РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Судар аутомобила и камиона на Златиборском путу, једна особа погинула https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538348/saobracjna-nesreca-zlatiborski-okrug.html Једна особа погинула је у саобраћајној несрећи која се догодила на Златиборском путу, јавља дописник РТС-а. Несрећа се догодила у Јевремовићима код Чајетине када је аутомобил "фијат пунто" подлетео под  камион за превоз бетона.

Погинула је жена која је управљала аутомобилом, незванично сазнаје РТС.

Увиђај је у току.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 15:00:07 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538348/saobracjna-nesreca-zlatiborski-okrug.html
Породице из целе Србије на Дечјем фестивалу на Опленцу https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538267/porodice-iz-cele-srbije-na-decjem-festivalu-na-oplencu.html Дводневни Дечји фестивал на Опленацу у Тополи, овог викенда, окупио је на хиљаде породица из целе Србије. Циљ манифестације, коју седму годину организује Фондација "Корени", кнегиње Љубице Карађорђевић је превасходно очување породичних вредности, које су најважније за свако друштво. Дечји фестивал на Опленцу, чији је медијски покровитељ Радио телевизија Србије има добротворни карактер. Највећа снага Србије - породице Од Суботице до Штпца, учиниле су Опленац местом радости. Кроз осамдесетак активности: спорт, уметност, многобројне забавне и креативне радионице, народно стваралаштво, малишани су показали своја интересовања и склоности и научили много тога новог.

„Посебност игара је да деца кроз игру науче како да развијају, да науче да вежбају своју фину моторику, да вежбају логично размишљајње и да се једноставно друже са својим вршњацинма“, наводи Данијела Павлићевић, из НТЦ Центра.

„Овде има пуно деце, а код нас на Косову и Метохији нема и онда нам је то право чудо“, наводи Нина Јовановић из Штрпца.

На 10 хектара у Опленачкој шуми, шатори, справе за игру, животиње и оно најважније, осмеси на лицима родитеља и деце. Заједничка игра, љубав, разумевање, подршка, модел су односа које ће деца касније успостављати и са другим људима

Анкетирани истичу да је овај дан непроцењив: "За децу је дивно, за родитеље је дивно“. „Има много породица које познајем које много времена одвоје за посао, а мање за породицу“,  .

Верица Новчић Петрић, психолог објашњава: „Нико се као родитељ не рађа, сви ми учимо и стичемо у међувремену нека знања и вештине. Свако од родитеља ако жели да негде унапреди своје родитељске компетенције, заиста то може да уради“.

За породице које је потребно додатно оснажити, радионице са тимовима стручњака из различитих области. Јер мото фестивала је "у здравој средини расту здрава деца".

„Да би нам деца била здрава, прво породица мора да буде здрава, а не може ни друштву да буде добро ако му је корен у проблему, ако је болестан. Тако да морамо да се потрудимо да ту породицу сачувамо, да очувамо здравом и да је ојачавамо што више можемо“, наглашава кнегиња Љубица Карађорђевић, организатор Дечјег фестивала на Опленцу.

За праве породичне вредности и останак младих у Србији, залаже се и кнегињина Фондација "Корени". Потврда исправности тог концепта је на десетине хиљада људи на дечјем фестивалу на Опленцу. Време које се памти.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 15:48:17 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538267/porodice-iz-cele-srbije-na-decjem-festivalu-na-oplencu.html
Спречено кријумчарење заштићених корњача и више од 300 птица https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538251/uprava-carina-krijumcarenje-ptica-kornjace.html Царински службеници су током викенда на граничним прелазима Градина и Хоргош, у сарадњи са полицијом, спречили покушај кријумчарења две заштићене корњаче и 305 птица. Случај на граничном прелазу Градина откривен је 22. септембра 2024. године, када је у касним ноћним сатима за детаљан преглед на излазу из земље издвојен аутомобил стране регистарције, којим је из Србије ка Бугарској путовао само возач, саопштила је Управа царина.

Детаљним прегледом аутомобила, испод гумене подлоге у пртљажнику, пронађено је осам плитких кавеза пуних птица.

Утврђено је да се у том скученом простору налази укупно 305 јединки седам различитих врста птица из фамилије чворака, ткаља (плетиља) и зеба.  

"Oткривене птицe (Смарагдни чворак, Азијски златни плетач, Сиви афрички певач, Црвена зеба, Жуточели канаринац, Кордон блу и Чворак), које не припадају заштићеним врстама су ради хитног збрињавања предате ЗОО врту Јагодина, док ће против возача бити покренут одговарајући поступак, до када ће бити задржано и возило којим су птице кријумчарене", наводи Управа царина. 

Слична ситуација догодила се дан раније и на граничном прелазу Хоргош, када је на ред за контролу на излазу из земље пристигао аутомобил страних регистарских ознака, којим је из Албаније ка Немачкој путовало четворо путника.

Мада су рекли да немају ништа за пријављивање, током детаљног прегледа, на поду испред сувозачког седишта пронађена је пластична кантица са две јединке грчке корњаче, која је на међународној ЦИТЕС листи заштићених врста.

Корњаче су одмах по откривању збринуте у ЗОО врту Палић, док је путник предат у даљу надлежност полицији и тужилаштву.

Управа царина подсећа да је за прекогранични промет и транзит егзотичних кућних љубимаца који спадају у заштићене животињске врсте, поред уобичајене документације, потребно поседовати и посебну дозволу, о чему се детаљније информације налазе на сајту Управе царина у одељку ''Кућни љубимци".

]]>
Mon, 23 Sep 2024 14:24:12 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538251/uprava-carina-krijumcarenje-ptica-kornjace.html
Искуства војвођанских ратара због сушне године https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538175/iskustva-vojvodjanskih-ratara-zbog-susne-godine.html Прве процене говоре да је директно због недостатка влаге у земљишту пољопривреда изгубила 130 милијарди динара. Пољопривредна удружења траже да се држава укључи тако што ће прогласити елементарну непогоду и да исплати раније најављиване субвенције. Док се то не догоди, ратари могу само да доносе закључке из лоше производне године у Војводини. У најтоплијем лету откако се мери температура у Србији са три степена више од нормале и степен више од предходно тропске 2012. ратари су открили да наводњавање у таквим условима није дало ефекта.

"Може заливати одговоре, то само се скува, ништа то велико није. Сад једино решење је кап по кап, само ко ће то исфинансирати" пита се Пајица Црнојачки, пољопривредник из Турије.

Многи размишљају о две и више врста производње током године, па да се бар од једне оствари зарада.

"Што се да приметити да је свака година све топлија и има све мање кише. Можда се треба определити на неку пластеничку производњу. Да имате комплетне услове како пашу тој биљци одређеној", наглашава Богдан Дикић, пољопривредник из Сирига.

Док су кукуруз, сунцокрет и соја углавном скинути са њива и ускладиштени месец дана раније, још траје вађење шећерне репе уз потешкоће.

Ђуро Вуковић, пољопривредник из Кљајићева каже да је и са репом проблем: “Има ко има четири-пет вагона, има ко нема вагон по хектару. Људи су у још једном проблему - репа трули."

Година за нама показала је да се морају примењивати сва достигнућа струке и науке.

"Агротехника мора бити на високом нивоу, друго предусев, треће квалитет земљишта. Мислим да је квалитет земљишта један од водећих фактора и локалне микрокише. Ми смо имали део Темерина где је било 14. и 19. и после 20. и неког јула мале ситне од десет, пет, три литара, то је јако пуно значило", истиче Рудолф Тот, пољопривредник из Темерина.

Удружења пољопривредника шаљу захтеве држави за помоћ. Задружни савез Војводине тражи проглашење елементарне непогоде, а Савез аграрних удружења пољопривредника да се формирају комисије за процену. Штета је премашила сматрају 10 одсто од вредности буџета општине или града, што је један од услова за такву меру.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 15:38:28 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538175/iskustva-vojvodjanskih-ratara-zbog-susne-godine.html
Притвор возачу војног возила које је учествовало у тешкој несрећи код Ушћа https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538167/nesreca-usce-pritvor-vozacu.html Возач борбеног возила Војске Србије М. В. из Ниша, који је учествовао у несрећи на путу Рашка - Краљево, и у којој је погинуло петоро људи саслушан је у Вишем јавном тужилаштву (ВЈТ) у Краљеву и одређен му је притвор. Више јавно тужилаштво у Краљеву саопштило је да је донело наредбу о спровођењу истраге против М. В. због сумње да је извршио кривично дело тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, а на штету Д. Л., малолетних Л. Л., Л. Л. и М.Л , као и на штету Д. К. 

Након саслушања осумњиченог, а по предлогу Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, судија за претходни поступак одредио му је притвор. 

У току истраге биће испитани сведоци, прибављени налази и мишљења вештака, медицинске и саобраћајне струке, те предузете и друге доказне радње за којима се укаже потреба, наводи се у саопштењу. 

Након спроводене истраге ВЈТ у Краљеву донеће одлуку о којој ће јавност бити благовремено обавештена.

Током реализације редовних задатака борбено возило Војске Србије ПАСАРС сударило се са у суботу цивилним возилом код места Бојанићи. Погинуло је пет особа, од којих троје деце.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 14:13:07 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538167/nesreca-usce-pritvor-vozacu.html
Газиводе код Рибарића: Ново језера на историјском минимуму https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538143/gazivode-kod-ribarica-novo-jezera-na-istorijskom-minimumu.html Ниво језера Газиводе код Рибарића је на историјском минимуму. Дотока воде из корита Ибра готово да нема, а обале акумулације затрпане су љуштурама угинулих шкољки. Делови језера обрасли су трском и травом, испод Рибарићког моста данас је пашњак. Десет километара од уплива у акумулацију, уместо моћног Ибра тече поток.

"То је врло мало. Овде има још, тамо нема ништа, све је ливада", показује Михрија Паљевац из Рибарића.

Ниво воде пао је више од 15м и у делу језера одакле вода отиче низ Клисуру.

"И даље отиче. Мој сплав је био пре десет дана овамо, још овамо метар и по, сад је пала вода и, сви смо попустили сплавове. Могу да дођу до средине. Да ли ће вода да дође, не знамо", наводи Исхак Паљевац из Рибарића. 

Фадил Грачанин, из Рибарића додаје: "Језеро нестаје, да л је суша, да ли доле не пуштају брану, да ли је контролишу, нема контроле. Нит може чамац, нит може да се пеца, видите све је коров, шкољке су остале на обали".

Помора рибе, на срећу, за сада нема, али на хиљаде шкољки извирују из блата.

"Па има и живе и умрле. То се десило још једанпут за 20 година колико сам овде", истиче Исхак Паљевац.

Ово вештачко језеро је дуго 24км, највећа измерена дубина износи 101 метар. Основна намена језера је наводњавање и водоснбдевање. Одавде се вода испоручује и термоелектрани Обилић. 2014. године, вода из Рибарића је коришћена и за пуњење језера у близини Приштине, Батлавског и језера Бадовац.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 15:41:43 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538143/gazivode-kod-ribarica-novo-jezera-na-istorijskom-minimumu.html
Краљевски карневал у Бањи Ковиљачи угостио учеснике из 5 земаља региона https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538127/kraljevski-karneval-u-banji-koviljaci-ugostio-ucesnike-iz-5-zemalja-regiona-.html Једанаесту годину заредом Бања Ковиљача била је домаћин "Краљевског карневала" - фестивала маске, на ком су учествовале групе из земље и региона. У једном од најлепших паркова у земљи, уз музику и плес, забаваљале су се све генерације. Плато испред дворца Кур салон у Бањи Ковиљачи био је позорница за фестивалске групе из 5 земаља региона. Њихови костими осликавали су дух традиције, екстраваганције, али и хумора.

"То нам је у крви да се маскирамо, ове године смо превазишли себе, маскирали смо се у легионаре и Цезара", наводи Влада Ћаћић, из Голубинаца.

Ђурђица Маргетић, из Ријеке каже да воле да носе позитиван дух: “Волимо било шта што је лепо, што може имати значење и може бити инспирација за леп живот то радимо и наравно уживамо у балу, уживамо у свему што радимо, узивамо у пријатељству које носи карневал."

"Били смо овде пре 11 година, онда смо били жабе, било је фантастично и сад смо се вратили. Има нас мало, али смо весели", наглашава Маријана Вајда, из Словеније.

"Краљевски карневал" специфичан је по јединственом амбијенту у ком се одржава - бањском парку због чије лепоте у Ковиљачу долазе туристи из целог света. На овом догађају било је више стотина учесника који су делили исти став - дух карневала не познаје ни границе, ни узраст.

Милица Кољева, из Македоније каже да су утисци одлични. “Мислим да је прелепо место и цела организација је заиста прелепа", каже.

"Карневали су дивни зато што не упознајемо само Србију, него и места у свим бившим земљама Југославије и одржавамо то неко заједништво”, истиче Илона Гојковић, из Херцег Новог.

Организатори истичу да им је циљ да Краљевски карневал постане једна од највећих туристичких атракција у том крају.

Иван Поповић, организатор "Краљевског каренвала" наглашава: "Један од мањих карневала који носи фантастично добру емоцију, фантастичну атмосферу и заиста смо презадовољни због свега тога".

"Сви ови људи који су маскирани, што из Бање, што гости који су дошли су уложили пуно емоције и љубави у те костиме које су правили, јер желе заправо да се представе на један леп начин", истиче Александар Васовић, члан борда Федерације европских карневалских градова.

Током карневалских дана, мештани Ковиљаче са радошћу дочекују своје госте који уживају у добром расположењу.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 15:54:50 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538127/kraljevski-karneval-u-banji-koviljaci-ugostio-ucesnike-iz-5-zemalja-regiona-.html
Помозимо петорици дечака да добију потребну терапију, пошаљимо СМС: 5 на 3091 https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5538124/pomoc-decacima-retke-bolesti-sms.html Два Душана, Вања, Немања и Данко су петорица дечака који болују од Дишенове мишићне дистрофије. За њихов лек и безбрижнији живот неопходно је прикупити 1.500.000 долара. Зато њихови родитељи позивају све нас да пошаљемо број 5 на 3091. До сада је прикупљено 25 одсто средстава неопходних за терапију, а новац је потребно прикупити до краја септембра. Вања, Немања, Данко и два имењака Душана су дечаци који болују од Дишенове мишићне дистрофије, опаке и ретке болести мишића која им сваког дана краде по један покрет, која им сваког дана краде детињство.

Реч је о прогресивној болести услед које мишићи пропадају убрзано, па је време пресудан фактор.

Њихови родитељи наду су пронашли у најновијој терапијској процедури у САД, која је у досадашњој примени дала добре резултате у успоравању, па и заустављању болести, а за чију примену је до краја септембра потребно прикупити милион и по америчких долара.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 13:24:13 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5538124/pomoc-decacima-retke-bolesti-sms.html
Зашто су једна Лесковчанка и Перуанац Јужну Америку заменили Србијом https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538099/zasto-su-jedna-leskovcanka-i-peruanac-juznu-ameriku-zamenili-srbijom.html Перуанац Педро Валдивиа Силва у браку је са Лесковчанком Сањом Банковић већ 14 година. Лиму су заменили Лесковцем и, кажу, нису се покајали. Педрове жеље су да омасови бразилски џију-џицу и да буде у екипи лесковачких добровољних ватрогасаца. Упознали су се радећи на крузеру. Своју љубав Лесковчанка Сања и Перуанац Педро крунисали су браком 2010.године. Њихова ћерка Петра рођена је у Лими. Ужурбаност у вишемилионској перуанској престоници и влажна клима, која није пријала детету били су пресудни за пресељење у Лесковац. Сања је професорка енглеског језика, а Педро је завршио факултет за бизнис и администрацију. Раде од куће за стране компаније.

"Нема бриге кад сте овде. Све је близу, комотно је и до данас нисмо се покајали. Сви су нас питали -па зашто се враћате? Али, стварно неке ствари немају цену. Породица нема цену, сигурност, мање место, па чак је и Београд мање место у односу на Лиму, тако да нам је баш лепо овде и Петра је срећна", наводи Сања Банковић, из Лесковца.

С једног на други крај света дошли су пре 8 година. Упркос великим разликама у традицији, култури, начину живљење Педро се у Лесковцу брзо и добро уклопио. Омиљен је у друштву. Воли наше обичаје, храну, природу, срдачност.

"Породица, фамилија то је много битно овде, ја волим то. Волим пљескавице, храну, салату, све ја волим овде стварно. Људи су одлични за мене", истиче Педро Валдивиа Силва, из Лесковца.

Посвећен је породици, послу, али ужива и у спорту. Свакодневно је у кимону. Педро је мајстор бразилске џиудзице која, каже, јача дух и тело и контролише ум. Нема удараца и безбедна је вештина за децу.

"Ти научиш много за себе, Ти научиш како да радиш са притиском и добро је за кондицију", наглашава Педро.

На питање како се њој свиђа овај спорт, Петра Валдивиа Банковић, Педрова ћерка, одговара: “Супер, сјајно је”. Додаје да тата није строг тренер: “Не, по мало."

Педрово знање драгоцено је и лесковачким ММА такмичарима.

"Стварно добар један момак, вредан је и воли посао који ради. Помаже нам доста у клубу", истиче Александар Ђорђевић, тренер и ММА борац.

Обишли су свет, али им је у Србији најлепше.,Југ земље је Педру прирастао за срце. Жели да омасови џиуџицу у Лесковцу, али и да се придружи добровољном ватрогасном друштву. Деценију дуго искуство у гашењу пожара и те како ће значити.

 

]]>
Mon, 23 Sep 2024 15:41:11 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5538099/zasto-su-jedna-leskovcanka-i-peruanac-juznu-ameriku-zamenili-srbijom.html
Одложено суђење Мирославу Алексићу због његовог здравственог стања https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538052/miroslav-aleksic-prekinuto-sudjenje.html У Вишем суду у Београду данас је за 14. октобар одложено суђење власнику школе глуме Мирославу Алексићу, оптуженом за силовање и сексуално узнемиравање неколико полазница те школе. Суђење је одложено због здравственог стања оптуженог који није дошао на данашње суђење.

Његов бранилац Зоран Јаковљевић је судији навео да се Алексићу погоршало стање када је отац Милене Радуловић, како тврди "физички насрнуо" на Алексићеву супругу.

На ову тврдњу публика је имала бурну реакцију, због чега их је судија упозорио, а Јаковљевић им на то рекао "много сте храбри у гомили". 

Судија је наложио да се, с обзиром да Алексић почео да прима хемиотерапију, допуни вештачење како би се утврдило да ли је способан да присуствује и прати суђење.

Претходно рочиште које је требало да се одржи у петак, одложено је због Алексићевог здравственог стања.

Алексић је оптужен за четири кривична дела силовања, од тога два у продуженом трајању и пет кривичних дела полног узнемиравања, од чега су два такоде квалификована у продуженом трајању.

Њега је прва за сексуално злостављање пријавила глумица Милена Радуловић, а убрзо се оптужбама против њега придружила Ива Илинчић, па и друге девојке.

Ухапшен је 16. јануара 2021.године и до 10. септембраје био у притвору, који му је тада замењен кућним притвором уз елекронски надзор, након чега му је 10. марта укинут и кућни притвор.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 11:16:23 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5538052/miroslav-aleksic-prekinuto-sudjenje.html
Фискални савет: Ребаланс буџета може бити корак у погрешном смеру ако инвестиције не доведу до бржег раста БДП-а https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5538035/fiskalni-savet-rebalans-budzeta.html Главна карактеристика предложеног ребаланса буџета је снажно повећање јавних расхода пошто њихов раст у односу на иницијални буџетски план износи 198 милијарди динара, односно скоро 1,7 милијарди евра, наводи се у оцени предлога ребаланса буџета Фискалног савета Србије. Предвиђено је да се дефицит буџета у 2024. години повећа са 2,2 одсто БДП-а на 2,9 одсто, чиме је, како се наводи, Србија после три узастопне године постепеног уравнотежавања буџета, овим ребалансом променила смер фискалне политике. 

Фискални савет оцењује да ребаланс буџета може бити корак у погрешном смеру уколико раст капиталних инвестиција не доведе до бржег раста БДП-а.

Стручњаци Фискалног савета наводе да би требало имати у виду и то да се држава тренутно задужује по високим каматним стопама и да су неповољни услови задуживања Србије додатни важан аргумент због кога Фискални савет неповољно оцењује промену смера фискалне политике у предложеном ребалансу.

Планирано повећање фискалног дефицита по дефиницији у крајњем исходу резултира већим задужењем земље а као олакшавајућу околност из Фискалног савета наводе то што номинални БДП у 2024. расте још брже, па ће учешће јавног дуга у БДП-у ипак благо да се умањи.

Повећање дефицита планирано ребалансом у основи није структурне природе, што је, оцењују у Фискалном савету, повољна околност.

Истиче се да је буџет кредибилно и конзервативно планиран па постоји могућност да фискални дефицит у 2024. на крају буде нешто нижи од новог плана из ребаланса.

Не постоје изражени ризици да ће јавни приходи подбацити

Анализа Фискалног савета показује да не постоје изражени ризици да ће јавни приходи подбацити у односу на пројекцију из ребаланса, а јавни расходи пребацити план.

Напротив, јавни приходи пројектовани су умерено конзервативно, па постоји могућност да се реализују изнад буџетског плана.

Уз то, врло је могуће да су неки расходи буџетирани прешироко и да се неће у потпуности реализовати.

То значи да би фискални дефицит у 2024. лако могао да буде нижи од планираних 2,9 одсто БДП-а. 

Из Фискалног савета наводе да поред јавних инвестиција, приметно повећање у ребалансу имају субвенције за пољопривреду, расходи за социјалну политику и за здравство.

Оцењују да је пољопривреда врло важан сектор домаће економије који чини око 7,5 одсто привреде Србије, због чега су, како истичу, лутања државе у аграрној политици која се више пута мења током године непримерена значају овог сектора.

У појединим деловима нема довољно транспарентности

Додају да су приходи републичког буџета повећани и то оправдано за око 133 милијраде динара.

Ово зато што је извршење јавних прихода у првих осам месеци ове године било приметно изнад буџетског плана.

То је препознато у ребалансу, у коме је пројекција јавних прихода подигнута за око 133 милијарде динара, највише на ПДВ-у, 52 милијарде, порезу на добит, 35,5 милијарди и непореским приходима, 28,5 милијарди.

У Фискалном савету сматрају да предложени ребаланс у појединим деловима није довољно транспарентан и да слично као у претходним годинама, не доноси потребна објашњења за многе важне промене буџетских прихода и расхода.

Додају да би из угла јавних прихода било добро детаљније објаснити снажно повећање ванредних непореских прихода који су ребалансом подигнути на скоро 51 милијарду динара са иницијално планираних 27 милијради динара.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 12:09:25 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5538035/fiskalni-savet-rebalans-budzeta.html
Предатор у "Хародсу" – када робна кућа постане кућа страве и ужаса https://www.rts.rs/vesti/svet/5537974/predator-u-harodsu--kada-robna-kuca-postane-kuca-strave-i-uzasa.html Случај "Вајнстин" срушио је зид ћутања око сексуалних злоупотреба у филмској индустрији. Најновија афера, у чијој је жижи египатски милијардер Мохамед ал Фајед, некадашњи власник фудбалског клуба Фулам и луксузне робне куће "Хародс", који је преминуо прошле године, прети да на сличан начин потресе корпорације широм света. За милионе људи широм света лондонска робна кућа "Хародс" деценијама је симбол екслузивитета, богатства и највишег квалитета.

Но, како се последњих дана показује, за неке је то кућа страве и ужаса.

"Ружна истина је да је знатан број тамо запослених жена сексуално злостављао председник управног одбора Мохамед ал Фајед", реклa је новинарима у Лондону адвокат Глорија Олред, која је заступала жртве педофила Џефрија Епстина.

Најмлађа жртва петнаестогодишња девојчица

Ал Фаједове жртве су пословично биле старости од петнаест до двадесет пет година, плавуше и у Лондону без родитеља.

Једна од садашњих тужиља, која се јавности представила само именом Наташа, сећа се како је по запослењу била подвргнута гинеколошком прегледу чији резултати јој никада нису саопштени.

"Послали би нас Ал Фаједу, јер је имао посао за нас. Обично је то било пре пријатељско ћаскање, него рад. Но, приватни састанци би се претворили у више од тога – изнуђен пољубац када његове руке притискају ваше лице док га не доведу до његових усана, или би вас натерао да му седнете у крило где би његове руке истраживале сваки део вашег тела, који би пожелео. Такви инциденти трајали би по пар секунди, али бих остала паралисана", каже једна од некадашњих запослених у Хародсу.

Сексуални напади несуђеног свекра принцезе Дајане би ескалирали до најтежег сексуалног деликта.

"Мохамед ал Фајед, мој шеф, особа за коју сам радила, легао је на мене. Пала сам на под, али је он и даље био на мени. Но, успела сам да се ослободим. Потрчала сам ка вратима. Рекла сам да се налазим на вечери са оцем и да ће бити забринут ако касним. Смејао ми се у лице. Затим се сабрао и неувијено ми рекао да никоме не смем ни да зуцнем о свему овоме. Ако то будем учинила, никада више нећу радити у Лондону и он зна где моја породица живи. Позлило ми је од страха“, рекла је новинарима једна од тужиља.

Преко сто педесет захтева за одштетом

Тридесет седам жртава проговорило је у документарном филму Би-Би-Сија "Предатор у Хародсу".

Њихов правни тим саопштава да је за пар дана, број захтева за одштетом скочио на преко сто педесет.

Члан тог правног тима, адвокат Брус Драмонд, оцењује да је реч о једном од најтежих случајева корпорацијске сексуалне експлоатације, који је свет до сада видео.

„Неке од жртава завршиле су под психијатријским надзором. Неке су успеле да поново ступе у интимне односе. Неке су наставиле да пате од ноћних мора, депресије и узнемирености“, указује Драмонд.

Пропуст британског државног тужилаштва

Британско краљевско тужилаштво признаје да је у два наврата одустало од подизања оптужнице против Ал Фаједа због недостатка доказа.

На његовом челу тада се налазио садашњи британски премијер Кир Стармер, кога због тога очекују веома непријатна питања.

Хародс се у међувремену јавно извинио.

Катарска државна инвестициона агенција, која је власник робне куће од 2010. године, истиче да до прошле године није знала за Ал Фаједове злочине.

У међувремену, саопштава актуелна управа, новчано су се нагодили са низом оштећених жена у замену за уговор, који их приморава на ћутање.

"Ако нам 'Хародс' буде рекао да ови захтеви за одштетом треба да буду одбачени због застарелости, то значи да прихватају становиште да се претњама побеђује. Не прихватамо тај став и сигурни смо да то неће учинити ни судови“, упозорава адвокат Дин Армстронг, који је на челу правног тима, који је Мохамеда ал Фаједа назвао монструмом.

Управа Хародса са зебњом ишчекује четврти фискални квартал и божићну куповину.

Тада ће се показати у којој мери се суноврат репутације Мохамеда ал Фаједа, одразио на профит и репутацију саме елитне робне куће.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 14:33:02 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537974/predator-u-harodsu--kada-robna-kuca-postane-kuca-strave-i-uzasa.html
Жиофре: ЕУ треба да дâ "више горива" српској економији https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5537955/emanuele-ziofre-tanja-miscevic.html У Европској кући у Кнез Михаиловој улици у Београду одржава се манифестација "Европска недеља могућности". Шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Емануеле Жиофре објаснио је план финансијске помоћи коју ће ЕУ обезбедити Србији. Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић је пред отварање упознала присутне са реформама које ће се прво финансирати. Током Европске недеље могућности, која се други пут одржава у Београду, Емануеле Жиофре очекује чак 70 сесија које ће обухватити разне активности у Србији у које је укључена ЕУ.

ви програми доприносе напретку – од предузетништва, бизниса, до иновација", објашњава шеф Делегације ЕУ о чему ће се разговарати.

Први дан Европске недеље могућности посвећен је бизнису и иновацијама, најавио је Жиофре. У оквиру првог дана биће анализиран План раста, који обухвата финансијску помоћ Европске уније намењену земљама Западног Балкана.

Шеф Делегације ЕУ истиче да ће економска помоћ бити подстрек за економију Србије.

лан раста се тиче довођења нове динамике у проширењу Европске уније, али је фокус на социјално-економским проблема", рекао је Жиофре за РТС.

ЕУ треба да дâ "више горива" српској економији

Наводи да је потребно да се Србија приближи ЕУ и да ЕУ треба да дâ "више горива" српској економији.

"Српска економија добро напредује, али треба да буде још боља. И План раста то предвиђа. Дакле, интегрисање Србије у тржиште ЕУ и пре чланства, где ће уплата, на пример, између Београда и Осла бити као домаће уплате, без накнада за пренос у иностранство", каже амбасадор.

Објашњава да ће људи моћи да пређу границе брже него сада и да ће се Србију интегрисати у дигитално тржиште.

"Затим је важно и веће финансирање, више од пола милијарди евра ће отићи Србији да би унапредила инфраструктурне пројекте, а пола ће директно у буџет Србије", најавио је Жиофре.

Новац ће стићи ради унапређења реформи у Србији. То је кључни аспект Плана раста.

"Влада прави нацрт реформске агенде у којој ће идентификовати кључне реформе за унапређење привреде, пословно окружење, дигиталне трансформације, вештине и наравно, најважније, за владавину права", објаснио је Жиофре.

Уверен је да Европска унија није само партнер, већ и пријатељ Србије.

"Овде говоримо не само о партнерству и Плану раста него и о проширењу", рекао је Жиофре поводом Европске недеље могућности.

Најављује и да ће током манифестације бити награђена 73 научника и истраживача у секторима пољопривреде, образовања, културе и цивилног сектора.

Реформска агенда Србије

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић истакла је да је приоритет и реформска агенда и План раста.

лан раста је доста компликован инструмент јер је настао у моменту замора од проширења", каже Мишчевићева.

Објашњава да су тада у ЕУ схватили да постоји много елемента за напредак земаља које су у процесу преговора, а које могу да кандидате економски покрену да остваре бољу, бржу конвергенцију са просеком који постоји у ЕУ, а да истовремено то значи и приближавање Србије чланству у ЕУ.

"Ми смо направили реформску агенду која ставља акцент на ове четири области, од којих је свакако најважнија прва област, која се оноси на основе. Дакле, владавина права, реформе у изборном законодавству, реформе у медијима су паралелно важни реформски процеси и они се односе на јачање капацитета домаће привреде да издржи притисак јединственог тржишта", објашњава министарка.

Објаснила је да ће се управо за те реформе прво искористити средства ЕУ.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 12:37:30 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5537955/emanuele-ziofre-tanja-miscevic.html
Родић: Да велике силе поштују УН не би дошло до отимања КиМ, борба у УН једино што Србија може да ради https://www.rts.rs/vesti/politika/5537893/filip-rodic-kosovo-i-metohija-ujedinjene-nacije.html Питање Косова и Метохије, председник Србије поново износи пред Уједињене нације и то ће бити главни део његовог излагања пред Генералном скупштином Уједињених нација сутра увече, најавио је Александар Вучић. Новинар и аналитичар Филип Родић каже да је борба у Уједињеним нацијама једино што Србија заиста може да ради иако су велике силе раније показале да не поштују УН и међународно право. Након најаве председника Србије Александра Вучића да ће при обраћању у УН сутра увече највећи део свог говора посветити теми Косова и Метохије, новинар и аналитичар Филип Родић објаснио је да је то једино што Србија може да ради поводом КиМ.

Родић ипак објашњава да велике силе не поштују УН што доказује и то да је пре 25 година дошло до бомбардовања СР Југославије.

"Да (велике силе) имало поштују УН не би дошло ни до бомбардовања Југославије и Србије, ни до отимања Косова и Метохије и до свега онога што је довело до тачке у којој се налазимо", објашњава Родић.

Наоружавање косовских Албанаца

Родић за РТС објашњава да је наоружавање Албанаца на Косову и Метохији један од последњих "клинова које колективни Запад покушава да забије у ковчег нашег Косова и Метохије".

"Ако је нешто јасно у Резолуцији 1244, јасно је да на Косову и Метохији не сме да постоји ниједна друга оружана сила осим међународних мировних снага (Кфор) и она клаузула о 999 припадника српских снага безбедности који би у неком тренутку требало да се врате", указује Родић.

Каже да је тренутак када је војска могла да се врати пропуштен пре 20 година, али да се, по жељи оних који сада злоупотребљавају Резолуцију 1244 вероватно никада неће ни десити.

Шта подржавају велике силе

Мере које је председник Вучић предложио за решавање кризе на Косову и Метохији, подржавају и Америка и Европска унија и Кина и Русија.

"Да живимо у нормалном свету, то би биле мере које би морали апсолутно сви, не само да прихвате, него и да примене. То је најразумније што је у оквиру могућег у овом тренутку Србија могла да уради и то је потпуно у складу са свим ранијим договорима", истиче Родић.

Наводи да када би се, с једне стране државе колективног Запада усагласиле, то би било јасно стављање на страну и јасно показивање онога што Србија у свакодневици назире.

Родић истиче да је очекивано да се земље које подржавају територијални суверенитет и интегритет Србије, а самим тим међународно право, сложе са планом који је председник Србије представио.

Разговор са Филиом Родићем у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста

]]>
Mon, 23 Sep 2024 10:09:53 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537893/filip-rodic-kosovo-i-metohija-ujedinjene-nacije.html
Епархија: Скрнављење црквишта у Ибарском Колашину нескривена порука непријатељства https://www.rts.rs/vesti/politika/5537947/eparhija-rasko-prizrenska-medjugora-kim-.html Епархија рашко-призренска СПЦ изразила је дубоку забринутост и жаљење због најновијег скрнављења историјског црквишта у Међугори, у области Ибарског Колашина на КиМ и истакла да скрнављење тог места шаље нескривену поруку непријатељства, додатно потврђујући осећање да српски народ, који је вековима живео на КиМ, није добродошао. Епархија је апеловала на међународне представнике на КиМ да употребе сав свој утицај како би овај инцидент био решен, а слични инциденти и систематски притисак на Србе били заустављени, а власти на КиМ позвала да престану са свим облицима притисака на српски народ који их доживљава као отворени терор.

У саопштењу Епархије се истиче да уништавање икона и видљива оштећења од метака на том свештеном простору, који су, како је јављено од стране мештана, откривени на празник Рођења Пресвете Богородице, представљају дубоко узнемирујући чин који додатно продубљује бол и неизвесност коју осећа српски народ на Косову и Метохији, посебно у последње време.

Наглашава се да тај инцидент, заједно са другим притисцима и застрашивањима од стране екстремиста али и тзв. косовске полиције, угрожава безбедност и достојанство српског народа на Косову и Метохији.

Додаје се да је, двадесет пет година након рата, неприхватљиво да се насилни акти и скрнављења и даље дешавају некажњено, што указује на неспособност локалних власти да у потпуности обезбеде сигурност и заштиту СПЦ и српског народа.

Епархија указује да такви поступци имају штетан утицај не само на вернике Српске Православне Цркве, већ и на све заједнице на КиМ, јер продубљују поделе по етничкој и верској основи и овај простор показују као нестабилан, што подстиче све веће исељавање људи свих заједница, економску нестабилност и угрожава будућност свих грађана.

"Позивамо међународну заједницу да обезбеди да се посебно предузму мере за заштиту нашег народа и верског и културног наслеђа СПЦ", наводи Епархија рашко-призренска у саопштењу.

Истиче се да је неопходно да и локалне и међународне власти заједно пошаљу јасну поруку да нетолеранцији и дискриминацији нема места у друштву у коме сви грађани морају да живе у међусобном поштовању и миру и указује да сукоби и насиље никоме добро не могу донети.

Министарство културе: Напади порука застрашивања

Министарство културе најоштрије је осудило последњи у низу напада на српско сакрално културно наслеђе и скрнављење историјског црквишта у Међугори, уништавањем икона и изазивањем видљивих оштећења пуцњима на ово место очувања духовног и културног идентитета српског народа.

Министарство у саопштењу истиче да су у времену када насртаји на основна људска права и животе припадника српског народа на КиМ представљају сурову и трагичну свакодневницу, напади на културну баштину, и сами по себи ужасни, и порука застрашивања и прогона упућену читавом српском народу, да за њега нема места на сопственим вековним огњиштима, у лажној држави Косово.

"Док се овакви и слични догађаји континуирано понављају и одвијају у годинама и деценијама мрака, несигурности и етничког прогона Срба и свега што је српско, по правилу некажњено, на Косову и Метохији, вајни 'министар културе' такозване државе прикључује се хајци на Србију оптужујући је да она угрожава сопствено културно наслеђе на Косову и Метохији" наглашава Министарство културе.

Истиче се да сама та оптужба представља најобичнију фарсу у покушају да се прикрије злочин и одговорност за вишедеценијско рушење, паљење, отимање и фалсификовање српског културног и верског наслеђа.

Истовремено, Приштина на овај начин покушава да створи привид бриге о култури и наслеђу које жели да присвоји, макар у делу који није претходно уништен и затрт, као и привид постојања институција у јужној српској покрајини, наведено је у саопштењу.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 12:46:14 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537947/eparhija-rasko-prizrenska-medjugora-kim-.html
Јовановић: Вештачака интелигенција и у здравству, у анализима проналази оно што је људском оку недостижно https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537919/jovanovic-vestacaka-inteligencija-i-u-zdravstvu-u-analizima-pronalazi-ono-sto-je-ljudskom-oku-nedostizno.html Србија наставља тренд раста извоза информационо-комуникационе технологије, суфицит у првих седам месеци од извоза ИТ сектора износи 1,787 милијарди евра. О широј употреби вештачке интелигенције, нарочито у здравству, и улагањима у ИТ сектор за РТС је говорио Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић. Михаило Јовановић каже да је задатак је државе што шира дигитализација најбитних сектора друштва – здравства, привреде, просвете, пољопривреде.

"Примена нових технологија и електронска управа треба да буду што једноставнији и пријемчивији за грађане", истиче Јовановић.

Како је навео, у првих сто дана од формирања Владе, образован је Савет за вештачку интелигенцију коју преводи професор Игор Пешко из Новог Сада.

Напомиње да су у то тело укључени и еминентни стручњаци са универзитета и Института "Биосенс".

Јовановић каже да је основни задатак Савета да нађе примену вештачке интелигенције у секторима које је поменуо.

Према његовим речима, интензивно се ради на пројектима примене вештачке интелигенције. "У наредном периоду изаћи ћемо са конкретним предлозима и идејама како ће ова нова технологија олакшати наш живот."

Будући да де вештачка интелигенција заснива на обради велике количине података, за њихову обраду користе се суперкомпjутери.

"Она ће се применити пре свега у здравству, на анализи резултата, на ономе што се назива персонализована медицина. Резултати које људско око не може да региструје, рецимо код мамографије, рачунар, односно вештачка интелигенција може бити прецизнија и боља,“ објашњава директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу.

Народна банка Србије каже да је извоз ИТ сектора за период јануар-јул 2024. већи и за 20 одсто у односу на исти период прошле године што износи 1,787 милијарди евра.

Јовановић оцењује да то што наш ИТ сектор и после пандемије коронавируса наставља стабилно да расте том стопом значи да су темељи добро постављени, да се улагало у науку, у технологију, у стране директне инвестиције које се не базирају на људској снази, у научно-технолошке паркове, стартапове, факултете и институте.

Указује на то да је у ИТ сектору запoслено преко 110.000 запослених и да је највише извози у САД, Велику Британију и Швајцарску.

Цело гостовање Михаила Јовановића можете полгедати у видеу на почетку текста

]]>
Mon, 23 Sep 2024 09:34:30 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537919/jovanovic-vestacaka-inteligencija-i-u-zdravstvu-u-analizima-pronalazi-ono-sto-je-ljudskom-oku-nedostizno.html
Курсна листа за 23. септембар 2024. https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5537923/kursna-lista-za-23-septembar-2024.html Званични средњи курс: 117,0717 КУРСНА ЛИСТА БР.183
ЗА ДЕВИЗЕ
ФОРМИРАНА НА ДАН 23.09.2024. ГОДИНЕ

1. Курсеви из ове листе примењују се од 8 часова 23.09.2024. године до 8 часова на дан када ће бити формирана наредна курсна листа.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 08:28:49 +0200 Сервисне вести https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5537923/kursna-lista-za-23-septembar-2024.html
Судар три аутомобила код Краљева, једно возило се запалило и изгорело https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537914/saobracjna-nesreca-kraljevo-kragujevac.html Шест особа је повређено у саобраћајној несрећи која се догодила синоћ на путу Краљево-Крагујевац у месту Милавчићи. Несрећа се догодила синоћ око 22:30, а у њој су учествовала три возила.

Након судара, једно возило се запалило и изгорело.

Повређено је 6 особа које су пребачене у Општу  болницу Студеница.

Истрага је у току.  Саобраћај је на тој деоници био обустављен.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 08:52:54 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537914/saobracjna-nesreca-kraljevo-kragujevac.html
Ђурић: Србија на ГС УН ојачала позицију, успоставила дипломатске односе са неколико земаља https://www.rts.rs/vesti/politika/5537905/marko-djuric-gs-un-njujork.html Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је у Њујорку, где учествује на 79. заседању Генералне скупштине УН, да је учешће делегације Србије на том састанку ојачало позицију земље на глобалној сцени и истакао да је Србија успоставила дипломатске односе са неколико земаља са којима никада није имала дипломатску комуникацију. Марко Ђурић је у изјави новинарима рекао да ће се председник Александар Вучић током заседања Генералне скупштине састати са више од 40 светских лидера, а да он истовремено одржава десетине састанака са шефовима дипломатије земаља широм света.

"Србија је на овом заседању Генералне скупштине Уједињених нација исписала један мали, али значајан део своје дипломатске историје кроз успостављање дипломатских односа са неколико земаља са којима нисмо имали дипломатску комуникацију никада. Реч је о мањим државама по броју становника и територији, али државама које имају своје чланство у УН, Унескоу и другим међународним организацијама где је нама сваки глас 'као кућа' велики и битан јер у тим организацијама бранимо и наше манастире на Косову и Метохији и наш суверенитет и територијални интегритет, али не само то", истакао је Ђурић.

Навео је да је Србија на овом заседању Генералне скупштине УН успоставила дипломатске односе са Кирибатијем и Гвајаном, која је значајна земља карипског појаса, затим са Маршалским Острвима који су чланица УН и Унескоа, где се претходних година одлучивало о баштини на КиМ, али и у другим организацијама.

Истакао је и да је Србија либерализовала визни режим са неколико мањих држава и да ће наставити то да чини.

Нагласио је да је земља попут Србије снажна и јака онолико колико има пријатеља у свету на које може да се ослони и да због тога гради широку екстензивну мрежу пријатеља на међународној сцени како би заштитила свој суверенитет и територијални интегритет.

Ђурић је навео да Србија води национално одговорну и независну политику и да заједно са многим другим државама широм света стоји на заштити принципа Повеље УН и међународног права и залагања за мир.

Министар спољних послова је рекао да ће представљати Србију на састанку Покрета несврстаних земаља, истичући да Београд наставља своју политику да унапређује односе са земљама широм света.

Истакао је да Србија на овом заседању ставља фокус и на регионалну сарадњу и најавио да ће данас представљати Србију на Самиту пријатеља Балкана, формату који организује италијански министар спољних послова Антонио Тајани, као и на састанку земаља јадранско-медитеранског басена.

Ђурић са шефом дипломатије Тувалуа

Шеф српске дипломатије разговарао је у Њујорку са министром спољних послова, рада и трговине Тувалуа Полсоном Панапом о наставку унапређења сарадње двеју држава. 

Изражавајући задовољство због другог сусрета са шефом дипломатије Тувалуа за само месец дана, Ђурић је рекао да је уверен да ће чести контакти и отворена комуникација на високом нивоу бити одлика будућих билатералних односа, јер је пред нашим државама период упознавања и тражења простора за обострано корисну сарадњу, саопштило је Министарство спољних послова. 

Ђурић је информисао је саговорника о тешкој ситуацији у којој се налази српски народ на Косову и Метохији, изразивши очекивање да ћемо у будућности, без обзира на неслагања по питању статуса јужне српске покрајине, добити подршку Тувалуа у настојањима да се спрече једнострани потези Приштине, оживи дијалог и Србима гарантује поштовање њихових људских и политичких права. 

Ђурић и Панапа потписали су Споразум између Владе Републике Србије и Владе Тувалуа о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 12:17:48 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537905/marko-djuric-gs-un-njujork.html
Земљотрес у Северној Македонији, осетио се и у Србији https://www.rts.rs/vesti/region/5537897/zemljotres-severna-makedonija.html Земљотрес јачине 3,4 степена по Рихтеровој скали забележен је у Северној Македонији јутрос око 2 сата, објавио је Европско-медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ). Епицентар земљотреса био је 23 километра источно од Скопља и 13 километара североисточно од Студеничана, а регистрован је на дубини од осам километара.

Према ЕМСЦ-у, земљотрес се осетио и у суседној Грчкој, Бугарској, Албанији, Србији и Црној Гори. 

]]>
Mon, 23 Sep 2024 10:19:56 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5537897/zemljotres-severna-makedonija.html