РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Глас открива идентитет – како то раде форензичари https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5436672/glas-otkriva-identitet--kako-to-rade-forenzicari.html Форензичка идентификација говора данас је моћно средство у откривању идентитета особе. Глас сваког од нас је јединствен, а та научна дисциплина већ скоро два века то изнова доказује. Вештачење гласа је форензички приступ анализи гласа и говора. Најједноставнија подела гласова је на дечје, женске мушке, гласове старијих, млађих, на вику, шапат и слично.

Форензичар током вештачења издваја параметре гласа из снимака, рачунарском анализом.

"На почетку, вештак од суда добије наредбу, спорне и неспорне снимке гласова на компакт диску када се креће у обраду. Обрађивање снимака подразумева сегментацију оних гласова који су од интереса за вештачење. Затим се приступа чишћењу од разних сметњи, као што су ветар, бука, музика у кафићу, у колима како би се снимци припремили за рачунарску анализу“, каже проф. др Слободан Јовичић са Електротехничког факултета у Београду.

Као што су ДНК резултати и отисак прста јединствени, тако је и са гласом. На целој планети не постоје два иста гласа. Некада се деси да се два слична гласа чују у истој просторији, што може да отежа вештачење.

"Напоменућу само монозиготне близанце. Тако да, на сву срећу, у својој пракси нисам имао много таквих случајева, пар. Могу само да напоменем пример девојака 16, 17 година, које су одрасле заједно, спавале, јеле, ишле у школу, итд", наводи Јовичић.

Истиче да му је највећи проблем био да после њиховог смеха у снимку, оцени која је прва почела да говори.

Само једно обележје може бити кључно у разликовању две особе. Тако је, осим форензичара, у вештачењу гласа ангажовано више стручњака. Лингвисти, најчешће фонетичари, врло су значајни у анализи гласа особе.

"Професор Роуз из Аустралије написао је сјајну књигу. На првој страници у првом пасусу помиње случај Призивалија. То је радник који је радио у авио-агенцији и замерио се руководству. Једног дана је дошло до дојаве бомбе у авиону. Руководство је одмах њега прогласило да је он тај јер су гласови били слични. Наравно, на суду је фонетичар одмах рекао 'не то су две различите особе' акценат учиниоца дела јесте из Њу Ингланда, а Призивалијев акценат је њујоршки“, објашњава професор Јовичић.

Вештачење гласа постоји и пре технолошке ере. Пре скоро два века почело је да се примењује у Енглеској. Тада је све било у рукама  форензичара. Први инструмент за вештачење гласа, спектограф, почео је да се користи за време Другог светског рата и значајно је померио границе ове научне дисциплине. Данашња тенхологија допринела је њеном бржем усавршавању.

]]>
Fri, 10 May 2024 20:58:37 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5436672/glas-otkriva-identitet--kako-to-rade-forenzicari.html
Слободану Милетићу, ухапшеном на Јарињу, одређено полицијско задржавање до 48 сати https://www.rts.rs/vesti/politika/5437485/slobodan-miletic-jarinje-pritvor.html Након испитивања у полицијској станици у јужном делу Косовске Митровице, Слободану Милетићу из Звечана одређено је полицијско задржавање до 48 сати. Он је ухапшен на пункту Јариње. Бранилац Слободана Милетића, адвокатица Јелена Кривокапић, пренела је РТС-у да га полиција терети за четири кривична дела – "удруживање против уставне делатаности, угрожавање лица под међународном заштитом, напад на службено лице и учешће на скупу на којем се врши кривично дело и хулиганство”.

Оптужбе су везане за догађаје крајем маја прошле године у Звечану, када је дошло до сукоба припадника Кфора и Срба окупљених због насилног упада полиције у зграду општине, како би спровела председника општине албанске националности, изабраног мимо воље већинског српског становништва.

Кривокапићева је пренела да је Милетић током саслушања негирао оптужбе и тврдње полиције. Она очекује да ће о даљој мери према ухапшеном Милетићу сутра одлучивати суд.

Канцеларија за КиМ је саопштила да је до хапшења дошло упркос чврстим гаранцијама ЕУ и САД од 28. децембра 2022. године да "неће бити прогона и одмазде над Србима због тога што су изражавали своје незадовољство услед Куртијеве окупације севера КиМ".

"Након Срећка Софронијевића и Милетић је приведен као жртва изневерених и празних обећања међународне заједнице која данас реч није рекла о хапшењу још једног Србина, док су за недавно рутинско кратко задржавање у централној Србији једног косовског Албанца, вршили све могуће дипломатске и медијске притиске на Београд и утркивали се у речима осуде", наводи се у саопштењу Канцеларије.

Више десетина Срба са Косова и Метохије је потпуно произвољно и без икаквог основа ухапшено након што је Аљбин Курти дошао на чело привремених институција самоуправе у Приштини, а Канцеларија за Косово и Метохију је и овом приликом ухапшеном обезбедила адвоката, пише у саопштењу Канцеларије за КиМ.

]]>
Fri, 10 May 2024 21:22:45 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5437485/slobodan-miletic-jarinje-pritvor.html
Судар возова у Буенос Ајресу, 60 повређених https://www.rts.rs/vesti/svet/5437473/sudar-vozova-u-buenos-ajresu-60-povredjenih.html Најмање 60 људи повређено је када се путнички воз са седам вагона сударио са локомотивом и празним вагоном у главном граду Аргентине, Буенос Ајресу, саопштиле су локалне власти. На лицу места су ватрогасци, полиција и хитна помоћ који помажу у превожењу повређених путника у болнице.

Први вагон путничког воза искочио је из шина и оштећен је у судару.

Железнице Аргентине су саопштиле да је у току истрага о тој несрећи и да је тренутно обустављен саобраћај на железничкој линији Сан Мартин.

]]>
Fri, 10 May 2024 20:04:11 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5437473/sudar-vozova-u-buenos-ajresu-60-povredjenih.html
Признања за најбоље медицинске сестре https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5437427/priznanja-za-najbolje-medicinske-sestre.html Посао медицинских сестара је тежак и одговоран. Њихова улога није само да помогну оболелима и да буду спрега између лекара и пацијената, неретко, оне су својим пацијентима и једини члан породице, пријатељ у невољи. У сусрет њиховом дану, који се обележава 12. маја, оне најбоље у свом послу добиле су признања. Драгана Павковић, медицинска сестра на Клиници за очне болести Клиничког центра Србије, каже да је њен мотив при бирању професије био да помаже болеснима.

“То је једини разлог због ког сам одабрала ову професију, и после 36 година рада, ја још волим свој посао", рекла је Драгана.

Каже да би и поред много тешких тренутака, поново изабрала исту професију.

“Свака болест има своју тежину, али не видети око себе, бити толико немоћан да не можете да одете до тоалета, да сами о себи бринете, то је јако потресно, посебно код људи који су здрави, у тренутку изгубе вид, ви нисте само сестра, ви сте и психолог“, прича Драгана.

Медицинска сестра са Клинике за психијатрију УКЦС Татјана Јоксимовић рекла је да им снагу даје када виде насмејане пацијенте, након свега кроз шта су прошли.

“Ми смо њима друга кућа, и мајка и отац, и сестра и брат, све смо им у једном тренутку, то је болест која се, нажалост, враћа, где су они стално са нама, ми са њима, радујемо се смејемо, плачемо, пролазимо и најтеже и најлепше тренутке, али то нам даје снагу, када видимо њих насјмејане, после свега што су прошли“, навела је татјана.

И Татјана и Драгана, али и многе друге - вредне, посвећене, хумане сестре добитнице су захвалница додељених у сусрет Дану сестринства.

Бити медицинска сестра 24 сата 365 дана годишње, на сваком месту и у свакој прилици, не може свако. Бити одговоран за добробит, безбедност и опоравак болесника одлика је истинске хуманости, речено је на свечаности у Универзитетском клиничком центру Србије.

“Јачањем сестринства унапредиће се доступност приступ, и квалитет здравствених услуга, односно ефикасност целокупног здравственог система Србије. Осим овог апела упућеног надлежним институцијама, морам да нагласим да наша будућност зависи и од нас самих, од сваке медицинске сестре, морамо бити не само на првој линији неге и на првој линији промена“, указала је председница Удружења медицинских сестара и техничара УКЦС Марија Галић.

Порука представника Министарства здравља

Др Мирсад Ђерлек, представник Министарства здравља, рекао је да је добио задатак да се крене у решевање дугогодишњег проблема – да се струковне и академске сестре препознају у нашем здравственом систему.

“Ми смо кренули пре неколико месеци, неће бити лак задатак али успећемо, то је континуирано унапређење здравственог система РС“, рекао је Ђерлек.

Светска истраживања показују да око 80 одсто свих процедура и интервенција у здравству ураде медицинске сестре.

Оне су десна рука и лекарима и пацијентима, иако се на њих увек прво љутимо и ми и лекари.

По европским стандардима на 100.000 становника требало би да буде 1.400 медицинских сестара. У Србији их је дупло мање.

]]>
Fri, 10 May 2024 19:48:31 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5437427/priznanja-za-najbolje-medicinske-sestre.html
Вучић: Вероватно идем поново у Њујорк због резолуције о Сребреници https://www.rts.rs/vesti/politika/5437464/vucic-srebrenica-generalna-skupstina.html Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће идуће недеље вероватно ићи у Њујорк да би се још једном обратио пред ГС УН свим земљама света и да их позове да не гласају за резолуцију о Сребреници. Председник Вучић је на предизборном скупу у Лазаревцу рекао да хоће да се бори за Србију и њене интересе.

Вучић је рекао и да није оптимиста, али да може да се догоди и да за ту резолуцију иза које су стале све велике силе буде мање гласова за њу него против.

Председник Србије изјавио је да они који су иницирали резолуцију о Сребреници, иако имају подршку највећих земаља, не знају у каквом су проблему због ангажмана Србије. Он је рекао да може да се догоди да за ту резолуцију добију мање гласова за, него што су мислили.

"До последњег тренутка ћемо се борити за свој образ и част, за образ и част Србије. Поштујемо жртве Бошњака и никога нисмо увредили. Србија данас је Србија која сме да се бори за себе и своје грађане", нагласио је Вучић.

]]>
Fri, 10 May 2024 19:23:23 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5437464/vucic-srebrenica-generalna-skupstina.html
Временска прогноза за 11. мај 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5436666/vremenska-prognoza-za-11-maj-2024.html Првог дана викенда више сунца и мало топлије. Јутарња температура од 7 до 12 степени, највиша дневна од 20 до 24. У Београду сунчано, ноћу наоблачење али ће се задржати суво. Највиша дневна 24 степена, три више него данас. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

11.05.2024. Субота - Променљиво облачно са дужим сунчаним интервалима и у већем делу суво, а краткотрајна киша и пљусак могући су тек понегде на истоку Србије. Ветар слаб и умерен, северни и северозападни. Јутарња температура од 7 до 12 °С, а највиша дневна од 20 до 24 °С. Увече и на северу, а током ноћи и у осталом делу земље се очекује постепено повећање облачности али ће се задржати суво време. 

12.05.2024. НедељаПроменљиво облачно и нестабилно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб до умерен, северни и северозападни. Јутарња температура од 7 до 13 °С, а највиша дневна од 20 до 23 °С. Упозорење: Локална појава грмљавина, вероватноћа 80%.

13.05.2024. ПонедељакНа северу претежно сунчано, у осталим крајевима променљиво облачно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб, северни и североисточни. Јутарња температура од 9 до 12 °С, а највиша дневна од 21 до 24 °С. Упозорење: Локална појава грмљавина, вероватноћа 80%.

14.05.2024. УторакНа северу претежно сунчано, у осталим крајевима променљиво облачно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб и умерен, на југу Баната и у доњем Подунављу јак, југоисточни. Јутарња температура од 7 до 14 °С, а највиша дневна од 20 до 23 °С.Упозорење: Локална појава грмљавина, вероватноћа 70%.

]]>
Fri, 10 May 2024 19:18:49 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5436666/vremenska-prognoza-za-11-maj-2024.html
Митинг изборне листе "Александар Вучић - Београд сутра" у Лазаревцу https://www.rts.rs/vesti/politika/5437457/miting-izborne-liste-aleksandar-vucic---beograd-sutra-u-lazarevcu.html Председник Србије и члан СНС-а Александар Вучић изјавио је на митингу изборне листе "Александар Вучић - Београд сутра" да у наредних бар 10 дана неће учествовати у предизборној кампањи, јер предстоји велика и важна битка за Србију. На скупу су и Ивица Дачић и Милица Ђурђевић Стаменковски. Александар Вучић је рекао да је желео да дође на скуп у Лазаревцу како би рекао "колико је важно да будемо заједно, колико је важно да наставимо борбу, колико је важно да радимо и у будуће за добробит свих наших грађана".

Додао је да неће неће моћи да учествује у кампањи макар у наредних 10 дана јер предстоји битка за виталне интересе Србије.

"И када су кренули са великим притисцима, са тим да Косово мора да буде у чланству Савета Европе, без обзира на то што Приштина ниједну од својих обавеза није испунила, када су кренули са иницијативама да цео наш народ назову геноцидним, а при томе обмањујући нас свакодневно и говорећи како није то циљ, и како управо ми не говоримо истину, а онда само дан касније кажу да – наш циљ је ратна одштета, наш циљ је подношење нових тужби и ревизије тужби против Србије, не би ли нанели што је могуће већу штету нашој земљи", рекао је Вучић.

У тим условима, наш посао је да се боримо за нашу земљу, и не љутите се што нам је Србија важнија од свега другог, и што за Србију морамо да се боримо, и што морамо да се посветимо проблемима које Србија има, поручио је Вучић.

Шапић: Морамо да учинимо све што можемо за београдске рубне општине

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић рекао је да је више пута као градоначелник долазио у Лазаревац у жељи да покаже колико је важно да се учини што више за рубне општине.

Рекао је да је у Лазаревац дошао када су се догодиле поплаве у селима поред Лазаревца, како би се обезбедила помоћ и прочистили канали и како би се људима након непогоде што пре вратио нормалан живот.

"Долазио сам када смо започињали радове на пијаци у Лазаревцу. Долазио сам и када смо најављивали реконструкцију улице Вука Караџића и почетак радова на вртићу у Степојевцу", подсетио је Шапић.

У претходних годину и по дана су, каже, изградили две балон хале у две основне школе, 14 мултифункционалних спортских терена и дечијих игралишта.

"У наредних 30 дана очекујем да завршимо коначну изградњу градске пијаце која је изузетно важна овде за вас. Такође очекујем да починемо радове на реконструкцији адаптације ОШ 'Дуле Караклајић'. Очекујем завршетак радова на изградњи водовода Араповац-Миросаљци чиме би требало око 500 домаћинстава да коначно добије пијаћу воду", нагласио је Шапић.

На скупу и Дачић и Ђурђевић Стаменковски

Председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић рекао је да је заједнички наступ са СНС-ом потврда заједничких државних интереса у, како је навео, до сада најтежим временима за Србију од 1999. године и да само јака Србија која заједно ради, може томе да се супростави.

Председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски на скупу је поручила грађанима да је за једну земљу најбитнија породица и деца и да то Србија не сме да изгуби.

]]>
Fri, 10 May 2024 19:16:16 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5437457/miting-izborne-liste-aleksandar-vucic---beograd-sutra-u-lazarevcu.html
ГИК прогласио листу коалиције Народна странка-Нова Србија-Живим за Србију https://www.rts.rs/vesti/politika/5437444/gik-proglasio-listu-koalicije-narodna-stranka-nova-srbija-zivim-za-srbiju.html Градска изборна комисија прогласила је изборну листу Народна листа - Кључ за победу (Народна странка - Владимир Гајић, Нова Србија - Велимир Илић, Покрет Живим за Србију - др Јована Стојковић), коју је поднела коалиција "Народна листа - Кључ за победу" за изборе за одборнике Скупштине града Београда. То је 8. проглашена изборна листа. На седници су именовани чланови и заменици чланова Градске изборне комисије у проширеном саставу испред проглашених листа број 7. "Ми снага народа, проф. др Бранимир Несторовић" и број 8." Народна листа - Кључ за победу", саопштено је из Службе за информисање Града Београда.

Председник Народне странке Владимир Гајић је након предаје листе рекао новинарима да од понедељака крећу у кампању и да ће грађанима изнети своје политичке програме у вези са вођењем Београда и изразио очекивање да ће заслужити поверење народа и њихов глас.

“Трудићемо се да добијемо поверење Београђана за програм који ћемо представити у кампањи. Главне теме наше листе у кампањи за београдске изборе су борба против корупције, саобраћај, загађење и побошљање положаја ратних ветерана и ратних војних инвалида“, рекао је Гајић.

Конкурентима је пожелео све најбоље током изборне кампање.

Градска изборна комисија прогласила је досад седам изборних листа. 

Проглашене су листе коалиције око Српске напредне странке под називом "Александар Вучић – Београд сутра", затим листа "Руска странка – Срби и Руси браћа заувек!“, под редним бројем три листа групе грађана "Ћале ово је за тебе – Петар Ђурић”.

Под редним бројем четири проглашена је изборна листа "Група грађана – за зелени Београд – када ако не сад – др Дејан Жујовић", а под редним бројем пет, изборна листа "1 од 5 милиона – Београдски фронт – ритам града, Душан Теодосијевић, градоначелник".

Под бројем 6 проглашена је листа "Бирамо Београд - Добрица Веселиновић - Милош Павловић", коју је поднела Коалиција Бирамо Београд, а на гласачком листићу под бројем 7, биће листа "Ми снага народа, проф. др Бранимир Несторовић”, коју је поднела Група грађана "Ми снага народа, проф. др Бранимир Несторовић”.

]]>
Fri, 10 May 2024 21:23:10 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5437444/gik-proglasio-listu-koalicije-narodna-stranka-nova-srbija-zivim-za-srbiju.html
Поново букнула афричка куга - узроци су нехигијенски обори и занемарена правила уласка и изласка https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5437405/ponovo-buknula-africka-kuga---uzroci-su-nehigijenski-obori-i-zanemarena-pravila-ulaska-i-izlaska.html Последња епидемија афричке куге трајала је пола године и тек што је сузбијена, појавила се поново. Према званичним подацима Министартсва пољопривреде, сада је има у Шиду, Смедереву, Шапцу, Сремској Митровици, Гроцкој, Краљеву. На фармама на којима се појаве заражене свиње, мора одмах да се изврши еутаназија, да се уклоне сви лешеви и да се прогласи заражени и угрожени круг. Ненад Будимовић из ПКС каже да је безбедно куповати свињско месо у радњама и месарама јер су, истиче, процедуре за афричку кугу строге, као и за контролу меса. Ненад Будимовић из Привредне комосре Србије каже да се месо контролиште и да грађани треба да се осећају безбедно када купују месо у радњама и месарама. Истиче да се афричка куга, када једном уђе у неку област, тешко искорењава.

“То нам говори чињеница да је од 2007. кад је из Африке дошла у Грузију, још увек у Европи и проширила се на цео свет. Имамо је и у Кини, у Русији“, рекао је Будимовић у Београдској хроници.

Напомиње да од афричке куге оболевају само свиње, али да се болест лако шири.

“Изазивач је ДНК вирус, који је врло отпоран у спољној средини и то је једна од специфичности ове болести. Издржава доста добро ниску температуру, тако да у свежем месу на неких минус 18 до 20 степени може и хиљаду дана да обитује, односно да преживи. Једино га уништава температура од неких 70 степени, значи термички обрађено месо, и то је најбезбедније да би се конзумирало“, каже Будимовић.

Један од узрока болести су нехигијенски обори.

“То значи да се не чисти оно што остане од хране, што животиња излучи, фецес, урин, блато, неуређени у смислу да нема бетона да може да се пере, очисти итд. Међутим, врло је битно да се води рачуна и о процедури уласка и изласка за објекте где су животиње, поготово веће фарме, где морају да постоје дезобаријере, да буду ограђане жицом од глодара и других животиња“, рекао је Будимовић.

Истиче и да болест може да се преноси путем хране.

“Ако имамо месо у којем је вирус присутан, направе се кобасице, дају се комшијама – тако је обично у време свињокоља… Једноставно, и на тај начин може да се пренесе, али и опремом, обућом, одећом, глодарима, мувама, крпељима и то је та специфичност због чега се поново појавило. Болест је била ту, само је сад на неком крају државе букнула из тих разлога“, наводи Будимовић.

Фармери су дужни да обавесте ветеринаре уколико им се разболе животиње. Први симптоми су, каже, невеселост, неузимање хране, тешко устајање, крварење по кожи. За болесне животиње које се еутаназирају предвиђена је надокнада.

]]>
Fri, 10 May 2024 18:43:53 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5437405/ponovo-buknula-africka-kuga---uzroci-su-nehigijenski-obori-i-zanemarena-pravila-ulaska-i-izlaska.html
Генерална скупштина УН подржала државност Палестине, Американци најављују нови вето у Савету безбедности https://www.rts.rs/vesti/svet/5437441/un-palestina-savet-bezbednosti-izrael-sad-veto.html Генерална скупштина Уједињених нација, са 143 гласа "за" и свега девет "против", подржала је пуноправно чланство Палестине у светској организацији и предложила Савету безбедности да још једном размотри овај захтев. Претходни покушај Палестине блокиран америчким ветом у Савету безбедности. Нова резолуција описана као преседан, како би се избегле компликације у случају Приштине и Тајвана. Израелски амбасадор при УН Гилат Ердан убацио је копију Повеље УН у машину за резање папира, протестујући против резултата гласања у Генералној скуппштини, која је огромном већином гласова подржала примање Палестине у пуноправно чланство светске организације.

Примање Палестине подржале су 143 државе, девет је било против, док се 25 земаља уздржало од гласања, које суштински представља испитивање ставова чланица УН и утврђивање споремности палестинске државе да постане пуноправни члан светске организације.

У резолуцији се наводи да "Палестина треба да буде примљена у чланство" као и да Савет безбедности треба још једном размотри то питање.

Против примања Палестине у понуправно чланство УН гласали су Аргентина, Чешка Република, Мађарска, Израел, Микронезија, Науру, Палау, Папуа Нова Гвинеја и САД.

Србија је подржала ову резолуцију, а на исти начин гласали су Босна и Херцеговина, Словенија и Црна Гора. Северна Македонија, Албанија, Румунија и Хрватска су биле уздржане. 

Савет безбедности УН је, после вета Американаца, прошлог месеца одбацио предлог о пуноправном чланству Палестине у светској организацији, чему је претходило жестоко лобирање Вашингтона, који је овакав потез објаснио страхом од раста тензија, политичких проблема, али и могућности да амерички Конгрес смањи финансијску подршку Уједињеним нацијама.

Као и у Савету безбедности, Американци су и у Генералној скупштини гласали против предлога Саудијске Арабије, наводећи да проблем палестинске државности мора да буде решен директним преговорима Израела и представника Палестинаца.

Амерички представници на Ист риверу, после гласања у Генералној скупштини, најавили су да ће САД поново употребити право вета, уколико питање палестинске државност доспе на дневни ред Савета безбедности.

Упорно одбијање САД да подрже Резолуције којима се од Израела тражи хитан прекид ватре изазвао је озбиљне реакције међу масом дипломата у УН, али и међу традиционалним савезницима Вашингтона, попут Француске, која је оштро протестовала због америчке упорне подршке Јерусалиму, упркос хуманитарној трагедији у Појасу Газе.

Према Повељу УН, Генерална скупштина може одобрити примање држава у пуноправно чланство тек пошто то одобри Савет безбедности.

Нова резолуција Генералне скупштине садржи и јасну одредбу према којој се палестински случај наводи као преседан, што је производ забринутости неколико држава да би се сличан модел могао, касније, употребити у случају Приштине или Тајвана.

Усвајањем овог документа, Палестинцима ће бити омогућено да, према абецедном реду, седе међу државама чланицама, могу говорити о свим темама пред тим телом, подносити предлоге и амандмане и учествовати у конференцијама које организује УН.

Ипак, Палестинци и даље неће имати право гласа.

Палестина од 2012. године има статус посматрача у Уједињеним нацијама.

Од упада Хамаса у Израел, 7. октобра прошле године када је страдало 1.200 Израелаца, у контранападу израелске војске убијено је око 35.000 Палестинаца. Више од хиљаду људи убијено је и у сукобима Израелаца са припадницима Хезболаха око границе Либана, а неколико десетина у израелским акцијама против иранске Револуционарне гарде у Сирији.

]]>
Fri, 10 May 2024 19:12:20 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5437441/un-palestina-savet-bezbednosti-izrael-sad-veto.html
Додик: Сраман чин Црне Горе; Јасеновац и Сребреница нису упоредиви https://www.rts.rs/vesti/region/5437344/dodik-sraman-cin-crne-gore-jasenovac-i-srebrenica-nisu-uporedivi.html Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је срамним чин Црне Горе да подржи резолуцију о Сребреници и истакао да Јасеновац и Сребреница нису упоредиви. Милорад Додик је истакао да није очековао да ће Црна Гора наставити тако бруталну политику према Србима.

"Пре су признали тзв. Косово, имају неки однос према БиХ, не рачунајући да је ту и Република Српска", рекао је Додик новинарима на обележавању 32. годишњице Војске Републике Српске.

Нагласио је да Српска подржава српски народ у Црној Гори.

"Он је тамо потлачен са становишта политике Мила Ђукановића, али видимо да и сада нису побољшане околност и слободе за наш народ у Црној Гори", рекао је Додик.

Поручио је да Јасеновац и Сребреница нису упоредиви.

"И то се не може ни са једне стране упоредити. И ми пре свега Срби, поготово из Српске, треба да избегнемо ту замку упоређивања. Они тако желе да дају значај Сребреници, а не да одају почаст и пијетет страдалима у Јасеновцу. То треба да престане", јасан је Додик.

Нагласио је да је Јасеновац сам по себи стравичан.

"Што се тиче Црне Горе, наравно да нам није угодно, али нећемо заборавити. Црна Гора када се то дешавало у Сребреници је била активна у подршци таквим догађајима који су се тамо дешавали", навео је Додик.

Истакао је да је предлог резолуције о Сребреници тежак документ, који ће остати трајно у перцепцији народа.

"А сада видимо оне, који би опрали своју савест и онда се тако понашају. Српска не прихвата то", навео је Додик.

Истакао је да резолуција нема никакве везе са пресудама.

"То је политичка платформа која треба њима да омогући да девастирају Српску. Требаће нам додатна снага", навео је Додик.

]]>
Fri, 10 May 2024 19:17:12 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5437344/dodik-sraman-cin-crne-gore-jasenovac-i-srebrenica-nisu-uporedivi.html
Спортска надметања суботичких гимназијалаца за помоћ болесној мајци њихове другарице https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5437295/sportska-nadmetanja-subotickih-gimnazijalaca-za-pomoc-bolesnoj-majci-njihove-drugarice.html Четрдесет петогодишња Суботичанка Мирјана Крнајски болује од мултипле склерозе. Досадашње лечење у домаћим здравственим установама није дало очекиване резултате, па су јој неопходна средства за терапије у иностранству, како би проходала. Због тога су се у Гимназији коју похађа њена кћерка, ангажовали да помогну. Ученици и наставници суботичке Гимназије организовали су спортска надметања у дворишту школе како би скупили новац за помоћ мајци њихове школске другарице:

„Ситуација се драстично погоршала 2020. године, негде од периода короне, од када је Мирјана Крнајски у инвалидским колицима. Да би поново проходала, неопходан је третман матичним ћелијама који се ради у Москви и потребно је сакупити 50.000 евра до 20. маја. До сада је сакупљено око 25 процената потребних средстава, али чини све да јој помогнемо и сакупимо остатак средстава", наводи Сања Бајић, професорка српског језика и књижевности, у суботичкој Гимназији.

Ученици су бацали тројке на кош, шутирали на гол са повезом на очима, играли шах и обарали руке, све у циљу да покажу солидарност и пруже подршку породици која се бори са тешком болешћу.

„Пријавио сам се да шутирам тројке, а мотив је да помогнем другарици, породица треба да се чува, здравље је најбитније", каже учиник. Његова другарица додаје: „Ми на неки нама занимљив начин желимо да помогнемо нашој другарици и њеној мами, да се боље осећају и да гледамо сваки дан њихов осмех." Да помогне жели и ученик који учествује у брзом шутирању тројки: “Надам се да ћемо да успемо да прикупимо довољно средстава да бисмо помогли.”

И друге суботичке школе најавиле су хуманитарне акције за Мирјану Крнајски. Популарни суботички певач Небојша Војводић у суботу поподне ће на градском тргу приредити улични концерт, а донације су намењене оболелој суграђанки. Сви други који могу и желе, најбрже ће помоћи слањем СМС поруке 1652 на број 3030.

]]>
Fri, 10 May 2024 16:56:41 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5437295/sportska-nadmetanja-subotickih-gimnazijalaca-za-pomoc-bolesnoj-majci-njihove-drugarice.html
Први авион са помоћи из Србије за Газу слетео у Египат https://www.rts.rs/vesti/politika/5437261/vlada-srbije-gaza-pomoc-avion.html Авион који носи помоћ из Србије за Газу слетео је у послеподневним часовима у Египат, сазнаје РТС. Влада Србије усвојила је данас закључак којим се држави Палестини упућује хуманитарна помоћ у роби, као вид помоћ угроженом становништву услед критичне хуманитарне ситуације у Појасу Газе. Хуманитарна помоћ даје се у храни, води, медицинској опреми, као и шаторима за смештај породица, укупна вредност робе је близу три милиона евра, а у тежини од близу 900 тона, саопштила је Влада Србије.

С обзиром на ургентност ситуације и опредељеност Србије да се помогне палестинском становиништву, помоћ се шаље у два авионска лета, од којих први авион лети данас, док се други упућује сутра. Ценећи значај хуманитарне помоћи данашњи авион са робом, према информацијама Министарства спољних послова, дочекаће амбасадор Србије у Египту.

Из Владе напомињу да нико не може да процени период у којем ће помоћ Србије стићи до становника Газе имајући у виду сложеност ситуације.

"Остатак хуманитарне помоћи превозиће се бродским путем у више наврата. План је да, када помоћ стигне у Египат, буде преузета од стране Црвеног полумесеца Египта и далје камионима превезена у Појас Газе. То све говори о сложености процедуре за вршење испоруке хуманитарне помоћи, као и о неопходности исте", саопштила је Влада Србије.

Влада се истим закључком сагласила и са предлогом Министарства сполјних послова да се Влада Републике Србије одазове позиву специјализоване агенције Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) за пружање финансијске подршке Програму за хитну помоћ Гази, уплатом средстава у износу од 10.000 евра.

]]>
Fri, 10 May 2024 19:16:43 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5437261/vlada-srbije-gaza-pomoc-avion.html
Државна дума Русије именовала Мишустина за премијера https://www.rts.rs/vesti/svet/5437227/drzavna-duma-rusije-imenovala-misustina-za-premijera.html Државна дума Русије је на пленарном састанку усвојила предлог резолуције о именовању Михаила Мишустина за премијера. За овај предлог гласало је 375 посланика, уздржаних је било њих 57, док ниједан од посланика није гласао против, преноси РИА Новости.

Нови председник Владе мора најкасније недељу дана од именовања да достави председнику Русије предлоге о структури савезних органа извршне власти.

У року од 14 дана, премијер подноси Државној думи на одобрење кандидатуре потпредседника владе и савезних министара, осим шефова безбедносног блока и Министарства спољних послова, за које важи посебна процедура.

Доњи дом парламента доноси одлуку о кандидатима које подноси председник владе најкасније у року од недељу дана.

Особе које је предложио за функције именује председник Руске Федерације.

Руководиоце Министарства одбране, ФСБ-а, Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, Министарства за ванредне ситуације и Министарства спољних послова именује сам председник након консултација са Саветом Федерације.

Председник Русије Владимир Путин поднео је данас Државној думи предлог о поновној кандидатури Михаила Мишустина за место премијера.

Мишустин је и до сада био премијер Русије, а на ту функцију изабран је 2020. године.

Пре тога је од 2010. године био шеф Федералне пореске службе.

]]>
Fri, 10 May 2024 16:12:03 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5437227/drzavna-duma-rusije-imenovala-misustina-za-premijera.html
Брнабићева разговарала са Занијером о предстојећим локалним изборима https://www.rts.rs/vesti/politika/5437223/ana-brnabic-zanijeri-izbori.html Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да локалне изборе 2. јуна грађани дочекују у много другачијој атмосфери него што је то био случај са претходним изборима 17. децембра 2023. године. "Главни разлог за то је дијалог између странака владајуће већине и опозиције, који је успостављен у Народној скупштини", истакла је Ана Брнабић у разговору са шефом посматрачке Мисије ОДИХР-а амбасадором Ламбертом Занијером.

Председница парламента је упознала Занијера да у том дијалогу, поред парламентарних странака, учествују и представници организација цивилног друштва (удружења ЦРТА, ЦеСИД и Транспарентност Србија), наводи се у саопштењу Народне скупштине.

"Први пут у историји српског парламента, једном радном групом председава представник организације цивилног друштва, што је сада случај са Радном групом за унапређење изборног процеса", навела је Брнабић.

Она је напоменула да ће та радна група радити и на свим претходним препорукама ОДИХР-а које нису у потпуности имплементиране, а не само на препорукама из финалног извештаја ОДИХР-а од фебруара ове године.

Брнабић је нагласила да је за Србију изузетно важно да на локалним изборима буде присутно што више посматрача, који, како је навела, могу помоћи у томе да се изборни процес додатно унапреди.

Занијери је поздравио успостављање широког дијалога у парламенту и похвалио залагање председнице Брнабић на том пољу.

Он је као посебно позитивно истакао транспарентност у раду на имплементацији ОДИХР препорука, као и учешће организација цивилног друштва у комплетном процесу. Брнабић и Занијери су се сагласили да Србија наставља сарадњу са ОДИХР-ом и у будућности, на обострано задовољство, закључује се у саопштењу.

]]>
Fri, 10 May 2024 16:08:17 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5437223/ana-brnabic-zanijeri-izbori.html
У Бачкој Паланци протест и обустава наставе због претученог професора https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5437222/-u-backoj-palanci-protest-i-obustava-nastave-zbog-pretucenog-profesora.html Протест подршке претученом професору Средње техничке школе "9. мај", Слободану Зорићу, одржан је у Бачкој Паланци. Све школе у овој општини обуставиле су у 13 часова рад. Протест је организовала Унија синдиката просветних радника Србије, а траже измену кривичног закона и најављују протест у Београду. Под називом "Докле више?" испред школе где је професор Слободан Зорић радио окупиле су се његове колеге.

“Могу само да изразим своју забринутост и тугу што се десило то са колегом Зорићем. Он је био иначе и мој професор, један је диван човек и није заслужио да на овај начин заврши свој радни век", рекао је Марко Максимовић, професор СТК "9. мај".

Окупљени захтевају хитну реакцију надлежних, како би се нападач на професора адекватно казнио. Упозоравају да се инциденти у школама понављају и траже хитну измену закона.

“Ово мора да превазиђе било какав став просветних радника и да сваки напад на онога ко учествује у образовању, било да је то наставник, запослени у установи образовања или ученик, или њихов родитељ да се сматра кривичним делом", наводи председник УСПРС-а Добривоје Марјановић.

Из Уније синдиката најављују обуставу рада школа у целој Србији, као и протест испред Скупштине Србије 16-ог маја.

"Ова професија заиста треба да буде нешто на чему ово друштво почива и треба то да вратимо. Ми смо ти који треба да донесемо квалитет овој држави, заједно са родитељима, учитељицама, наставницима, професорима. Ми смо ту да би ова држава била боља”, истиче Душка Лалић, председница Уније синдиката просветних радника Војводине.

Професора Зорић, који има 65 година и остало му је неколико месеци до пензије, на часу је пребио бивши ученик те школе, шеснестогодишњи М. Б. Професор се са тешким повредама главе налази у Клиничком центру Војводине, а нападач је приведен и одређен му је притвор од 30 дана.

]]>
Fri, 10 May 2024 16:50:06 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5437222/-u-backoj-palanci-protest-i-obustava-nastave-zbog-pretucenog-profesora.html
Српска листа: На Јарињу ухапшен Слободан Милетић, наставља се угњетавање Срба https://www.rts.rs/vesti/politika/5437219/srpska-lista-na-jarinju-uhapsen-slobodan-miletic-nastavlja-se-ugnjetavanje-srba.html Српска листа саопштила је да је на администативном прелазу Јариње ухапшен Слободан Милетић, а да нико од чланова његове породице није упознат са разлозима његовог хапшења.  

Српска листа наводи да је то хапшење последица систематског угњетавања српског народа и часних Срба, а уједно и порука међународној заједници од стране режима у Приштини да ће наставити са прогоном Срба ако не услише његове жеље и захтеве.

Српска листа истиче да очекује реакцију међународних представника и хитно укључивање Еулекса у овај случај, како би се гарантовало поштовање права Слободана Милетића и претпоставка невиности.

"Захтевамо његово пуштање на слободу и право да се од лажних оптужби брани са слободе", наводи се у саопштењу.

]]>
Fri, 10 May 2024 15:56:07 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5437219/srpska-lista-na-jarinju-uhapsen-slobodan-miletic-nastavlja-se-ugnjetavanje-srba.html
Девојчица повређена у Куршумлији у индукованој коми, заштитник грађана покренуо поступак контроле https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5437216/devojcica-povredjena-u-kursumliji-u-indukovanoj-komi-zastitnik-gradjana-pokrenuo-postupak-kontrole.html Девојчица која је тешко повређена када се у Куршумлији срушио рингишпил и даље је животно угрожена, саопштено је РТС-у у Универзитетском клиничком центру Ниш. Заштитник грађана покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Општинске управе Куршумлија. Девојчица повређена када се одломио део конструкције рингишпила је због тешких неурохируршких повреда прикључена на механичку вентилацију и у медицински индукованој је коми.

Заштитник грађана је данас, на основу информација из медија да је у рушењу рингишпила у Куршумлији повређено 13 особа, од којих је једно дете задобило повреде опасне по живот, по сопственој иницијативи покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Општинске управе Куршумлија.

Тражи да га у року од осам дана информише да ли су надлежни органи Општинске управе Куршумлија у конкретном случају утврдили да ли је власник рингишпила имао дозволу за постављање и да ли је имао атест за исправност рингишпила и његов безбедан рад, као и ко је власнику издао такав атест.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић саопштио је у среду увече да су ухапшени Ј. Н., закупац плаца и З. Љ., власник рингишпила.

]]>
Fri, 10 May 2024 15:50:51 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5437216/devojcica-povredjena-u-kursumliji-u-indukovanoj-komi-zastitnik-gradjana-pokrenuo-postupak-kontrole.html
Мицкоски: Историјска победа ВМРО-ДПМНЕ, у будућу Владу сви су добродошли https://www.rts.rs/vesti/region/5437215/mickoski-istorijska-pobeda-vmro-dpmne-u-buducu-vladu-svi-su-dobrodosli.html Христијан Мицкоски, председник ВМРО-ДПМНЕ, добио је сагласност председника странака, окупљених у коалицији "Ваша Македонија", да започне консултације о формирању нове парламентарне већине и владе. Коалиција "Ваша Македонија" чија је окосница ВМРО-ДПМНЕ на парламентарним изборима у среду освојила је 58 посланичких мандата.

Оцењено је да је остварени изборни резултат историјски, али и да носи одговорност за испуњавање обећаног.

Закључено је да ће преговори бити вођени на основу постулата за убрзани економски развој Македоније, снажну борбу против криминала и корупције и европским интеграцијама.

Мицкоски очекује да парламентарна већина за коју је потребан 61 посланик буде консолидована до 28. маја.

Он је синоћ у интервјуу за скопску ТВ 5 рекао да већ има посланика из других странака спремних да подрже већину коју предводи ВМРО-ДПМНЕ.

Мицкоски је рекао да не памти да је власт на неким изборима раније овако била поражена и додао да не верује да ће, како је рекао, овај историјски резултат бити скорије поновљен.

Он је поново потврдио да ће коалиција групе странака етничких Албанаца Вреди бити њихов главни коалициони партнер.

Сматра да су они истински представници албанске заједнице у земљи и додаје да су сви који поштују предизборни програм ВМРО-ДПМНЕ добродошли у будућу владу.

"Коалиција Вреди је освајањем 107.000 гласова и потврдила да је кредибилан партнер будућој влади коју ће предводити ВМРО-ДПМНЕ и коалиција 'Ваша Македонија'. Даћемо свима шансу иако не очекујем да ће ДУИ прихватити нову политику владе. Ахмети се окружио погрешним људима, па је његова одговорност да иде у опозицију. Међутим, за системске реформе нам је потребно 80 посланика у парламенту и зато ћемо свима дати шансу", рекао је Мицкоски.

Потврдио је да је неформално већ контактирао са потенцијалним партнерима из коалиције Вреди, али сматра да прво треба да званично разговара са коалицијом "Ваша Македонија" да би изабрали преговарачки тим.

Истакао је да је први који жели да види Македонију у Европској унији, али је додао да не прихвата ултиматуме којима ће "македонски народ платити грешке неких неразумних политичара".

"Морамо да покажемо карактер ако желимо да нас поштују, а не да будемо потчињени", навео је Мицкоски.

]]>
Fri, 10 May 2024 15:42:49 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5437215/mickoski-istorijska-pobeda-vmro-dpmne-u-buducu-vladu-svi-su-dobrodosli.html
Подршка професору кога је повредио бивши ученик, школе у Бачкој Паланци обуставиле рад на сат времена https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5437206/podrska-profesoru-koga-je-povredio-bivsi-ucenik-skole-u-backoj-palanci-obustavile-rad-na-sat-vremena.html Све школе у Бачкој Паланци обуставиле су рад на сат времена, у знак подршке професору кога је повредио бивши ученик. На протесту подршке 65-годишњем професору пред пензијом, затражена је хитна реакција полиције, тужилаштва и суда како би виновник напада био процесуиран и кажњен.

За 16. мај најављен је протест испред Скупштине Србије.

Један од захтева је и промена Кривичног законика, да би се напад у школи третирао као кривично дело.

]]>
Fri, 10 May 2024 15:51:36 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5437206/podrska-profesoru-koga-je-povredio-bivsi-ucenik-skole-u-backoj-palanci-obustavile-rad-na-sat-vremena.html