РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Четворо ухапшених у Београду због сумње да су отели мушкарца из Бангладеша https://www.rts.rs/vesti/hronika/5401132/cetvoro-uhapsenih-u-beogradu-zbog-sumnje-da-su-oteli-muskarca-iz-bangladesa.html Четири мушкарца ухапшена су у Београду због постојања основа сумње да су извршили кривично дело отмица. Сумњиче да су 23. марта ове године у вечерњим сатима на улици отели двадесетједногодишњег мушкарца из Бангладеша, уз употребу силе га увукли у аутомобил и одвезли у једну кућу у Београду. Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду, ухапсили су српског држављанина И. Џ. (1980), држављанина Индије А. К. (1991), држављанина Пакистана К. Н. Н. (1986) и држављанина Бангладеша Р. Р. (1993) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело отмица.

Они се сумњиче да су 23. марта ове године у вечерњим сатима на улици отели двадесетједногодишњег мушкарца из Бангладеша, уз употребу силе га увукли у аутомобил и одвезли у једну кућу у Београду.

Како се сумња, они су младића мучили и злостављали наневши му тешку телесну повреду, са намером да од његових родитеља и рођака траже откуп у износу од 40.000 евра.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати након чега су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 10:15:33 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5401132/cetvoro-uhapsenih-u-beogradu-zbog-sumnje-da-su-oteli-muskarca-iz-bangladesa.html
За упис на КПУ остало мање од недељу дана – како изгледа обука студента https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401078/kriminalisticko-policijski-univerzitet-kpu-policija-.html У току је конкурс за упис на Криминалистичко-полицијски универзитет и то за сва три смера – криминалистички, форензички и информатички. Траје до 4. априла. Како изгледа обука студената криминалистике, a ко су чланови Секције за посебне и специјалне јединице? Полазници Секције за посебне и специјалне јединице упадају у свеже саграђену тактичку кућу опремљени новим униформама.

На показној вежби, ер софт оружјем које испаљује пластичне куглице, увежбавају такозвану манипулацију оружјем и гађање мета.

Поред тога, приказали су и технике борбе и одбране.

Студент друге године КПУ Вук Голубовић каже да су увежбавали одбрану од палице, од ножа, као и физичке силе.

Девојке у Секцији за посебне и специјалне јединице

Други пут је КПУ формирао Секцију. Нови полазници, овога пута, бирани су са све четири године. Новина су и девојке.

Студенткиња треће године Валенина Костић захвалила се командирима из Београдског одреда жандармерија са којима се реализује секција пословних облика наставе.

"За разлику од претходних година, пружена је прилика и девојкама да учествују у секцији пословних облика наставе. Ја сам се определила за ову секцију и жеље да стекнем додатна знања и да прођем неку обуку за обављање посебних специјалних задатака полиције", каже Костић.

Да бисте ушли у секцију потребна је селекција, која је била одређена на почетку овог семестра, где је прошло само 25 студената, од тога је пет девојака, тврди студент Вук Голубовић.

"Треба доста тога посветити и како тога мало одвојити од слободног времена, мало и од учења, мало и од свега, баш због тога што се треба посветити управо ономе што волимо", објашњава Голубовић.

Вежбањем до остваривања професионалног позива

Студенти, под будним оком искусних инструктора, на секцији пролазе напредне обуке из гађања, тактичких радњи, разних кретњи и употребе оружја.

Увежбавају се за позив којим су одабрали да се баве.

Студент друге године КПУ Данило Стојић каже да себе види у посебној јединици полиције жандармерији.

"Пријавио сам се за секцију посебних облика наставе из моје љубави према посебним и специјалним јединицама полиције и у жељи да једног дана обављам задатке истих", каже Стојић.

Студенти криминалистичког полицијског универзитета ће обуку изгађања ускоро наставити и у наставном центру Митрово поље, али са ватреним оружјем.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 09:11:35 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401078/kriminalisticko-policijski-univerzitet-kpu-policija-.html
Два снажна земљотреса у Грчкој, серија слабијих у Бугарској https://www.rts.rs/vesti/region/5401103/grcka-zemljotres-.html Земљотреси јачине 5,7 и 4,1 по Рихтеру погодили су јутрос јужну Грчку у области Јонског мора, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар. Серија нешто слабијих земљотреса и у Бугарској. Епицентар земљотреса јачине 5,7 јединица Рихтерове скале био на дубини од 17 километара, 122 километра југозападно од града Патраса, у северном делу Пелопонеза, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар.

Епицентар другог земљотреса био је на дубини од 16 километара, 124 километра југозападно од Патраса.

За сада нема извештаја о повређенима или материјалној штети.

Серија нешто слабијих земљотреса и у Бугарској, јавља Европско- медитерански сеизмолошки центар.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 09:35:05 +0100 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5401103/grcka-zemljotres-.html
Председник Вучић ће се обратити јавности у 18 часова https://www.rts.rs/vesti/politika/5401089/predsednik-vucic-palata-srbija-obracanje.html Председник Србије Александар Вучић обратиће се јавности у 18 часова у Палати "Србија", саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника. Председник Србије Александар Вучић раније је најавио да ће се у року од 48 сати обратити грађанима и одговорити на сва политичка питања.

Како је рекао, времена у политичком смислу за Србију нису једноставна и биће још комплекснија.

Најавио је да ће, између осталог, обавестити јавност и о разговорима које је имао са председником Републике Српске Милорадом Додиком који је изјавио да ће наставити борбу за интересе Републике Српске и српски народ, без обзира на личне последице.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 08:33:58 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5401089/predsednik-vucic-palata-srbija-obracanje.html
Курсна листа за 29. март 2024. https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5401071/kursna-lista-za-29-mart-2024.html Званични средњи курс: 117,1415 КУРСНА ЛИСТА БР.61
ЗА ДЕВИЗЕ

ФОРМИРАНА НА ДАН 29.03.2024. ГОДИНЕ

 

 
1. Курсеви из ове листе примењују се од 8 часова 29.03.2024. године до 8 часова на дан када ће бити формирана наредна курсна листа.
]]>
Fri, 29 Mar 2024 08:02:12 +0100 Сервисне вести https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5401071/kursna-lista-za-29-mart-2024.html
Старовић за РТС: Усвајање препоруке за пуноправно чланство Приштине у Савету Европе израз неправде и ароганције https://www.rts.rs/vesti/politika/5401060/starovic-za-rts-usvajanje-preporuke-za-punopravno-clanstvo-pristine-u-savetu-evrope-izraz-nepravde-i-arogancije.html Одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе да усвоји препоруку за пуноправно чланство Приштине је израз неправде и високог степена ароганције, оценио је за РТС државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић. Истакао је да извештај Доре Бакојани обилује контрадикторним и неправедним стварима и да се може дискутовати због чега је она од почетка рада на том извештају поставила само три услова од којих је испуњен само један. Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је за РТС да је одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе да усвоји препоруку за пуноправно чланство Приштине израз неправде и високог степена ароганције.

"Препоруком о пријему Приштине у чланство те највеће и најстарије паневропске организације свакако се крши и слово и дух оснивачких докумената Савета Европе, као и темељни принципи на којима је Савет Европе заснован", рекао је Старовић.

Оценио је да извештај Доре Бакојани обилује контрадикторним и неправедним стварима и да се може дискутовати због чега је она од почетка рада на том извештају поставила само три услова.

Старовић је навео да је испуњен само један услов – повратак земљишта манастиру Високи Дечани, а да за преостала два услова, питање експропријације српске земље на северу КиМ и формирање Заједнице српских општина, није учињено апсолутно нушта.

"Упркос свему томе, у извештају се препоручује да Приштина постане члан Савета Европе и, да ту не буде никакве забуне, пошто можемо чути различите интерпретације, да се препоручује некакво надзирано чланство. Не, таква категорија чланства у Савету Европе не постоји", рекао је Старовић.

Напоменуо је да постоји пуноправно чланство и да су све чланице подложне константном надзору или мониторингу.

Старовић је навео да су чланови Политичког комитета потпуно игнорисали све оно што се одвијало на простору Косова и Метохије у последње две године откако је Приштина поднела пријаву за чланство у Савету Европе.

"Игноришу чињеницу да се Србима ускраћују елементарна основна људска, политичка и економска права, почевши од забране гласања Србима на српским изборима, преко наметања нелегитмних градоначелника и одборника скупштина општина, затим нечега што сувише личи на војну окупацију севера КиМ, употребом и сталним распоређивањем тих специјалних милитаризованих моноетничких албанских снага косовске полиције", истакао је Старовић.

Подсетио је и на забрану промета робе произведене у централној Србији, али и забрану промета динара која је на снази од 1. фебруара.

Гостовање Немање Старовића у Јутарњем програму РТС-а у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 08:09:27 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5401060/starovic-za-rts-usvajanje-preporuke-za-punopravno-clanstvo-pristine-u-savetu-evrope-izraz-nepravde-i-arogancije.html
Пресретачи и радари на путевима широм Србије - појачана контрола брзине, тестирање на дрогу и алкохол https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401066/kontrola-saobracaja-policija-brzina-alkohol.html На свим путевима у земљи очекује се појачан саобраћај, нарочито у послеподневним сатима. Пред нама је викенд, очекује се лепо време са пролећним температурама, а и католички је Велики петак, па ће велики број наших људи из западноевропских земаља кренути ка Србији. Зато ће бити појачана контрола на свим најфреквентнијим путним правцима. Контролисаће се брзина, вожња под дејством алкохола и наркотика, а примењиваће се и мера привременог одузимања возила, каже Златко Беленцан из Управе саобраћајне полиције. Златко Беленцан из Управе саобраћајне полиције је, гостујући у Јутарњем програму, рекао да ће због очекиваних гужви у саобраћају полиција бити присутна на најфреквентнијим местима.

“То значи Коридор 10 и Коридор 11, али и у одмаралиштима, да би заштитили личну имовинску сигурност путника и возача који транзитирају кроз Србију”, каже Беленцан.

Контролисаће се на првом месту брзина, јер је она, истиче Беленцан, “убица број 1” на путевима и у Србији и у Европи.

“Сигурно ће се контролисати и управљање под дејством алкохола, затим психоактивних супстанци и наставља се активност одузимања возила. Треба рећи да је до сада одузето 66 возила од лица која су испунила услове, то значи да су имали практично три најтежа прекршаја у две године, а та возила се стављају под надзор полиције”, истиче Беленцан.

Уз то, додаје Беленцан, на ауто-путевима ће бити редовна контрола уз помоћ пресретача, а спроводиће се и радарска контрола.

“Сваки дан је у Србији присутно 200 мерних уређаја, односно радара који се користе за то. И код прекршаја је брзина доминантна. Рецимо, у протеклој акцији која је трајала четири дана – регистровано је око 12.000 возила која су се кретала противправном брзином“, рекао је Беленцан.

Што се тиче алкохола, тада је откривено 607 возача који су управљали под дејством алкохола, а 27 возача под дејством психоактивних супстанци.

Беленцан ипак истиче да је од почетка године стање безбедности саобраћаја повољније. Тачно је, додаје, да имамо троје погинулих више него у истом периоду прошле године, али је знатно смањен број саобраћајних незгода и повређених.

Полицајци могу да провере да ли је возач упозорен или искључен из саобраћаја

Најављује да ће у наредних месец дана саобраћајна полиција спроводити акције широм земље.

“Да не може се десити да се, на пример, пређе из једног региона у други регион под рецимо дејством алкохола или психоактивних субстанци. Кренуо је нови систем, бележе се све интервенције - да ли је лице упозорено, да ли је задржано, да ли је искључено из саобраћаја“, рекао је Беленцан.

Од сада ће, истиче, сваки полицајац имати увид у то, јер се дешавало да неко буде искључен из саобраћаја, а настави да управља возилом.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 08:25:17 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401066/kontrola-saobracaja-policija-brzina-alkohol.html
Нови фронт на Блиском истоку – Израел извео ударе на Алеп - 38 погинулих, десетине повређених https://www.rts.rs/vesti/svet/5401049/izrael-sirija-alep-hezbolah-napad-33-mrtvih-hezbolah.html У израелским нападима на сиријски град Алеп убијено је најмање 38 особа укључујући пет чланова либанске оружане групе Хезболах, саопштила су два безбедносна извора. Безбедносни извори су за Ројтерс рекли да је Израел у раним јутарњим часовима извео ваздушни напад на сиријски град Алеп.

Страдало је најмање 38 особа, међу њима су цивили, али и војни званичници и припадници Хезболаха, кажу безбедносни извори.

Сиријско министарство: Велики број погинулих и рањених цивила

До напада израелских снага дошло је око 1.45 сати ујутро по локалном времену, гађано је неколико подручја у околини Алепа, саопштило је сиријско министарство одбране.

Ваздушни напади су се поклопили са нападима дроновима из Идлиба и западног руралног Алепа за које је министарство описало да су их извеле "терористичке организације" које су гађале цивиле у Алепу и његовој околини.

"Напади су резултирали смрћу и рањавањем већег броја цивила и војника. Нанета је велика материјална штета на јавној и приватној имовини", саопштило је сиријско министарство, али притом није навело тачан број мртвих, као ни јесу ли жртве последица израелских или напада милитантних група.

Израел за сада без коментара

Израелска војска одбила је да коментарише наводе о нападима.

Од напада Хамаса на израелске цивиле и војнике прошлог октобра, Израел је ескалирао ударе на, како тврди, упоришта милиција у Сирији које подржава Иран. Такође је ударио на противваздушну одбрану сиријске војске и неке сиријске снаге.

Израел већ годинама изводи сличне нападе у Сирији, где је утицај Техерана порастао откако је почео да подржава председника Башара ел Асада у грађанском рату који је започео 2011. године.

Израел и Хезболах размењују ватру од почетака рата у Гази

Борци повезани с Ираном, укључујући Хезболах, сада имају власт у великим подручјима источне, јужне и северозападне Сирије и у неколико предграђа око главног града.

Израел и Хезболах размењују ватру преко израелско-либанске границе откако је избио рат у Појасу Газе, што је највећа ескалација од једномесечног сукоба 2006. године.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 09:00:49 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5401049/izrael-sirija-alep-hezbolah-napad-33-mrtvih-hezbolah.html
Настављена потрага за двогодишњом Данком Илић, тимови МУП-а за спасавање претражују терен око куће https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401047/danka-ilic-devojcica-nestala-potraga-cetvrti-dan-banjsko-polje-bor.html Од уторка се трага за двогодишњом Данком Илић која је нестала у Бањском пољу код Бора. Два Специјалистичка тима за спасавање из рушевина из Београда и Новог Сада, Сектора за ванредне ситуације МУП-а започели су детаљну претрагу терена око куће испред које је нестала девојчица. Током јучерашњег дана багером је рашчишћаван терен око куће у Бањском пољу, одакле се девојчици губи сваки траг.

Циљ такве претраге је, како јавља дописник РТС-а, да се провери да ли испод грања има неког доказа који би помогао у потрази.

Нестанак двогодишње Данке пријавила је мајка у уторак. Од тада траје потрага у којој учествује стотине припадника полиције, жандармерије, ГСС, ловци.

Ангажоване су и беспилотне летелице, са термовизијским камерама, а терен надлеће и хеликоптерска јединица.

Иако је полиција у среду саопштила да се обуставља теренска претрага, јер све указује на то да се девојчица не налази на подручју са којег је нестала, полицијске снаге и спасилачке екипе и даље су на терену. Истовремено, како је саопштено, траје интензиван оперативни рад.

Синоћ је у Бањском пољу био и министар полиције Братислав Гашић.

Девојчица Данка Илић има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

Уколико имате било какве информације, позовите полицију на број телефона 192.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 08:47:17 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401047/danka-ilic-devojcica-nestala-potraga-cetvrti-dan-banjsko-polje-bor.html
Нови израелски напади на избеглички камп Џабалија; Америчка војска уништила четири дрона Хута у Црвеном мору https://www.rts.rs/vesti/svet/5401005/novi-izraelski-napadi-na-izbeglicki-kamp-dzabalija-americka-vojska-unistila-cetiri-drona-huta-u-crvenom-moru.html Рат Израела и Хамаса – 175. дан. Израелске снаге напале су бројна подручја широм Појаса Газе, укључујући и избеглички камп Џабалија, у северном делу Газе. У израелским нападима на сиријски град Алеп убијено је најмање 38 цивила, међу њима и пет бораца Хезболаха, јавља Ројтерс. Палестинска управа, која управља Западном обалом, формирала је нову владу на челу са Мухамедом Мустафом. Америчка војска уништила је четири дрона Хута у Црвеном мору. Палестински премијер Мухамед Мустафа формирао је нову владу у којој ће бити и министар спољних послова, a тренутни прекид ватре и израелско повлачење из Газе остаје главни приоритет, преноси палестинска новинска агенција ВАФА.

Мустафа, савезник председника ПА Махмуда Абаса, именован је овог месеца за премијера са мандатом да помогне реформу Палестинске власти, која има ограничену самоуправу на Западној обали коју контролише Израел.

Сиријска државна новинска агенција САНА, позивајући се на војни извор, јавља  да су израелски авиони гађали стамбену зграду у области Дамаска. ИДФ није коментарисао ове наводе.

Израелска војска је саопштила да је уништен велики део Хамасовог тунела, дугог 2,5 километра, који је био део подземне мреже која је повезивала северну и јужну Газу. 

Виши командант Хамаса Раад Табет елиминисан је од стране израелских командоса у болници Шифа у Гази, саопштила је израелска војска.

"Табет је био задужен у Хамасу за регрутовање и снабдевање и сматра се међу првих 10 рангираних команданата Хамаса", тврде у ИДФ-у.

Турска, Мароко, Јордан и Египат су дестинације које израелски грађани трева да "избегавају", рекао је званичник израелског Савета за националну безбедност које је издао упозорење о путовању у те четири земље. Упозорење за Египат укључује Синајско полуострво, популарно одредиште за одмор Израелаца који путују током Пасхе. 

Званичник је такође упозорио Израелце који путују у Шведску у мају на такмичење за песму Евровизије 2024. да прикрију свој идентитет.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 08:13:41 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5401005/novi-izraelski-napadi-na-izbeglicki-kamp-dzabalija-americka-vojska-unistila-cetiri-drona-huta-u-crvenom-moru.html
Католици и протестанти обележавају Велики петак https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400784/katolici-i-protestanti-obelezavaju-veliki-petak.html Католици, протестанти, англиканци и бројне мање цркве, Ускрс ће празновати 31. марта. Данас обележавају Велики петак, дан распећа Исуса Христа. Дан када је на крсту страдао Исус Христ најтужнији је дан у хришћанству, а за католичке вернике, Велики петак је дан поста и немрса, што потврђују сведочанства из другог века.

То је једини дан у години када нема свете мисе, али се у црквама после подне чита Крижни пут - односно пут страдања Христовог.

Одржава се и посебна спомен-молитва – "Mуке Господње". Следи клањање Светом крсту, молитва верника и причешћивање.

Не звоне звона, нема свирања ни певања.

Католичка црква на Велики петак посебно спомиње умируће, старе и болесне.

Београдски надбискуп Ладислав Немет вршиће обреде Великог петка у жупи св. Анте Падованског.

У ускршњој посланици надбискуп Немет је рекао да је Ускрс променио будућност створеног света, а у њему и човека и да вера даје снагу људима да истрају на свом животном путу.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 06:56:27 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400784/katolici-i-protestanti-obelezavaju-veliki-petak.html
Кијев: Руски напади на украјинска енергетска постројења; Москва: ПВО оборила 15 ракета "вампир" над Белгородом https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5400981/kijev-ruski-napadi-na-ukrajinska-energetska-postrojenja-moskva-pvo-oborila-15-raketavampirnad-belgorodom.html Рат у Украјини – 765. дан. Володимир Зеленски упозорио је да ће крајем маја или у јуну почети велика руска офанзива и да Украјина за то није спремна. Владимир Путин одбацио је оптужбе да Русија планира борбу против Европе као "потпуну бесмислицу". Украјински председник Володимир Зеленски најављује да ће у наредним месецима почети велика руска офанзива.

"Говоримо о крају маја или јуну. Ја кажем да нам је сада потребна помоћ", нагласио је Зеленски.

Упозорио је да украјинске одбрамбене снаге нису спремне да се бране од још једне велике руске офанзиве без помоћи партнера.

Владимир Путин није потврдио да ли се спрема велика руска офанзива, али јесте да Москва не планира инвазију на Европу, рекавши да је то "потпуна глупост".

Међутим, руски лидер је запретио да ће аеродроми трећих земаља с којих полети Ф-16 бити легитимна руска мета.

Док Кијев ванредно тражи од НАТО-а да га снабдеју додатним средствима противваздушне одбране, руске снаге настављају с нападима на украјинске области.

Под ратном паљбом претходног дана највише су биле Харковска и Херсонска област, као и Северни Доњецк.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 09:29:47 +0100 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5400981/kijev-ruski-napadi-na-ukrajinska-energetska-postrojenja-moskva-pvo-oborila-15-raketavampirnad-belgorodom.html
Лето до понедељка, температурe и до 30 степени https://www.rts.rs/vesti/vreme/5400849/vreme-prognoza-srbija.html У Србији ће температура до понедељка имати летње вредности, до 30 степени. Данас ће бити претежно сунчано, а крајем дана могућа је пролазна, умерена облачност. Највиша температура далеко од просека за март – од 24 до 28 степени. Београд ће бити један од најтоплијих градова у региону, са температуром до 27 степени. У Србији ће бити претежно сунчано и још топлије. После подне и увече уследиће пролазна, умерена облачност.

Дуваће слаб и умерен ветар, јужних смерова, а на северу Војводине и у планинским пределима појачан.

Најнижа температура износиће од 4 до 14, а највиша од 24 до 28 степени.

Београд ће бити један од најтоплијих градова у региону, са температуром до 27 степени. Преовлађиваће сунчано време.

За дане викенда и у понедељак прогнозира се летње време. Биће сунчано и топло с температуром од 26 до 30 степени.

Пролазно наоблачење, са локалним пљусковима и мањим захлађењем очекују се у понедељак увече.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 06:03:38 +0100 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5400849/vreme-prognoza-srbija.html
Вештачка интелигенција у школи - ChatGPT може да помогне ђацима, али и да им смањи оцену https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400748/vestacka-inteligencija-u-skoli---chatgpt-moze-da-pomogne-djacima-ali-i-da-im-smanji-ocenu.html Скоро 80 одсто основаца виших разреда је бар једном за решавање школског задатка користило вештачку интелигенцију. Користе је и средњошколци. Када је прихватљиво користити ChatGPT, a када то представља варање? Сајт ChatGPT паметнији је од Википедије, кажу средњошколци – има одговоре на сва, па и школска питања. Решава математичке задатке, пише саставе и семинарске радове и добија високе оцене.

"Када ми је требао састав из српском напишем тему на који ми трева састав, она ми испише састав, из математике сликам задатак и онда ми она уради задатак", навео је један средњошколац, а каже да га користи и на часу.

Дубравка Матовић, наставница српског језика и књижевности у ОШ "Светозар Марковић", каже да је имала случај да је ђак хтео да препише састав који је написала вештачка интелигенција.

"Ја јесам као наставник српског језика имала искуства коришћења вештачке интелигенције, уопште интернета. Био је покушај преписивања састава", рекла је Дубравка Матовић.

Вештачка интелигенција тренутно располаже са билион информација, одговора на сложена питања, може да направи програм за дијету, пише софтверске кодове. Она ће за неколико секудни написати састав на одређену тему.

"Ако је писмени задатак из српског језика на тему сукоби ликова у роману 'Злочин и казна' Достојевског, што би могло да се нађе као тема у четвртом разреду гимназије, када раде и Шекспировог 'Хамлета'. На такав задатак би вештачка интелигенција могла доста добро да генерише скуп података који постоје на интернету и да направи једно фино, прихватљиво дело, који би могао да буде оцењен оценом 4, код неких наставника и оценом 5", наводи професорка српског језика и књижевности у Петој београдској гимназији др Виолета Кецман.

Наставници и професори кажу да не могу увек да докажу да је ђак користио вештачку интелигенцију за решавање задатака, али лако могу да закључе да састав није писао ђак и за то следи нижа оцена. Вештачку интелигенцију треба користити као помоћ у образовању, али не и злоупотребљавати.

"И отуда ми добијамо писмене саставе који су предвидиви, али са друге стране оригинални, али истовремено осакаћени, у смислу да им недостаје емоционалност", рекла је др Кецман.

Ризик од коришћења вештачке интелигенције

Дубравка Матовић истиче да треба да постоји јасан став око тога шта је варање, а шта примена знања. "Коришћење вештачке интелигенције у овом тренутку сматра се једном врсте знања, али ако се уз њу напише лош састав, онда је ђак себе већ довољно казнио", рекла је Матовићева.

Некада су старији браћа и сестре писали саставе, мама и тата радили домаће задатке. Интернет олакшава писање семинарских радова.

Сад све то ради ChatGPT. Вештачка интелигенција јесте провокативан ризик, али млађе генерације не треба одвраћати од оваквих решења, сматрају неки просветари. Ове генерације ученика, када се запосле, сигурно ће користити вештачку интелигенцију и њене алате. Али опрезно, крајњи исход употребе још није познат.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 07:01:12 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400748/vestacka-inteligencija-u-skoli---chatgpt-moze-da-pomogne-djacima-ali-i-da-im-smanji-ocenu.html
БиХ, ухапшени осумњичени да су тражили 25.000 евра за информације о Данки Илић https://www.rts.rs/vesti/region/5401009/bih-uhapseni-osumnjiceni-da-su-trazili-25000-evra-za-informacije-o-danki-ilic.html Федерална управа полиције Босне и Херцеговине на основу информација Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Управе за технику, ухапсила је три особе које се сумњају да су путем друштвене мреже "Тик Ток" објавиле да су повезане са нестанком девојчице Данке Илић, потврђено је у Министарству унутрашњих послова Србије.  

Припадници Службе за борбу против високотехнолошког криминала идентификовали су ИП адресу налога корисника на територији Босне и Херцеговине који је уживо у "Тик Току" изјавио да се нестала девојчица Данка Илић налази код њега у подруму.

На основу тих информација, Федерална управа полиције Босне и Херцеговине ухапсила је Б.Т, З.Т и М.Т, обавила претрес и утврдила да је информација коју је изнео осумњичена лажна.

Федерална управа полиције Босне и Херцеговине осумњичена ће у складу са законом привести надлежном тужиоцу на даље поступање.

Акција је спроведена у координацији Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије, НЦБ Интерпола Београд, Министарства безбедности БиХ, Дирекције за координацију полицијских тела Босне и Херцеговине, НЦБ Интерпола Сарајево и Федералне управе полиције Босне и Херцеговине, који су показали висок степен професионалности и брзо реаговали на информације добијене од МУП-а Србије.

МУП Србије објавио је снимке хапшења тројице мушкараца у БиХ у вези са нестанком двогодишњег Данке Илића у околини Бора.

На снимцима се види како припадници Федералне управе полиције спроводе тројицу ухапшених мушкараца.

Раније вечерас је сарајевски портал ''Аваз'' објавио да су истражитељи Одсека за Сајбер криминал ФУП лоцирали путем ИП адресе особе које тврде да имају сазнања о нестанку мале Данке, односно које су тражиле 50.000 конвертибилних марака (око 25.000 евра) за откривање тих информација.

Данка Илић је нестала у уторак око 13.45, и у тренутку нестанка на себи је имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну и косу везану у реп.

Систем "Пронађи ме" је због њеног нестанка активиран први пут у Србији, а како је наведено на сајту ''pronadjime.mup.gov.rs'', девојчица има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 23:30:10 +0100 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5401009/bih-uhapseni-osumnjiceni-da-su-trazili-25000-evra-za-informacije-o-danki-ilic.html
"Западна тројка" још једном против расправе о НАТО бомбардовању у Савету безбедности https://www.rts.rs/vesti/politika/5400997/un-kosovo-rusija-sad-francuska.html Русија, ни други пут ове седмице, није успела да убеди већину чланица Савета безбедности Уједињених нација, да на дневни ред стави расправу о четврт века од почетка НАТО бомбардовања СРЈ. Девет од 15 чланица најмоћнијег тела светске организације било уздржано. Заменик руског амбасадора при Уједињеним нацијама Дмитри Пољански оптужио је у четвртак у Њујорку Сједињене Америчке Државе, Великu Британију и Француску, да "избегавајући расправу о илегалној акцији НАТО-a, покушавају да избегну и катастрофалне последице својих потеза".

"Западна тројка је прикована... Гласање је потврдило тезу да су западне државе претерано заступљене у Савету", рекао је Пољански.

Гласање у Савету безбедности, током које је девет држава било уздржано, други је руски покушај да на дневни ред овог тела укључи расправу о последицама НАТО бомбардовања 1999. године.

У понедељак, сличан предлог је био одбијен пошто је 12 чланица Савета безбедности било уздржано.

Пољански је цитирао и америчког председника Џозефа Бајдена, наводећи да је први човек Беле куће, као сенатор 1999. године, позивао на рушење мостова у Србији и увођење ембарга на извоз горива у СР Југославију.

"Што више кријете истину, све више ћете бити изложени. До сада сте успели да избегнете расправу, али не очекујте да ćете избећи последице", рекао је руски дипломата.

Заменик кинеског амбасадора при УН, Генг Шуанг је рекао да је Пекинг желео расправу како би се суочили са прошлошћу, али и видели како се са тим можемо носити у будућности.

"Опструкције нису од користи ни за коју страну, посебно у ситуацији када се међународни мир суочава са безбројним изазовiма. Охрабрујемо одређене чланице да покажу флексибилност", рекао је кинески дипломата.

За разлику од седнице одржане у понедељак, амбасадори Француске, Велике Британије и Сједињених Држава нису учествовали у расправи.

Образлажући став Париза, француски амбасадор при УН Николас де Ривије навео је у понедељак да "историју треба оставити историчарима, а правду трибуналима".

"Можемо да подржимо одржавање оваквог састанка у одговарајућем формату, на којем би се расправљало од трагичним догађајима из прошлог века, али не можемо да дозволимо да Савет безбедности постане полигон за руску пропаганду", рекао је тада амерички дипломата Роберт Вуд.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 20:57:50 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5400997/un-kosovo-rusija-sad-francuska.html
Најмање 45 мртвих у судару аутобуса у Јужној Африци, преживела девојчица https://www.rts.rs/vesti/svet/5400987/najmanje-45-mrtvih-u-sudaru-autobusa-u-juznoj-africi-prezivela-devojcica.html Најмање 45 особа погинуло је у саобраћајној несрећи у Јужној Африци у којој је учествовао аутобус, саопштило је јужноафричко министарство саобраћаја. Oсмогодишња девојчица једина преживела. Осмогодишња девојчица једина је преживела у данашњој несрећи. Она је са тешким повредама одвезена у болницу, преноси Би-Би-Си.

Аутобус је ударио у ограду моста, преко које се преврнуо и пао на земљу и запалио се, преноси Ројтерс. Како се наводи нека тела у аутобусу су изгорела до непрепознатљивости, а нека су и даље заглављена и расута у рушевини.

Удес се догодио код Маматлакале, у провинцији Лимпопо, преноси Ројтерс.

 

]]>
Thu, 28 Mar 2024 21:55:17 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5400987/najmanje-45-mrtvih-u-sudaru-autobusa-u-juznoj-africi-prezivela-devojcica.html
Седам мртвачких ковчега на граници Израела, Хезболах следећа мета https://www.rts.rs/vesti/svet/5400857/izrael-hamas-sad-hezbolah-liban-rat.html Седам мртвачких ковчега, прекривених заставама Џаме Исламије, положено је на трг испред џамије у либанском селу Хабарије, дан пошто је кућа у којој су се налазили одлетела у ваздух у експлозији пројектила испаљених из израелских авиона. Готово истовремено, на другој страни границе, у Израелу сахрањен је мушкарац који је страдао у ракетном нападу Хезболаха на Кирјат Шмону. Серија експлозија око северне границе Израела, тек је последњи у већ дугом низу догађаја који прете да овај регион претворе у поприште сукоба, попут оних када су се Израелци и припадници Хезболаха сукобили 2006. године.

После 340 мртвих Либанаца и 20 страдалих Израелаца, температура на граници две земље достигла је тачку кључања и умеренији гласови на обе стране тврде да је право чудо да конфликт Хезболаха и Израела, који тиња још од упада Хамаса 7. октобра, није прерастао у прави рат.

У поређењу са 34.000 жртава рата у Појасу Газе, тихи сукоб Хезболаха и Израела делује као повремена чарка, иако лидери обе стране упозоравају да би овај ниво непријатељстава, у било којем другом тренутку, врло брзо проузроковао свеопшти хаос са несагледивим последицама.

У страху од таквог развоја ситуације, погранична подручја већ је напустило око 75.000 Либанаца и 80.000 Израелаца, не желећи да присуствују тренутку када ће бити прекинута релативна уздржаност две стране.

"Одмах после операције у Рафи, израелска војска ће ући у Либан", рекао је неименовани израелски војни званичник арапској подружници телевизијске мреже "Скај њуз", остављајући истовремено довољно простора за спекулације да ли се ради о стварном упозорењу или претњи усмереној ка одвраћању Хезболаха од озбиљнијих војних операција.

Управо због тога, последњих дана израелски авиони гађали су циљеве дубоко у територији Либана, од северне границе те државе, па све до Долине Бека, циљајући базе у којима следбеници Хасана Насралаха крију беспилотне летелице и противваздушне системе.

У среду, Хезболах је одговарајући на такве нападе испалио стотињак пројектила у Галилеји и на Голанској висоравни.

Готово истовремено, израелски авиони убили су седморицу припадника сунитске организације Џама Исламија, тврдећи да су се спремали да упадну на територију Израела.

Савез Хезболаха и Џаме Исламије, покрета који окупљају либанске шиите и суните, настао је пре пет или шест година у јеку стварања антиизраелског фронта у којем су се ривалске верске заједнице, бар око границе, формално ујединиле против заједничког непријатеља.

У том савезништву, моћнији и бројнији Хезболах се уздржао од упада у Израел, препуштајући такве задатке Палестинцима и припадницима Џаме Исламије. Одговарајући на нападе, Израел је бомбардовао положаје Хезболаха, што је Насралахове команданте натерало да елитну јединицу, борце Радвана, повуку даље од израелске границе.

Делимично су се од границе одмакле и остале јединице Хезболаха.

Празнину испуњену тензијама, како стање на граници описују посматрачи, лако могу да испуне специјалци обе стране, али ће развој ситуације у великој мери зависити и од нове дипломатске иницијативе којом Американци покушавају да зауздају пад читавог Блиског истока.

Кључни предуслов за смиривање тензија на граници Либана, представљаће успех преговора о прекиду ватре у Појасу Газе, који су, по ко зна који пут у последња два месеца, запали у ћорсокак. Неуспех тог процеса пак могао би споредни сукоб око границе Либана и Израела претворити у кључни конфликт на Блиском истоку у који би се, без дилеме, морао укључити и за сада резервисани Иран.

Такав развој ситуације, свакако, очекује један од натраженијих израелских непријатеља и један од творца упада 7. октобра Мухамед Деиф, чију главу већ месецима тражи специјална јединица Мосада и Шин Бета, активорана само како би ликвидирала неколицину кључних лидера Хамаса.

"Марширајте ка Палестини сада, не сутра", рекао је Деиф у поруци Арапима, посебно у Јордану, Египту и Алжиру, који су, уколико се изузму повремене демонстрације, у великој мери окретали главу од сцена страдања Палестинаца у Појасу Газе.

Убрзо након Деифове поруке, израелска војска упала је у избеглички логор у Џенину, на Западној обали, и убила неколико Палестинаца, оптужујући их да су за рачун Хамаса припремали терористичке нападе.

Готово истовремено, Вашингтон и Јерусалим су скоро 24 часа размењивали оптужбе о кривици за отказивање посете највиших израелских званичника Сједињеним Државама. Убрзо затим, почели су договори о заказивању нове посете, од које Америка очекује почетак дефинисања будућности Појаса Газе.

Или како то тврди добитник Пулицерове награде Томас Фридман, Јерусалим има свега две опције – или ће изградити сасвим нове односе са Палестинцима, или ће читава ситуација, али са модерним наоружањем, бити враћена на стање од 1947. године.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 20:48:30 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5400857/izrael-hamas-sad-hezbolah-liban-rat.html
Преминуо ђак повређен у школи 18. марта, Министарство упознато https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400845/preminuo-djak-povredjen-u-skoli-18-marta-ministarstvo-upoznato.html У београдској Средњој занатској школи 18. марта дошло је до несреће након које је један ученик подлегао задобијеним повредама, потврђено је Танјугу у Министарству просвете. "Министарство просвете упознато је са несрећом која се догодила у Средњој занатској школи, приликом које је један ученик задобио тешке повреде главе и неколико дана касније преминуо", речено је у Министарству које тим поводом породици настрадалог ученика изражава најискреније саучешће.

Из Министарства додају да прате поступање школе и пружају јој подршку.

О несрећи која се догодила, школа је истог дана обавестила полицију и Министарство просвете и предузела све радње у складу са прописима који регулишу поступање установа у кризним ситуацијама, а које се односе на информисање надлежних институција, родитеља и подршку ученицима, родитељима и запосленима ради превазилажења ситуације.

Како су пренели медији, директорка школе у којој се образују ђаци са сметњама у развоју и учењу Весна Леонтијевић рекла је да је до несеће дошло стицајем несрећних околности. Туче није било, сплетом несрећних околности услед физичког контакта један од ученика је пао, задобио тешке повреде главе и умро.

Директорка је додала да је школа одмах реаговала, указала прву помоћ ученику и позвала Хитну помоћ која је брзо дошла и превезла ученика у Ургентни центар који је четири дана касније преминуо.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 21:00:20 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400845/preminuo-djak-povredjen-u-skoli-18-marta-ministarstvo-upoznato.html
Председник Вучић ће се обратити јавности у петак у 18 часова https://www.rts.rs/vesti/politika/5400827/predsednik-vucic-ce-se-obratiti-javnosti-u-petak-u-18-casova.html Председник Србије Александар Вучић обратиће се јавности у петак у 18 часова у Палати "Србија", саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника. Председник Србије Александар Вучић најавио је раније данас да ће се у року од 48 сати обратити грађанима и одговорити на сва политичка питања, јер, како каже, времена у политичком смислу за Србију нису једноставна и биће још комплекснија.

Најавио је да ће, између осталог, обавестити јавност и о разговорима које је имао са председником Републике Српске Милорадом Додиком који је изјавио да ће наставити борбу за интересе Републике Српске и српски народ, без обзира на личне последице.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 18:51:04 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5400827/predsednik-vucic-ce-se-obratiti-javnosti-u-petak-u-18-casova.html