РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Курсна листа за 20. септембар 2024. https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5535186/kursna-lista-za-20-septembar-2024.html Званични средњи курс: 117,0620 КУРСНА ЛИСТА БР.182
ЗА ДЕВИЗЕ

ФОРМИРАНА НА ДАН 20.09.2024. ГОДИНЕ

 

]]>
Fri, 20 Sep 2024 08:02:28 +0200 Сервисне вести https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5535186/kursna-lista-za-20-septembar-2024.html
Напад у Ротердаму, мушкарац ножевима убадао пролазнике узвикујући Алаху Акбар https://www.rts.rs/vesti/svet/5536378/napad-u-roterdamu-muskarac-nozevima-ubadao-prolaznike-uzvikujuci-alahu-akbar.html Једна особа је убијена, а друга тешко рањена у инциденту у холандском лучком граду Ротердаму када је нападач, који је узвикивао Алаху Акбар, напао људе ножем. Холандска полиција је ухапсила осумњиченог који је такође повређен. Портпарол полиције Весел Столе рекао је да полицајци истражују напад у близини Еразмусовог моста у Ротердаму. Столе је рекао да за нису познати мотиви.

Холандски дневник Де Телеграф, позивајући се на сведоке на лицу места, известио је да је човек насумице напао људе са два ножа узвикујући Алаху Акбар.

Столе је рекао да је полиција на месту догађаја такође чула да је човек узвикнуо Алаху Акбар и да је "то део истраге".

Један пролазник је са два штапа ударио нападача и успео да му истргне ножеве. Како је посведочио прво је мислио да је у питању туча, али када се приближио видео је да нападач држи два ножа и њима убада пролазнике.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 08:12:13 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5536378/napad-u-roterdamu-muskarac-nozevima-ubadao-prolaznike-uzvikujuci-alahu-akbar.html
Евакуација становништва у Италији, појачана линија одбране од поплава у Мађарској https://www.rts.rs/vesti/svet/5536368/evakuacija-stanovnistva-u-italiji-pojacana-linija-odbrane-od-poplava-u-madjarskoj.html Број жртава поплава циклона "Борис", у средњој Европи, повећао се на 24. Због невремена у Италији, у области Равене евакуисано је више од хиљаду људи. У Мађарској је појачана линија одбране од поплава, а око 6.000 полицајаца и војника је на баријерама дуж критичних водотока. У Будимпешти се врх воденог таласа очекује сутра. Екипа РТС-а налази се у главном граду Мађарске. Европска унија најављује помоћ од 10 милијарди евра за земље чланице погођене поплавама. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен се састала са лидерима европских земаља које су погођене поплавама, укључујући Пољску, Аустрију, Чешку и Словачку и обећала финансијску помоћ из европског фонда солидарности.

Током посете југоисточној Пољској, региону који је тешко погођен поплавама, Фон дер Лајен је напоменула да ће ЕУ такође обезбедити још 10 милијарди евра из кохезионог фонда за најхитније поправке услед огромне штете на инфраструктури и стамбеним зградама у поплавама које су однеле 24 живота у региону.

Фон дер Лајен је рекла да неће бити потребан никакав допринос појединачних земаља и нагласила да је у овој кризној ситуацији потребна брза акција, преноси АП.

Мађарски премијер Виктор Орбан јуче је изразио сумњу да ће Мађарска добити правовремену помоћ Европске уније због поплава.

''Уз дужно поштовање, да смо чекали да нас Брисел избави, били бисмо до грла у води“, рекао је премијер на конференцији за новинаре своје владе.

Дунав се јуче излио из корита у центру Будимпеште и почео да плави насипе. У Будимпешти се врхунац поплавног таласа очекује у суботу, вода ће порасти на 840 центиметара, што је 51 центиметар испод нивоа поплава из 2013. године. 

Најгоре поплаве које су централну Европу погодиле у последње две деценије захватиле су делове Пољске, Чешке Републике, Румуније, Аустрије, Мађарске и Словачке, при чему су погинуле најмање 24 особе.

У Мађарској нема пријављених жртава. 

]]>
Fri, 20 Sep 2024 08:10:33 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5536368/evakuacija-stanovnistva-u-italiji-pojacana-linija-odbrane-od-poplava-u-madjarskoj.html
Шта са дететом после школе, како је организована настава у боравку https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536181/produzeni-boravak-osnovne-skole.html Шта са дететом када се заврши настава, питање је које мучи многе родитеље ученика нижих разреда. Од 166 основних школа, продужени боравак је организован у 111. После пада десетогодишњака с прозора у школи "Бановић Страхиња" на Чукарици, екипа Београдске хронике је истраживала како је тај облик наставе организован и које су све активности предвиђене за ученике. У једној учионици у Основној школи "Драгојло Дудић" заједно су у боравку ђаци првог и трећег разреда, свако на свој страни. Са њима раде две учитељице.

акон наставе деца су имала слободне активности, бавили се мало спортом, одморили се од наставе и сада присуствујемо изради домаћих задатака. Нехомогена је група, свако дете захтева додатну пажњу и ангажовање, један учитељ је посвећен деци првог разреда, а други учитељ деци другог разреда. Тако да су потребе све покривене“, каже Даниела Павић, директорка ОШ "Драгојло Дудић".

У Основној школи "Карађорђе" скоро 1.000 ђака у 35 одељења. Имају шест група у продуженом боравку, за ученике од првог до четвртог разреда.

"Кад завршите са класичном наставом онда идете у продужени боравак и тамо радите домаћи. Они такође имају неке слободне активности, али то је више у виду дружења, друштвених игара, сређивања дворишта, неких хуманитарних акција, радионица", истакла је Оливера Кошанин, помоћница директора ОШ "Карађорђе".

Какав програм имају "целодневци"

Продужени боравак у школама је од седам до 17 сати, а негде постоји и целодневна настава.

"Нама су прво један и друго један такозвани целодневци, такође то је један облик образовно наставног рада који је сличан, а опет је различит на неки начин од боравка. Целодневци иду само пре подне значи први и други разред имају две учитељице и равномерно распоређене наставне активности на те две учитељице. Њима почиње настава у осам сати, завршава се у 15 и 30", објашњава Обрад Дракулић, директор ОШ "Карађорђе".

Које услове треба школа да испуни за боравак

Иницијативу подноси Савет родитеља, а Наставно веће и школски одбор елаборат прослеђују Минстарству просвете. Потом на терен излази просветна инспекција која провера да ли су сви услови испуњени.

"Бројеви који се односе за формирање боравка и за формирање целодневне наставе они варирају, зависе пре свега од одељења, колико одељење има ученика, најоптималније је да буде 25 и на тај број иде један до два наставника, зависно како је организован боравак", указује председник актива директора школа Новог Београда Дарко Егер.

У Београду има 166 основних школа, а продужени боравак је организован у 111.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 05:59:53 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536181/produzeni-boravak-osnovne-skole.html
Вођа Хезболаха: Експлозије пејџера представљају објаву рата; Израел извео десетине напада на југу Либана https://www.rts.rs/vesti/svet/5536321/izrael-palestina-hamas-sukob-bliski-istok-hezbolah-idf.html Сукоб Израела и Хамаса – 350. дан. Лидер Хезболаха Хасан Насралах окривио је Израел за координисане експлозије пејџера и воки-токија широм Либана, а ове нападе назвао је "терористичким актом", објавом рата народу Либана и суверенитету земље. Израелски борбени авиони погодили око 30 ракетних бацача Хезболаха и другу инфраструктуру у јужном Либану, саопштава ИДФ. У Појсау Газе се настављају операције Израелске војске, а ИДФ је убила више Палестинаца током рације у граду Кабатији на Западној обали, у близини Џенина.

Израелске снаге су извеле и талас хапшења широм окупиране Западне обале, преноси палестинска ВАФА.

На граници Израела и Либана су борбени авиони ИДФ-а су више пута претходног дана гађали војне циљеве – бацаче ракета и инфраструктуру Хезболаха.

Начелник штаба Одбрамбених снага Израела, генерал-потпуковник Херци Халеви одобрио је борбене планове за северни фронт.

Израелски авиони су изводили и звучне ударе, пробијајући звучни зид изнад Бејрута, током трајања говора лидера Хезболаха Саједа Хасана Насралаха.

Становници Либана су у паници јер страхују од велике ескалације.

Насралах је у говору окривио Израел за координисане експлозије пејџера и воки-токија широм Либана, а нападе назвао "терористичким актом", објавом рата народу Либана и суверенитету земље.

Експлозије радио-пријемника и пејџера у Либану ове недеље озбиљно су пореметиле крхки здравствени сектор земље, саопштава СЗО.

Бела кућа саопштава да је Блиском истоку потребно хитно дипломатско решење.

Бугарска телевизија БТВ извештава, позивајући се на изворе у Државној агенцији за националну безбедност, да је 1,6 милиона евра повезаних са смртоносним нападом на пејџере у Либану прошло кроз Бугарску и пребачено у Мађарску.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 05:53:13 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5536321/izrael-palestina-hamas-sukob-bliski-istok-hezbolah-idf.html
Возачи аутобуса све старији, нови правилник предвиђа детаљније здравствене прегледе https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536221/vozaci-profesionalci-lekarski-pregledi.html Грађани који користе јавни превоз приметили су да су за воланом и старији возачи. Прописи кажу да, уколико возач прође лекарске прегледе, за рад не постоји ограничањене у годинама. У односу на возаче аматере, професиноналци морају да прођу три додатна прегледа. Професионални возачи су све старији, а млади, због бољих зарада, углавном одлазе у иностранство.

И док јавна предузећа која се баве превозом не запошљавају старије од 65 година, код приватних превозника има оних који су добрано зашли у осму деценију. Послодавци пензионере често плаћају по сату јер немају трошкове пензијског и здравственог осигурања.

Возача нема довољно, у тој мери да чак и они који направе прекршај код једног послодавца лако нађу нови посао. Већина превозника има стално отворене конкурсе за нове возаче, а нуде и преквалификацију.

"Одређени број возача који је радио код других дошао је и код нас су започео радни однос. Конкурс за пријем нових возача је још отворен. Људи који долазе из иностранства морају испунити све законске услове за управљање возилом Д категорије. Затим пролазе обуку од 30-40 дана, после чега су спремни за рад, каже Томислав Кнежевић, извршни директор саобраћаја у "Стрели" Обреновац.

Како је навео, "Стрела" Обреновац последњих пет година организује преквалификацију.

Уколико возач прође лекарске прегледе, за рад не постоји ограничење у годинама. У односу на возаче аматере, професионалци морају да прођу три додатна прегледа. Један од њих је контрола слуха.

Професионалац не сме бити глув

Директор Института медицине рада Србије "Др Драгомир Карајовић" проф. др Александар Миловановић напомиње да возач аматер може бити потпуно глув док професионалац на сме да има ту аномалију.

"Подразумева се да осим основног прегледа буде укључен и ЕКГ који може да открије нерешена стања са срцем који могу довести до акутног срчаног застоја, као и прегледи који могу да утврде све компликације које дијабетес може да донесе као што су ретинопатија и полинеуропатија", наводи Миловановић.

Нови Правилник о безбедности саобраћаја требало би да пропише и прегледе за друга обољења, која могу да утичу на безбедност возача, путника и других учесника у саобраћају.

"Требало би да буде обавезан и преглед који може да утврди поремећаје спавања у будном стању. Како би прошао преглед такав возач мора да пије преписане лекове и да користи помагала за спавање", каже Миловановић.

Указао је и на то да ће бити потребно и да неуролог процени стање нерава након компликација примарних болести. 

У Европи је тако већ целу деценију и то је један од услова које и ми морамо да испунимо, речено је РТС-у у Институту медицине рада.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 05:59:40 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536221/vozaci-profesionalci-lekarski-pregledi.html
Кијев открива зашто Руси поткопавају бране око Белгорода; САД увеле нове санкције Русији и Северној Кореји https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5536313/kijev-otkriva-zasto-rusi-potkopavaju-brane-oko-belgoroda-sad-uvele-nove-sankcije-rusiji-i-severnoj-koreji.html Рат у Украјини – 940. дан. Руске трупе активно поткопавају бране у области Белгорода, да ако буду морали дигну бране у ваздух како би успорили напредовање одбрамбених снага Украјине, саопштила је тактичко-оперативна група "Харков". Сједињене Америчке Државе су увеле нове санкције за платни промет између Русије и Северне Кореје. Једна особа је погинула, а најмање 13 их је рањено у руском удару на Дом за старе у Суми.

Немачка је пренела Украјини нови велики пакет војне помоћи, који, између осталог, укључује тенкове "леопард 1 А5", самоходне топове "гепард", беспилотне летелице и више од 60.000 муниције.

С друге стране председник Владимир Путин је објавио да је Русија вишеструко повећала производњу веома траженог наоружања и побољшала његове карактеристике.

Из Ратне морнарице потврђују да су нуклеарне подморнице спремне да употребе најмоћније и најразорније оружје.

Руске трупе активно поткопавају бране у области Белгорода, вероватно се спремајући на провокације како би додатно оптужиле Украјину за еколошке и хуманитарне последице, објавила је оперативно-тактичке група "Харков".

Указује се да је реч о "маркеру" за будућност, ако се ситуација драматично промени и Руси буду морали да дижу бране у ваздух како би успорили напредовање одбрамбених снага Украјине. 

Посланици Врховне раде усвојили су Резолуцију о преименовању 327 насеља у оквиру декомунизације и дерусификације, а међу њима је, за Украјину скандалозни, Новомосковск.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 07:55:20 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5536313/kijev-otkriva-zasto-rusi-potkopavaju-brane-oko-belgoroda-sad-uvele-nove-sankcije-rusiji-i-severnoj-koreji.html
Приказ способности и наоружања Војске Србије "Застава 2024" у Батајници https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536278/zastava-2024-prikaz-vojska-srbije.html Војска Србије одржава приказ способности "Застава 2024" поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе. На војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" ће бити приказано бројно савремено наоружање и војна опрема. Капије аеродрома у Батајници биће отворене од 9 часова и 30 минута. Директан пренос од 10 часова и 50 минута на РТС-у. Више од 6.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, приближно 2.500 средстава наоружања и војне опреме и више од 50 ваздухоплова биће ангажовано на приказу способности Војске Србије "Застава 2024".

Посетиоци на који се окупе на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници ће моћи да погледају летачки програм, приказ дела способности специјалних снага и Ратног ваздухопловства и ПВО, као и дефиле јединица Војске Србије.

Биће приказан дефиле јединица Војске Србије, укључујући дефиле ваздухопловног шалона Војске Србије.

Министар одбране Братислав Гашић је позвао грађане да дођу на војни аеродром у Батајници.

Истакао је да ће посетиоци имати прилику да се увере у снагу војске која, како каже, све више јача на добробит свих грађана земље.

Грађани ће моћи да виде противваздухопловне ракетне системе ФК-3, ХQ-17 и "панцир", модернизоване авионе МиГ-29 СМ и "орао", хеликоптере Ми-35, Х-145М и Ми-17, беспосадне ваздухоплове, противоклопне ракетне системе "корнет", борбена оклопна возила "милош", "лазар 3", БОВ ОТ и "хамви", самоходне топ-хаубице 155 милиметара "нора", самоходне вишецевне лансере ракета "огањ", савремена оптоелектронска средства и друго наоружање и војну опрему.

Улаз на аеродром биће могућ од 9 часова и 30 минута.

Капије војног аеродрома биће отворене у 9 часова и 30 минута, а посетиоци ће бити у прилици да обиђу тактичко-технички збор савременог наоружања и војне опреме, као и средстава у развоју, до 15 часова.

Грађани ће моћи да уђу на аеродром на главну капију – капију код ваздухопловног завода Мома Станојловић и капију из правца Нове Пазове.

Из Војске препоручују коришћење јавног превоза који ће појачати број линија ка аеродрому, а такође прилаз аеродрому од петље Нови Бановци ка Батајници, бити затворен за саобраћај.

Улазак на војни аеродром биће омогућен на главним капијама војног аеродрома "Пуковник-пилот Миленко Павловић" и Ваздухопловног завода "Мома Станојловић", као и на улазу на аеродром из правца Нове Пазове.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 06:00:19 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536278/zastava-2024-prikaz-vojska-srbije.html
Сунчани периоди, понегде киша - температура до 22 степена https://www.rts.rs/vesti/vreme/5536295/suncani-periodi-ponegde-kisa---temperatura-do-22-stepena.html На северу Србије суво са сунчаним периодима, у осталим крајевима умерено до потпуно облачно, местимично с кишом. У Подунављу и Поморављу биће ветровито. Температура 2-3 степена нижа него јуче. Највиша дневна до 24 степена. У Београду суво. Пре подне претежно облачно, поподне више сунца. Температура 22 степена. Последњег дана радне недеље умерено и потпуно облачно, у западним, централним и јужним крајевима местимично с кишом, док ће на северу бити суво са сунчаним интервалима. Ветар слаб и умерен, источни и североисточни, у Подунављу и Поморављу повремено јак. Најнижа температура од 11 до 16, највиша од 19 до 24 степена. 

У суботу јутро хладно. У току дана претежно сунчано и мало топлије. Ветар слаб и умерен, источни и југоисточни. Најнижа температура од 6 до 13, а највиша од 22 до 25 степени.

Јутро хладно и у недељу, а у току дана претежно сунчано и умерено топло. Ветар слаб променљив. Најнижа температура од 4 до 12, а највиша од 23 до 26 степени.

Почетком наредне недеље, такође, хладно ујутру. У току дана топло, пре подне претежно сунчано, после подне мало до умерено облачно. Ветар слаб и умерен југоисточни. Најнижа температура од 5 до 13, а највиша од 24 до 27 степени.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 06:00:42 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5536295/suncani-periodi-ponegde-kisa---temperatura-do-22-stepena.html
Вучић за Политикo: Брисел зна која страна кочи дијалог, али то неће јавно да каже https://www.rts.rs/vesti/politika/5536361/vucic-za-politiko-brisel-zna-koja-strana-koci-dijalog-ali-to-nece-javno-da-kaze.html Иако у Бриселу знају која страна кочи напредак у дијалогу Београда и Приштине, то нико неће рећи јавно. Европска унија и Американци се у томе слажу са нама, рекао је Вучић за бриселски портал Политико. У тексту се наводи да је Вучић недавно позвао на поновно одржавање избора у четири општине на северу АП КиМ са српским становништвом и додаје да је, упркос одсуству очигледног демократског мандата, Курти ''охрабрио'' албанске политичаре да заузму управне зграде и просторије и да је послао припаднике тзв. кососвке полиције, што је довело до кризе и "узбурканих страсти с обе стране".

На оптужбе премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да спроводи "неразумне и очајничке" мере, као и да води "агресивну кампању", председник Вучић је одговорио: "Ако је неразумно и агресивно имати демократске изборе, онда у реду, много му хвала".

Председник Србије је истакао да нема никакав интерес у "распиривању ватре".

"Не желим да учествујем у анти-Курти кампањи или ад хоминем кампањи против било кога", тврди Вучић.

Оценио је да је утисак да су власти у Приштини "опседнуте" њиме.

"Ако читате шта сваког дана говоре, само видите – Вучић, Вучић, Вучић", навео је председник Србије и додао да са Куртијем "уопште нема никакав однос".

У тексту се наводи да Србија подржава српско становништво у АП КиМ, пре свега на пољу здравства и образовања. Додаје се да су власти у Приштини током протеклог месеца у више наврата послале припаднике тзв. косовске полиције да затворе и заузму просторије српских институција у већински српским насејима, односно у северном делу Косовске Митровице, Зубином Потоку и Лепосавићу.

Ти потези Приштине, како се додаје, изазвали су протесте и наводе да приштинске власти намеравају да спроведу етничко чишћење Срба из области где чине већину.

Београд инсистира на томе да Приштина треба да поштује постојеће договоре укључујући обавезе из Бриселског споразума, које се односе на оснивање Заједнице српских општина, наводи Политико.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 06:10:06 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5536361/vucic-za-politiko-brisel-zna-koja-strana-koci-dijalog-ali-to-nece-javno-da-kaze.html
Барније на састанку са Макроном изнео предлог за састав нове владе https://www.rts.rs/vesti/svet/5536366/barnije-na-sastanku-sa-makronom-izneo-predlog-za-sastav-nove-vlade.html Новоизабрани француски премијер Мишел Барније састао се са председником Француске Емануелом Макроном и изнео предлог за састав нове владе. Барније је предложио именовање секретара за европске послове Жана Ноела Бароа на функцији министра спољних послова и Себастијена Лекорнуа на челу Министарства одбране, преноси Фигаро.

Како би Барније формирао владу, неопходно је да Макрон јавно потврди предлог премијера.

Раније данас, бивши премијер Габријел Атал је саопштио да Барније планира да формира владу са 38 министара, где ће се, између осталог, наћи седам чланова партије Ренесанса председника Емануела Макрона, три премијера републиканца, два члана савезничке партије МоДем и један из партије Хоризонти или УДИ.

Атал је такође навео да Барније не планира да повећа порез за средњу класу и запослене грађане, преноси Фигаро.

Како се наводи, главни приоритети нове владе биће побољшање животног стандарда Француза, гарантовање безбедности и контрола имиграције, јачање економије, контрола јавних финансија и смањење еколошког дуга.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 23:41:30 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5536366/barnije-na-sastanku-sa-makronom-izneo-predlog-za-sastav-nove-vlade.html
Лажна дојава о бомби у авиону пољске компаније који је принудно слетео у Подгорицу https://www.rts.rs/vesti/region/5536339/lazna-dojava-o-bombi-u-avionu-poljske-kompanije-koji-je-prinudno-sleteo-u-podgoricu.html Управа црногорске полиције саопштила је да у авиону пољске авиокомпаније ЛОТ, који је принудно слетео на подгорички аеродром због дојаве о бомби, није пронађена експлозивна направа. Посада авиона на лету из Варшаве обавестила је да је у авиону постављена експлозивна направа.

"Посаду су, приликом лета изнад Мађарске, запослени на варшавском аеродрому упознали да су примили дојаву да је у поменутом авиону постављена експлозивна направа, са којом је информацијском посада авиона упознала црногорску полицију по слетању на аеродром", навели су из црногорске полиције.

Предузете су активности из надлежности полиције, путници су евакуисани, извршен је противдиверзиони преглед ваздухоплова, и није пронађена експлозивна направа, додаје се у саопштењу црногорске полиције.

Са догађајем је познат тужилац у Основном државном тужилаштву у Подгорици.

"Напомињемо да није долазило до затварања Аеродрома Подгорица", закључују из Управе полиције.

Како РТЦГ незванично сазнаје прве информације из истраге указују да је једна држављанка Пољске јавила да њен супруг у авиону има бомбу, а након што је она наводно остала на аеродрому, а муж се укрцао на лет.

Авион ЛОТ-а враћа се у редован саобраћај.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 22:47:17 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5536339/lazna-dojava-o-bombi-u-avionu-poljske-kompanije-koji-je-prinudno-sleteo-u-podgoricu.html
Мосадова експлозивна порука Хезболаху, кад пејџери одлете у ваздух https://www.rts.rs/vesti/svet/5536263/liban-izrael-mosad-eksplozije-rat-hezbolah.html Сирене возила хитне помоћи сатима су завијале улицама Бејрута и још неколико либанских градова, возећи ка болницама повређене у серији експлозија комуникационих уређаја, које је у жељи да избегне израелске обавештајце набавио Хезболах. Више од 30 особа, укључујући и двоје деце, погинуло је и око 3.000 је рањено пошто су израелски обавештајци детонирали њихове пејџере и воки-токије. Израел слави велику победу над Хезболахом, чији лидери најављују одлучну освету. У јеку необјављеног рата, Либан је уједињен у трагедији. Спектакуларном акцијом, израелске тајне службе донекле су покриле флеке настале упадом Хамаса у Израел 7. октобра прошле године. Израелски дневник Хаарец оценио је да је "улов био величанствен", али да ова операција, уколико после ње уследи додатно разарање, неће бити упамћена по генијалности планера.

Дуги редови Либанаца протезали су се у протеклих неколико дана испред безмало свих болница у Бејруту и Долини Бека, пошто су лекари позвали грађане да дају крв хиљадама рањених у експлозијама пејџера и воки-токија, које је Хезболах поделио оперативцима у жељи да некако избегне израелске обавештајце.

У ходницима болница лежали су људи који су претрпели тешке повреде руку, лица, очију и тела у зависности од тога где су држали ове уређаје у тренутку када су експлодирали. Међу страдалима је и најмање 20 оперативаца Хезболаха, што је Израел и желео. Оно што власти у Јерусалиму нису очекивале је да се цео Либан, безнадежно посвађаних партија и фракција, уједини око ове трагедије.

У експлозијама је рањено неколико високорангираних команданата Хезболаха, али и ирански амбасадор.

Преостале пејџере и воки-токије, већ два дана, на изолованим местима око Бејрута уништавају специјалци либанске војске, док су, из опреза, хитну инспекцију свих комуникационих уређаја покренуле и турске оружане снаге.

Имате поруку од Мосада

Иако израелске власти нису преузеле одговорност за серију експлозија у Либану, више извора потврдило је да су тајне службе Мосад и Шин Бет ову операцију спремале још откако је лидер Хезболаха Хасан Насралах присталицама забранио да користе мобилне телефоне.

"Уколико ме питате где су израелски агенти, рећи ћу вам да је то телефон који држите у руци, који користе ваше супруге. Телефони које користе ваша деца су агенти. Закопајте их, затворите у металне кутије и закључајте", упозорио је Насралах у фебруару.

Израелска тајна операција, међутим, почела је много пре тога, јер су агенти Мосада отворили међународну компанију која се представљала као произвођач пејџера и воки-токија.

Компанија Би-Еј-Си консалтинг (B.A.C. Consulting) у Мађарској била је врх сложене операције смишљене како би се замаскирала чињеница да пејџере, у ствари, праве израелски обавештајци. Иако је ова фирма снабдевала и остале клијенте, само једна муштерија била је важна – Хезболах.

Готово истовремено, бугарска полиција покренула је истрагу о компанији Норта глобал, која је такође, наводно, била укључена у продају комуникационих уређаја клијентима у Либану, тачније Хезболаху.

Како пише Њујорк тајмс, у батерије је убачена и мала количина експлозива ПЕТН, а прва испорука ових уређаја датира од лета 2022. године. Операција је драматично убрзана од тренутка када је Насралах наложио припадницима Хезболаха да побацају мобилне телефоне.

ПЕТН, или пентаритриол тетранитрат, високо је експлозивна материја, која је користи и за пуњење артиљеријских зрна. Због високе цене, користи се само у посебним условима.

Бацање мобилних телефона, за Хезболах, била је изнуђено решење, пошто је Израел претходних година уложио огромна средства покушавајући да хакерише мреже, али и камере и микрофоне на уређајима.

Наместо телефона, Насралах је оперативцима и борцима Хезболаха наложио да у случају сукоба, какав већ 11 месеци бесни у Појасу Газе, непрестано при себи држе пејџере.

У уторак, издата је наредба да се пејџери активирају. Порука која је изазвала талас експлозија била је на арапском језику и смишљена тако да корисници мисле да потиче од лидера Хезболаха.

Неколико секунди касније, у Либану је почео хаос. У среду, током сахране четворице припадника Хезболаха, уследила је нова серија експлозија.

Либан, припреме за освету

Лидер Хезболаха Хасан Насралах чекао је да се окончају сахране страдалих у експлозијама, пре него што је најавио "праведну освету", тврдећи да се 60.000 Израелаца никада неће вратити на север те државе.

"Нећу говорити о времену или врсти операције коју ћемо покренути. Али, наравно, казна ће стићи. Када, где и како? Знаћете када куцне час", рекао је Насралах.

Сличну поруку Израелу упутио је и командант иранске Револуционарне гарде Хосеин Салами, најављујући разоран одговор сан свих страна, укључујући Либан, Јемен, Сирију и Иран.

Током његовог говора, израелски борбени авиони су у неколико наврата пробијали звучни зид летећи ниско изнад јужног дела Бејрута, познатог као главно упориште Хезболаха.

Насралахов говор није, ни на који начин, показао да ли је Хезболах уздрман после серије експлозија и претходних неколико напада израелске авијације. Израелски, као и западни аналитичари сматрају да та шиитска организација нема проблем да регрутује нове борце или промовише нове команданте.

Једино преостало питање је да ли израелска операција представља још један корак ка скоро неизбежном сукобу Израела и Хезболаха, који опасно тиња већ пуних 11 месеци. До сада, дипломатија је у неколико наврата успела да заузда освету.

Историја "бомбардовања" телефона

Иако највећи напад ове врсте у историји, израелска акција у Либану свакако није прва те врсте. Американци су пре више од пола века начинили приручник, назван 5-31, у којем се на 130 страница објашњава како поставити експлозив у телефон, или какву сличну направу.

Осим телефона, описани су и начини постављања експлозива у столове, телевизоре, кревете и кућанске апарате. Такође, описују се и слушалице које експлодирају у тренутку када се укључе у комуникацију.

Описује се и да сасвим мала количина експлозива која детонира близу уха може изазвати озбиљне повреде.

Израелска тајна служба Шин Бет је 1996. године на сличан начин детонирала малу количину експлозива и убила главног Хамасовог конструктора бомби Јахју Ајаша.

У сложеној операцији, Израелци су телефон у којем је постављен експлозив испоручили блиском пријатељу Јахје Ајаша, који је био познат по томе што је комуницирао користећи телефоне осталих Хамасових оперативаца, рођака и пријатеља.

Експлозив је активиран из авиона, након што су израелски агенти идентификовали Ајашов глас.

Оваквим диверзијама служила се и Ал Каида, па је у приручнику из 2010. године, шеф бомбашког одељења ове организације Икрима ел Муџахир описао начин на који се експлозив може неопажено поставити у штампаче и активирати мобилним телефоном.

Прошле године, група новинара из Еквадора нашла се на мети сличног напада, пошто су им испоручени УСБ-ови у које је постављен експлозив. Том приликом рањена је једна особа.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 20:58:12 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5536263/liban-izrael-mosad-eksplozije-rat-hezbolah.html
Марко и Балша прешли 1.700 километара прикупљајући новац за апарат за анестезију намењен деци која се лече у Нишу https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536213/marko-i-balsa-presli-1700-kilometara-prikupljajuci-novac-za-aparat-za-anesteziju-namenjen-deci-koja-se-lece-u-nisu-.html Са жељом да помогнемо прикупљању новца за набавку апарата за анестезију намењеног деци која се лече у Универзитетском клиничком центру у Нишу Марко Николић из Врања одлучио је да на хуманост позове личним примером. Обилазећи градове у Црој Гори и Србији после 17 дана стигао је до Ниша. Кајаком, бициклом, од Аде Бојане, кроз Црну Гору и Србију, по сунцу и киши, Марко и његов пријатељ из Фондације "Заједно можемо" од 1. септембра прешли су 1.700 километара и стигли до Ниша.

"Идемо у Врање то је око 150 километара бициклом, ту одмарамо два дана и после иде најтежи део, трчање 700 километара кроз целу централну Србију све до Београда. До сада смо прикупили више од 10.000 евра. Покреће ме вера у хуманост и у људе, и желим да дам свој максимум", истиче Марко Николић.

"Сваки дан смо уморни и једва чекамо да легнемо да спавамо, али онда иде нови дан и нови и нови. Некад изгубимо снагу и митивацију, али онда се сетимо те деце због које све то радимо и онда се опет мотивишемо и ево истрајавамо", каже Балша Зајић из Фондације "Заједно можемо".

Апарат за анестезију са пратећим пацијент монитором и инфузионом пумпом за који се прикупља новац кошта око 100.000 евра и омогућио би безбедније увођење у општу анестезију деце приликом снимања магнетном резоанком. Акцију је подржао и Нурдор као и Клиника за анестезију и интензивну терапију нишког клиничког центра.

"На жалост све је више оболеле деце, не само од малигних болести него и од других тешких болести за које је потребна магнетна резонанца. Ми неку опрему имамо, али је застарела и као што медицина напредује тако и опрема треба да се обнови да буде безбедна за децу",  објашњава дечији анестезиолог Ивана Будић.

Број деце оболеле од најтежих болести све је већи, а тренутно се на Дечијој хематоонкологији у Нишу лечи петоро малишана.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 18:55:34 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536213/marko-i-balsa-presli-1700-kilometara-prikupljajuci-novac-za-aparat-za-anesteziju-namenjen-deci-koja-se-lece-u-nisu-.html
Временска прогноза 20. септембар 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5535706/vremenska-prognoza-20-septembar-2024.html На северу Србије суво са сунчаним периодима, у осталим крајевима умерено до потпуно облачно, местимично с кишом. У Подунављу и Поморављу биће ветровито. Температура 2-3 степена нижа него данас. Највиша дневна до 24 степена. У Београду суво. Пре подне претежно облачно, по подне више сунца. Температура 22 степена. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

20.09.2024. Петак:Умерено и потпуно облачно, у западним, централним и јужним крајевима местимично с кишом, док ће на северу бити суво са сунчаним интервалима. Ветар слаб и умерен, источни и североисточни, у Подунављу и Поморављу повремено јак. Најнижа температура од 11 до 16, највиша од 19 до 24 степена. Упозорења:  Количина падавина већа од 10 l/m² за 3h, вероватноћа 80%.

21.09.2024. Субота: Јутро хладно. У току дана претежно сунчано и мало топлије. Ветар слаб и умерен, источни и југоисточни. Најнижа температура од 6 до 13, а највиша од 22 до 25 сстепени.

22.09.2024. Недеља: Јутро хладно. У току дана претежно сунчано и умерено топло. Ветар слаб променљив. Најнижа температура од 4 до 12, а највиша од 23 до 26 степени.

23.09.2024. Понедељак: Јутро хладно. У току дана топло, пре подне претежно сунчано, после подне мало до умерено облачно. Ветар слаб и умерен југоисточни. Најнижа температура од 5 до 13, а највиша од 24 до 27 степени.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 24.09. до 28.09.2024.)
Променљиво уз смену сунчаних и облачних интервала. Киша и локални пљускови с грмљавином се местимично очекују у уторак и среду (24-25.09.) у већини крајева, а од четвртка (26.09.) само понегде на северу земље.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 19:58:05 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5535706/vremenska-prognoza-20-septembar-2024.html
Највећи број миграната у Британију стиже преко Ламанша – може ли нова влада да научи нешто од Италије https://www.rts.rs/vesti/svet/5535205/najveci-broj-migranata-u-britaniju-stize-preko-lamansa--moze-li-nova-vlada-da-nauci-nesto-od-italije.html У првој половини године у Велику Британију стигло је око 39.000 илегалних имиграната. Четири петине је стигло чамцима преко Ламанша. Иако је тај број за 26 одсто нижи него прошле године, нова лабуристичка влада у потпуности је одбацила имиграциону политику конзервативаца. Недавна посета Риму новог британског премијера нешто је више од офанзиве шарма, којом је до сада засуо Берлин, Париз, па чак и Даблин.

Наиме, сер Кир Стармер желео је да сазна што је више могао о италијанској имиграционој политици.

Чему је то Ђорђа Мелони могла да га научи?

"Овде је дошло до драматичног смањења имиграције и настојим да разумем како је до тога дошло. Изгледа да је узрок рад у земљама из којим имигранти долазе“, истиче британски премијер сер Кир Стармер.

Он наглашава да је превенција кључна како људи уопште не би кретали у имиграцију.

Новац за развој Африке

На самиту у Риму у јануару, италијанска влада покренула је улагање, вредно пет и по милијарди евра, у афричку привреду како би спречила даљу масовну емиграцију са тог континента.

Британија је за сличне пројекте у Африци обећала тек  84 милиона фунти.

Мелони и њена влада постигли су посебне споразуме и са Либијом и Тунисом који је премијерка посетила чак четири пута ове године.

Резултат је пад илегалне имиграције за чак шездесет одсто у односу на прошлу годину када је у Италију стигло преко сто 160.000 азиланата.

Споразум са Албанијом

Но, Албанија је кључна земља за план Мелонијеве, јер ће за већ неколико недеља сви илегални имигранти тамо чекати исход захтева за азил.

Ако га добију, путоваће у Италију. У супротном, биће депортовани у матичне земље.

"Модел, који је смислила италијанска влада, подразумева да центри за процесуирање захтева за азилом имиграната, који се искрцавају на подручја под италијанском и јурисдикцијом Европске уније, буду у страним земљама“, објашњава италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

Она се нада да ће план прерасти у нови начин решавања тока миграција.

Истиче да модел представља и метод одвраћања криминалних организација од даљег деловања.

Британски премијер сер Кир Стармер подсећа да је још пре неколико година, када је био на челу британског државног тужилаштва, видео колико је важан преко-гранични рад на сузбијају тероризма.

"Никада нисам прихватио да не можемо на исти начин да се обрачунамо са бандама кријумчара људи. Италија показује да можемо“, тврди Стармер.

Албанија исто што и Руанда?

Део британских медија примећује да план тврдо десне италијанске владе веома личи на сличан пројекат Стармеровог претходника Ришија Сунака, инспирисан примером Аустралије, да се азиланти изместе у Руанду, а који су лабуристи у корену сасекли.

Нова влада је у августу најавила бројније људство и брже процесуирање захтева за азил, али и већи број депортација.

Званичница британског министарства унутрашњих послова Сима Салтора сматра да је изузетно важно то што је у последњих шест недеља девет авиона вратило имигранте у земље порекла.

"Највећим чартер летом репатрирано је преко двеста људи“, указује она.

Нове жртве на Ламаншу

Само прошлог викенда Ламанш је прешло око хиљаду имиграната.

Опасан пут однео је још дванаест живота.

Током помена у Француској, млади траже преиспитивање имиграционе политике.

Чланица удружења "Утoпија 56" Анђела Веторело објашњава да њено удружење тражи да политика угошћавања имиграната у Европи, Француској и Британији буде ефикасна.

"Изнад свега, тражимо безбедан прелазак у Енглеску како људи не би ризиковали животе само да би поднели захтеве за азил“, каже она.

И док нова лабуристичка влада трага за сопственом имиграционом политиком, стручњаци брину да најновије жртве међу имигрантима на Ламаншу неће бити и последње.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 18:05:28 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5535205/najveci-broj-migranata-u-britaniju-stize-preko-lamansa--moze-li-nova-vlada-da-nauci-nesto-od-italije.html
Рођендан Математичке гимназије слављен уз нове медаље, такмичења и наду да ће се решити питање ученичког дома https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536234/matematicka-gimnazija.html На Дан школе, у 58. години постојања, Математичка гимназија најављује нова такмичења. Надају се новим успесима и ученичком дому. Надлежни кажу да ће подржати таленте из Математичке гимназије, јер је свака њихова медаља највећи успех који једна држава може да има. Наводе да су они шампиони попут Новака Ђоковића или Николе Јокића. Ученици Математичке гимазије су протеклих годину дана освојили 128 медаља на међународним такмичењима.

Међу њима је ђак генерације Михајило Јанчевић који је учествовао на три олимпијаде. Јанчевић је уписао три факултета и сви су и даље опција.

"Али видећу, у неком тренутку ћу од неког да одустанем. Сад ћу да видим кад буду кренули, како ће да буде", каже бруцош ЕТФ-а, Математичког и Физичког факултета Михаило Јанчевић.

Андреј Дробњаковић, ученик III разреда Математичке гимназије каже да би волео да иде на следеће такмичење у Анталији или Финској.

"Волео бих да се поново појавим и у Паризу на међународној физичкој олимпијади и на међународној олимпијади из хемије", каже Дробњаковић.

Из истог разреда је и Ива Живковић која се тренутно спрема за олимпијаду из програмирања.

"Пре свега Европску девојачку олимпијаду, и надам се да ћу у наредне две године проћи на међународну информатичку олимпијаду", каже ученица.

Вечерас још једна екипа путује на Балканијаду из информатике.

Планова има још...

Директорка Математичке гимназије у Београду Мирјана Катић каже да је план да гимназија добије свој дом и лифт, као и да учествују на неком новом такмичењу на којем раније нису.

"Као што нас ја Михајло обрадовао прошле недеље са медаљом на такмичењу из вештаке интелигенције. А имамо још једног талентованог ученика који ће певати као оперски певач", каже директорка Математичке гимназије.

Председник Владе Србије Милош Вучевић верује да ће заједнички бити могуће решење питања ученичког дома.

Вучевић је замолио је Министарство просвете да учине додатне напоре да се ојача Фонд за младе таленте.

"Није питање само новца, питање је и односа и пажње, тако да сви наши шампиони, без обзира коју су медаљу освојили, добију за сваку медаљу награду", рекао је премијер Србије.

Гимнанзија слави још један јубилеј – 20 година како се под њеним кровом школују основци, ученици седмог и осмог разреда који су талентовани за математику.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 18:33:43 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536234/matematicka-gimnazija.html
Делегације Србије и Кине о борби против међународног криминала https://www.rts.rs/vesti/hronika/5536207/delegacije-srbije-i-kine-o-borbi-protiv-medjunarodnog-kriminala.html Висока делегација тужилаца из НР Кине, са замеником врховног тужиоца Кине Чен Гуоћингом на челу, била је у радној посети нашем главном тужиоцу за организовани криминал Младену Ненадићу и колегама из ЈТОК-а, сазнаје РТС. Главни тужилац за организовани криминал Младен Ненадић и Јавно тужилаштво за организовани криминал састали су се са високом делегацијом Кине коју предводи заменик врховног тужиоца Кине Чен Гуоћинг.

Заједнички закључак радне посете је да се само блиском и континуираном сарадњом може се постићи ефикасност у борби против међународног криминала.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 18:09:01 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5536207/delegacije-srbije-i-kine-o-borbi-protiv-medjunarodnog-kriminala.html
Преминула новинарка РТС-а Надежда Гавриловић https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536044/preminula-novinarka-rts-a-nadezda-gavrilovic.html После дуже болести, у шездесет првој години, преминула је наша колегиница Надежда Гавриловић, уредница дописиништва у Ужицу. Време и место сахране биће накнадно објављени. Надежда Гавриловић преминула је у Ужицу после дуге и тешке болести.

Новинарску каријеру је започела у локалном листу Вести, а наставила је, пре више од три деценије у ужичком дописништву РТС-а чији је уредник била последњих десет година.

У свом раду била је посвећена животним темама истичући позитивне вредности.

Аутор је више емисија за серијал "Траг".

За своје репортаже више пута је награђивана на Међународном фестивалу тв минијатура "Прес Витез".

Надежда Гавриловић иза себе је оставила супруга, два сина, снаху и двоје унучади.

Место и време сахране биће накнадно објављени.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 16:47:22 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536044/preminula-novinarka-rts-a-nadezda-gavrilovic.html
Вучић: Успеси у војсци су највидљивији, грађани ће то моћи сутра да виде у Батајници https://www.rts.rs/vesti/politika/5536045/vucic-uspesi-u-vojsci-su-najvidljiviji-gradjani-ce-to-moci-sutra-da-vide-u-batajnici.html Председник Србије Александар Вучић позвао је грађане да сутра присуствују приказу способности Војске Србије у Батајници и истакао да су успеси ту највидљивији, "посебно ако се упореде са војском из времена Здравка Поноша". Александар Вучић је новинарима у Бриселу рекао да ће грађани сутра моћи први пут да виде 500 малих дронова, који наносе огромну штету, као и нове хеликоптере са Кипра.

"Не бих да улазим у страначка питања, бескрајно волим СНС, мислим да је она, упркос томе што у сваком житу имате кукоља, донела највеће и најзначајније промене у савременој историји наше земље, да је она променила лице Србије, да је запослила Србију", рекао је Вучић, на питање да прокоментарише изјаву Поноша да ће успех српске војске бити ако преживи СНС и власт.

Вучић је додао да је "у време Здравка Поноша, Драгана Ђиласа, Бориса Тадића и осталих било 550.000 мање запослених".

"Колико смо имали више људи у Србији, а имали смо 550.000 људи у апсолутном броју мање запослених него данас. Просечна плата је била готово три пута мања. Мислим да то све говори. Нећу да причам о нивоу страних директних инвестиција, нећу да говорим о нивоу инфраструктурног развоја, јер ћемо ускоро моћи да меримо аутопутеве од 1945. до 2012. и од 2012. на овамо. Видећете да ће ускоро то од 2012. на овамо да превагне", рекао је Вучић. Он је додао да то говори о огромном напретку и огромним успесима Србије.

"Што се тиче војске, ја мислим да су ту успеси највидљивији", рекао је Вучић. Он је позвао грађане да дођу сутра у 11 сати да то и виде.

"Да упоредите војску коју је Понош уништавао топећи тенкове, продајући стреле, продајући шила, продајући игле, продајући зоље, уништавајући их за рачун и у име туђих интереса. И данас када смо све то успели да обновимо, када смо успели да изградимо једну модерну армију у којој и даље имамо проблема са људским капацитетима, која је у свакодневној трци са онима који би да угрозе Србију и да прете Србији, морамо да будемо увек за корак испред или да пратимо у потпуности да људи дођу и да буду поносни на своју војску, на своје војнике, на своје официре, своје подофицире, јер имају чиме да се поносе", навео је Вучић.

Додао је да оно што ће грађани сутра моћи да виде "готово апсолутно ништа није постојало у то време".

"Све је израђено у последњих 10 година. Сутра ћете да видите по први пут, ја мислим и 500 наших дронова, не пет, већ 500 наших малих дронова, који наносе огромну штету. Видећете и неке друге дронове, па ћете видети и ове нове хеликоптере са Кипра, што смо довукли по први пут, моћи ћете да их видите, мислим и на делу, зависи од времена какво ће да буде", рекао је Вучић.

]]>
Thu, 19 Sep 2024 16:20:39 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5536045/vucic-uspesi-u-vojsci-su-najvidljiviji-gradjani-ce-to-moci-sutra-da-vide-u-batajnici.html