Север Косова неће Приштину

Огромном већином бирачи на северу Косова изјаснили се на референдуму против косовских институција. Излазност 75 одсто. Референдум неће донети никакав резултат, јер је противуставан и бесмислен, поручио Борислав Стефановић. Косовска скупштина референдум прогласила незаконитим.

У све четири општине на северу Косова, током два дана референдума, гласало је нешто више од 75 одсто бирача, а убедљива већина, 99,74 одсто заокружила је да не прихвата косовске институције, саопштила је референдумска комисија.

Од 35.500 грађана са правом гласа гласало је њих 26.725. Укупно 26.524 бирача гласала су против прихватања косовских институција, а "за" је било само 69. Неважећих листића је било 134.

Највећа излазност забележена је у општини Зубин Поток где се изјаснило 4.597 од укупно 5.186 уписаних гласача, односно 88,64 одсто.

Против косовских институција гласало је 4.573 гласача, односно 99,76 одсто, док је 11 гласача било за институције, односно 0,24 одсто, уз 0,28 одсто неважећих листића.

Грађани општине Лепосавић на биралишта су излазили само данас, док су бирачи из Косовске Митровице, Звечана и Зубиног Потока гласали два дана.

У општини Лепосавић излазност је износила 70,48 одсто од укупно уписаних 12.060 бирача, то јест на референдум је изашао 8.491 гласач. Против косовских институција гласало је 99,67 одсто бирача.

У општини Звечан, где је уписан 8.081 бирач, изашло 6.040 лица, односно 74,74 одсто. Против косовских институција изјаснило се 99,87 одсто (6.007), а за косовске институције 0,13 одсто.

У Косовској Митровици против прихватања косовских институција изјаснио се 7.521 гласач, односно 99,03 одсто, за косовске институције 0,29 одсто, саопштила је референдумска комисија. У овој општини право гласа имала су 10.173 гласача, а излазност је износила 74,66 одсто, то јест гласало је 7.595 гласача.

Чланови референдумске комисије Љубомир Радовић, Љиљана Љумовић и Далибор Милуновић, на конференцији за штампу, оценили су да је излазност била велика, слична оној из 2006. године када је одржан референдум о сагласности са Уставом Републике Србије. Неправилности, према Радовићу, није било, али је рок за пријаву и даље отворен.

Коначни резултати референдума, који је одржан упркос противљења званичног Београда и међународне заједнице, биће саопштени 19. фебруара.

Скупштина Косова усвојила је резолуцију којом је референдум прогласила незаконитим и ништавним.

У документу се истиче да су референдум на северу Косова организовале паралелне структуре које финансира и којима управља Република Србија и да је он уперен против независности суверенитета и територијалног интегритета Републике Косово.

Иначе референдум је одржан без присуства међународних посматрача пошто се ниједна међународна организација није одазвала позиву на надгледање изјашњавања грађана, а ОЕБС и Унмик су оценили да референдум неважећи и да неће имати никакве правне последице.

Једино су представници Међународне кризне групе обилазили гласачка места у Звечану и Зубином Потоку, али нису желели да дају своју оцену по завршетку изјашњавања.

Референдум, "за" и "против"

Председник општине Лепосавић Бранко Нинић рекао је раније да референдум није био потребан грађанима севера Косова и Метохије.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је одржавање референдума на северу Косова и Метохије штетно за интересе државе Србије.

Председник Тадић рекао је да разуме потребу Срба на северу Косова и Метохије да искажу своју политичку вољу, али и истакао да не постоји могућност да локалне самоуправе учине више од државе у решавању проблема српског становништва у јужној покрајини.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић каже да је изјава председника Бориса Тадића о референдуму на северу Косова "умерена".

Док лидери Срба са севера верују да ће се после референдума смањити страховит притисак на тај део Покрајине и ојачати позиција Србије у борби за Косово и Метохију, представници државе упозоравају да је штетан и да продубљује поделе између Срба северно и јужно од Ибра.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић упозорио је да ће процес одржавања референдума можда бити јефтин, али да ће политички скупо коштати државу Србију.

Државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић рекао је да су четири општине из краткорочних интереса одлучиле да спроведу референдум и да оне не могу да процене шта је интерес Србије.

"За интересе Србије задужена је Влада Србије са ресорним министарствима и када они нешто кажу то значи да то подржава и већина у Скупштини, а већина у Скупштини је и већина у Србији", рекао је Ивановић за РТС.

Према његовим речима, прва озбиљна последица референдума биће та што трајно остаје записано да су грађани северног Косова одлучили да послушају локалне лидере који воде предизборну кампању уместо да послушају Владу Србије која се свим снагама труди да српском становништву у том делу омогући да живи као и у другим деловима земље.

Европска комисија сматра да референдум, као ни барикаде, нису решење за "посебну ситуацију" на северу Косова, саопштила је Маја Коцијанчич, портпаролка потпредседнице Европске комисије Кетрин Ештон.

број коментара 39 пошаљи коментар
(четвртак, 16. феб 2012, 14:20)
Bosko [нерегистровани]

Napred Srbi

Braco Srbi cestitam na uspesnom referendumu o neprihvatanju institucija takozvane drzave Kosovo na srpskoj zemlji.

(четвртак, 16. феб 2012, 13:26)
Aleksandar [нерегистровани]

Zašto

Referendum je legalan i legitiman..Srbi na sjeveru su rekli svoje mišljenje,i ne vidim u tome ništa loše,jer na zapadu se za mnogo manja pitanja izlazi na referendum..
Pozdrav Srbima na Kosovu iz Republike srpske,iz Banja Luke..

(четвртак, 16. феб 2012, 12:44)
anonymous [нерегистровани]

Budućnost

Možda u ovom trenutku referendum nije bitan,ali će ostati zapisano u istoriji da je narod rekao svoj stav. A kad se promjene okolnosti...

(четвртак, 16. феб 2012, 12:16)
zvonimir [нерегистровани]

pravo

Ako svi imaju pravo na opredeljenje zasto se nebi postovala volja srpskog naroda sa kime hoce da zivi

(четвртак, 16. феб 2012, 11:56)
anonymous [нерегистровани]

Aspekt

a u kojo to Drzavi Narod Vlada kako Hoce...???

(четвртак, 16. феб 2012, 11:55)
nista novo [нерегистровани]

na-kosovu

ceo svet zna da je severni deo kosova protiv pristinskog rezima i vlade, unapred je svako mogao znati rezultate refernduma ;) pozdrav

(четвртак, 16. феб 2012, 11:14)
Vitas [нерегистровани]

Svaka cast

Cestitke nasem narodu na Kosovu i Metohiji na herojstvu, slozi i istrajnosti.

(четвртак, 16. феб 2012, 11:06)
Spartacus [нерегистровани]

Racun bez konobara

Ovaj referendum je kao pravljenje racuna bez konobara. Narod moze da izrazi volju, ali narod ne odlucuje, ovamo na zapadu su vec ovaj referendum prokometarisali kao potpuno bezznacajan, jer kako rekose, ne podrzavaju ga ni zvanicna Pristina ni zvanicni Beograd.

(четвртак, 16. феб 2012, 10:50)
anonymous [нерегистровани]

доследност

и зашто би референдум био штетан или противуставан? народ је заправо потврдио ставове државае Србије, а то је да не признаје тзв. Р. Косово и власти те творевине.

(четвртак, 16. феб 2012, 10:32)
anonymous [нерегистровани]

Aspekt

Referendum na Severu KiM je najviši stepen demokratije-vladavine naroda u jednoj zemlji, dok je rezolucija ili deklaracija, kako već o proglašenju nezavisnosti KiM u prištinskoj skupštini neustavan čin jer je po našem ustavu pokrajina u sastavu republike Srbije. Ujedinjene Nacije nisu priznale nezavisnost KiM, dok je Republika Srbija članica ove svetske organizacije.Toliko o pravnom aspektu ovog referenduma.