РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Трамп наговестио да би принц Хари могао да буде депортован из САД уколико он поново постане председник https://www.rts.rs/vesti/svet/5392531/tramp-nagovestio-da-bi-princ-hari-mogao-da-bude-deportovan-iz-sad-ukoliko-on-ponovo-postane-predsednik.html Доналд Трамп најавио је да би принц Хари могао да буде депортован из САД уколико поново постане председник уколико се открије да је дао лажне информације на свом обрасцу за визу. Некадашњи председник САД и кандидат републиканаца за ту позицију на новембарским изборима у разговару са ТВ водитељем Џи-Би њуза Најџелом Фаражом наговестио је да војвода од Сасекса неће добити "посебне привилегије" ако је лагао о својој употреби дроге у свом захтеву за визу, преноси Дејли мејл.

Принц Хари, борави у САД од 2020. године, где живи у вили Монтесито заједно са супругом са својом Меган Маркл, њихово двоје деце Арчијем и Лилибет.

У аутобиографији "Резерва" принц Хари је открио да је раније узимао дрогу. У књизи је признао да је користио кокаин, канабис и психоделичне печурке.

Током интервјуа, који ће данас у целости бити емитован на британској телевизији, Фараж је питао Доналда Трампа да ли Хари треба да ужива "посебне привилегије" ако се открије да није рекао истину.

"Мораћемо да видимо да ли (власти) знају нешто о дрогама, а ако је лагао, мораће да предузму одговарајуће мере“, одговорио је Трамп, мада није јасно рекао које би то мере требало да буду.

Раније је бивши амерички председник рекао да "не би заштитио“ Харија јер је "издао краљицу“. Трамп је такође нагласио да ће Хари, ако победи на изборима у новембру, "остати сам."

Хари је признао да је користио кокаин и марихуану у прошлости. Једном приликом је навео да му је канабис помогао да се излечи траума смрти његове мајке.

Принц је рекао да је користећи ајахуаску, психоделичну дрогу, рекавши да је схватио да његова мајка жели да буде "срећан“.

То питање поново је постало актуелно након Харијевог фебруарског интервјуа за Гуд морнинг Америка где је споменуто тражењe држављанства САД.

"Америчко држављанство је мисао која ми је пала на памет, али свакако није нешто што ми је тренутно приоритет“, рекао је тада принц Хари.

Свако ко подноси захтев за визу за живот и рад у Америци мора да одговори са 'да' или 'не' на питање: 'Да ли сте или сте икада били наркоман или зависник?'

Харијева пријава за визу за САД у марту 2020. могла би да покаже да је означио квадратић "не“ на питања о његовој употреби дроге.

Претходно коришћење дроге нужно не значи и депортацију

Америчке имиграционе власти рутински постављају питања о употреби дроге у својим захтевима за визу, а то је повезано са путним главобољама за познате личности, укључујући Најџелу Лосон, Ејми Вајнхаус и Кејт Мос.

Признање претходне употребе дрога не мора нужно довести до одбијања визе или забране уласка или останка у земљи.

Министарство за унутрашњу безбедност САД саопштило да су му потребне додатне две недеље да се пронађу имиграциони досијеи принца Харија док савезни судија треба да одлучи да ли га треба јавно објавити.

]]>
Tue, 19 Mar 2024 08:28:06 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5392531/tramp-nagovestio-da-bi-princ-hari-mogao-da-bude-deportovan-iz-sad-ukoliko-on-ponovo-postane-predsednik.html
Курсна листа за 19. март 2024. https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5392524/kursna-lista-za-19-mart-2024.html Званични средњи курс: 117,1897 КУРСНА ЛИСТА БР.53
ЗА ДЕВИЗЕ

ФОРМИРАНА НА ДАН 19.03.2024. ГОДИНЕ

 

]]>
Tue, 19 Mar 2024 08:03:54 +0100 Сервисне вести https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5392524/kursna-lista-za-19-mart-2024.html
Нова рунда дијалога Београда и Приштине - о ЗСО и забрани динара на КиМ https://www.rts.rs/vesti/politika/5392479/nova-runda-dijalog-beograda-i-pristine-brisel-.html У Бриселу ће бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да ће се разговарати на техничком нивоу о свим питањима, укључујући Заједницу српских општина и укидање динара. Нова рунда дијалога Београда и Приштине биће одржана данас у Бриселу. Делегацију Београда предводи директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Петковић је рекао да ће имати разговоре на техничком нивоу о свим питањима важним за деескалацију, укључујући Заједницу српских општина и укидање динара.

"Тема је свакако ЗСО, као прва и основна тема, али и друга важна питања за деескалацију, а у оквиру њих пре свега питање динара и забрана Србима да примају плате, пензије на КиМ, и свега што доводи до хуманитарне катастрофе", рекао је Петковић.

Претходна рунда дијалога Београда и Приштине у Бриселу одржана је крајем фебруара.

]]>
Tue, 19 Mar 2024 06:09:49 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5392479/nova-runda-dijalog-beograda-i-pristine-brisel-.html
Крађа шуме уносан бизнис - стабла која нико не чува лака мета за лопове https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5391618/kradja-suma-srbijasume-kazne-bespravna-seca.html Србија спада у средње пошумљене земље са 29 одсто наше територије. Од укупног шумског фонда 47 одсто су државне шуме којима управљају "Србијашуме", док је остатак у приватном власништву. Последњих година све чешће су крађе и бесправна сеча, што оставља дугорочне последице. Кривични законик предвиђа строге санкције за шумокрадице. Тако су за пустошење шума или шумску крађу запрећене новчана и казна затвора од једне до три године затвора. Бесправна сеча шума годинама уназад је велики проблем у Србији, будући да на тај начин нестане неколико хиљада хектара шуме.

Само прошле године због бесправне сече поднето је више од 2.500 пријава, наводи руководилац Одељења за приватне шуме у ЈП "Србијешуме", Владимир Васић.

"Ако говоримо о државним шумама, у току прошле године бесправно је посечено око 9.200 метара кубних дрвне запремине. Кад то упоредимо са укупном површином дрвне запремине у овим шумама, која износи око 136 милиона метара кубних, то је на нивоу статистичке грешке", каже Васић.

Објашњава да је већи проблем појас уз административну линију са Косовом и Метохијом него централна Србија.

"У том делу наше земље, у току прошле године смо имали око 17.000 метара кубних бесправне сече. Са друге стране, имамо податак и за приватне шуме. Наиме, наше предузеће обавља стручно саветодавне послове у шумама у приватној својини у централној Србији на негде око 1.200.000 хектара, чија дубина дрвне запремине износе око 140 милиона кубика. Прошле године у овим шумама је бесправно посечено око 23.000 метара кубних, за шта је поднето око 1.740 обавештења“, објашњава руководилац Одељења за приватне шуме у ЈП "Србијешуме" .

Украдена шума углавном се користи за огрев, али један део може да се искористи и у друге сврхе.

Приватне шуме на удару

У последње време на удару су приватне шуме, упозорава шумарски инжењер Драгић Томић.

"Главни проблем је што села изумиру и шуме немају власнике који би их чували. Те шуме су наследили људи који живе у градовима или ван земље и они то наследство гледају кроз новац", каже Томић.

Наводи да је са друге стране, последњих година, од крађе шума и бесправне сече направљен бизнис.

"Појединци су видели да ту могу добро да ућаре и онда секу шуму, посебно у приватним, јер те шуме фактички нико не чува“, наводи Томић.

Ко чува шуме

"Србијашуме" чувају шуме које су у државном власништву, док за приватне имају само саветодавну функцију.

Према Закону, приватне шуме дужни су да чувају сами власници.

Владимир Васић из "Србијашума" каже да власник приватне шуме треба да предузме све радње као што би чувао било коју своју другу непокретност, њиву, двориште, кућу или стан.

"По сазнању да се одвија бесправна радња у његовој шуми, прво треба да пријави органима МУП-а, а након тога треба да се обрати надлежној шумској управи како би Ревизиони техничар за приватне шуме изашао у његовој пратњи на терену, извршио премер, обележавање и евиденцију бесправно посеченог дрвета и сачинио обавештење о бесправној радњи", наводи Васић.

Наглашава да свака сеча без претходног извршења дознаке стабала у шумама, јесте бесправна сеча и прекршајна у односу на Закон о шумама.

Шуме од виталног значаја за живот

Здраве шуме су од виталног значаја за све аспекте здраве планете.

Од ресурса за живот и исхрану до биодиверзитета и заштите животне средине.

Шуме имају важну улогу и у спречавању настајања бујица.

Само четири букова стабла за један век обезбеде довољно кисеоника једном човеку за 80 година живота.

Решење за бесправну сечу и уништавање шума постоји, сматра шумарски инжењер Драгић Томић.

"Закон о шумама треба да се промени, јер је казна за бесправну сечу 10.000, колико кошта два метра дрва. Такође, потребно је да се ангажују сви у ланцу, почев од инспектора, преко МУП-а, преко суда, свих надлежних институција. Ако би сви кренули да раде свој посао онако како треба, ова ствар би била колико-толико заустављена“, тврди Томић.

Иако нас повремено изненаде призори у шумама и националним парковима, када на једном месту видимо велике количине посеченог дрвета, наши саговорници уверавају да је све по плану.

Државне шуме се обнављају у складу са десетогодишњим плановима, док у приватним шумама је то ствар процене власника.

]]>
Tue, 19 Mar 2024 06:17:54 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5391618/kradja-suma-srbijasume-kazne-bespravna-seca.html
Наставак конститутивне седнице парламента https://www.rts.rs/vesti/politika/5392491/konstitutivna-sednica-predsednik-parlamenta-izbor-kandidat.html Посланици Скупштине Србије настављају расправу о избору председника парламента на конститутивној седници. Конститутивна седница Скупштине Србије наставиће се расправом о избору председника парламента.

Једини предложени кандидат је досадашња председница Владе и потпредседница Српске напредне странке Ана Брнабић.

Подршку њеном избору дале су партије владајуће коалиције и мањинске странке, док опозиција поручује да за Брнабићеву неће гласати.

Јучерашњу расправу обележила је полемика власти и опозиције о бирачком списку, изборима и препорукама међународних посматрача.

]]>
Tue, 19 Mar 2024 06:10:15 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5392491/konstitutivna-sednica-predsednik-parlamenta-izbor-kandidat.html
Дечји врисак и нагло кочење – шта се десило са рингишпилом у Лазаревцу https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5392090/ringispil-rusenje-lazarevac.html Снимак са друштвених мрежа из Лазаревца који је узбуркао јавност приказује рингишпил пун деце у замаху, нагло кочење и врисак. Власник каже да је нагло укочио рингишпил због неодговорног понашања једног младића. У удружењу власника забавних радњи кажу да су строга правила да се добије атест за рад, прикључак за струју, а и општине тешко дају локације. Ипак, тврде да су омиљена места за забаву деце безбедна и да су опремљена савременом опремом. Рингишпил, дечји врисак и нагло кочење, као да ће велика вртешка пасти, виде се на снимку колега из лазаревачке Гем телевизије, а стиже и објашњење власника луна-парка.

"На снимку се види да сам уочио дечка који је скинуо ланац и нагао се да ухвати корпу испред себе. Реаговао сам што сам брже могао. Закочио сам нагло да бисмо избегли већу катастрофу", каже власник луна-парка Велисав Прендић.

Несташни дечак је, каже власник, могао да падне са висине од три метра, али срећом није. Отишао је само, без извињења.

Упозорења и провере

Обављен је увиђај, контрола, настављен је рад, иако су се родитељи уплашили. Деца су сада живахнија, несташнија, па су и родитељи одговорнији за њихову безбедност. 

"Ретко ко чита постављане натписе и упозорења – да стану на одређену раздаљину, те да не прилазе док је објекат у покрету, као и да воде рачуна о личним стварима", указује власник луна-парка Радисав Минић.

Према његовим речима, још је горе ако родитељи снимају мобилним телефонима, док деца вршљају около или их оставе и оду у кафић.

Минић каже да у парку на Видиковцу пре подне нема посла, па се проверава сваки спој и шраф. Због струје, електромотора, конструкције играчака и опреме, ово су опасна места.

Дозвола за рад подразумева атест, прикључак за струју и локацију, коју даје општина.

Све је то скупо и тешко се добија, каже саговорник, члан Удружења власника забавних радњи, које је допринело да се појача контрола и безбедност деце. Већина справа није бржа од људског хода.

"И деца на тобогану, где нема гвожђа, могу да се повреде јер скакућу, окрећу се, саплићу. Може увек да дође до повреде, као и у свакодневном животу", истиче Минић. 

Проблем вашарских паркова

Срећом, код нас није било већих несрећа, јер су радници добро обучени, а у стационарним парковима имају времена да прегледају и поправљају опрему.

Проблем су покретни, вашарски паркови, где се опрема монтира на брзину на простору који није детаљно прегледан и вероватно је ту контрола слабија.

Наши паркови су једини у Европи који имају фискалне касе, вожња је четири до пет пута јефтинија него у региону, а камоли у Европи.

У Удружењу власника тврде да имају добру, савремену и скупу опрему, односно има и зараде, верујемо и безбедности, а део одговорности може с правом да се пребаци и на родитеље.

]]>
Tue, 19 Mar 2024 06:17:37 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5392090/ringispil-rusenje-lazarevac.html
Сунчано, али ветровито и хладније https://www.rts.rs/vesti/vreme/5392475/vreme-rts-19-mart.html У Србији се данас очекује сунчано, али ветровито и хладније време. На високим планинама падаће снег. Највиша дневна температура биће до 13 степени. Слаб мраз биће ујутру на северу Војводине, али ће претежно сунчано и хладније време бити у осталим пределима Србије.

Јак ветар дуваће у другом делу дана, док ће снег падати на високим планинама.

Најнижа температура биће од минус један до шест степени, а највиша дневна од осам до 13 степени.

После облачног јутра, у Београду се очекује сунчано, али ветровито време, с температуром до11 степени.

У среду ће бити претежно сунчано време, уз облаке и температуру до 16 степени. 

]]>
Tue, 19 Mar 2024 06:07:36 +0100 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5392475/vreme-rts-19-mart.html
Москва обележила деценију уједињења Крима; украјински пилоти на обуци за Ф-16 у Румунији https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5392489/rat-u-ukrajini-755-dan-19-mart-2024-ukrajina-kijev-volodimir-zelenski-rusija-moskva-vladimir-putin.html Рат у Украјини – 755. дан. Украјинске оружане снаге обириле су два дрона изнад Одеске области. Са друге стране Москва саопштава да су три дрона уништена изнад Белгородске и Вороњешке области. Европска комисија ће увести царину на пољопривредне производе Русије и Белорусије, као одговор на протесте пољопривредника широм ЕУ. Секретар одбране Сједињених Америчких Држава Лојд Остин покушаће да убеди америчке савезнике да ће Вашингтон наставити да подржава Украјину у рату против Русије. Стари, нови председник пети пут, Владимир Путин честитао је на Црвеном тргу у Москви грађанима десету годишњицу уједињења Крима с Русијом.

У то име, Крим је назвао "непотопивим носачем авиона који се вратио у родну луку". Русима је објавио и најновију вест - ускоро ће возови ићи до Севастопоља, јер је обновљена пруга од Ростова на Дону до Доњецка, Маријупоља и Бердјанка. 

Док Путин слави, Кијев га оптужује да планира ескалацију рата.

Идеја руског председника о стварању "санитарне зоне" на територији Украјине јасан је доказ да Москва планира да ескалира рат у суседним земљама, поручује Кијев.

Володимир Зеленски се захвалио Европској унији на новој помоћи за Украјину од пет милијарди евра.

И шеф дипломатије Дмитро Кулеба затражио је хитну помоћ од ЕУ и Сједињених Америчких Држава за Кијев.

Украјински пилоти ће учити да управљају авионом Ф-16 у војној бази у граду Фетешти на југу Румуније, а обуку је одобрио председник Клаус Јоханис. Одобрио је, такође, и транзит војне опреме кроз Румунију из Финске за Украјину.

А у Румунији су почели радови на највећој војној бази НАТО у Европи која ће, како се очекује, надмашити и немачку базу Рамштајн.

Истовремено, Украјина и Северноатлантска алијанса су покренуле рад Комитета за стратешке комуникације у оквиру Савета Украјина-НАТО.

Борбе на украјинском фронту нису престајале ни претходног дана. Руске снаге су напале област Харкова и Суму, а украјинске Белгород.

]]>
Tue, 19 Mar 2024 08:35:17 +0100 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5392489/rat-u-ukrajini-755-dan-19-mart-2024-ukrajina-kijev-volodimir-zelenski-rusija-moskva-vladimir-putin.html
Египат: САД да објасне Израелу последице копнене офанзиве на Рафу; Кац: Борељ да престане са нападима на Израел https://www.rts.rs/vesti/svet/5392485/egipat-sad-da-objasne-izraelu-posledice-kopnene-ofanzive-na-rafu-kac-borelj-da-prestane-sa-napadima-na-izrael.html Рат Израела и Хамаса – 165. дан. Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је телефоном са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом о развоју ситуације у Појасу Газе, први пут од 15. фебруара. Египат је позвао САД да Израелу јасно ставе до знања какве би биле последице копнене офанзиве на Рафу. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да Израел изазива глад у Гази и користи је као ратно оружје. Израелски министар спољних послова Израел Кац затражио је од Бореља да "престане да напада Израел". Израелска војска саопштила је да су њене трупе извеле "прецизну операцију" у комплексу болнице Шифа у Гази током које је дошло до размене ватре са палестинским борцима. Тврди да је елиминисала високог члана Хамаса.

Палестински званичници, са друге стране, тврде да je ИДФ у комплексу болнице пуцао на цивиле. Тврде да има више мртвих и рањених. Мета ИДФ-а био је и избеглички камп Нусеират, у нападу је погинуло најмање деветоро цивила.

Реаговао је директор Светске здравство организације Тедрос Аданом Гебрејесус и поручио да болнице никад не смеју да буду бојишта.

УН саопштиле да се више од 1,1 милион Палестинаца суочава са катастрофалном глађу, док високи званичник ЕУ Жозеп Борељ каже да Израел користи глад у Гази као ратно оружје.

Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је телефоном са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом о развоју ситуације у Појасу Газе, први пут од 15. фебруара, док је Египат затражио да САД објасне Израелу последице копнене офанзиве на Рафу,  будући да су САД саопштиле да се противе тој планираној операцији.

Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха. Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су борбени авиони извели ваздушне нападе на низ локација Хезболаха у Либану као одговор на ракетну ватру на северни део Израела.

Породице Израелаца које су отели припадници Хамаса и као таоце их држе у Појасу Газе протестовали су испред кабинета премијера Бенјамина Нетанјахуа у Јерусалиму позивајући на њихово ослобађање.

]]>
Tue, 19 Mar 2024 06:07:57 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5392485/egipat-sad-da-objasne-izraelu-posledice-kopnene-ofanzive-na-rafu-kac-borelj-da-prestane-sa-napadima-na-izrael.html
Адвокати: Трамп не може да плати 464 милиона долара гаранције у случају грађанске преваре у Њујорку https://www.rts.rs/vesti/svet/5392511/advokati-tramp-ne-moze-da-plati-464-miliona-dolara-garancije-u-slucaju-gradjanske-prevare-u-njujorku.html Бивши председник САД Доналд Трамп не може да пронађе осигуравајућу компанију која би гарантовала 464 милиона долара које му је суд наложио да плати у случају грађанске преваре у Њујорку, саопштили су његови адвокати. Адвокати Доналда Трампа рекли су да је обезбеђивање кауције те величине "практично немогуће".  

Трамп је проглашен одговорним да је лажно представио нето износ новца који поседује, у случају финансијске преваре који је покренула државна тужитељка Њујорка Летиша Џејмс.

Тужитељка Џејмс је саопштила да је спремна да покрене процес заплене имовине Доналда Трампа ако он не буде у могућности да исплати износ који је одређен пресудом.

“Ако нема средстава да плати, тражићемо механизме за извршење пресуде на суду и захтеваћемо од судије да заплени његову имовину", рекла је Џејмс у интервјуу за Еј-Би-Си њуз.

Трамп, републикански кандидат на новембарским председничким изборима у САД, намерава да се жали на пресуду грађанског суда у Њујорку донету у фебруару, што би аутоматски зауставило спровођење судске одлуке.

Да би поднео жалбу он прво мора да положи новац на рачун апелационог суда или гаранцију на пуни износ, али је, према речима адвоката, 30 осигуравајућих компанија одбило његове захтеве да му помогну.

Трампови адвокати затражили су од жалбеног суда да одложи издавање гаранције док се његова жалба на случај не заврши, тврдећи да вредност Трампове имовине далеко премашује пресуду.

Судија Артур Енгорон прошлог месеца је пресудио да су Трамп и његова компанија незаконито преувеличавали вредност свог богатства и манипулисали вредношћу имовине како би добили повољне кредите од банака и повољне услове од осигуравајућих компанија. Наложио је Трампу да држави Њујорк плати 355 милиона долара, уз камате, 464 милиона долара.

Енгорон је такође одредио Трамповим синовима, Доналду Трампу млађем и Ерику, да сваки од њих плати скоро 4,7 милиона долара.

Бившем финансијском директору Организације Трамп Алену Вајселбергу наређено је да плати 1,1 милион долара.

Енгорон је такође издао Трампу забрану на три године да води било коју њујоршку компанију или тражи кредит од банака регистрованих у држави Њујорк, док је његовој двојици синова на две године забрањено да преузму лидерске позиције у фирмама.

Судија је рекао да се "потпуни недостатак кајања оптужених граничи са патолошким".

Трамп је прошлог месеца положио кауцију од скоро 92 милиона долара у случају тужбе за клевету, док се жали на пресуду по тужби њујоршке списатељице Е. Џин Керол, која га је тужила за сексуални напад и повреде угледа и части.

]]>
Tue, 19 Mar 2024 01:21:52 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5392511/advokati-tramp-ne-moze-da-plati-464-miliona-dolara-garancije-u-slucaju-gradjanske-prevare-u-njujorku.html
Око: Путин – 87 одсто шанси да надмаши Стаљина https://www.rts.rs/vesti/svet/5392248/vladimir-putin-staljin-izbori-u-rusiji.html Професора на Факултету политичких наука и оснивача Центра за руске студије Синишу Атлагића није изненадила победа Владимира Путина на председничким изборима у Русији, ни велика излазност, али јесу слаби резултати тројице противкандидата. Истиче да је институција председника у тој земљи изнад свих власти. Новинар недељника Време Милан Милошевић пак оцењује да је реч о ратним изборима, када већина иде под заставу врховног команданта. Милошевић каже и да смрт опзиционара Алексеја Наваљног није одговарала Путину, али није ни утицала на руско јавно мњење. Владимир Путин требало би да буде најдуговечнији председник у модерној историји Русије. Нови шестогодишњи мандат, којим би требало да надмаши Стаљинов боравак на власти, добио је непристојно високим бројевима.

За Путина је гласало 80 одсто грађана Санкт Петербурга, 85 одсто грађана Москве, по 95 одсто грађана Луганска и Донбаса и 98 одсто гласова грађана Чеченије.

Професор Синиша Атлагић, гостујући у емисији Око, рекао је да га резултати руских избора нису изненадили јер је Путинов рејтинг у земљи растао од фебруара 2022. године.

Атлагић истиче да га није изненадила ни велика излазност бирача, али јесте мали проценат гласова који су освојили други кандидати.

"Очекивао сам да ће противкандидати имати већи број гласова, поготово млађи (Владислав) Даванков. Партије на чијем су челу да су сутра избори, имале би по десет одсто. Није лако изаћи на црту лидеру који је већ 20 година на власти и који је још на првим изборима, 2000. године, добио преко 50 одсто", наводи Атлагић.

"Смрт Наваљног није одговарала Путину"

Новинар Милан Милошевић оцењује да је реч о "ратним изборима" у Русији, као и да већина у таквим условима иде под заставу врховног команданта, који је сада Путин.

"Русима је било тешко, поред подршке коју су давали Путину и војсци, да се привикну на рат, који је психолошки тежак, са братским народом. У међувремену, навикли су се на рат и доживљавају га као сукоб са НАТО-ом и колективним Западом", каже Милошевић и додаје да му није из тих разлога била изнанађујућа Путинова победа.

Према његовим речима, и смрт опозиционара Алексеја Наваљног није утицала на руско јавно мњење, а усред кампање није одговарала ни Путину.

"Наваљни је био искључен из једне либералне формације због национализма, али у међувремену је ушао у антикоруптивну причу. Руси су укапирили да је то финансирано са Запада и били су жестоки у обрачуну", објашњава Милошевић.

Институција председника у Русији

Атлагић је објаснио је да је, према руском уставу, институција председника у Русији од великог значаја, обједињујућа и изнад поделе власти на законодавну, извршну и судску власт.

"Председник именује министре одбране, унутрашњих и спољних послова, државне безбедности, као и губернаторе у областима. Председник има обједињујућу функцију", наводи Атлагић.

Говорећи о економском аспекту у Русији, Атлагић каже да је, на пример, Москва 2007. године била два пута скупља за живот од Београда, али је његова недавна посета показала да се ситуација сада променила – 25 одсто је јефтинија, када је реч о основним намирницама.

Милошевић такође наглашава да су санкције Запада Русији више утицале на Немачку, која је у рецесији, него на Москву.

"Питање је коме су уведене санкције. Раскид привредне везе са Русијом, држи Немачку доле", наводи Милошевић.

Европски лидери на корист Путина

На питање каква је глобална позиција Владимира Путина, Атлагић одговара да руски председник делује самоуверено, као и да је задовољан ситуацијом, што се види и кроз његову реченицу после победе на изборима – ако буде потребе, правићемо санитарни коридор ка Харковској области.

"То указује да је спреман да иде даље, како каже, са специјалном војном операцијом. Чини ми се и да је Запад свестан да нема лидера, попут Черчила и Де Гола, који ће моћи да му се супротстави. Макрон претендује да буде ратни вођа, али као да би на свакој свадби желео да буде младожења, а на сахрани покојник. И то све иде у прилог Путину", наводи Атлагић.

Симпатије према Стаљину

Атлагић сматра да тема демократије у Русији није тема на којој су се добијали или губили избори.

"Стаљин је, на пример, веома популаран у Русији – 47 одсто људи каже да је личност према којој гаје дубоко поштовање, а 16 одсто има симпатије према њему. Прича о Стаљину је копча о недемократичности избора", наводи професор на ФПН-у.

Атлагић истиче да може да замисли да се Русија врати у Европу, попут учествовања на спортским такмичењима, али да ће то ићи споро.

"Путин би преговарао, али нема с ким"

Милошевић наводи да у Европи постоји ратна психоза, те кенсел руске културе у Европи, као и да се не зна шта је остало од либерализма, који је Џозеф Бајден раније промовисао као модел да би стао на пут ауторитарним режимима. 

"Путинов први циљ је да преговора о европском моделу безбедности под условима које помиње још од минхенског говора из 2007. године – да НАТО удаљи од граница и заустави продор Алијансе на исток. Путин би преговарао са Европљанима кад би имао с ким", истиче Милошевић.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 21:34:58 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5392248/vladimir-putin-staljin-izbori-u-rusiji.html
Зашто се пред сваке изборе покреће питање истинитости бирачког списка и које све дилеме постоје https://www.rts.rs/vesti/politika/5392281/zasto-se-pred-svake-izbore-pokrece-pitanje-istinitosti-birackog-spiska-i-koje-sve-dileme-postoje.html Када је Цесид 2007. године урадио истраживање слично ревизији бирачког списка, утврдио је да 29 одсто људи не живи на адреси на којој се воде у бирачком списку. Девет одсто ради у иностранству, 11 одсто живи у истој општини или у близини адресе на којој су пријављени, а за неколико процената уписаних нису могли да утврде где живе. То нужно не мора да значи да је у питању манипулација, кажу у Цесиду. Сада би бирачке спискове требало да провери комисија или радна група које формира Влада Србије, могуће по методологији утврђеној 2019. године. После седнице Радне групе за унапређење изборних услова, из Владе Србије је саопштено да је почела да ради и Радна група за анализу података у Јединственом бирачком списку и да је 8. марта упућен позив ОДИХР-у за делегирање техничке помоћи за бирачки списак.

Када је Цесид 2007. године урадио истраживање слично ревизији бирачког списка, утврдио је да 29 одсто људи не живи на адреси на којој се воде у бирачком списку – девет одсто ради у иностранству, 11 одсто живи у истој општини или у близини адресе на којој су пријављени, а за неколико процената уписаних нису могли да утврде где живе.

То нужно не мора да значи да је у питању манипулација, кажу у Цесиду. Сада би бирачке спискове требало да провери комисија или радна група које формира Влада Србије, могуће по методологији утврђеној 2019. године.

"Да се раде два велика узорка преко којих би наравно ишла теренска контрола или би модификовали методологију, па би одлучили да рецимо контролишу нека од места на које је упозоравала опозиција или да контролишу нпр. лица за која се спекулише да можда нису међу живима итд. Ту могу да се нађу различити модалитети, али ако се говори о томе да се испуне сви они најбољи могући међународни стандарди времена до 2. јуна нема како би се урадиле све те неопходне активности", наводи извршни директор Цесида Бојан Клачар.

На бирачким местима до 1.800 гласача

Други, једноставнији посао су бирачка места на којима, по препоруци Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), не би требало да буде више од 1.800 бирача, да би се обезбедила тајност гласања.

"Проблем са великим бројем људи на бирачким местима није толико питање адекватности или неадекватности простора, колико је питање чињенице да се на тим бирачким местима налази веома велики број чланова бирачког одбора зато што постоји велики број кандидатских листа којe се ту налазе и питање је колико ће се чак и са овим препорукама, колико ће се заправо смањити та могућност да се открије односно да се угрози тајност гласање имајући у виду заправо да је суштински проблем не величина простора него број људи који се налази преко чланова проширеног састава бирачког бирачког одбора", каже Клачар.

Посао нимало лак, када се имају у виду кратак рок и поверљивост података о бирачима. Предлог претходне групе био је да теренску контролу обаве особе иначе задужене за бирачке спискове на локалном нивоу. У Цесиду додају да треба наћи решење које ће укључити представнике опозиције, других заинтересованих и невладиних организација, да би и они имали увид у то како се спроводи контрола бирачких спискова.

Лукић: Обукама до унапређење професионалних капацитета бирачких одбора

Градска изборна комисија упутила је допис свим одборничким групама Скупштине града Београда које ће предлагати чланове сталног састава бирачких одбора, са позивом да Републичкој изборној комисији предложе лица за учешће на обукама за рад у бирачким одборима, ради што боље припреме за спровођење предстојећих избора.

Циљ обуке је унапређење професионалних капацитета бирачких одбора, што је у складу са приоритетном препоруком 2. Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) из Коначног извештаја о посматрању избора одржаних 17. децембра 2023. 

Зоран Лукић из Градске изборне комисије наводи за РТС да су обуке и до сада спровођене.

"Сада је једна од препорука ОДИХР-а да се спроведу свеобухватне обуке свих потенцијалних чланова бирачких одбора, дакле, свих оних који учествују као чланови бирачких одбора у сталном и проширеном саставу. Током обуке ће сазнати који су им задаци, који је начин рада, како треба да се организују, како треба да раде, да се упознају са законом, да се упознају са упутствима са одлукама како Градске тако и Републичке изборне комисије. Републичка изборна комисија је преузела дакле ту улогу. Ми смо упутили само допис одборничких група њиховим шефовима да се укључе у ту процедуру пријављивања", наводи Лукић.

Први пут се обуке спроводе пре расписивања и одржавање избора

Према његовим речима, ово је први пут да се обуке спроводе пре расписивања и одржавање избора.

"Како би и они који су заинтересовани, а који формално још нису чланови бирачких одбора јер још није дошло до предлагања чланова, могли да прођу те обуке и да одлуче да ће бити или неће бити у саставу бирачких одбора", објашњава гост Београдске хронике.

Новина на београдским изборима ће бити та да максималан број гласача на једном бирачком месту може да буде 1.800, што ће утицати на смањење могућих гужви на бирачком месту и што је усмерено ка испуњењу још једне од препорука из извештаја ОДИХР-а.

"По нашем закону максимални број бирача уписаних на једном бирачком месту је 2.500. Међутим, показало се да бирачка места са преко 1.800, поготово са преко 2.000 уписаних бирача код велике излазности може да створи одређену гужву, да створи прављење редова и да прави проблеме не само бирачима који морају да потроше доста више времена да би остварили своје бирачко право него и самим бирачким одборима који су онда преоптерећени тим бројем бирача и онда може да им се десе одређене грешке. Сада је препорука Министарства за локалну управу и државну управу да се бирачка места одређују са максималних 1.800 бирача по бирачком месту. Ми смо као Градска изборна комисија то поздравили сматрајући да ће то олакшати рад пре свега члановима бирачких одбора", каже Лукић.

Од 75 до 80 нових бирачких места

То значи да ће бити нових места на којима ће се гласати јер је могуће да ће се променити адреса бирачког места.

"Према анализи коју смо урадили сада је било 1.180 бирачких места на територији града Београда. Уколико се примене ове препоруке, тај број ће порасти за неких 75 до 80 бирачких места, тако да неће бити велика разлика, неће бити пуно нових бирачких места, дакле у односу на 1.180 нових 80 бирачких места није велики проценат", наводи Лукић.

Указује да ће Градска изборна комисија имати обавезу да позива бираче да провере преко сајта или одласком у градске општине да ли је дошло до промене у месту где ће гласати или није.

"Такође, ми ћемо послати позиве које ће дистрибуирати пошта и где ће видети где им је бирачко место и тачну адресу свог бирачког места", каже Лукић.

На питање које ће боје бити гласачки листић, одговорио је – плаве.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 22:25:49 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5392281/zasto-se-pred-svake-izbore-pokrece-pitanje-istinitosti-birackog-spiska-i-koje-sve-dileme-postoje.html
Објављена листа изврсних истраживача Србије https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5392465/objavljena-lista-izvrsnih-istrazivaca-srbije.html На основу података портала еНаука и међународно признатих научних резултата, објављена је листа наших најбољих истраживача. Због својих изванредних достигнућа, њих 10 одсто, у наредне две године имаће увећану плату за 30 одсто. Међу најбољим истраживачима у Србији су и Милица Лазић и Александра Ивановска. Научни радови и цитираност су им, између осталог, то место осигурали.

"Према Гугл сколару (Google Scholar) сам преко 350 пута цитирана. Mени ово пуно значи на почетку каријере, да се то што сам доста времена уложила у истраживање и писање научних радова, на неки начин вреднује“, каже Милица Лазић са Филозофског факултета у Новом Саду.

Александра Ивановска из Иновационог центра Технолошко-металуршког факултета у Београду у својој досадашњој каријери објавила је 39 научних радова.

"Доста њих ме звало да ми честита (због рангирања на листи изврсних истраживача), али и да пита за неку заједничку сарадњу“, напомиње Александра.

Наредне две године добијаће увећану плату, а након тога се прави нова листа изврсних истраживача. Тако ће бити сваке две године.

"Ово је резултат више од годину дана рада Министарства, заједно са научном заједницом, где смо реформисали систем плата у науци и мислим да су истраживачи и те како задовољни, имају већу сигурност, имају једнакост у третирању што се тиче њихових научних звања. Битни критеријуми јесу квалитет научно истраживачког рада који се мери кроз квалитет публикације, научних радова које објави научник у петогодишњем периоду. Мерење квалитета науке јесте цитираност", истиче министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.

До сада је на порталу еНаука регистровано више од 20.000 истраживача, 207 научних организација. Унето је више од 708.000 научних резултата.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 20:41:08 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5392465/objavljena-lista-izvrsnih-istrazivaca-srbije.html
Милановић одлуку Уставног суда да не може да се кандидује сматра гангстерском; СДП: Имамо резервни план https://www.rts.rs/vesti/region/5392461/milanovic-odluku-ustavnog-suda-da-ne-moze-da-se-kandiduje-smatra-gangsterskom-sdp-imamo-rezervni-plan.html Хрватски Уставни суд одлучио је на данашњој седници да намера председника Зорана Милановића да се истовремено кандидује и за премијера Хрватске – није у складу са Уставом. Суд је позвао Милановића и СДП, на чијој листи је требало да се кандидује, да одмах престану с активностима супротним Уставу. Милановић поручује – судије су гангстери и уверава да ће постати премијер. Политичко тло у Хрватској не мирује. Последњи потрес изазвао је Уставни суд. Одлучио је: Милановић не може да буде и председник и кандидат за премијера.

"Председник Републике је нестраначка личност и док обавља ту дужност, не сме суделовати у политичким активностима ниједне политичке странке, што искључује било какву могућност да председник Републике у контексту расписаних парламентарних избора буде кандидат на листи за избор заступника или истицан као кандидат за дужност председника Владе Хрватске и да у том својству суделује у политичкој изборној кампањи", саопштио је председник Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић.

"Ријеке правде долазе!", поручио је Зоран Милановић на свом Фејсбук налогу.

После неуобичајено кратког коментара на Фејсбуку, Зоран Милановић се, у свом стилу, обратио тек касније током посете Корчули.

"Сугерирам људима који су ми дали подршку, а то су странке предвођене СДП-ом, да буду јако лукави и да се чувају, да пазе што раде, јер их је та гангстерска дружина узела за таоце. Донијели су одлуку на један перфидан, гангстерски начин, једино нема пуцњева и ножева, потпуно изван Устава, изван било којег принципа Устава, пријете једној политичкој странци, која се никада о закон и Устав огријешила није, мада то овдје није ни битно, чак и да је", рекао је Милановић.

А СДП-ов лидер поручује – имамо план Ц.

"Одлуку Уставног суда морам поштовати. Ја од данас не смијем говорити да је Зоран Милановић кандидат, да ће добити мандат за састављање владе и да ће Зоран Милановић бити премијер. Барем до објаве изборних резултата. Након избора ћемо то ускликнути. Грађани ове земље желе промјену", рекао је председник СДП-а Пеђа Грбин.

Од премијера и лидера ХДЗ-а Андреја Пленковића кратак коментар да је одлука УС очекивана. Реагују и друге партије.

"Ништа нас то није изненадило. Знали смо од првога дана када је у петак изашло да ће то тако бити. Али он је своје постигао, он је постигао да уједињени љевицу. Он је свој циљ направио. Како ће се он понашати даље, то само драги бог зна", поручује Стипо Млинарић из Домовинског покрета.

"Његова дужност је проговарати о проблемима онога што тишти све грађане, али не навијати за одређену политичку странку. Ја на такав начин видим улогу председника државе", истиче Божо Петров из Моста.

Од тринаесторо уставних судија, деветоро је гласало за одлуку по којој Милановић не сме да се кандидује на парламентарним изборима. Двоје је било против, док је двоје раније напустило седницу и није ни гласало. Баш избор те четворке за уставне судије подржао је СДП, у време док га је предводио Зоран Милановић.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 22:02:39 +0100 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5392461/milanovic-odluku-ustavnog-suda-da-ne-moze-da-se-kandiduje-smatra-gangsterskom-sdp-imamo-rezervni-plan.html
Загреб, ученик саставио листу ђака са одстрел - претње поткрепио фотографијом https://www.rts.rs/vesti/region/5392456/zagreb-ucenik-sastavio-listu-djaka-sa-odstrel---pretnje-potkrepio-fotografijom.html Ученик загребачке основне школе саставио је списак својих школских другова и другарица за одстрел и те претње поткрепио фотографијом на којој је оружје, преноси Index.hr. Забринути родитељи позвали су полицију у школу па је састављен полицијски извештај.

О случају је обавештено Министарство образовања, а просветна инспекција обавила је надзор.  Родитељи сматрају да директор школе није правовремено реаговао и додају да ће о свему томе вечерас говорити на родитељском савету.

"Да ствар буде још гора - први списак је згужвао, направио је и нови на којем је било име разредне. Родитељи су у страху, деца - шта ако тај дечак изађе напоље, дође у школу? Не добијамо никакав одговор", рекла је за РТЛ мајка једног ученика, пренео је Index.hr

]]>
Mon, 18 Mar 2024 19:57:00 +0100 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5392456/zagreb-ucenik-sastavio-listu-djaka-sa-odstrel---pretnje-potkrepio-fotografijom.html
МУП: Снимак отимања детета није настао у Србији, идентификовани осумњичени https://www.rts.rs/vesti/hronika/5392434/mup-snimak-otimanje-deteta.html Припадници Министарства унутрашњих послова идентификовали су мушкарца из Врњачке бање и његову супругу, осумњичене да су на друштвеној мрежи објавили видео у којем наводе да је реч о отимању детета од мајке од стране српске полиције. Сумњиче се, такође, и за претње председнику Србије и полицији. МУП наводи да снимак није настао у Србији и да је преузет са страних профила на друштвеним мрежама. Идентификовани су И.Т. из Врњачке бање и његова супруга Т.Т. запослена у тој локалној самоуправи као осумњичени да су њен профил на друштвеној мрежи искористили за објаву видео снимка, за који наводе да је у питању отимање детета од мајке мимо његове воље и то од стране српске полиције, наводи МУП.

Такође, сумњиче се и за претње председнику Србије Александру Вучићу и припадницима полиције.

Поводом наведеног снимка, МУП истиче да снимак није настао у Србији, да је преузет са страних профила на друштвеним мрежама и да је у питању још један у низу напада и претњи председнику Републике и покушај злоупотребе и рушења угледа тог Министарства.

Како се наводи, иницијални снимак је настао прошле године и приказује поступак одузимања деце у Литванији.

Осумњичени И.Т. од раније је познат полицији као лице из криминогене средине, против кога су поднете кривичне пријаве због сумњи да је починио више кривичних дела међу којима је и убиство у покушају.

Против осумњичених полиција ће, у сарадњи са надлежним тужилаштвом, поднети одговарајуће пријаве.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 19:24:18 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5392434/mup-snimak-otimanje-deteta.html
Временска прогноза за 19. март 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5391577/vremenska-prognoza-za-19-mart-2024.html Облачност за запада вечерас ће захватити већи део земље, али ће падавина бити само јужније од Ваљева. Већ сутра расте ваздушни притисак и доноси разведравање. Са севера стиже хладнији ваздух и спушта температуру. Последњег дана календарске зиме ујутру на северу земље слаб мраз, а највиша дневна температура од 8 до 13 степени. У Београду после претежно облачног јутра, сунчано, али ветровито и 5 степени хладније него данас, у најтоплијем делу дана до 11 степени. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

19.03.2024. Уторак: Ујутру на северу Војводине слаб мраз. Током дана у свим пределима претежно сунчано и хладније уз малу и умерену облачност, осим на југозападу, југу и југоистоку Србије где ће још ујутру и пре подне бити облачно местимично са кишом, на високим планинама са снегом. Ветар слаб до умерен северни, средином дана и после подне повремено и јак. Најнижа температура од -1 на северу Војводине до 6 на југу и истоку земље, а највиша дневна од 8 до 13 степени.

20.03.2024. Среда: Ујутру слаб мраз у већини места. Током дана претежно сунчано уз малу до умерену облачност. Ветар слаб до умерен северозападни, на истоку повремено и јак. Најнижа температура од -2 до 4 на југу и истоку земље, а највиша дневна од 11 до 16 степени.

21.03.2024. Четвртак: Ујутру слаб мраз у приземљу, а понегде и слаб мраз на 2 m висине. Током дана претежно сунчано уз малу до умерену облачност. Ветар слаб и умерен, северозападни. Најнижа температура од -2 до 5, а највиша дневна од 14 до 18 степени.

22.03.2024. Петак: Пролазно наоблачење које ће понегде условити краткотрајну кишу или пљусак. Ветар слаб до умерен северозападни. Најнижа температура од 2 до 8, а највиша од 14 до 19 степени.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 23.03.2024. до 27.03.2024.)
У суботу претежно сунчано и топло, а у недељу ново јаче наоблачење са кишом и падом температуре са северозапада. Почетком следеће седмице хладније, местимично са кишом.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 19:45:35 +0100 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5391577/vremenska-prognoza-za-19-mart-2024.html
Вучић после сусрета са Додиком и Порфиријем: Велики Васкршњи сабор 5. и 6. маја https://www.rts.rs/vesti/politika/5392183/vucic-posle-susreta-sa-dodikom-i-porfirijem-veliki-vaskrsnji-sabor-5-i-6-maja.html Председник Србије Александар Вучић разговарао је са патријархом Порфиријем и председником Републике Српске Милорадом Додиком и донели одлуку да се 5. и 6. маја организује велики Васкршњи сабор Србије и Републике Српске. После вишесатних разговора председника Србије Александра Вучића са председником Републике Српске Милорадом Додикком, у присуству патријарха Порфирија,  заједнички је донет закључак да 5. и 6. маја у Београду и другим деловима Србије одржи велики Васкршњи сабор Србије и Републике Српске, саопштено је после састанка.

На том Сабору биће донете важне одлуке о опстанку српског народа на својим огњиштима, његовом економском напретку, очувању српског језика и ћириличког писма и заједничке културне баштине, наводи се у саопштењу.

Нова Влада Србије и Влада Српске припремиће декларацију и могуће друге општеправне акте које ће у истом тексту поднети на усвајање Народним скупштинама Србије и Републике Српске.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 20:23:42 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5392183/vucic-posle-susreta-sa-dodikom-i-porfirijem-veliki-vaskrsnji-sabor-5-i-6-maja.html
СПЦ упозорава да се појавила лажна интернет страница са именом патријарха Павла https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5392165/spc-patrijarh-pavle-internet-prevara.html Информативна служба Српске Православне Цркве упозорава грађане да СПЦ нема никакве везе са интернет страницом Патријарх Павле - oнлајн продавница (патријархпавле.рс), нити са повезаним Инстаграм налогом и да је у питању злоупотреба превараната ради стицања незаконите материјалне добити. "Књиге и други артикли који се преко те странице продају, са становишта учења Православне Цркве, не само да немају никакву вредност, него доносе велику духовну штету", наводи Информативна служба Српске православне цркве.

Додају да је тужна чињеница да су појединци спремни да злоупотребљавају име патријарха Павла и часни пост, да би на преваран начин стекли материјалну корист.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 16:55:22 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5392165/spc-patrijarh-pavle-internet-prevara.html
Праштање и молитва: Почео Велики васкршњи пост https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5392102/prastanje-i-molitva-poceo-veliki-vaskrsnji-post.html За православне вернике почео је Васкршњи пост, који претходи највећем хришћанском празнику. Овај, најдужи, пост траје 48 дана. Часни Васкршњи пост, поштовали су Апостоли и сам Господ Исус Христ који се уочи голготе и разапињања на крст, подвргао дуготрајном уздржавању од хране и пића. Тако да је Васкршњи пост и најстарији, а суштина није само у одрицању од хране животињског порекла.

“Него и од неких лоших навика, лоших речи, дела, мисли. Сами себе распињемо са живим господом Исусом Христом и правимо једну смотру над својим животом”, каже свештеник Јован Вуковић.

Васкршњи пост траје седам недеља.

“Делим ту тугу и ту радост васкрсења која нас очекује и ето на неки начин уживам у посту и мислим да је пријатан и добар за човека”, наводи Јелена Протић Петронијевић, из Крушевца.

Постоји опште правило исхране у току поста, а тежину одређује духовник зависно од година и здравственог стања верника.

“Молитва нас управо и упућује на цео смисао и тог поста. Да ми у ствари не гледамо на онога ко је поред нас и шта он ради. Како он пости, како се он подвизава. Него управо гледамо на себе да очистивши себе, ми у ствари онда на тај начин доприносимо целокупној заједници”, истиче Јован Вуковић, свештеник.

Ове године Васкрс прослављамо неуобичајено касно 5. Маја. За разлику од осталих хришћанских празника са свим православцима у свету.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 16:48:26 +0100 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5392102/prastanje-i-molitva-poceo-veliki-vaskrsnji-post.html