Не одустајемо од тражења решења

Србија не може да продужи европске интеграција уколико нема подршку грађана, а они неће дати подршку уколико Србија не сачува своје легитимне интересе на Косову и Метохији, изјавио председник Србије Борис Тадић за македонски лист "Дневник".

Србија нема илузије да би могла да врати Косово у државни систем Републике Србије на начин на који је то било пре 2000. године, али Србија не одустаје од преговора и тражења одрживог решења, рекао је председник Србије Борис Тадић у интервјуу за данашњи број најтиражнијег македонског листа Дневник.

Председник Србије је истакао да подела Косова није реално решење, да је то Србија предложила још у 60-тих година прошлог века, а и многи Албанци су га заговарали, али да сада нема довољну подршку.

Према његовом мишљењу, једно од решења је двојни суверенитет, али и неки модел који се базира на међународном решењу, као што су ирски модел, Јужни Тирол или онај из времена две Немачке.

У једином интервјуу који је дао за македонске медије током дводневне посете, председник Србије је, поводом недавне одлуке Брисела у вези статуса кандидата, рекао да ће ван евроинтеграција Србија и њени грађани заостајати у економском смислу.

"Сви који предлажу да Србија прекине процес евроинтеграција, пре свега због Косова и Метохије, уствари поручују грађанима који ће се родити у будућности, али и младим људима данас, да ће бити мање посла, мање могућности за извоз наших производа", сматра Тадић.

Тадић је истакао да постоји проблем признавање Косова од стране македонске државе. Тешко је да се верује да би Македонија могла ревидирати приступ ка том питању, рекао је Тадић.

На новинарску констатацију да је та одлука делимично и због тога што у Македоније живи око 25 посто Албанаца, Тадић је одговорио да и у Србији живе Албанци.

"Али добро, ја разумем сваку земљу, али поставља се питање ко разуме Србију", рекао је Тадић.

На питање да ли је будућност Србије и региона некаква источна варијанта, као што је иницијатива руског премијера Владмира Путина за евроазијску унију, уместо ЕУ, Тадић је рекао да је интерес Русије да види Србију као део ЕУ, али не негира да у земљи постоје политичке снаге које би желели да виде једно скретање, у смислу трајног одвлачења Србије од ЕУ.

"То су оне политичке снаге са којим ја просто не могу да нађем заједнички језик, јер предлажу политику која представља одлазак Србије са европског континента", рекао је Тадић.

Тадић је, у вези српско-македонских односа, рекао да је у интересу Србије да се реши и спор између српске и македонске цркве и додао да је у више наврата покушавао да се то реши, на нивоу на којем то он може.

Ја сам само припадник цркве, али у цркви не одлучујем, нагласио је председник Србије, додајући да је увек молио представнике цркве да се пронађе решење.

У вези проблема Македоније са Грчком око уставног имена, Тадић је рекао да је у интересу Србије да Македонија са Грчком решење пронађе што брже, негирајући информацију од пре неколико година да је посредовао у решавању овог спора.

"Био бих претенциозан да тврдим да бих ја могао да решим тај проблем, као и да посредујем. Ја на то никада нисам претендовао. То није улога председника Србије. Ја могу само да пренесем поруку у одређеним околностима, али то питање је у целости у надлежност македонске и грчке стране", рекао је Тадић.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 20. дец 2011, 15:08) - anonymous [нерегистровани]

pravednik

tadic je sjajan politicar

(понедељак, 19. дец 2011, 11:03) - anonymous [нерегистровани]

Jedino što valja

Jedini čovek kome je u ovoj zemlji stalo do očuvanja srpske istorije i tradicije, jer uvek se slika ispred zastave iz 2004 (1882), iste one pod kojom smo napisali najslavnije stranice naše istorije. O Vladi i njihovoj turbo folk zastavi neću da trošim reči. Mogu nešto da nauče od Predsednika.

(понедељак, 19. дец 2011, 10:46) - dragan sa [нерегистровани]

Resenje ???

Ma kakvo je to resenje kao dve Nemacke !!! To nije isto, ono su bili isti narodi a dva razlicita sistema. Ovo su dva potpuno razlicita naroda a bez sistema.

(понедељак, 19. дец 2011, 10:03) - anonymous [нерегистровани]

Rešenje

Mora se pronaći trajno rešenje. Na Kosovu mora da vlada mira, ali Srbija ne sme da se odrekne Kosova. Takođe treba nastaviti put ka EU.

(понедељак, 19. дец 2011, 08:48) - R,Zivkovic,Rotterdam [нерегистровани]

interfiju

Kako god se okrene,po Sbiju nije dobro!Vratiti se nemoze,odreciga se nemoze?Srednje resenje, tesko pronaci!Jedino sto prekostaje je nepriznati Kosovo,kao drzavu, pa u buducnosti, nikad se nezna mozda cega neko vratiti,pod okrilje Srbije?!treba pronaci neko odrzivo resenje, za taj Narod dole Srpski,za Svetinje, zqa privremeno, a onda videti kako dalje?!

(понедељак, 19. дец 2011, 08:30) - Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

Tacno,

Je, da Srbija nemoze da produzi Evropske integracije bez podrske gradjana. Danasnji SVETI NIKOLA, slava mnogim Srbima i NASA SLAVA, neka bude u pomoc celoj Srbiji i njenim gradjanima. Srbija se nesme odreci od najvecih svetckih SVETINJA Kosova i Metohije, nase brace i sestara na KiM.
Kosovo je Srbija, Hvala Presdniku Tadicu na podrsku nasem Kosovu i Metohiji.
Srecna SLAVA SVETI NIKOLA , SVIMA KOI SLAVE !

(понедељак, 19. дец 2011, 06:40) - anonymous [нерегистровани]

Ekonomija i EU

Slazem se sa predsednikom u svemu samo ovu izjavu ne mogu da razumem:
"Сви који предлажу да Србија прекине процес евроинтеграција, пре свега због Косова и Метохије, уствари поручују грађанима који ће се родити у будућности, али и младим људима данас, да ће бити мање посла, мање могућности за извоз наших производа, сматра Тадић".
Mislim da mi imamo bolju mogucnost da izvozimo nase proizvode van razmazenog Evropskog trzista. Lakse cemo prodati u Ukrajinu nego u Francusku ili u Belorusiju nego u Holandiju!