РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Подгорица предлаже два амандмана на текст немачке Резолуције о Сребреници https://www.rts.rs/vesti/region/5432661/podgorica-predlaze-dva-amandmana-na-tekst-nemacke-rezolucije-o-srebrenici.html Црна Гора ће уз посредовање САД предати два амандмана на немачку Резолуцију о Сребреници у УН у циљу постизања што бољих односа и смиривања политичке напетости у региону. Амандманима је предвиђено индивидуализовање кривице за геноцид у Сребреници, али и инсистирање на стриктном поштовању Дејтона, сазнаје РТЦГ из владе у Подгорици. Текст првог амнадмана на предлог немачке Резолуције УН о Сребреници гласи: "Понављајући да је кривица за злочин геноцида индивидуализована, те се не може приписати било којој етничкој, верској или другој скупини или заједници у целини".

У другом стоји: "потврђујући неповредивост општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини у свим његовим одредбама".

Тим амандманима, како је речено из Владе Црне Горе, спречава се свако потенцијално манипулисање на штету Србије и српског народа у смислу било каквих правних и политичких реперкусија и онемогућава се наратив али и намера да се један народ жели прогласити геноцидним.

Другим амандманом, истичу власти из Подгорице, суштински се додатно афирмише постојање Републике Српске у склопу Босне и Херцеговине, што је гарантовано Дејтонским споразумом, обзиром да су се од појединих званичника могле чути изјаве усмерене против РС.

Председник Србије Александар Вучић рекао је недавно да доношење тог документа има два циља - да се тражи ратна одштета од Србије, као и да се изврши ревизија поступка против већ донијете пресуде Међународног суда у Хагу.

Истакао је да ће се одлука доносити прегласавањем, али и да ће ово отворити "Пандорину кутију" и омогућити покретање многих иницијатива за доношење резолуција о геноциду.

Вучић је додао и да се очекује да седница Савета безбедности УН буде одржана 9. маја, након чега ће се вероватно гласати о Резолуцији у УН.

]]>
Sun, 5 May 2024 17:28:52 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5432661/podgorica-predlaze-dva-amandmana-na-tekst-nemacke-rezolucije-o-srebrenici.html
Си Ђинпинг допутовао у посету Француској, у уторак стиже у Србију https://www.rts.rs/vesti/svet/5432646/si-djinping-doputovao-u-posetu-francuskoj-u-utorak-stize-u-srbiju.html Кинески председник Си Ђинпинг стигао је у Париз на позив француског колеге Емануела Макрона, у своју прву посету Француској након пет година. Си ће боравити у службеној посети Србији 7. и 8. маја. По слетању на Аеродром "Орли" председник НР Кине Си Ђинпинг је рекао да су везе између Кине и Француске пример мирног суживота и сарадње између земаља са различитим системима.

По доласку у Француску, поводом 60 година од успостављања дипломатских односа, Си је рекао да развој њихових веза убризгава "стабилност и позитивну енергију турбулентном свету“, пренела је Синхуа.

У пратњи кинеског председника Сија Ђинпинга су његова супруга Пенг Лијуан, члан Главног комитета Политичког бироа Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК), директор Генералне канцеларије Централног комитета КПК Цаи Ћи, као и члан Политичког бироа Централног комитета КПК и министар спољних послова Ванг Ји, преноси Кинески међународни радио.

У Пекингу је раније најављено да ће Си током петодневне турнеје по Европи, осим Француске, посетити и Србију и Мађарску.

Ово је прва посета лидера Кине Европи у последњих пет година. Како пише Кинески међународни радио, ова посета је од великог значаја за промовисање општег развоја односа Кине са Француском, Србијом, Мађарском и целом Европом, а такође ће дати нови подстицај јачању мира широм света.

Председник Кине ће, после Француске, 7. и 8. маја боравити у званичној посети Србији, а угостиће га председник Србије Александар Вучић, најавила је раније прес служба председника Србије.

]]>
Sun, 5 May 2024 16:54:44 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5432646/si-djinping-doputovao-u-posetu-francuskoj-u-utorak-stize-u-srbiju.html
Пожар на депонији код Ужица проширио се током ноћи https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432631/uzice-pozar-deponija.html Пожар који је избио у петак ујутру на Регионалној депонији Дубоко код Ужица проширио се током ноћи и захватио већу површину депоније. Пожар je избио у петак ујутру, а дим се ширио по површини депоније.

"Ангажовали смо своје капацитете и гасили, чинило нам се да смо то стабилизовали, али се у суботу опет појавио пожар, па смо додатно ангажовали приватне фирме и обавестили градске инситуције, али се пожар у току ноћи проширио", изјавио је директор депоније Момир Миловановић.

Како је навео, пожар се шири због тога што се налази на стмини, а ширењу доприноси и ветар.

"Ми смо га јуче локализовали и изоловали на једном месту, али то је пожар који не можете лако да угасите, јер гори у дубини и морамо да нађемо опожарено место, ископамо, поквасимо водом и затрпамо земљом”, навео је Миловановић.

Према његовим речима, ангажована је додатна механизација приватних фирми, а позвани су и оснивачи депоније из региона да притекну у помоћ.

Пожар који је на депонији избио почетком марта ове године гашен је 20 дана.

]]>
Sun, 5 May 2024 15:32:29 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432631/uzice-pozar-deponija.html
Низ пораза за конзервативце на локалним изборима, Садик Кан освојио трећи мандат у Лондону https://www.rts.rs/vesti/svet/5432658/niz-poraza-za-konzervativce-na-lokalnim-izborima-sadik-kan-osvojio-treci-mandat-u-londonu.html Конзервативци су на локалним изборима изгубили 474 одборника, што, како Би-Би-Си наводи, указује на тешку борбу за останак у даунинг Стриту. Лабуристи су победили у 10 од 11 трка за градоначелника. Победу је однео и лабуриста Садик Кан у Лондону. То је његов трећи мандат. Лабуристичка партија је добила 186 нових одборника у локалним скупштинама, док су либералне демократе заузеле друго место испред торијеваца, са 104 нова одборника. Зелени су такође постигли успех избором 74 нова одборника.

Садик Кан је освојио нешто више од милион гласова у Лондону, готово 44 одсто гласова бирача. Има 11 процентних поена више од своје главне ривалке из Конзервативне странке.

У обраћању након проглашења победе кан је рекао да му је част да служи граду који воли.

"Веома сам почаствован. Било је ово неколико тешких месеци. Суочили смо се са непрестаном негативном кампањом. Поносан сам што смо на изазивање страха одговорили чињеницама. Данас се не ради о стварању историје, већ о обликовању наше будућности“, рекао је Кан.

Кан, који је заменио Бориса Џонсона на месту градоначелника Лондона 2016. године, има велика овлашћења за полицију и буџет, али је изазвао доста подела у Лондону, посебно у предграђима где је прошао лошије, него у централном делу града.

]]>
Sun, 5 May 2024 17:26:49 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5432658/niz-poraza-za-konzervativce-na-lokalnim-izborima-sadik-kan-osvojio-treci-mandat-u-londonu.html
Бојан Станић: Долазак кинеског председника велика част за Србију, на столу широк спектар тема https://www.rts.rs/vesti/politika/5432543/bojan-stanic-kina-si-djinping.html Долазак кинеског председника Си Ђинпинга је велика част за Србију, каже за РТС Бојан Станић из Привредне коморе Србије. На столу ће, према најавама, бити широк спектар тема - од политичких, економских, технолошких до сарадње у области културе. Београд је ове недеље, уз Будимпешту и Париз, једна од станица на европској турнеји кинеског председника. То је прва посета Си Ђинпинга Европи у последњих пет година, а у српској престоници боравиће 7. и 8.маја.

Бојан Станић из Привредне коморе Србије рекао је за РТС, да је долазак кинеског председника велика част за Србију и да ће на столу бити широк спектар тема о којима ће се разговарати, од политичких до економских, али и оних из домена културе.

Оно што предстоји, каже Станић, јесте и почетак примене Споразума о слободној трговини са Кином, који се очекује од јула ове године.

"Вероватно ће се говорити и о пројектима у Србији у оквиру Експа 2027 и ширег инвестиционог циклуса који се односи на Скок у будућност 2027, како је то влада најавила, где ће доста радова изводити, управо, кинеске компаније”, рекао је Станић.

Са друге стране, каже Станић, један од наших највећих извозника су управо компаније у већинском кинеском власништву, тако да је то широк спектар тема.

"Ми верујемо, имајући виду разлике између Србије и Кине у економској моћи, да треба узети обзир и бенефит слабије стране.

Споразум о слободној трговини прилика за све

Према његовим речима, Споразум о слободној трговини је прилика не само за домаће компаније да буду боље укључене у ланце снабдевања великих кинеских мултинационалних компанија, него и за западне које преко Србије могу лакше да дођу до кинеског тржишта.

“То је, пре свега, прилика да се повећа обим размене између Србије и Кине, и да то иде постепено у корист Србије, имајући у виду да ми сада имамо размену која износи око 5,6 милијарди евра, извозимо само 1,1 милијарду евра, а са друге стране увозимо око 4,5", рекао је Станић.

Србија би на великом кинеском тржишту могла да рачуна на пољопривреду и на прехрамбену индустрију, указао је Станић и навео да је сировинска база оно што се тренутно извози у Кину.

Где има простора за сарадњу

"Уколико би могло да се иде на вишу фазу прераде у производњи хране, уколико би могли да се повећају извозни капацитети индустрије која производи безалкохолна и алкохолна пића, о винима се често говори као потенцијалу, али наравно, то не може да буде значајан постотак за целокупну привреду”, рекао је Станић.

Са друге стране, каже, у прехрамбеној индустрији, у обасти услуга, информација и технологија, имамо одређене компаративне предности у односу на југоисточну Европу, рекао је Станић.

"Када говоримо о кинеским компанијама које овде послују и које планирају своје пословање, требало би да домаће компоненте што више буду укључене у ланце снабдевања, имајући у виду да су многе компаније које послују у Србији релативно скромни нето извозници, они извозе али са друге стране доста и увозе, тако да је та нето разлика релативно скромна”, рекао је Станић

Кина је, како каже, земља која поново покушава да изгради своју позицију на међународном тржишту имајући у виду да је то био дугорочни извор њиховог раста.

Према његовим речима, Кина је у једном тренутку покушала да се оријентише на домаћу тражњу, да то буде дугорочни извор раста и процењује се да је, условно речено, ушла у такозвану, замку средњег дохотка.

"То је економски термин који говори да, једноставно, због релативно скромног дохотка по глави становника, једноставно, не може да се преобрази у једно потрошачко друштво које може дугорочно бити извор раста, као на пример, што су Сједињене Америчке Државе", рекао је Станић.

]]>
Sun, 5 May 2024 10:08:18 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5432543/bojan-stanic-kina-si-djinping.html
Прослава Васкрса у свету https://www.rts.rs/vesti/svet/5432566/proslava-vaskrsa-u-svetu.html Православни верници широм света славе васкрсење Исуса Христа. Васкрс је празник који симболизује победу живота над смрћу. У свим православним храмовима служе се васкршње литурије. Председник Русије Владимир Путин присуствовао је Васкршњем богослужењу у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви, где традиционално прославља највећи хришћански празник.

Заједно са Путином, служби у Саборном храму Христа Спаситеља присуствовао је и градоначелник руске престонице Сергеј Собјанин, преносе РИА Новости.

Како наводи руска агенција, Путин сматра да Васкрс обједињује православне хришћане када је реч о моралним идеалима и вредностима, а буди у људима лепа осећања, веру у тријумф живота, доброте и правде.

"Русија пролази кроз судбоносна искушења и Црква се моли да Господ заштити границе отаџбине", рекао је патријарх Кирил у беседи у Саборном храму.

Председник Владимир Зеленски обратио се Украјинцима поводом Васкрса поручивши да нас Библија учи да волимо ближње.

Додао је да је Библија и данас показала право значење тих речи, када су се сви Украјинци зближили.

"А бивши комшија, који нас је стално малтретирао, заувек нам је далек. Прекршио је све заповести, тражио наш дом, дошао да нас убије. Свет то види. Бог то зна. И верујемо: Бог има шеврон са украјинском заставом на рамену. Дакле, са таквим савезником, живот ће дефинитивно победити смрт", поручио је Зеленски.

Хиљаде хришћанских верника испунило је Јерусалимски Стари град да присуствује православној церемонији Свете светлости, силаскук Благодетног огња у храм Гроба господњег, уочи православног Васкрса.

Након вишечасовног ишчекивања, верници су могли да запале своје свеће са малих округлих прозора на Исусовом гробу у Цркви Светог гроба.

Милатовић и Спајић на литургији у храму Христовог васкрсења, Мандић у Морачи

Државни врх Црне Горе присуствовао је јутрос Васкршњој литургији у храму Христовог васкрсења у Подгорици, коју је служио митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Литургији су присуствовали председник и премијер Црне Горе Јаков Милатовић и Милојко Спајић. Уз многобројне грађане литургији су присуствовали министар спољних послова Филип Ивановић и амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников.

Председник Скупштине Црне Горе је Васкршњој литургији са породицом присуствовао традиционално у манастиру Морача, где је литургију служио настојник, архимандрит Рафаило Калик са свештенством и монаштвом.

"У овој средњевековној светињи, чији је ктитор био кнез Стефан Вуканов Немањић, моји преци су годинама прослављали овај највећи хришћански празник.

Након причешћа, а по завршетку Службе Божје, њему и монашком братству манастира срдачно сам честитао Васкрсење Господње и пожелео да се још много година сусрећемо у миру и слози, негујући веру и чувајући наше светиње", написао је Мандић на друштвеној мрежи Икс, уз традиционални поздрав: "Христос Васкресе - Ваистину Васкресе!".

]]>
Sun, 5 May 2024 15:18:30 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5432566/proslava-vaskrsa-u-svetu.html
Јереј Јовановић: Васкрсење Христово нам даје снагу, разговор о ономе што боли доводи до радости https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432547/vaskr-hrist-praznik-obicaji.html Васкрс je највећи хришћански празник и један од стубова вере. Васкрсење Христово је оно што нам даје снагу и што представља и упориште и исходиште сваке наше жеље и труда да будемо добри, каже јереј Стеван Јовановић. Јереј Стеван Јовановић, помоћник председника Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, каже да за Васкрс нема много обичаја, иако има више него за Божић, али да је оно што треба да краси сваку породицу која схвата лепоту и значај Васкрсења Христовог - праштање, међусобно разумевање и разговор.

"Треба да разговарамо о стварима које нас међусобно тиште, које нас чине неспокојним и да будемо искрени везано за њих. То је једини начин да дођемо до праштања, до тога да победимо оно што нас тишти и да дођемо до оне радости“, каже јереј Јовановић и додаје да је то слично као однос Великог петка и Васкрса.

Истиче да је Васкрсење Христово оно што нам даје снагу.

“И што представља и упориште и исходиште сваке наше жеље да будемо добри, сваког нашег труда око доброте. Оно се тиче и нашег васпитања. Некако чини ми се да и све оно што су нас учили родитељи, баке, учитељи, наставници, наши пријатељи, рођаци, ко год је у нашем животу било што добро, било које добро семе посејао, има смисла и има разлога борити се за то једино уколико се сагледавамо себе и све то у светлости Христовог Васкрсења“, наводи јереј Јовановић.

Напомиње да се морамо помирити са светом онаквим какав јесте, иако наша срца ваше за светом доброте о којем су нам причали док смо били деца.

“Сада се поставља питање који је свет истинит? Да ли је онај који види дете својим очима или онај који видимо ми одрасли својим очима? Ја дубоко верујем - гледајући Христово васкрсење, да је свет који види дете својим очима заправо истинита слика света“, каже јереј Јовановић.

Говорећи о мајским трагедијама, чију годишњицу обележавамо ових дана, јереј Јовановић је истакао да је овај живот тешко живети, али да је права алтернатива да пронађемо себе проналазећи Бога.

“По учењу Светога Писма, по искуству Светих Отаца, човек постаје миран тек онда када пронађе у своме срцу Бога. И до тада он покушава различитим супституцијама да нађе неки мир у свом срцу. И та утеха је, нажалост, краткотрајна и не може човека да испуни. И зато можете имати човека који има три аутомобила, пет станова, не знам колико кућа... И опет ће народ рећи, погледај овог човека никада му није довољно. Није му довољно због тога што нам не може бити довољно оних ствари које нам нису суштински потребне“, каже јереј Јовановић.

Наводи да у страдању Христовом свако од нас може да види део свог страдања, те да је учешће у богослужењима током Велике недеље јако значајно.

Важно је, каже, и да празник проведемо са породицом.

“Ја бих јако волео да ми као народ доживимо недељу, да доживимо да је недеља празник и да овај дан Васкрс некако постане почетак нашег одвајања, макар тог једног дана у недељи, од брига, од свађа, од невоља, од недаћа и да пробамо да нађемо утеху једни у другима. Нека би овај Васкрс био почетак и нека би дао Бог да свака недеља у години буде мали Васкрс“, рекао је јереј Јовановић.

]]>
Sun, 5 May 2024 08:56:12 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432547/vaskr-hrist-praznik-obicaji.html
Мушкарац пао с дрвета у Раковици, с тешким повредама превезен у Ургентни https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432537/hitna-muskarac-pao-s-drveta.html Тридесетогдводишњи мушкарац пао је са дрвета у београдском насељу Раковица, после чега је с тешким повредама превезен на реанимацију у Ургентни центар. Несрећа се догодила синоћ у оквиру школе 14. октобар у Кнежевачкој улици у Раковици.

Према речима докторке Данијеле Јевтић из Хитне помоћи, мушкарац је пао на леђа и ударио главом, добио је мождано крварење, прелом кичменог пршљена, прелом руке и дисторзију скочног зглоба.

Он је ноћас оперисан.

Повод је, како је рекла докторка Јевтић, био безазлен, мушкарац је хтео да скине  лопту која је била на крову.

 

]]>
Sun, 5 May 2024 07:28:55 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432537/hitna-muskarac-pao-s-drveta.html
Битка за пословни простор у Србији – потражња у Београду прелила се и на друге градове https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5432471/poslovni-prostor-nekretnine-potraznja-cena-izdavanje-beograd-kraljevo-nis-leskovac-.html Огромна потражња за некретнинама у Србији, а посебно у Београду, прелила се и на тржиште пословног простора и све је теже наћи слободну канцеларију. У српској престоници има око 1,3 милиона квадрата канцеларијског простора, а инвеститори најављују да ће у наредне две године изградити још 150.000 квадрата. У нишком пословном центру "Калча" све је више закупаца канцеларијског простора. У зависности од градске зоне, изнајмљивање је од пет до 20 евра по квадратном метру. Мањи локали су најтраженији и углавном су издати.

Сандра Блажић из "Блажић некретнина" каже да велике компаније по правилу траже велике просторе.

"И ту имамо проблем. Врло често, компаније које се баве одређеним делатностима и траже високе стандарде, одлучују се за изградњу оваквих објеката", истиће Блажићева.

Лесковац – могућности за младе

Лесковчанима недостаје пословни простор, а у изградњи виде могућност да се запосле млади.

Александра Цонић из грађевинске фирме "Гранит" наводи да је за крај године најављено отварање стартап центра.

"То би стратешки требало да потпомогне предузетништву, и младима, за отварање и покретање својих бизниса", објашњава Цонићева.

Краљево – закуп од четири до 10 евра по квадрату

Инвеститори у Краљеву све више граде пословне просторе. Закупци плаћају од четири до 10 евра по квадратном метру.

Ана Гудић из "АГС некретнина" указује да пословног простора има у новоградњи.

"Што се тиче простора у центру града, понуда је слаба. Све више људи покреће сопствени бизнис, или раде на даљину, па расте потражња за флексибилним канцеларијским просторима", наглашава саговорница из Краљева.

Шта је битно закупцима у престоници

Градитељи све теже долазе до локација за градњу пословних зграда, јер недостају велике парцеле, посебно у престоници. Пословни простор углавном закупљују представници страних компанија и банке.

Грађевински инжењер Катарина Гајић из београдске компаније "Реал Естате" набраја да је поред акустике простора, често битан и намештај.

"Битни су и услови грејања, хлађења, квалитета ваздуха. Такође, није исто када један простор закупљају програмери и ИТ фирме и када су неке друге намене у питању", каже Гајићева.

Београд – мека градње и потражње

Закуп је највиши у Београду и плаћа се од 20 до 100 евра по квадрату на најтраженијим локацијама. Милош Грдинић из "Делта Реал Естате" наводи да на тржишту Београда доминира пословни простор на Новом Београду.

"Али у последњих годину до две, и тржиште центра града је прилично активирано, где имамо одређене зоне и делове старог дела Београда. Ту се реновирају неке од постојећих зграда и самом реконструкцијом инвеститори, односно власници, доводе их на ниво такозване А класе", истиче Грдинић.

Стручњаци подсећају и да у центру престонице, али и у Новом Београду, постоје објекти који деценијама нису завршени и који би наредних година могли да оживе, односно, да постану квалитетне пословне зграде.

]]>
Sun, 5 May 2024 06:04:35 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5432471/poslovni-prostor-nekretnine-potraznja-cena-izdavanje-beograd-kraljevo-nis-leskovac-.html
Хезболах поново испалио бараж ракета ка Израелу; Рација у просторији коју користи Ал Џазира у Јерусалиму https://www.rts.rs/vesti/svet/5432493/hezbolah-ponovo-ispalio-baraz-raketa-ka-izraelu-racija-u-prostoriji-koju-koristi-al-dzazira-u-jerusalimu.html Сукоб Израела и Хамаса – 212. дан. Ни другог дана разговора Хамаса са посредницима из Египта и Катара о примирју нема помака. Хамас тражи трајно повлачење непријатељске војске, а Израел ослобађање талаца уз наставак акција у енклави. У два наврата испаљене десетине ракета из Либана ка Израелу. Рација у просторији коју Ал Џазира користи у Јерусалиму. Најмање 10 Палестинаца убијено је и рањено током претходног дана у израелским акцијама на стамбена насеља широм Појаса Газе и на Западној обали. 

Египат посредује у преговорима о прекиду ватре у палестинској енклави, уз присуство шефа ЦИА-е, а Хамас истиче да би Сједињене Државе могле да окончају рат притиском на Израел, као и да је "кључ разговора" најава офанзиве на Рафу. 

Са друге стране, Тел Авив одбија да у Каиро пошаље своју делегацију све док не види другачији приступ друге стране према њиховом предлогу о ослабађању талаца. Наводе и да неће пристати на споразум који подразумева окончање рата.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен објашњава да таква званична политика владе премијера Бенјамина Нетанјахуа одражава став "велике већине Израелаца".

Међутим, САД су гарантовале палестинским лидерима да ће сукоб бити окончан након истека замишљеног привременог примирја да би се таоци безбедно пребацили из подручја Газе, пише Канал 12

]]>
Sun, 5 May 2024 16:32:57 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5432493/hezbolah-ponovo-ispalio-baraz-raketa-ka-izraelu-racija-u-prostoriji-koju-koristi-al-dzazira-u-jerusalimu.html
Руски удар на центар Харкова; патријарх Вартоломеј позвао на размену заробљеника "сви за све" https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5432457/ukrajina-rusija-rat.html Рат у Украјини – 801. дан. Васељенски патријарх Вартоломеј је током Васкршње литургије позвао Украјину и Русију на хришћански гест – размену свих за све. У нападу на Харков повређено је најмање десет особа, саопштавају украјинске власти. Руске снаге су током ноћи лансирале на десетине дронова широм Украјине, саопштио је командант Ваздухопловних снага Николај Олешчук. Наводи да су у Дњепропетровској, Херсонској и Харковској области елиминисана 23 дрона. Током претходног дана на фронту су изведена 74 борбена окршаја, Оружане снаге Украјине су одбиле 18 непријатељских напада у правцу Авдијевке, објавио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Руске снаге гађале су ракетама Харков, а становништву је издато наређење за евакуацију, преноси Укринформ.

Председник Володимир Зеленски рекао је да сви Украјинци и савезници Украјине морају да учине све да блокирају планове Кремља, који се, како каже, спрема да прошири офанзивне операције.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да "Формула мира“ украјинског председника треба да се сведе на прекид испоруке оружја са Запада кијевском режиму.

Тако је прокоментарисала изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да би без испоруке оружја са Запада Украјина капитулирала за две недеље.

Иначе, Министарство унутрашњих послова Русије ставило је на потерницу садашњег и бившег председника Украјине, Володомира Зеленског и Петра Порошенка, као и команданта копнених снага. 

Италија остаје при ставу да се њене снаге неће мешати у оружани сукоб у Украјини јер би у случају додатне ескалације Рим изгубио много, рекао је министар одбране Гвидо Крозето.

]]>
Sun, 5 May 2024 15:19:03 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5432457/ukrajina-rusija-rat.html
Смена сунца и облака, температура до 27 степени https://www.rts.rs/vesti/vreme/5432452/vremenska-prognoza.html Променљиво облачно, са дужим сунчаним интервалима. Краткотрајна киша могућа је само у брдско-планинским пределима. Из западног Средоземља стиже топлији ваздух. Највиша дневна температура до 27 степени. У главном граду сунце и облаци. Дуваће слаб и умерен ветар слаб јужног правца, а температура ће се кретати од 13 до 27 степени. 

У Београду ће бити променљиво облачно са дужим сунчаним интервалима и топлије. Најнижа температура око 13, а највиша око 27 степени.

До уторка топлије, у већини места суво са сунчаним интервалима, а краткотрајна киша или пљусак са грмљавином биће ређа појава.

Од среде претежно облачно са чешћом појавом кише и локалних пљускова са грмљавином уз пад дневне температуре.

]]>
Sun, 5 May 2024 06:04:16 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5432452/vremenska-prognoza.html
Христос васкрсе! Православни верници у кругу породице прослављају Ускрс https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432435/vaskrs-pravoslavni-vernici.html Васкрсење Исуса Христа је празник који симболизује победу живота над смрћу. У свим православним храмовима служе се васкршње литурије. Патријарх српски Порфирије служио је поноћну литургију у Храму Светог Саве. Патријарх Порфирије поручио је на васкршњој литургији да сви треба да васкрснемо изнутра као појединици, али и као народ и свакога дана будемо бољи и имамо међусобно разумевање.

Порфирије се на крају празничне архијерејске литургије кратко обратио верницима и честитао им Васкрс.

"Нека је срећан и благословен, браћо и сестре, данашњи дан и празник - да смо сви благословени, благословом васкрслог Христа. И његовим благословом да васкрснемо и ми изнутра, да увек заједно будемо његови. Да васкрснувши у њему, васкрснемо и као појединци, али и као народ. Свакога дана, да будемо бољи од себе. Живели, нека Бог да добро здравље, љубав и међусобно разумевање - Христос васкрсе", поручио је патријарх Порфирије.

Васкрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победу вере и живота над смрћу.

У православним хришћанским црквама се на Васкрс отварају Царске двери на олтару, чиме се симболично указује да је Исус својим васкрсењем победио таму и смрт и отворио рајска врата и пут спасења читавом људском роду.

Према јеванђељима, догађај се збио на гробу Христовом, а радосну вест је женама мироносицама, "Марији Магдалени и другој Марији", саопштио архангел Гаврило.

Васкрс је покретан празник, који се одређује према природном календару и увек се везује за недељу са одступањем од 35 дана - од 4. априла до 8. маја.

Васкршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Јаје је симбол обнављања природе и живота

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена, која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу.

Јаје је симбол обнављања природе и живота и као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају.

Верници, по устаљеној традицији, васкршња јаја боје на Велики петак, када се, иначе, ништа друго не ради, већ су наше мисли упућене на догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и Јерусалиму.

Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Васкрса и зове "чуваркућа".

Хришћани Васкрс славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обележени Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак.

У СПЦ православни верници размењују поздраве - Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

]]>
Sun, 5 May 2024 14:07:43 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432435/vaskrs-pravoslavni-vernici.html
Спасени Руси који су се изгубили на Каблару https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432494/rusi-kablar-spaseni-.html Ватрогасци из Чачка лоцирали су и спасили троје руских држављана, који су се данас изгубили на планини Каблар. Руски држављани, две девојке и младић, промашили су стазу и заглавили се на неприступачној локацији на Каблару, саопштио је МУП.

Припадници Сектора за ванредне ситуације брзо су реаговали, пронашли их и спасили.

Због неприступачног терена, акција је потрајала нешто више од два сата.

Како незванично сазнаје РТС, били су на стази која води ка Испосници Светог Саве на Каблару.

]]>
Sat, 4 May 2024 21:16:02 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432494/rusi-kablar-spaseni-.html
Притвор мушкарцу због сумње да је у више наврата обљубио и мучио девојчицу у Панчеву https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432453/pritvor-muskarcu-zbog-sumnje-da-je-u-vise-navrata-obljubio-i-mucio-devojcicu-u-pancevu.html Тужилаштво у Панчеву наредило је спровођење истраге против мушкарца из Гроцке због сумње да је у напуштеној кући у Панчеву скоро два месеца злостављао, мучио и у више наврата обљубио девојчицу. Осумњичени је ухапшен и у притвору је. Више јавно тужилаштво у Панчеву донело је наредбу о спровођењу истраге против Д. С. из Гроцке због сумње да је у Панчеву извршио кривична дела обљуба над дететом и злостављање и мучење.

Осумњиченом, рођеном 2005. године, на терет се ставља да је у периоду од марта до 2. маја ове године, у напуштеној кући у панчевачком насељу Стрелиште, у више наврата обљубио девојчицу рођену 2010. године. 

Осумњичен је да је девојчицу злостављао и поступао на начин којим се вређа људско достојанство, тако што ју је свакодневно тукао и физички малтретирао.

Након саслушања осумњиченог у Вишем јавном тужилаштву у Панчеву, Виши суд у Панчеву је по предлогу Тужилаштва одредио притвор против осумњиченог у трајању до 30 дана због постојања околности које указују на опасност од бекства и особитих околности које указују да ће ометати поступак утицајем на сведоке.

Тужилаштво ће у даљем току истраге испитати сведоке и обавити потребна вештачења.

]]>
Sat, 4 May 2024 18:58:28 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432453/pritvor-muskarcu-zbog-sumnje-da-je-u-vise-navrata-obljubio-i-mucio-devojcicu-u-pancevu.html
Први званични сусрет премијера Вучевића са патријархом Порфиријем https://www.rts.rs/vesti/politika/5432424/vucevic-patrijarh.html Председник Владе Милош Вучевић рекао је да му је драго што је свој први званични састанак на новој функцији обавио са Његовом Светости, патријархом српским господином Порфиријем и то уочи највећег хришћанског празника Васкрса. "Након садржајног разговора, затражио сам од Његове светости благослов за обављање једне од најодговорнијих функција у држави. Патријарх Порфирије ми је, уз очински благослов, даровао икону Светог Саве, оца српске духовности, првог и највећег српског просветитеља, оснивача наше Цркве, симбола саборности Цркве, државе и народа; уз поруку да корачамо његовим стазама и да градимо насушно и свима потребно јединство", написао је Вучевић на својој Инстаграм страници.

Оценио je да је Српска православна црква једна од најважнијих институција српског народа и да је очувала националну свест током вишевековног ропства, да му је у великој мери градила идентитет, остајала и у оним крајевима где прерогатива државне власти није било и очувала народ и с њим заједно страдала.

"Имајући у виду све тешкоће и искушења која доноси актуелни историјски тренутак, сматрам да би било одговорно унапређивати сарадњу Цркве и државе, засновану на нашем историјском искуству и на моделу кооперативне одвојености", истакао је Вучевић.

У саопштењу СПЦ наводи се да је патријарх Порфирије примио у Патријаршијском двору у Београду новоизабраног председника Владе Милоша Вучевића и благословио рад новог премијера на добро свих грађана.

Дарујући му икону првог српског архиепископа, духовни вођа православних Срба је поручио да је Свети Сава оличење самопрегорног рада на народном јединству, које нам је данас, уз поштовање и уважавање свих легитимних разлика, веома потребно.

]]>
Sat, 4 May 2024 15:34:14 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5432424/vucevic-patrijarh.html
Сурчин, немачки држављанин са бебом у колима возио 238 км на сат https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432419/nasilnicka-voznja.html Немачки држављанин који је управљао возилом БМВ брзином од 238,9 километара на час, на делу пута где је ограничење 130, искључен је из саобраћаја на ауто-путу Београд–Шид, у Сурчину, саопштило је Министарство унутрашњих послова. Током контроле утврђено је да је у возилу била и шестомесечна беба.

Против возача је поднета одговарајућа прекршајна пријава због насилничке вожње.

]]>
Sat, 4 May 2024 21:33:58 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432419/nasilnicka-voznja.html
Благодатни огањ уз јаке мере безбедности у Храму васкрсења Христовог у Јерусалиму https://www.rts.rs/vesti/svet/5432413/sveti-oganj-jerusalim-vaskrs.html Хиљаде хришћанских верника испунило је јерусалимски Стари град да прослави православну церемонију Свете светлости, силазак Благодетног огња у Храм гроба Господњег, уочи православног Васкрса. Након неколико сати ишчекивања, верници су могли да запале своје свеће са малих округлих прозора на Исусовом гробу у Цркви Светог гроба.

Патријарх јерусалимски Теофил III предао је верницима ватру из унутрашњости гроба у тајанственом чину који се сматра годишњим светим чудом уочи сутрашњег православног Васкрса. 

Светлост се брзо распршила међу ходочасницима из целог света окупљеним унутар и изван цркве, ширећи се улицама Старог града, осветљавајући његове уличице.

Свети огањ се спушта у Едикулу, гробницу у стени која се поштује као место сахране и васкрсења Исуса Христа. Церемонија почиње од камене плоче на којој је некада било положено његово тело. Из ње избија плавичаста светлост, која се затим уздиже навише, формирајући ватрени стуб. Из њега се пале две свеће, а од њих пале хиљаде других.

Силазак Светог огња служи као симбол вере у хришћанство. Овај догађај означава победу живота над смрћу, наду у обнову и тријумф истине над лажима.

Верује се да ако се Благодатни огањ не спусти на васкршње вече, то постаје претеча приближавања краја света и Судњег дана. Међутим, такав феномен се још није догодио.

Миленијумска прослава, која симболизује Исусово васкрсење, обично привлачи хиљаде верника у Цркву Светог гроба, где хришћани верују да је Исус сахрањен.

Међутим, израелска полиција је ове године појачала безбедност због рата у Гази и високе напетости у граду, наводећи забринутост за сигурност верника.

Гроб Господњи се налази у срцу хришћанске четврти Старог града у источном Јерусалиму.

Сваке године Света ватра се шаље у различите земље света, укључујући и Русију, а данас ће стићи специјалним летом за Васкршњу службу у Саборни храм Христа Спаситеља. Затим ће кандила бити испоручена у 15 престоничких цркава. 

Израел је потврдио спремност да осигура безбедност руске летелице.

]]>
Sat, 4 May 2024 23:39:10 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5432413/sveti-oganj-jerusalim-vaskrs.html
Пробни лет америчког авиона Ф-16 без пилота, летелицом управљала вештачка интелигенција https://www.rts.rs/vesti/svet/5432407/probni-let-americkog-aviona-f-16-bez-pilota-letelicom-upravljala-vestacka-inteligencija.html Обављен је пробни лет авиона Ф-16 Америчког ратног ваздухопловства којим је управљала вештачка интелигенција. Циљ америчке војске да до 2028. године имају 1.000 борбених авиона којима не управљају људи. Пробни лет америчког авиона Ф-16 је обављен у бази Америчког ратног ваздухопловства у Калифорнији, где се тренира нова генерација вештачке интелигенције (ВИ), са планом да САД имају флоту од 1.000 борбених авиона којима не управљају људи до 2028. године, преносе репортери Асошијетед преса којима је дато право да присуствују лету.

У летелици којом је управљала вештачка интелигенција седео је секретар Америчког ратног ваздухопловства Френк Кендал како би показао да нема ризика, а касније је изјавио да је "сигурносни ризик" да се лети без вештачке интелигенције.

Авион Ф-16 под називом "Виста" је, под контролом вештачке интелигенције, летео брзином од око 880 километара на час, изводећи маневре у трци са другим авионом којим је управљао човек.

Кендал је на крају лета изјавио да би веровао способности ВИ да одлучује о томе да ли да користи оружје у рату, али и да ће увек бити људског надзора када је реч о употреби оружја.

Авион "Виста" функциониште тако што најпре учи на основу више милиона података прикупљених у симулатору, након чега тестира своје закључке у правом лету.

АП наводи да Кина такође има ВИ авионе, али да их и даље не тестира изван симулатора. Оваквих пробних летова је било више од десет од прошле године, а вештачка интелигенција учи толико брзо да већ почиње да побеђује неке људске авионе у такмичењима.

Пилоти су рекли за АП да су свесни да можда тренирају своју замену, али и да не би волели да се нађу у небу против противничке летелице коју контролише вештачка интелигенција..

]]>
Sat, 4 May 2024 14:04:48 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5432407/probni-let-americkog-aviona-f-16-bez-pilota-letelicom-upravljala-vestacka-inteligencija.html
Тужилаштво формирало предмет због снимка са скупа у Загребу где се Срби лажно оптужују за геноцид https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432382/tuzilastvo-formiralo-predmet-zbog-snimka-sa-skupa-u-zagrebu-gde-se-srbi-lazno-optuzuju-za-genocid.html Више јавно тужилаштво у Београду формирало је предмет због изјава учесника скупа у Загребу, у којима се заменом теза и извртањем историјских чињеница Срби лажно оптужују за геноцид над Хрватима током Другог светског рата и касније Поводом снимка са скупа у Хрватском државном архиву у Загребу на којем је представљена књига "Хомогена Србија 1941." аутора Стјепана Лозе, а који је објављен на друштвеним мрежама Више јавно тужилаштво у Београду формирало је предмет због кривичног дела Изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости из члана 317. Кривичног законика.

На снимку се могу чути изјаве аутора и других учесника скупа, у којима се заменом теза и извртањем историјских чињеница Срби лажно оптужују за геноцид над Хрватима током Другог светског рата и касније.

Више јавно тужилаштво у Београду ће предузети све мере и радње из своје надлежности како би утврдило све спорне чињенице и постојање елемената бића кривичног дела.

]]>
Sat, 4 May 2024 13:27:19 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432382/tuzilastvo-formiralo-predmet-zbog-snimka-sa-skupa-u-zagrebu-gde-se-srbi-lazno-optuzuju-za-genocid.html