РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Вучић у Њујорку: Говорићу о позицији Србије, Косово и Метохија ће бити најважнији део мог говора у УН https://www.rts.rs/vesti/politika/5537772/vucic-u-njujorku-govoricu-o-poziciji-srbije-kosovo-i-metohija-ce-biti-najvazniji-deo-mog-govora-u-un.html Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Њујорку да постоје велике разлике када је у питању мир у свету. "Што се тиче теме мог говора, данас ћете само део тога да видите, а биће опширније у говору у УН. Говорићу о позицији Србије и ономе што је важно за нашу земљу, али и о урушавању свих међународних права", истакао је Вучић. Александар Вучић који је дошао у Њујорк на дводневни Самит о будућности у оквиру 79. седнице Генералне скупштине УН, рекао је данас новинарима да је овај самит нешто за шта су многи мислили да неће моћи да функционише.

Председник Вучић ће током боравка у Њујорку имати пуно важних састанака са светским лидерима. Рекао је и да ће у оквиру Генералне скупштине УН одржати говор у уторак између 19.30 и 20 сати по српском времену и да ће говорити пре свега о нарушавању свих принципа међународног јавног права, као и о КиМ.

"Антонио Гутерес је поставио пет тачака, а то су одрживи развој, два су мир и безбедност, па енергетика и климатске промене, млади и њихова будућност, и последња је трансформисање управљања. Кроз резолуције које су доносиле УН дошло се до тога да сви опет траже решења о мултилатерализму. Али оно што ја могу да кажем је да постоји глобални југ, и велике западне силе. Велике су разлике између њих, па и око начина финансирања. Запад неће да руши своју финансијску архитектуру", истакао је Вучић.

Напоменуо је да данас има састанак са Реџепом Тајипом Ердоганом и да постоје многе теме о којима треба да разговарају.

У седишту Уједињених нација у Њујорку данас почиње дводневни Самит о будућности, у оквиру 79. седнице Генералне скупштине УН, који је увод у генералну дебату седнице у уторак, 24. септембра.

На Самиту о будућности учествоваће бројни председници, премијери, министри спољних послова, а међу учесницима је и председник Србије Александар Вучић, који ће говорити на другој пленарној сесији.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 16:56:29 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537772/vucic-u-njujorku-govoricu-o-poziciji-srbije-kosovo-i-metohija-ce-biti-najvazniji-deo-mog-govora-u-un.html
Мотоциклиста погинуо у саобраћајној несрећи код Оџака https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537759/motociklista-saobracajna-nesreca-odzaci-.html На путу Ратково-Оџаци дошло је до саобраћајне несреће у којој је погинуо мотоциклиста (33). Мотоциклиста(33) је погинуо у саобраћајној несрећи која се догодила код Оџака, a у којој су учествовали путнички аутомобил и мотоцикл.

Возач и сувозач аутомобила који је учествовао у несрећи на путу Ратково-Оџаци примљени су у болницу у Новом Саду.

Несрећа се догодила око 14 часова.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 16:16:19 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537759/motociklista-saobracajna-nesreca-odzaci-.html
Вучић данас на Самиту о будућности у седишту Уједињених нација https://www.rts.rs/vesti/politika/5537754/aleksandar-vucic-generalna-skupstina-un.html У седишту Уједињених нација у Њујорку данас почиње дводневни Самит о будућности, у оквиру 79. седнице Генералне скупштине УН, који је увод у генералну дебату седнице у уторак, 24. септембра. На Самиту о будућности учествоваће бројни председници, премијери, министри спољних послова, а међу учесницима је и председник Србије Александар Вучић, који ће говорити на другој пленарној сесији.

У оквиру дводневног самита одржава се неколико сесија, а разговараће се о унапређењу глобалног система за садашње и будуће генерације, о јачању мултилатерализма за међународни мир и безбедност, заједничкој дигиталној будућности, затим о трансформисарању глобалног управљања и Агенди за одржи развој 2030.

Уводна обраћања на Самиту имаће генерални секретар УН Антонио Гутерес и председник Генералне скупштине Филемон Јанг.

Очекује се да на данашњем самиту буде усвојен и завршни документ "Пакт за будућност”.

Председник Вучић ће током боравка у Њујорку до 27. септембра имати билатералне сусрете са више од 40 светских лидера, а у уторак ће се обратити учесницима 79. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 16:19:31 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537754/aleksandar-vucic-generalna-skupstina-un.html
Жена која је јуче преживела тешку несрећу пуштена на кућно лечење https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537718/saobracajna-nesreca-raska-usce-.html Жена из Рашке, једина преживела у несрећи у којој су погинули њено троје деце, супруг и пријатељица, отпуштена је из опште болнице у Краљеву на лични захтев. Доктор Зоран Мрвић рекао је за РТС да М. Л. има тешке опекотине леве подлактице, али да више није животно угрожена.

На лични захтев, отпуштена је из опште болнице у Краљеву.

Желела је да у овим тешким тренуцима буде уз породицу, рекао је Мрвић.

У тешкој саобраћајној несрећи јуче код Ушћа, када су се сударили војно возило и аутомобил, настрадало је њено троје деце, од десет, седам и једне године, као и супруг и породична пријатељица из Новог Пазара.

Министар одбране Братислав Гашић упутио је данас телеграме саучешћа породицама.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 13:28:03 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537718/saobracajna-nesreca-raska-usce-.html
Онлајн куповина на сопствену одговорност – колико је апликација Тему поуздана https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537647/temu-onlajn-kupovina-prevare.html "Приликом куповине преко Тему апликације, са рачуна ми је преко ноћи скинуто 26.000 динара", "Српкиња куповала преко Тему-а и узели су јој 30.000" - само су неки од наслова у претходним недељама, који су још једном отворили питање безбедности онлајн куповине. Потрошачи који купују путем онлајн платформи из иностранства то чине на сопствену одговорност, пошто се закон који их штити не примењује ван територије Србије, наводе из Националне организације за заштиту потрошача. Марко Драгић из Националне организације за заштиту потрошача рекао је за РТС да се у пракси ретко дешава да се са рачуна неосновано скине новац.

"Можда постоји могућност да је у питању неки потенцијални хакерски напад па да је на тај начин новац скинут са рачуна, а да се свакако дешавају некакве непријатности са поменутом платформом, свакако да да", рекао је Драгић.

Додао је да се потрошачи готово свакодневно распитују о својим правима када је реч о куповини на платформи "Тему".

"Нажалост, они у Србији немају никаква права зато што је закон с те стране јасан и да се примењује само на територији Републике Србије, када је у питању однос правног лица са физичким лицем. Тако да, када купују са платформе Тему или са било које друге платформе која је ван територије Републике Србије, нажалост, нема примене закона", рекао је Драгић.

Објаснио је да потрошачи могу да уложе приговоре у складу са општим условима платформе на којој су куповали, а када истекну ти рокови, а није дошло до усвајања приговора, имају право да покрену приватну тужбу против те платформе, али ван територије Србије.

"То је куповина на сопствену одговорност. Поштује се искључиво законодавство ван Републике Србије, не оно које је у Србији, тако да је потрошач препуштен сам себи, тј. односу и општим условима какве ће трговац са платформе поштовати", истакао је Марко Драгић.

Зорана Милидраг из Е-комерц асоцијације рекла је да је она као потрошач наручивала са платформе Тему и да та платформа има сјајно корисничко искуство.

"Видимо да се спомиње да је Тему скинуо новац. Велико је питање ко је заправо скинуо тај новац. Морам да кажем, као неко ко је и купац Тему апликације, последњих дана добијам мејлове који кажу 'можемо вам вратити ваш новац' и ја не смем да кликнем на то. Мислим да је јако важно да говоримо о томе да морамо сами себе да сачувамо", рекла је Милидраг.

Истакла је да упркос томе што се бави интернет трговином и даље није неко ко кликће на такве ствари и упозорила потрошаче да, ако им нешто делује превише добро да би било истинито, да вероватно и јесте.

Разговор са Марком Драгићем и Зораном Милидраг у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 13:29:55 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537647/temu-onlajn-kupovina-prevare.html
Министар Гашић упутио саучешће породицама страдалих у саобраћајној несрећи код Ушћа https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537697/gasic-saucesce-nesreca-usca.html Министар одбране Братислав Гашић упутио је телеграме саучешћа породицама Лазовић и Кутлачић, чији су чланови трагично страдали јуче у судару путничког возила и возила Војске Србије код места Ушће на путу Краљево-Рашка. Министар Гашић је написао у телеграму саучешћа да не постоје речи којима би описао тугу због трагедије која је однела животе десетара Данијела Лазовића и његово троје деце.

"Ја вам се обраћам, пре свега као отац и деда, а тек онда као министар одбране. У овим тешким тренуцима примите најискреније и најдубље саучешће у моје име, као и у име свих припадника Министарства одбране и Војске Србије", навео је Гашић у телеграму упућеном породици Данијела Лазовића, припадника Друге бригаде Копнене војске.

"Ваша породица изгубила је сина и унуке. Војска Србије изгубила је часног и оданог војника. Србија је изгубила грађане, људе који би је градили и радовали се животу у њој. Сазнање да су се три невина дечија живота угасила у трену слама срце сваком човеку. У овом часу када ниједна овоземаљска утеха не може да вам ублажи бол, молим се Господу да вашој породици подари снаге да преброди ову трагедију", написао је министар одбране.

Гашић је обећао да ће Министарство одбране и Војска Србије остати уз породицу Лазовић и пружити сву могућу помоћ и подршку.

У телеграму упућеном породици Дијане Кутлачић, која је такође погинула у несрећи код Ушћа, Гашић је написао да га је дубоко потресла "трагедија која је у трену однела Дијану, са још четири друга млада живота" и да је "тај страшни догађај у болу и неверици ујединио целу Србију".

"Молим вас да у име Министарства одбране и Војске Србије и моје лично име примите изразе искреног саучешћа поводом смрти ваше ћерке Дијане. Свестан сам да не постоје речи утехе које би вашој породици ублажиле осећај ненадокнадивог губитка. Као отац и деда придружујем се молитвама за покој душе ваше драге Дијане. Нека јој Господ подари рајско насеље", навео је Гашић у телеграму саучешћа, преноси Министарство одбране.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 12:10:35 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537697/gasic-saucesce-nesreca-usca.html
Судар четири возила код Ниша, повређене четири особе https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537685/sudar-cetiri-vozila-kod-nisa-povredjene-cetiri-osobe.html Четири особе повређене су у саобраћајној несрећи која се синоћ око 21 сат догодила на регионалном путу од Ниша до села Дражевац. Како наводе из полиције у судару су учествовали трактор "ИМТ", два путничка возила и теретно возило марке "мерцедес".

Повређени су возач трактора и три особе које су се налазиле у путничком возилу "дачија".

Сви повређени су збринути у Ургентном центру УКЦ Ниш.

Из те болнице су навели да су три особе задобиле теже, а једна је лакше повређена. Како наводе, повређене су две жене и двојица мушкараца старости од 49 до 87 година.

 

]]>
Sun, 22 Sep 2024 11:22:27 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537685/sudar-cetiri-vozila-kod-nisa-povredjene-cetiri-osobe.html
Ристић: Очекујемо да процедура увођења 5Г мреже буде завршена до јуна следеће године https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537650/ristic-ocekujemo-da-procedura-uvodjenja-5g-mreze-bude-zavrsena-do-juna-sledece-godine.html Србија касни са покривањем територије 5Г сигналом у односу на Европу, а стручњаци указују да примена те технологије може да подстакне привредни раст и доносе друге предности. Министарство информисања и телекомуникација недавно је означило почетак процедуре за увођење 5Г мреже у Србији. Министар Дејан Ристић најавио је да ће се 25. септембра одржати округли сто о 5Г мрежи. Први корак ка увођењу 5Г сигнала је јавна расправа у вези са правилником о минималним условима за увођење 5Г мреже, рекао је за РТС министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић.

"Та јавна расправа је почела 13. септембра и траје 30 дана, 25. септембра у подне у Палати Србије имаћемо и округли сто у оквиру јавне расправе и овом приликом позивам све заинтересоване да се одазову", каже Ристић.

Након расправе министар информисања и телекомуникације потписује правилник, а следећи корак јесте у надлежности РАТЕЛ-а.

"Они расписују међународну аукцију која би требало да се заврши до пролећа наредне године. И ми негде очекујемо да крајем маја, почетком јуна, комплетна процедура буде завршена и да полако мобилни оператори који ће дати најбољу понуду и чије ће понуде бити прихваћене полако уђу у процедуру увођења 5Г", каже ресорни министар.

Ристић истиче и да ће се ићи на обједињену аукцију за 2Г, 3Г, 4Г обнову спектра и са друге стране за увођење 5Г мреже.

"То је била једна од молби оператора. Таква пракса постоји у читавом низу европских земаља. То ће олакшати посао операторима јер ће та аукција бити јединствена", наглашава Ристић.

Министар Ристић је рекао и да последњи извештај о извозу домаћег ИКТ сектора за првих седем месецима показује раст за 20,29 одсто у односу на исти период прошле године.

"Када кажемо да смо прошла година имали суфицит од 3,44 милијарда евра у извозу ИТ услуга, а да ове године растемо за више од 20%, то значи да ћемо без проблема прећи четири милијарде евра суфицита и тиме дати и ове године значајан допринос и расту БДП-а" закључује министар Ристић.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 09:19:08 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537650/ristic-ocekujemo-da-procedura-uvodjenja-5g-mreze-bude-zavrsena-do-juna-sledece-godine.html
Експлозија метана у руднику у Ирану, најмање 51 особа погинула https://www.rts.rs/vesti/svet/5537663/eksplozija-metana-u-rudniku-u-iranu-najmanje-51-osoba-poginula.html Експлозија у источном Ирану догодила се у једном од рудника у Табасу, око 540 километара југоисточно од Техерана, преноси АП. Најмање 51 особа је погинула у руднику угља у иранској покрајини Јужни Хорасан, јавља иранска државна телевизија. Ово није прва таква несрећа која је задесила иранску рударску индустрију. За несталима се и даље трага, а повређено је најмање 20 људи.

У блоковима Б и Ц рудника у тренутку експлозије се налазило укупно 69 људи. На лицу места у току је акција спасавања, преноси иранска државна агенција Мехр.

Експлозија у источном Ирану догодила се у суботу око 21 сат по локалном времену у једном од рудника у граду Табас, око 540 километара југоисточно од Техерана, преноси АП.

Ово није прва таква несрећа која је задесила иранску рударску индустрију, подсећа америчка агенција. Године 2009, 20 радника је тамо погинуло у више несрећа, док је 2017. године у експлозији у руднику угља најмање 42 људи изгубило живот.

АП указује на недовољно високе безбедносне стандарде и неадекватне службе за пружање хитне помоћи у рударским областима у Ирану.  Иран је богат различитим рудама и годишње потроши око 3,5 милиона тона угља, али из рудника вади само око 1,8 милиона тона на годишњем нивоу.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 11:06:17 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537663/eksplozija-metana-u-rudniku-u-iranu-najmanje-51-osoba-poginula.html
Водостај Дунава у Будимпешти пао, али опасност није прошла https://www.rts.rs/vesti/region/5537662/dunav-budimpesta-madjarska-poplave.html Ниво Дунава у Будимпешти пао је испод осам метара - јутрос у шест сати измерено је 797 центиметара. Врх поплавног таласа у главном граду Мађарске догодио се јуче ујутро, када је ниво воде био 830 центиметара, што је 61 центиметар мање од историјског максимума из 2013. године.

Надлежни кажу да опасност није прошла, јер су бедеми са џаковима натопљени водом, па полиција, војска и грађани, уз помоћ ронилаца ојачавају бедеме од џакова.

Још увек је ангажовано око 5.000 професионалаца на одбрани од поплава.

Пажња је усмерена и на насеља низводно од главног града где су куће под водом.

Мађарски премијер Виктор Орбан најавио је јутрос да ће поплавни талас напустити Мађарску у уторак, уместо у четвртак, како се раније процењивало.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 08:30:36 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5537662/dunav-budimpesta-madjarska-poplave.html
Контрола саобраћаја – резултати пројекта "Роудпол" и овог пута поражавајући https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537655/kontrola-saobracaja--rezultati-projekta-roudpol-i-ovog-puta-porazavajuci-.html Припадници Управе саобраћајне полиције регистровали су 20.500 прекршаја у Србији, од укупно 35.000 контролисаних возила за свега четири дана спровођења пројекта "Роудпол дани безбедности". Све чешће полицијске патроле заустављају возаче који возе бахато, под дејством алкохола и опијата. О резултатима, који су поражавајући и овог пута, за РТС је говорио Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 08:39:34 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537655/kontrola-saobracaja--rezultati-projekta-roudpol-i-ovog-puta-porazavajuci-.html
Снимак детонације у Делиблатској пешчари – уништена граната пронађена у центру Београда https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537523/snimak-detonacije-u-deliblatskoj-pescari--unistena-granata-pronadjena-u-centru-beograda.html Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а уништили су у Делиблатској пешчари артиљеријску гранату заосталу из Првог светског рата, која је пронађена у Влајковићевој улици у Београду. Грађанима који живе у непосредној близини, припадници Сектора за ванредне ситуације поделили су раније флајере са детаљним упутством о њиховом неопходном поступању, ради безбедног измештања заостале гранате.

Посебно обавештење је за грађане који живе у улицама: Влајковићева, Трг Никола Пашића, Косовска, Мајке Јевросиме, Светогорска и Кондина.

Министарство унутрашњих послова издало је обавештење да уклоне сва паркирана возила из свих улица које ограничавају Дом народне скупштине Републике Србије, ул. Влајковићева (од 1 до 19), ул. Косовска (бр.17-51) и Трг Николе Пашића.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 11:39:23 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537523/snimak-detonacije-u-deliblatskoj-pescari--unistena-granata-pronadjena-u-centru-beograda.html
Још један прави летњи дан, а онда после подне званично стиже јесен https://www.rts.rs/vesti/vreme/5537532/jos-jedan-pravi-letnji-dan-a-onda-posle-podne-zvanicno-stize-jesen.html У Србији ће јутро бити хладно, а по котлинама, долинама река и висоравнима западне, југозападне и јужне Србије местимично ће бити магле. Током дана претежно сунчано и мало топлије. Јесен стиже у 14.43. Ветар слаб до умерен, источни и југоисточни. Најнижа температура од 4 до 11, највиша од 22 до 27 степени.

У Београду након хладног јутра, током дана претежно сунчано и топло за овај период године.

Ветар слаб до умерен, источни и југоисточни. Најнижа температура око 11, највиша око 25 степени.

Стиже јесен у 14.43

Јесен почиње у недељу, 22. септембра у 14 часова и 43 минута. У том тренутку ће сунце бити у равни Земљиног екватора, односно како би астрономи рекли, прелази са северне на јужну небеску полулопту, објашњено је у саопштењу Астрономског друштва "Руђер Бошковић" из Београда.

У исто време за становнике јужне Земљине полулопте почиње пролеће.

На дан почетка јесени Сунце у Београду излази у 06.25 сати, а залази у 18.34, што значи да ће обданица трајати 12 сати и девет минута, а ноћ 11 сати и 51 минут.

На дан јесење равнодневице обданица и ноћ нису једнаке дужине, јер се Сунце привидно уздиже изнад хоризонта због земљине атмосфере, иако се оно геометријски гледано налази испод њега. Обданица и ноћ ће бити исте дужине 25. септембра.

Наредних седам дана сунчано

У Србији следећих седам дана претежно сунчано и топло за овај период године.

Пролазно наоблачење са кишом и локалним пљусковима са грмљавином очекује се у уторак и среду и то у другом делу дана, као и за следећи викенд, у суботу на северу и западу земље, а у недељу у осталим пределима.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 06:29:05 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5537532/jos-jedan-pravi-letnji-dan-a-onda-posle-podne-zvanicno-stize-jesen.html
Превентивни здравствени прегледи широм Србије https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537573/preventivni-zdravstveni-pregledi-sirom-srbije.html Акција бесплатних превентивних здравствених прегледа, коју у циљу превенције и ране дијагностике обољења реализује Министарство здравља, настављена је данас, од 8 до 17 часова, у здравственим установама широм земље. Овог викенда организовани прегледи скенером, јер је циљ да од понедељка нема листе чекања. У здравственим установама широм Србије од 8 до 17 часова настављена је акција бесплатних превентивних прегледа.

До 11 часова, прегледано је укупно 12.500 грађана, од којих је 650 урадило ЦТ преглед у оквиру акције решавања листе чекања за скенер, саопштило је данас Министарство здравља.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је за РТС да је пажња посвећена прегледима код гастроентеролога и хематолога, а да ће се до краја године радити тумор маркери и позвао је све грађане старије од 40 година да ураде тај тест.

Поручио је да је циљ да Србија буде здрава и да су превентивни прегледи само део онога што ће се радити како би се дошло до остварења тог циља.

Лончар је навео да је уверен да после овог викенда неће бити листе чекања за скенер и да ће грађани који треба да ураде скенер у наредном периоду чекати на то неколико дана.

У Универзитетском клиничком центру Србије (УКЦС) у недељу сви грађани, чак и они без здравственог осигурања, моћи ће да ураде бесплатне превентивне прегледе, у склопу акције коју организује Министарство здравља.

Прегледи ће се обављати у периоду од 8 до 17 часова, у новој згради Универзитетског клиничког центра Србије, северни улаз, односно улаз из Улице Косте Тодоровића, саопштио је Универзитетски клинички центар Србије.

Министарство здравља наводи да ће грађани бити у прилици да обаве преглед хематолога, гастроентеролога, мерење крвног притиска, да ураде лабораторију (крвна слика, биохемија, ЛДХ, феритин, Фе, билирубини, трансаминазе, ЦРП), као и тумор маркере (ЦЕА, ЦА 19-9, и АФП опционо). Прегледи се не заказују.

Сви пацијенти код којих се уоче неправилности приликом прегледа или у резултатима биће одмах упућивани на даљу дијагностику и прегледе.

Министарсто здравља и Унверзитетски клинички центар Србије овим путем позивају грађане, да искористе ову прилику, учествују у недељној акцији и обаве превентивне прегледе и тиме позитивно утичу на своје здравље.

У Универзитетском клиничком центру Војводине (УКЦВ), превентивни прегледи биће спроведени у Специјалистичкој поликлиници, где ће грађани моћи да обаве основни лекарски преглед, лабораторијске анализе (комплетну крвну слику), као и биохемијске анализе (ЦРП, ЛДХ, феритин, трансаминазе, билирубини, гвожђе и тумор маркери), гастроентеролошки и хематолошки преглед, као и тумор маркере.

Здравствене установе позивају све грађане да обаве превентивне прегледе и тиме позитивну утичу на своје здравље.

Листа здравствених установа које учествују у акцији, са детаљном врстом прегледа који ће бити обављани у свакој установи, истакнута је на званичној интернет страници Министарства здравља.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 13:16:18 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537573/preventivni-zdravstveni-pregledi-sirom-srbije.html
Струја испод Црног мора стиже у Западну Европу - пројекат од две милијарде евра https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5537565/struja-zapadni-balkan-azerbejdzan-projekat.html Грчка је упозорила Брисел да је извозом струје у Украјину изазвала скок цена струје у југоисточној Европи, са 60 на 130 евра за мегават-сат. Нови извори снабдевања су приоритет, а један је договорен: Струја из Грузије и Азербејџана, испод Црног мора, стизаће у Западну Европу. Обале Црног мора Грузије и Румуније спајаће далеководни кабл дугачак 1.200 километара и биће повезан далеководима од Румуније до Мађарске и Грузије до Азербејџана. За градњу новог правца снабдевња електричном енергијом формирана је и компанија "Зелени енергетски коридор".

"За нас је овај пројекат, заиста, питање националне безбедности. Ако погледате енергетску мапу Европе, видите да на источном крилу у последње време плаћамо веома високу цену струје јер је недовољно алтернтиве. Јефтинији извори енергије са Запада не стижу увек на Исток и зато су нам потребни додатни путеви снабдевања", каже Себастијан Бурдуја, министар енергетике Румуније.

Петер Сијарто, министар трговине и европских послова каже да Мађарска има два веома важна енергетска стратешка циља.

"Први да осигурамо безбедност снабдевања енергијом, а други да потрошњу енергије учинимо зеленијом. А овим пројектом можемо једним ударцем да убијемо две муве с обзиром на то да нам даје потпуно нови извор и доноси зелену струју", рекао је Сијарто. 

Пројекат од две милијарде евра

Пројект, који се процењује на више од две милијарде евра, договорен је још 2022. а план је да пренос обновљиве енергије из Грузије и Азербејџана почне већ 2029.

Пројекат има подршку Брисела који тежи да повеже земље интерконекторима и обезбеди јефтину енергију.

"За нас је то веома важно јер смо у процесу интеграције са Европском унијом. То значи да превазилазимо физичке баријере и изазове. Не граничимо се са земљама Уније, али мислим да овим пројектом можемо да будемо део европског енергетског тржишта", рекао је Леван Давиташвили, министар економије и одрживог развоја Грузије. 

"У почетку смо овај пројекат разматрали као пројекат који ће обезбедити више енергије од Каспијског мора до ЕУ, али паралелно имамо још један са Азијским земљама. У будућности имамо велике планове за спајање тих зелених коридора као пројекат Европа-Азија", каже Парвиз Шахбазов, министар енергетике Азербејџана.

Подсетимо, Србија је већ део далеководног "Трансбалканског коридора" Европске уније, који је делом већ у функцији а протеже се од Румуније, преко наше земље, Босне и Херцеговине, Црне Горе и даље испод Јадранског мора до Италије.

Због геополитичких и ратних тензија и декарбонизације, неколико земаља Уније већ се суочава са мањком струје. 

"Сваке године се раде студије адекватности ресурса. Резултати задње струдије за нашу земљу говоре да ми јесмо у опасности од недостатка ресурса. Нису то сада велике вредности, али е до 2030. бисмо могли да дођемо у ситуацију да осам часова годишње немо довољно енергије чак и из увоза и из наше производње да задовољимо потрошњу", каже Жељко Марковић, стручњак за енергетику. 

Уз јачање преносних мрежа и градње производних капацитета обновљиве енергије, Европска унија акценат је ставила и на развој нуклерних електрана које важе за најстабилнији извор снабдевања електричном енергијом.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 06:28:50 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5537565/struja-zapadni-balkan-azerbejdzan-projekat.html
Нетанјаху: Ударили смо Хезболах на начин који нису могли ни да замисле; баражна ватра из Либана на север Израела https://www.rts.rs/vesti/svet/5537599/netanjahu-udarili-smo-hezbolah-na-nacin-koji-nisu-mogli-ni-da-zamisle-barazna-vatra-iz-libana-na-sever-izraela.html Сукоб Израела и Хамаса – 352. дан. Хезболах је јутрос из Либана лансирао око 85 ракета на север Израела, након неколико баража током ноћи. Израелске снаге изводе нови талас ваздушних удара на мете Хезболаха у Либану и прете интензивирањем напада, саопштила је Израелска војска (ИДФ) као одговор. Стејт департмент позвао Американце да напусте Либан и не путују у ту земљу због "непредвидиве природе сукоба". Израел извршио рацију и затворио Ал Џазирину редакцију у Рамали. Израелска војска наставља са операцијама широм Појаса Газе. На мети ИДФ-а била је школа "Eл Фалах" у насељу Eл Зејтун, јужно од града Газе, у којој су се налазила расељена лица. Погинула су најмање 22 Палестинца, а 30 су повређена.

Израелска војска, са друге стране, тврди да је извела напад на групу Хамасових оперативаца у командној просторији која се, како кажу, налазила у оквиру школе.

Директорка компаније повезана са експлозијама пејџера у Либану саслушана је у Мађарској обавештајној служби – тврди да није направила пејџере и да је она "само посредница".

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган осудио је израелске нападе у Бејруту, оценивши да Израел изводи нападе попут терористичке организације.

У израелском ваздушном нападу на команданте Хезболаха у предграђу Бејрута изведеном у петак погинуло је најмање 37 људи, укључујући троје деце и седам жена, саопштило је либанско министарство здравља, а спасиоци и даље трагају за људима несталим у рушевинама.

Израелска војска тврди да је готово уништено вођство Хезболаха.

Та либанска група је, са друге стране, именовала 16 припадника те групе убијених у израелском ваздушном нападу на Бејрут, укључујући високог лидера Ибрахима Акила и још једног врховног команданта Ахмеда Вахбија.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 16:14:48 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537599/netanjahu-udarili-smo-hezbolah-na-nacin-koji-nisu-mogli-ni-da-zamisle-barazna-vatra-iz-libana-na-sever-izraela.html
Москва: Током ноћи оборено 15 дронова над територијом Русије; Сибига: Кремљ припрема ударе на нуклеарне објекте Украјине https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5537614/moskva-tokom-noci-oboreno-15-dronova-nad-teritorijom-rusije-sibiga-kremlj-priprema-udare-na-nuklearne-objekte-ukrajine.html Рат у Украјини – 942. дан. Украјински министар спољних послова Андриј Сибига каже да је обавестио ИАЕА о "припремама Русије за ударе на критична нуклеарна енергетска постројења". Немачки канцелар Олаф Шолц поново је одбацио могућност пребацивања крстарећих ракета "таурус" у Кијев. Руски представници неће учествовати на мировном самиту о Украјини, поручује Марија Захарова. Настављају се борбе широм Украјине. У руском ракетном нападу на стамбене зграде у граду Криви Рог убијене су три особе, од којих је једно дете - саопштио је Кијев.

Москва тврди да је погодила украјинске енергетске капацитете високопрецизним оружјем и дроновима.

Министар спољних послова Украјине Андриј Сибига обавестио је Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) о припремама Русије за ударе на критична нуклеарна енергетска постројења у Украјини уочи зиме.

Украјински председник Володимир Зеленски у вишедневној је посети Сједињеним Америчким Државама током које ће настојати да придобије додатну подршку. Данас ће посетити фабрику муниције у Пенсилванији.

Каже да крај рата са Русијом зависи од одлучности западних савезника Кијева да обезбеде потребно оружје и дозволу за употребу.

Реаговала је Немачка и одбацила могућност пребацивања крстарећих ракета "таурус" у Кијев, чији је домет лета око 500 километара.

У међувремену, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да руски представници неће учествовати на мировном самиту о Украјини.

Према речима Захарове, Москва не одустаје од политичког и дипломатског решавања кризе и спремна је да разговара о заиста озбиљним предлозима који узимају у обзир ситуацију на терену, новонасталу геополитичку реалност и одговарајућу иницијативу коју је формулисао руски председник Владимир Путин 14. јуна.

 

]]>
Sun, 22 Sep 2024 07:33:18 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5537614/moskva-tokom-noci-oboreno-15-dronova-nad-teritorijom-rusije-sibiga-kremlj-priprema-udare-na-nuklearne-objekte-ukrajine.html
Трамп Харисовој: Прекасно је за још једну дебату, Американци почели да гласају https://www.rts.rs/vesti/svet/5537638/tramp-harisovoj-prekasno-je-za-jos-jednu-debatu-amerikanci-poceli-da-glasaju.html Бивши председник САД и кандидат републиканаца на предстојећим изборима у САД Доналд Трамп изјавио је да је "прекасно" за још једну председничку дебату јер су Американци почели да гласају на изборима 2024. "Проблем са још једном дебатом је што је једноставно прекасно, гласање је већ почело", рекао је Доналд Трамп на митингу у Вилмингтону, у Северној Каролини, пренео је Си-Ен-Ен.

Трамп је додао, мислећи на потпредседницу САД и кандидаткињуу демократа Камалу Харис да она сада жели да води дебату јер јако губи.

У појединим америчким савезним државама јуче је почело рано гласање на председничким изборима који ће бити одржани 5. новембра.

Гласање је почело у Минесоти, Јужној Дакоти и Вирџинији, а више од 10 држава почеће рано гласање у наредним недељама, до средине октобра.

Камала Харис је раније прихватила позив Си-Ен-Ена да учествује у дебати с републиканским противкандидатом Доналдом Трампом 23. октобра, саопштио је њен предизборни штаб.

"Доналд Трамп не би требало да има проблема да пристане на ову дебату. То је исти формат и поставка као и дебата Си-Ен-Ена којој је присуствовао и на којој је, како је рекао, победио у јуну, када је похвалио модераторе, правила и рејтинге", навела је у саопштењу Џен О'Мали Дилон, шефица изборног штаба Камале Харис, пренео је Ројтерс.

Трамп је одмах после друге дебате на којој је 11. септембра у Филаделфији учествовао са Камалом Харис рекао да треће дебате неће бити.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 22:18:27 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537638/tramp-harisovoj-prekasno-je-za-jos-jednu-debatu-amerikanci-poceli-da-glasaju.html
Објављен састав нове француске владе, лидери деснице и левице незадовољни https://www.rts.rs/vesti/svet/5537622/francuska-vlada.html Алексис Колер, шеф кабинета француског председника Емануела Макрона, објавио је састав нове француске владе премијера Мишела Барнијеа. Представници опозиције, лидери и крајње деснице и левице незадовољни. Демонстрације у Паризу, Марсеју, Ници, Тулузу... После две недеље, вечерас је објављен састав нове владе премијера Мишела Барнијеа, у којој ће бивши министар за Европу Жан-Ноел Баро бити нови шеф француске дипломатије.

Барнијеов тим од 39 људи је веома млад и укључује неколико изузетних политичких личности, пише Фигаро.

Себастијен Лекорну остао је на функцији министра одбране, док је нови министар унутрашњих послова Бруно Ретајо.

За министра економије, финансија и индустрију именован је Антоан Арман, а министарка образовања је Ан Женет, такође, макрониста, док ће Рашида Дати бити министарка културе.

Како оцењује Фигаро, не изненађује да нови министри долазе из десничарских странака или из редова макрониста.

За портпаролку владе именована је Мод Брежон, која већ четири године брани акцију извршне власти на телевизијским пријемницима, па је њено лице стога релативно познато широј јавности.

Лидери деснице и левице незадовољни

Лидерка француске крајње деснице Марин Ле Пен изјавила је да је ова влада "транзициона" и, за њен укус, превише блиска старој, пренео је БФМ ТВ.

"Ова прелазна влада последица је блата које су створили неприродни савези током парламентарних избора. Наставићемо да се припремамо за велику промену на коју позивамо, да би се Француска опоравила", истакла је Ле Пен.

Луси Кастетс из редова левице, именована за потенцијалну премијерку од стране Новог народног фронта, жали због састава владе који је вечерас објављен.

"Обећана нам је влада хармоније, имамо владу тврде деснице. Демократија је та која је понижена вечерас ", написала је на Иксу.

Жан Лик Меланшон, лидер крајње левичарске странке Непокорена Француска (ЛФИ) упутио је грађанима позив да се "што пре ослободе владе".

"Ова комбинација нема ни легитимитет ни будућност. Мораћемо да је се решимо што пре", написао је он на платформи Икс.

Лидер националног окупљања Жордан Бардела сматра да ова влада "нема будућност".

Бардела је написао на Иксу да у новој влади види "повратак макронизма на мала врата".

"Оно што су Французи демократски санкционисали, у два наврата, не може да се врати кроз жалосне игре апарата и политичких калкулација. То је дакле влада која нема будућност", навео је он.

Демонстрације у Паризу, Марсеју, Ници... 

Иако састав нове француске владе још није био откривен, неколико хиљада људи је изашло на улице Париза да би изразили противљење председнику Емануелу Макрону и француском премијеру Мишелу Барнијеу.

Демонстрације су одржане и у Марсеју, Ници и Тулузу поподне, а јутрос у Кану и Бордоу.

На протесте су позвала бројних удружења као што су Гринпис, Ну Ту, Атак Франс, средњошколски синдикати, али и левичарске партије укључујући Непокорну Француску.

Барније, који је пре више од две седмице именован за председника владе, синоћ је послао Макрону финализовану листу чланова нове владе.

На изборима одржаним у Француској у јулу највише гласова освојио је широки левичарски блок Нови народни фронт, центристичка коалиција председника Емануела Макрона направила је освојила је друго место, док је Национално окупљање Марин Лепен било је на трећем месту по броју гласова.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 23:45:02 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537622/francuska-vlada.html
Сандра преживела захваљујући трансплантацији плућа - на врху Тупижнице прославља 11 година новог живота https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537571/sandra-prezivela-zahvaljujuci-transplantaciji-pluca---na-vrhu-tupiznice-proslavlja-11-godina-novog-zivota.html Трансплантација плућа пре 11 година у Бечу, омогућила је Сандри Живковић, оболелој од цистичне фиброзе, да настави живот. Само годину дана после операције, освојила је највиших врх планине Тупижнице, и од тада, сваке године, организује планинарску акцију у част особе чијим плућима сада дише. Успон од села Бучје до највишег врха Тупижнице на 1.160 метара надморске висине Сандра је савладала једанаести пут с циљем ширења свести о значају завештања органа.

"Некад буде боље, па некад падне опет број донора, тако да морамо свакодневно да причамо о томе, да ли на планини, у граду, на било који начин, али стварно морају сви да преносе ову важну поруку. Ја сам све старија, али мислим да ми је све лепше и лепше, боље и боље, сваке следеће године, тако да надам се да ћу још дуго, дуго да се пењем овде са свим овим драгим људима", каже Сандра Живковић.

Гости су били и пацијенти који чекају на трансплантацију и они којима је она урађена. Тридесетчетворогодишња Жељка Бојић из Београда већ две године је на листи чекања за трансплантацију јетре.

"Сваког јутра се будимо са жељом да баш данас зазвони телефон и да нас позову лекари из ургентног центра и да на кажу да се појавио потенцијални донор за нас јер је то једина шанса за продужење нашег живота", каже Жељка Бојић.

Седмогодишњем Константину Врбашком из Панчева јетра је трансплантирана када је имао непуне две године.

"Захваљујући том једном дару Константин живи нормалан живот једног здравог, правог дечака, који похађа други разред основне школе, који је јако срећан, живахан", наводи Јелена Врбашки, Константиновоа мајка.

Више од 2.000 људи чека орган

Од почетка године у Клиничком Центру Србије урађено је 16 трансплантација. Процењује се да више од 2.000 људи чека орган.

"Део пацијената, на жалост, не доживи трансплантацију. То су тешки пацијенти где су сви терапијски поступци и медицинске технологије исцрпљени. Имамо експанзију хроничних болести из савременог стила живота где је све више кандидата за трансплантацију", каже др Саша Кнежевић, анестезиолог КЦС.

Подршку Сандриној акцији ове године пружило је више од 200 планинара из Србије и региона.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 20:09:15 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537571/sandra-prezivela-zahvaljujuci-transplantaciji-pluca---na-vrhu-tupiznice-proslavlja-11-godina-novog-zivota.html