални састанци" укључују састанке ових организација, као и ад хок или неформалне састанке са сличним циљем. То такође укључује састанке са институцијама ЕУ у оквиру европског делокруга.

11. Ови споразуми су усвојени на привременој основи.

број коментара 49 пошаљи коментар
(недеља, 26. феб 2012, 15:41)
anonymous [нерегистровани]

Што треба да буде биће!

Срећан нам улазак у ЕУ !

(недеља, 26. феб 2012, 15:01)
anonymous [нерегистровани]

Priznanje Kosova......

Pa vi sami sebe podmecujete nogu...i onda vam je uvek neko drugo kriv.Promislite bar malo.

(недеља, 26. феб 2012, 13:55)
anonymous [нерегистровани]

regionalni skupovi

Regionalsni skupovi su saradnja mesne zajednice sa drugom mesne zajednice hahhaahha
Evo vas pamet.
Pa u reginalnim skupovima zna se kako se ide i sta se radi i sta se postpise i ko potpise.

(недеља, 26. феб 2012, 12:11)
anonymous [нерегистровани]

a pogotovui

da se shvati i nemacka je vazna za srbiju, kao i obrnuto!imati nemacku kao prijatelja, ne da je vazno, nego jeveliki preokret u nasim zivotima.poseta westerwele je veliki znak srbiji, vi pripadate uz nas, i to nam je cilj.za nasu omladinu, decu i buducnost moramo promeniti stav negativnnog razmisljanja.kako su nasi ljudi posle drugog svetskog rata isli kod njih da rade,i ako nije bilo proslo ni dvadeset godina od rata!zato sto oni misle uvek na buducnost, i zavrnu rukave, i to im je cilj.! da se dobro zivi, moramo raditi.ajmo snjima, ne protiv njih.na fudbalskom terenu,to je vec druga prica.pozdrav svima pozitivcima

(недеља, 26. феб 2012, 11:59)
neno48 [нерегистровани]

kontinuitet

da li će stvarno međunarodna zajednica poštovati ovu fus notu na regionalnom predstavljanju kosova, ili je to samo novi korak ka potpunom priznanju nepostojeće države kosovo.

(недеља, 26. феб 2012, 09:21)
Goran [нерегистровани]

Ministar Nemacke

Jos se u Srbiji ne shvata dovoljno koliko je poseta nemackog ministra G. Vestervela bila znacajna. Posto je danas Nemacka glavna zemlja EU ova poseta je izuzetno vazna i govori o tome da je i Srbija vazna za Nemacku.

(недеља, 26. феб 2012, 09:11)
anonymous [нерегистровани]

11. Ovi sporazumi su usvojeni na privremenoj osnovi

Volela bih da mi ovo neko objasni! Sve ostalo je OK!

(недеља, 26. феб 2012, 07:48)
anonymous [нерегистровани]

nota

bravo za komentar !

(недеља, 26. феб 2012, 04:49)
anonymous [нерегистровани]

RE:Od vremena Milosevica!

Aman i do Milosevicevog vremena niko nas nije za nista zarezivao a od vremena Milosevica jos crnje i gore! Niko nas ne zarezuje ni za "suvu sljivu" jer smo pokazali da ne vredimo mnogo!? Do Milosevicevog vremena to se nije znalo tek posle se otkrilo da kao narod nevredimo aman bas nista! Evo dokle smo dogurali posle Milosevica, okrenite se iza sebe i pogledajte!??

(недеља, 26. феб 2012, 03:49)
anonymous [нерегистровани]

Dogovor

Ovim sporazumom Srbija je dobila samo na vremenu.Kosovo je dobilo daleko manje nego sto je ocekivalo pa su zato Albanci nezadovoljni jer umesto velikog koraka do nezavisnosti ucinili su mali korak ali je to ipak korak. Predstavljace se samostalno bez tutora sto je dobitak i u ovom trenutku bi morali biti zadovoljni ali oni su nestrpljivi. Mislim da nije smelo da se dozvoli da Kosovo samostalno nastupa jer rezolucija 1244 podrazumeva unmik ili sada euleks kao zajednickog pregovaraca a ne kosovske vlasti. Zakljucak, Srbija je napravila gresku zarad evrointegracija koja ce je uskoro skupo kostati i pitanje je da li je to vredno jednog statusa kandidata i necega sto ce se dogoditi za 10 godina a po svoj prilici nikada.