Диковић није одговоран за злочине

Не постоји било какав основ за сумњу да је генерал Љубиша Диковић крив за ратне злочине, саопштило Тужилаштво за ратне злочине Србије. Тужилаштво је већ поступало по пријави Фонда за хуманитарно право 2009. године, за догађаје за које се Диковић оптужује, али његовог имена нема у пријави.

Тужилаштво за ратне злочине Србије утврдило је да не постоји било какав основ за сумњу да је начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић крив за ратне злочине.

"Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије извршило је проверу навода Фонда за хуманитарно право (ФХП) увидом у све предмете ратних злочина који је Фонд навео у 'Досијеу Љубише Диковића' и утврдило да не постоји било какав основ за сумњу за кривичну одговорност начелника Генералштаба Војске Србије генерала Диковића за ратне злочине", наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Додаје се да је Тужилаштво поступало и по кривичној пријави ФХП-а од 3. марта 2009. године против седам људи за догађаје на том подручју и да на тој кривичној пријави нема имена Диковића.

"Током преткривичног поступка до сада је саслушано 120 сведока, међу којима 10 косовских Албанаца. У њиховим изјавама, генерал Диковић се помиње само као човек који је спасао животе три ромска детета у ратним догађајима који су се одиграли у Пустом Селу", наводи се у саопштењу.

Тужилаштво је подсетило да је прве истраге ратних злочина 1998. и 1999. године на локацијама које помиње ФХП спровела управо Војска Југославије.

Такође се додаје да би, да постоји сумња да је Диковић одговоран за ратне злочине, Хашки трибунал против њега већ покренуо поступак у складу са својим надлежностима и праксом.

Фонд за хуманитарно право је у понедељак издао саопштење у којем наводи да генерал-потпуковник Љубиша Диковић није подобан за место начелника Генералштаба Војске Србије, зато што није спречавао злочине на Косову, када се његова јединица тамо налазила током рата.

ФХП је на свом сајту објавио и "Досије Диковић Љубише" у коме се детаљно описују злочини над албанским цивилима, а Диковић се наводи као одговоран за злочине, пљачку и оптужује се да је присвајао имовину косовских Албанаца.

Министар одбране Драган Шутановац је у уторак оштро реаговао на саопштење ФХП-а и њихове наводе и "досије" који су објавили назвао лажним, непримереним и монструозним.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2013, 17:02) - anonymous [нерегистровани]

razmisli

Nikad ne znaš šta je istina....

(петак, 27. јан 2012, 04:41) - anonymous [нерегистровани]

Ljubisa Dikovic

Samo reci hvale za Ljubisu,takvog coveka treba cuvati ko vode na dlanu.

(четвртак, 26. јан 2012, 23:42) - anonymous [нерегистровани]

sramota

Sramno je to sto daju sebi za pravo da blate nase oficire, vojsku i drzavu Srbiju, da iznose neistine.

(четвртак, 26. јан 2012, 18:54) - aleksandar [нерегистровани]

odgovarati za klevetu

za ovakvu ne osnovanu klevetu jednog oficira srpske vojske a pogotovo nacelnika generalstaba treba debelo odgovarati.

(четвртак, 26. јан 2012, 09:53) - anonymous [нерегистровани]

strasno

cudno da joj niko nista nesme

(среда, 25. јан 2012, 19:00) - anonymous [нерегистровани]

Ko su i sta su

Ove gospodje koje vode nevladine organizacije .

(среда, 25. јан 2012, 16:33) - Igor [нерегистровани]

Hmmm

Ljudi ovde se radi o namernom sirenju dezinformacija i lazi, a u cilju slabljenja pozicija zemlje pred odluku EU u martu. To je znaci direktan udar na nacionalnu bezbednost. U cijem je to interesu treba da utvrdi drzava...

(среда, 25. јан 2012, 16:29) - predrag lazic [нерегистровани]

Šta sada?

Hoće li gospođa, koja bi optužila 90% Srba, sada snositi neke posledice.Mislim da bi sud trebao po hitnom postupku da donese odluku o njenoj odgovornosti i odredi joj veliku novčanu i zatvorsku kaznu.Pa u pitanju je načelnik Generalštaba.Nije to onaj "jadni" Pećanac kome je Nataša lupala šamare.

(среда, 25. јан 2012, 16:24) - anonymous [нерегистровани]

Ko je kriv za sirnje lazi???

Ne mozes da optuzujes nekoga bez sudjenja! To je sramota u svakom pogledu... Nit je covek okrivljen, nit mu je sudjeno, nit osumnjicen, a nekima je opet dozovoljeno da ga blate i ponizavaju javno. Po meni je jasno sta treba tuzilastvo da radi... klevete su ocigledne, a tuzba bi trebala da bude neminovna.

(среда, 25. јан 2012, 16:20) - МрГуд [нерегистровани]

Е, сада!

Сада лепо на суд за клевеtу, за увреду части како официра, тако и целе војске, па и државе! Докле више са клеветама!