РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Битка за пословни простор у Србији – потражња у Београду прелила се и на друге градове https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5432471/poslovni-prostor-nekretnine-potraznja-cena-izdavanje-beograd-kraljevo-nis-leskovac-.html Огромна потражња за некретнинама у Србији, а посебно у Београду, прелила се и на тржиште пословног простора и све је теже наћи слободну канцеларију. У српској престоници има око 1,3 милиона квадрата канцеларијског простора, а инвеститори најављују да ће у наредне две године изградити још 150.000 квадрата. У нишком пословном центру "Калча" све је више закупаца канцеларијског простора. У зависности од градске зоне, изнајмљивање је од пет до 20 евра по квадратном метру. Мањи локали су најтраженији и углавном су издати.

Сандра Блажић из "Блажић некретнина" каже да велике компаније по правилу траже велике просторе.

"И ту имамо проблем. Врло често, компаније које се баве одређеним делатностима и траже високе стандарде, одлучују се за изградњу оваквих објеката", истиће Блажићева.

Лесковац – могућности за младе

Лесковчанима недостаје пословни простор, а у изградњи виде могућност да се запосле млади.

Александра Цонић из грађевинске фирме "Гранит" наводи да је за крај године најављено отварање стартап центра.

"То би стратешки требало да потпомогне предузетништву, и младима, за отварање и покретање својих бизниса", објашњава Цонићева.

Краљево – закуп од четири до 10 евра по квадрату

Инвеститори у Краљеву све више граде пословне просторе. Закупци плаћају од четири до 10 евра по квадратном метру.

Ана Гудић из "АГС некретнина" указује да пословног простора има у новоградњи.

"Што се тиче простора у центру града, понуда је слаба. Све више људи покреће сопствени бизнис, или раде на даљину, па расте потражња за флексибилним канцеларијским просторима", наглашава саговорница из Краљева.

Шта је битно закупцима у престоници

Градитељи све теже долазе до локација за градњу пословних зграда, јер недостају велике парцеле, посебно у престоници. Пословни простор углавном закупљују представници страних компанија и банке.

Грађевински инжењер Катарина Гајић из београдске компаније "Реал Естате" набраја да је поред акустике простора, често битан и намештај.

"Битни су и услови грејања, хлађења, квалитета ваздуха. Такође, није исто када један простор закупљају програмери и ИТ фирме и када су неке друге намене у питању", каже Гајићева.

Београд – мека градње и потражње

Закуп је највиши у Београду и плаћа се од 20 до 100 евра по квадрату на најтраженијим локацијама. Милош Грдинић из "Делта Реал Естате" наводи да на тржишту Београда доминира пословни простор на Новом Београду.

"Али у последњих годину до две, и тржиште центра града је прилично активирано, где имамо одређене зоне и делове старог дела Београда. Ту се реновирају неке од постојећих зграда и самом реконструкцијом инвеститори, односно власници, доводе их на ниво такозване А класе", истиче Грдинић.

Стручњаци подсећају и да у центру престонице, али и у Новом Београду, постоје објекти који деценијама нису завршени и који би наредних година могли да оживе, односно, да постану квалитетне пословне зграде.

]]>
Sun, 5 May 2024 06:04:35 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5432471/poslovni-prostor-nekretnine-potraznja-cena-izdavanje-beograd-kraljevo-nis-leskovac-.html
Преговори о примирју са непомирљивих позиција; САД гарантују Хамасу окончање рата https://www.rts.rs/vesti/svet/5432493/pregovori-o-primirju-sa-nepomirljivih-pozicija-sad-garantuju-hamasu-okoncanje-rata.html Сукоб Израела и Хамаса – 212. дан. Појас Газе и Западна обала били су под ударима ИДФ-а и током претходног дана. Египат посредује у разговорима о прекиду ватре у којима сукобљене стране желе да диктирају услове са непомирљивих позиција. Хамас тражи трајно повлачење непријатељске војске, а Израел ослобађање талаца уз наставак акција у енклави. Вашингтон тврди да званични Тел Авив спроводи политику која одражава ставове домаће јавности, док Палестинцима гарантује да ће након тренутног мира и пуштања заточеника уследити и окончање рата. Најмање 10 Палестинаца убијено је и рањено током претходног дана у израелским акцијама на стамбена насеља широм Појаса Газе и на Западној обали. 

Египат посредује у преговорима о прекиду ватре у палестинској енклави, уз присуство шефа ЦИА-е, а Хамас истиче да би Сједињене Државе могле да окончају рат притиском на Израел, као и да је "кључ разговора" најава офанзиве на Рафу. 

Са друге стране, Тел Авив одбија да у Каиро пошаље своју делегацију све док не види другачији приступ друге стране према њиховом предлогу о ослабађању талаца. Наводе и да неће пристати на споразум који подразумева окончање рата.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен објашњава да таква званична политика владе премијера Бенјамина Нетанјахуа одражава став "велике већине Израелаца".

Међутим, САД су гарантовале палестинским лидерима да ће сукоб бити окончан након истека замишљеног привременог примирја да би се таоци безбедно пребацили из подручја Газе, пише Канал 12

]]>
Sun, 5 May 2024 06:03:40 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5432493/pregovori-o-primirju-sa-nepomirljivih-pozicija-sad-garantuju-hamasu-okoncanje-rata.html
Смена сунца и облака, температура до 27 степени https://www.rts.rs/vesti/vreme/5432452/vremenska-prognoza.html Променљиво облачно, са дужим сунчаним интервалима. Краткотрајна киша могућа је само у брдско-планинским пределима. Из западног Средоземља стиже топлији ваздух. Највиша дневна температура до 27 степени. У главном граду сунце и облаци. Дуваће слаб и умерен ветар слаб јужног правца, а температура ће се кретати од 13 до 27 степени. 

У Београду ће бити променљиво облачно са дужим сунчаним интервалима и топлије. Најнижа температура око 13, а највиша око 27 степени.

До уторка топлије, у већини места суво са сунчаним интервалима, а краткотрајна киша или пљусак са грмљавином биће ређа појава.

Од среде претежно облачно са чешћом појавом кише и локалних пљускова са грмљавином уз пад дневне температуре.

]]>
Sun, 5 May 2024 06:04:16 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5432452/vremenska-prognoza.html
Кијев: На фронту више од 70 окршаја; Рим искључио могућност војне интервенције у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5432457/ukrajina-rusija-rat.html Рат у Украјини – 801. дан. Руси су гађали области Харкова и Дњепра, становништву је наређена евакуација. Украјинска војска покушала да изведе ракетни напад на Крим, упркос упозорењима Москве да ће уследити одмазда. Руска полиција издала је потерницу за садашњим и бившим председником Украјине, Зеленским и Порошенком као и за командантом копнених снага Украјине. Током претходног дана на фронту су изведена 74 борбена окршаја, Оружане снаге Украјине су одбиле 18 непријатељских напада у правцу Авдијевке, објавио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Руске снаге гађале су ракетама Харков, а становништву је издато наређење за евакуацију, преноси Укринформ.

Председник Володимир Зеленски рекао је да сви Украјинци и савезници Украјине морају да учине све да блокирају планове Кремља, који се, како каже, спрема да прошири офанзивне операције.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да "Формула мира“ украјинског председника треба да се сведе на прекид испоруке оружја са Запада кијевском режиму.

Тако је прокоментарисала изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да би без испоруке оружја са Запада Украјина капитулирала за две недеље.

Иначе, Министарство унутрашњих послова Русије ставило је на потерницу садашњег и бившег председника Украјине, Володомира Зеленског и Петра Порошенка, као и команданта копнених снага Украјине.

Италија остаје при ставу да се њене снаге неће мешати у оружани сукоб у Украјини јер би у случају додатне ескалације Рим изгубио много, рекао је министар одбране Гвидо Крозето.

]]>
Sun, 5 May 2024 06:03:07 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5432457/ukrajina-rusija-rat.html
Христос васкрсе! https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432435/vaskrs-pravoslavni-vernici.html Васкрсење Исуса Христа је празник који симболизује победу живота над смрћу. У свим православним храмовима служе се васкршње литурије. Патријарх српски Порфирије служи поноћну литургију у Храму Светог Саве (РТС 1). Васкрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победу вере и живота над смрћу.

У православним хришћанским црквама се на Васкрс отварају Царске двери на олтару, чиме се симболично указује да је Исус својим васкрсењем победио таму и смрт и отворио рајска врата и пут спасења читавом људском роду.

Према јеванђељима, догађај се збио на гробу Христовом, а радосну вест је женама мироносицама, "Марији Магдалени и другој Марији", саопштио архангел Гаврило.

Васкрс је покретан празник, који се одређује према природном календару и увек се везује за недељу са одступањем од 35 дана - од 4. априла до 8. маја.

Васкршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Јаје је симбол обнављања природе и живота

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена, која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу.

Јаје је симбол обнављања природе и живота и као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају.

Верници, по устаљеној традицији, васкршња јаја боје на Велики петак, када се, иначе, ништа друго не ради, већ су наше мисли упућене на догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и Јерусалиму.

Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Васкрса и зове "чуваркућа".

Хришћани Васкрс славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обележени Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак.

У СПЦ православни верници размењују поздраве - Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

]]>
Sun, 5 May 2024 00:00:15 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432435/vaskrs-pravoslavni-vernici.html
Спасени Руси који су се изгубили на Каблару https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432494/rusi-kablar-spaseni-.html Ватрогасци из Чачка лоцирали су и спасили троје руских држављана, који су се данас изгубили на планини Каблар. Руски држављани, две девојке и младић, промашили су стазу и заглавили се на неприступачној локацији на Каблару, саопштио је МУП.

Припадници Сектора за ванредне ситуације брзо су реаговали, пронашли их и спасили.

Због неприступачног терена, акција је потрајала нешто више од два сата.

Како незванично сазнаје РТС, били су на стази која води ка Испосници Светог Саве на Каблару.

]]>
Sat, 4 May 2024 21:16:02 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432494/rusi-kablar-spaseni-.html
Притвор мушкарцу због сумње да је у више наврата обљубио и мучио девојчицу у Панчеву https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432453/pritvor-muskarcu-zbog-sumnje-da-je-u-vise-navrata-obljubio-i-mucio-devojcicu-u-pancevu.html Тужилаштво у Панчеву наредило је спровођење истраге против мушкарца из Гроцке због сумње да је у напуштеној кући у Панчеву скоро два месеца злостављао, мучио и у више наврата обљубио девојчицу. Осумњичени је ухапшен и у притвору је. Више јавно тужилаштво у Панчеву донело је наредбу о спровођењу истраге против Д. С. из Гроцке због сумње да је у Панчеву извршио кривична дела обљуба над дететом и злостављање и мучење.

Осумњиченом, рођеном 2005. године, на терет се ставља да је у периоду од марта до 2. маја ове године, у напуштеној кући у панчевачком насељу Стрелиште, у више наврата обљубио девојчицу рођену 2010. године. 

Осумњичен је да је девојчицу злостављао и поступао на начин којим се вређа људско достојанство, тако што ју је свакодневно тукао и физички малтретирао.

Након саслушања осумњиченог у Вишем јавном тужилаштву у Панчеву, Виши суд у Панчеву је по предлогу Тужилаштва одредио притвор против осумњиченог у трајању до 30 дана због постојања околности које указују на опасност од бекства и особитих околности које указују да ће ометати поступак утицајем на сведоке.

Тужилаштво ће у даљем току истраге испитати сведоке и обавити потребна вештачења.

]]>
Sat, 4 May 2024 18:58:28 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432453/pritvor-muskarcu-zbog-sumnje-da-je-u-vise-navrata-obljubio-i-mucio-devojcicu-u-pancevu.html
Први званични сусрет премијера Вучевића са патријархом Порфиријем https://www.rts.rs/vesti/politika/5432424/vucevic-patrijarh.html Председник Владе Милош Вучевић рекао је да му је драго што је свој први званични састанак на новој функцији обавио са Његовом Светости, патријархом српским господином Порфиријем и то уочи највећег хришћанског празника Васкрса. "Након садржајног разговора, затражио сам од Његове светости благослов за обављање једне од најодговорнијих функција у држави. Патријарх Порфирије ми је, уз очински благослов, даровао икону Светог Саве, оца српске духовности, првог и највећег српског просветитеља, оснивача наше Цркве, симбола саборности Цркве, државе и народа; уз поруку да корачамо његовим стазама и да градимо насушно и свима потребно јединство", написао је Вучевић на својој Инстаграм страници.

Оценио je да је Српска православна црква једна од најважнијих институција српског народа и да је очувала националну свест током вишевековног ропства, да му је у великој мери градила идентитет, остајала и у оним крајевима где прерогатива државне власти није било и очувала народ и с њим заједно страдала.

"Имајући у виду све тешкоће и искушења која доноси актуелни историјски тренутак, сматрам да би било одговорно унапређивати сарадњу Цркве и државе, засновану на нашем историјском искуству и на моделу кооперативне одвојености", истакао је Вучевић.

У саопштењу СПЦ наводи се да је патријарх Порфирије примио у Патријаршијском двору у Београду новоизабраног председника Владе Милоша Вучевића и благословио рад новог премијера на добро свих грађана.

Дарујући му икону првог српског архиепископа, духовни вођа православних Срба је поручио да је Свети Сава оличење самопрегорног рада на народном јединству, које нам је данас, уз поштовање и уважавање свих легитимних разлика, веома потребно.

]]>
Sat, 4 May 2024 15:34:14 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5432424/vucevic-patrijarh.html
Сурчин, немачки држављанин са бебом у колима возио 238 км на сат https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432419/nasilnicka-voznja.html Немачки држављанин који је управљао возилом БМВ брзином од 238,9 километара на час, на делу пута где је ограничење 130, искључен је из саобраћаја на ауто-путу Београд–Шид, у Сурчину, саопштило је Министарство унутрашњих послова. Током контроле утврђено је да је у возилу била и шестомесечна беба.

Против возача је поднета одговарајућа прекршајна пријава због насилничке вожње.

]]>
Sat, 4 May 2024 21:33:58 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432419/nasilnicka-voznja.html
Благодатни огањ уз јаке мере безбедности у Храму васкрсења Христовог у Јерусалиму https://www.rts.rs/vesti/svet/5432413/sveti-oganj-jerusalim-vaskrs.html Хиљаде хришћанских верника испунило је јерусалимски Стари град да прослави православну церемонију Свете светлости, силазак Благодетног огња у Храм гроба Господњег, уочи православног Васкрса. Након неколико сати ишчекивања, верници су могли да запале своје свеће са малих округлих прозора на Исусовом гробу у Цркви Светог гроба.

Патријарх јерусалимски Теофил III предао је верницима ватру из унутрашњости гроба у тајанственом чину који се сматра годишњим светим чудом уочи сутрашњег православног Васкрса. 

Светлост се брзо распршила међу ходочасницима из целог света окупљеним унутар и изван цркве, ширећи се улицама Старог града, осветљавајући његове уличице.

Свети огањ се спушта у Едикулу, гробницу у стени која се поштује као место сахране и васкрсења Исуса Христа. Церемонија почиње од камене плоче на којој је некада било положено његово тело. Из ње избија плавичаста светлост, која се затим уздиже навише, формирајући ватрени стуб. Из њега се пале две свеће, а од њих пале хиљаде других.

Силазак Светог огња служи као симбол вере у хришћанство. Овај догађај означава победу живота над смрћу, наду у обнову и тријумф истине над лажима.

Верује се да ако се Благодатни огањ не спусти на васкршње вече, то постаје претеча приближавања краја света и Судњег дана. Међутим, такав феномен се још није догодио.

Миленијумска прослава, која симболизује Исусово васкрсење, обично привлачи хиљаде верника у Цркву Светог гроба, где хришћани верују да је Исус сахрањен.

Међутим, израелска полиција је ове године појачала безбедност због рата у Гази и високе напетости у граду, наводећи забринутост за сигурност верника.

Гроб Господњи се налази у срцу хришћанске четврти Старог града у источном Јерусалиму.

Сваке године Света ватра се шаље у различите земље света, укључујући и Русију, а данас ће стићи специјалним летом за Васкршњу службу у Саборни храм Христа Спаситеља. Затим ће кандила бити испоручена у 15 престоничких цркава. 

Израел је потврдио спремност да осигура безбедност руске летелице.

]]>
Sat, 4 May 2024 23:39:10 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5432413/sveti-oganj-jerusalim-vaskrs.html
Пробни лет америчког авиона Ф-16 без пилота, летелицом управљала вештачка интелигенција https://www.rts.rs/vesti/svet/5432407/probni-let-americkog-aviona-f-16-bez-pilota-letelicom-upravljala-vestacka-inteligencija.html Обављен је пробни лет авиона Ф-16 Америчког ратног ваздухопловства којим је управљала вештачка интелигенција. Циљ америчке војске да до 2028. године имају 1.000 борбених авиона којима не управљају људи. Пробни лет америчког авиона Ф-16 је обављен у бази Америчког ратног ваздухопловства у Калифорнији, где се тренира нова генерација вештачке интелигенције (ВИ), са планом да САД имају флоту од 1.000 борбених авиона којима не управљају људи до 2028. године, преносе репортери Асошијетед преса којима је дато право да присуствују лету.

У летелици којом је управљала вештачка интелигенција седео је секретар Америчког ратног ваздухопловства Френк Кендал како би показао да нема ризика, а касније је изјавио да је "сигурносни ризик" да се лети без вештачке интелигенције.

Авион Ф-16 под називом "Виста" је, под контролом вештачке интелигенције, летео брзином од око 880 километара на час, изводећи маневре у трци са другим авионом којим је управљао човек.

Кендал је на крају лета изјавио да би веровао способности ВИ да одлучује о томе да ли да користи оружје у рату, али и да ће увек бити људског надзора када је реч о употреби оружја.

Авион "Виста" функциониште тако што најпре учи на основу више милиона података прикупљених у симулатору, након чега тестира своје закључке у правом лету.

АП наводи да Кина такође има ВИ авионе, али да их и даље не тестира изван симулатора. Оваквих пробних летова је било више од десет од прошле године, а вештачка интелигенција учи толико брзо да већ почиње да побеђује неке људске авионе у такмичењима.

Пилоти су рекли за АП да су свесни да можда тренирају своју замену, али и да не би волели да се нађу у небу против противничке летелице коју контролише вештачка интелигенција..

]]>
Sat, 4 May 2024 14:04:48 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5432407/probni-let-americkog-aviona-f-16-bez-pilota-letelicom-upravljala-vestacka-inteligencija.html
Тужилаштво формирало предмет због снимка са скупа у Загребу где се Срби лажно оптужују за геноцид https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432382/tuzilastvo-formiralo-predmet-zbog-snimka-sa-skupa-u-zagrebu-gde-se-srbi-lazno-optuzuju-za-genocid.html Више јавно тужилаштво у Београду формирало је предмет због изјава учесника скупа у Загребу, у којима се заменом теза и извртањем историјских чињеница Срби лажно оптужују за геноцид над Хрватима током Другог светског рата и касније Поводом снимка са скупа у Хрватском државном архиву у Загребу на којем је представљена књига "Хомогена Србија 1941." аутора Стјепана Лозе, а који је објављен на друштвеним мрежама Више јавно тужилаштво у Београду формирало је предмет због кривичног дела Изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости из члана 317. Кривичног законика.

На снимку се могу чути изјаве аутора и других учесника скупа, у којима се заменом теза и извртањем историјских чињеница Срби лажно оптужују за геноцид над Хрватима током Другог светског рата и касније.

Више јавно тужилаштво у Београду ће предузети све мере и радње из своје надлежности како би утврдило све спорне чињенице и постојање елемената бића кривичног дела.

]]>
Sat, 4 May 2024 13:27:19 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432382/tuzilastvo-formiralo-predmet-zbog-snimka-sa-skupa-u-zagrebu-gde-se-srbi-lazno-optuzuju-za-genocid.html
Јагњетина поскупела за 20 одсто, прасетина за 40 – да ли ће цене меса пасти после празника https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5432314/jagnjetina-poskupela-za-20-odsto-prasetina-za-40--da-li-ce-cene-mesa-pasti-posle-praznika.html Цене меса скочиле су уочи Васкрса и Ђурђевдана. Јагњетина је поскупела за 20 одсто, а прасетина за чак 40 одсто у односу на исти период прошле године. Професор Драган Гламочић са Катедре за сточарство новосадског Пољопривредног факултета каже да не очекује постпразнично појефтињење меса будући да се дуго суочавамо са падом сточног фонда као и прекомерним увозом. Они који због поста нису куповали месо месец и по дана, непријатно су изненађени поскупљењима уочи Васкрса и Ђурђевдана. Јагњетина је поскупела за 20 одсто а прасетина за чак 40 одсто у односу на исти период прошле године.

Професор Драган Гламочић са катедре за сточарство новосадског Пољопривредног факултета каже да не очекује постпразнично појефтињење меса будући да се дуго суочавамо са падом сточног фонда као и прекомерним увозом.

"Ако гледамо цену прасади из увоза која је око 135 евра за грло од 30 килограма, што је око 530 динара по килограму меса у старту, није логично очекивати да ће месо појефтинити после празника", рекао је за РТС професор Драган Гламочић са Катедре за сточарство новосадског Пољопривредног факултета.

Каже да расту и увоз меса и увоз живих животиња за клање, што, оцењује, не доводи до побољшања у овом сектору.

"Ове године смо за три месеца увезли и око 100.000 прасади, а пре три године свега 20.000 прасади. Што се тиче јагњетине, то је стабилно, задовољавамо своје потребе. Када је у питању живинско месо, ту је негде око 10 одсто учешће меса из увоза, а када је у питању говедарска производња, јунеће месо, свега неколико процената је из увоза. Међутим, ако упоредимо са претходним периодом, видимо да нам се за три године повећао и увоз јунећег меса и то за негде три пута, што говори да се смањује и фонд говеда", каже Гламочић.

Додаје да се морају преузети кључни потези. Сматра да ограничавање броја увозних дозвола за месо изузев у веома критичним и ситуацијама нису решење.

"Ми увозимо живе животиње константно и хвалимо се како увозимо, а то није решење. Решење је једино да повећамо матичне запате, да увеземо приплодне животиње, приплодне назимице, које ће овде производити прасад, које ће користити нашу сточну храну. Живе животиње не могу повећати сточни фонд јер углавном се ради о увозу мушких кастрата, који не могу да се користе за даљи приплод", истиче Гламочић.

Сматра да су нам потребне нове технологије и знање и да није срамота да наши стручњаци оду у земље попут Данске које имају веома развијену производњу меса

Имамо политичку одлуку за скок у сточарству

Иако су субвенције по грлу стоке повећане и за 60 одсто чини се да ни то није приволело сточаре да се више баве производњом која је тешка, прљава и траје 365 дана у години. Гламочић каже да је нашем сточарству потребна инфузија.

"Нове инвестиције у сточарство, куповина најсаврменије опреме, аутоматизација, најсаврменији објекти и наравно, мора да се увезу приплодна грла. Значи, ако ми нашем сточарству не будемо дали инфузију у наредном периоду, наше сточарство ће одумрети", каже Гламочић.

Указује да за тако нешто увек мора да постоји политичка одлука.

"А оно што сам чуо пре два месеца од председника Александра Вучића, то је да је држава спремна да издвоји додата средства за инвестиције у сточарство. То значи да се неће смањивати субвенције, које смо већ достигли, а које су веће него у многим земљама ЕУ", каже Гламочић. 

Истиче да сточни фонд није преко ноћи пао па се неће преко ноћи ни повећати, али очекује заустављање даљег пада.

Рекордне субвенције за сточарство

Каже да је држава за сточарство определила рекордне субвенције и да сада треба улагати у знање и аутоматизоване фарме јер се кроз сточарство заради 5.000 до 10.000 евра по хектару а у ратарству свега 1.500 евра по хектару.

Додао је да ратаре и сточаре не треба одвајати, али да је велики број ратара схватио да се кроз сточарство може зарадити 5.000 до 10.000 евра по хектару, док се у ратарству може зарадити свега 1.500 евра и да је зато велики број њих спремно да уложи и у ову грану пољопривреде.

Цело гостовање Драгана Гламочића можете погледати у видеу на почетку текста.

]]>
Sat, 4 May 2024 17:21:21 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5432314/jagnjetina-poskupela-za-20-odsto-prasetina-za-40--da-li-ce-cene-mesa-pasti-posle-praznika.html
Васкршња посланица патријарха Порфирија: Плач раздире груди многих народа, међу њима и српског https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432375/vaskrsnja-poslanica-patrijarha-porfirija-plac-razdire-grudi-mnogih-naroda-medju-njima-i-srpskog.html Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије је у Васкршњој посланици указао на покушаје историјског ревизионизма и да се српски народ, жртва вишеструког геноцида и етничког чишћења, прогласи за починиоца геноцида. "Због тога данас снажно подижемо свој глас и указујемо на апсолутну неистину и покушај небивалог историјског ревизионизма, у коме се настоји да простом инверзијом српски народ, жртва вишеструких геноцида и етничког чишћења, буде проглашен за починиоца геноцида", рекао је патријарх Порфирије.

Додаје да не умањујемо размере злочина у Сребреници, али, као православни Срби, не прећуткујемо ни злочине над српским народом у околини Сребренице, али да се нажалост, на те злочине по српским селима у којима су затиране целе породице и који су се дешавали од 1992. до 1995, не обазиру предлагачи резолуција.

"По њима, постоји ексклузивно право на жртву и бол због исте. По нама, све невине жртве су невине жртве, биле оне муслиманске или хрватске или пак српске, што 'мудро' прећуткују савремени ревизионисти и непријатељи историјске истине, који својим наметањем ексклузивног права на бол и жртве, остављају свима нама који живимо на овим просторима камен спотицања за будућност", рекао је патријарх Порфирије.

Косово и Метохији, наша колевка и наш дом

Према његовим речима, српски народ - носећи свој крст - носи и крст Христов, а понео га је и у Првом светком рату, и у Другом светском рату.

"Као пастир словенског стада Христовог, са жаљем подсећам све на чињеницу да је свет у којем живимо заборавио геноцид над српским народом у 20. веку, као и у вековима који су му претходили. Свако друго брдо на местима где живе Срби својеврсна је голгота", поручио је патријарх.

Када је реч о Косово и Метохији, патријарх је рекао да је то наша колевка и наш дом, у којој се преплићу прошлост, садашњост и будућност и да се увек треба молити за браћу и сестре на Косову и Метохији који су живи израз наде, љубави, трајања и претајавања у Христу.

Он је додао да Срби на Косову живе у такозваном миру, у миру у којем нема слободе и миру у којем има само страха и неправде.

"Ми смо народ хришћанског идентитета израженог кроз задужбине које чине најгушћи молитвени венац храмова на свету, венац који смо исплели на Косову и Метохији", истакао је поглавар СПЦ.

Плач раздире груди многих народа, међу којима и српски

Патријарх српски указао је у посланици да у време ускршњег славља плач раздире груди многих народа, међу којима и српски, а да је насиље присутно и мимо ратова.

"У времену у којем живимо ни одсуство рата - а рат је нажалост вазда ту, није гарант истинског мира, злочини и насиље су постали део свакодневице", констатовао је патријарх Порфирије.

Поглавар СПЦ навео је да у свету одјекује неутешни плач мајки за страдалом децом, деце за страдалим родитељима, браћом и сестрама, жена за изгинулим мужевима.

Како је додао, жене којима је Бог дао "част да буду прве благовеснице васкрсења" најчешће су жртве насиља, а кроз њихово страдање страдају и целе породице.

Патријарх је додао да су деца, "на жалост и срамоту света који се лицемерно хвали демократијом и људским правима", жртве злочина и у рату и у миру.

"Људи су све више безвољни, аптични, себични и равнодушни према туђој невољи, према страдању ближњих", навео је српски патријарх.

"Човек данашњице вапи: Господе, зашто си нас оставио? Али, истом човеку данашњице Бог би могао да узврати питањем: Човече, зашто си оставио другог човека? Где је твој ближњи? Самим тим, где сам за тебе ја, творац, спаситељ и једини вечни и прави пријатељ и добротвор твој", навео је патријарх.

Смрт побеђена у сусрету са животом

Говорећи о Васкрсу, истакао је да се на тај празник радујемо истини, јер је смрт побеђена у сусрету са животом, оваплоћеним Богом.

"Све што чинимо добра ради, сваки труд, прегнуће и самопрегор, свака жртва, свака суза и сваки поднети бол, добили су смисао у вечности тријумфом живота над смрћу васрксењем Господњим", поручио је патријарх и позвао све вернике да неуморно негују легитимну и природну потребу за народним јединством.

Посланицу је завршио традиционалним поздравом "Христос васкресе". 

]]>
Sat, 4 May 2024 17:47:28 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432375/vaskrsnja-poslanica-patrijarha-porfirija-plac-razdire-grudi-mnogih-naroda-medju-njima-i-srpskog.html
Тиват увео забрану кретања у купаћем костиму ван плаже, казне и до 1.000 евра https://www.rts.rs/vesti/region/5432373/tivat-uveo-zabranu-kretanja-u-kupacem-kostimu-van-plaze-kazne-i-do-1000-evra.html Општина Тиват одлучила је да забрани кретање туриста у купаћим костимима у пешачким зонама, градским парковима, на трговима и у ужем градском језгру. За оне који не буду поштовали нове мере предвиђене су казне од 20 до 1.000 евра. Забрањено и вожење бицикала и електричних тротинета у пешачким зонама. Власти у Тивту одлучиле су да забране кретање туриста у купаћим костимима у пешачким зонама, градским парковима, на трговима и у ужем градском језгру.

Забрана се не односи на купалишне зоне, а за оне који не буду поштовали ове мере предвиђене су казне од 20 до 1.000 евра.

Локални парламент прихватио је и измене и допуне Одлуке о регулисању саобраћаја на подручју општине Тиват којом су проширене пешачке зоне у граду, у којима уведена експлицитна забрана кретања електричних тротинета и других сличних возила. Бициклисти су у обавези да се крећу искључиво бициклистичким стазама.

Возачима електричних тротинета и сличних возила, који буду возили по забрањеним пешачким зонама, прете новчане казне у износу од 20 до 500 евра, пренеле су подгоричке Вијести.

]]>
Sat, 4 May 2024 21:52:46 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5432373/tivat-uveo-zabranu-kretanja-u-kupacem-kostimu-van-plaze-kazne-i-do-1000-evra.html
Речи пилота Миленка Павловића одзвањају 25 година: Нећете ви да гинете, ја ћу https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432361/pilot-milenko-pavlovic-nato.html Пре 25 годинa, бранећи небо над Ваљевом, у борби против 16 авиона НАТО-а херојски је изгубио живот пилот Миленко Павловић. У "мигу 29" с неисправним радаром Миленко Павловић, командант 204. ловачког авијацијског пука Војске Југославије, борио се против ексадриле НАТО-а. Бранећи Ваљево, "Крушик" и своје млађе колеге дао је живот. Сећање на херојски подвиг не бледи.

Команду да полети добио је један од млађих официра. Међутим, Павловић је тражио да по сваку цену спречи млађег колегу како би сам стао у одбрану неба над Ваљевом.

Тада је пришао авиону и рекао: "Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!" Извукао је из кокпита младог пилота и полетео пут родног краја.

Миленков лет је трајао око дванаест минута. Када су га из оперативног центра упитали да ли види непријатељски авион, он је одговорио: "Видим их, али виде и они мене!"

Завладао је тајац, а пре него што је ишчезао са радара његове последње речи биле су: "Имају ме!"

Делови погођене летелице којом je пилотираo Павловић пали су у Бујачић, предграђе Ваљева.

Сахрањен је 6. маја 1999. на Новом бежанијском гробљу. Главна улица у Батајници, која води од центра села до аеродрома, носи име пуковника Миленка Павловића. 

Војни аеродром Батајница од 2019. године носи назив "Војни аеродром пуковник пилот Миленко Павловић".

У његовом родном месту, Горњем Црниљеву код Осечине, у спомен-комплексу који носи име – "Миленко Павловић" у Горњем Црниљеву код Осечине, у музејској поставци су његове личне ствари.

Посмртно је унапређен у чин пуковника. За живота био је носилац бројних одликовања.

Постхумно су му додељени Златна летачка значка, Орден за храброст и Ореден Светог владике Николаја.

Радио-телевизија Србије је на годишњицу бомбардовања 2006. године емитовала документарни филм о Миленку Павловићу "Лет у смрт", ауторке Слађане Зарић.

]]>
Sat, 4 May 2024 19:45:31 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432361/pilot-milenko-pavlovic-nato.html
Временска прогноза за 5. мај 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5432355/vremenska-prognoza-za-5-maj-2024.html Променљиво облачно, са дужим сунчаним интервалима. Краткотрајна киша могућа је само у брдско-планинским пределима. Из западног Средоземља стиже нам топлији ваздух. Највиша дневна температура до 27 степени. У главном граду сунце и облаци. Температура до 27 степени.  

Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

05.05.2024. Недеља:  Променљиво облачно са дужим сунчаним интервалима и топлије, само је у брдско-планинским пределима западне и југозападне Србије могућа појава изолованог пљуска са грмљавином. Ветар слаб и умерен јужних праваца. Најнижа температура од 7 до 13 °С, а највиша од 24 до 27 °С.

06.05.2024. ПонедељакПроменљиво облачно и топло са дужим сунчаним интервалима, а после подне у брдско-планинским пределима тек понегде се очекује краткотрајна киша или пљусак. Ветар слаб и умерен, западни и југозападни. Најнижа температура од 8 до 15 °С, а највиша од 24 до 28 °С.

07.05.2024. Уторак: Променљиво облачно и топло, од средине дана са локалном појавом кише и пљускова са грмљавином. Ветар слаб и умерен, западни и југозападни, увече на северу северозападни. Најнижа температура од 9 до 16 °С, а највиша од 25 до 28 °С. Упозорење: Локална појава грмљавина, вероватноћа 80%.

08.05.2024. Среда: Променљиво и нестабилно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб и умерен, северозападни. Најнижа температура од 9 до 15 °С, а највиша од 20 до 26 °С. Упозорење: Локална појава грмљавина са количином падавина већом од 10 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 80%.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 09.05.2024. до 13.05.2024.)
Променљиво и нестабилно са чешћом појавом кише и локалних пљускова са грмљавином, док ће дневна температура бити у паду.

 

]]>
Sat, 4 May 2024 19:50:06 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5432355/vremenska-prognoza-za-5-maj-2024.html
Вучевић захвалио Спајићу и поручио: Надам се да ће се добре намере потврдити делима https://www.rts.rs/vesti/politika/5432349/vucevic-zahvalio-spajicu-i-porucio-nadam-se-da-ce-se-dobre-namere-potvrditi-delima.html Председник Владе Србије Милош Вучевић захвалио је црногорском премијеру Милојку Спајићу на честиткама на избору за новог премијера и поручио да Србија сматра Црну Гору блиском државом и жели са њом најбоље односе. "Надам се да је и став званичне Подгорице исти, те да ће се добре намере потврдити и делима у наредном периоду", написао је Вучевић на друштвеној мрежи Икс.

Спајић је претходно честитао Вучевићу избор за премијера Србије и истакао да се радује заједничком раду на јачању билатералних односа и регионалне стабилности.

]]>
Sat, 4 May 2024 11:03:23 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5432349/vucevic-zahvalio-spajicu-i-porucio-nadam-se-da-ce-se-dobre-namere-potvrditi-delima.html
Ивица Дачић предао дужност министра спољних послова Марку Ђурићу https://www.rts.rs/vesti/politika/5432347/dacic-djuric-primopredaja-duznosti.html Доскорашњи министар спољних послова Ивица Дачић предао је дужност своме наследнику на тој функцији, новом министру Марку Ђурићу. На церемонији примопредаје дужности у Министарству спољних послова, Ивица Дачић је пожелео срећу Марку Ђурићу у обављању нове функције.

Дачић је навео да су њих двојица, заједно са председником Александром Вучићем, већ дуго година део једног тима, који се од 2012. године континуирано бавио најтежим и најважнијим државним и националним питањима.

"Драго ми је што је ово на неки начин израз тог државно-политичког континуитета, кад је реч о најважнијим ставовима и концепцији наше спољне политике", рекао је Дачић.

Он је навео да је са Ђурићем имао успешну сарадњу у оквиру Министарства спољних послова, у време док је Ђурић обављао функцију српског амбасадора у Вашингтону.

"Желим му пуно успеха и среће, уз моју пуну подршку и на овим функцијама на којима ћу се ја налазити у наредном периоду, да као држава и као народ прођемо успешно све ове тешкоће у којима се налазимо", поручио је Дачић.

Он је навео да основни циљ Владе Србије, а самим тим и Министарства спољних послова и Министарства унутрашњих послова у које се враћа после десет година, мора да буде одбрана и заштита српских државних и националних интереса.

По преузимању дужности министра спољних послова, Ђурић је оценио да се Дачић храбро и одлучно борио за интересе Србије, као део тима на челу са председником Вучићем.

Указао је на успешну сарадњу са Дачићем док је обављао функцију српског амбасадора у САД и поручио да ће Србија наставити са политиком континуитета када је реч о спољној политици.

"Србија ће у наредном периоду водити слободарску, национално одговорну спољну политику пружене руке, сарадње. Ми смо у бизнису прављања пријатеља, јачања веза и унапређења имиџа Србије у међународној заједници. На томе ћемо радити сложно, јединствено, радујем се наставку наше пријатељске и професионалне сарадње и кроз нова министарства која водимо обојица", рекао је Ђурић.

Ђурић је поручио да ће се он и Дачић, заједно са председником Вучићем и председником Владе Милошем Вучевићем трудити да делају складно, посвећено, марљиво и у интересу свих грађана.

Ивица Дачић је обављао дужност министра спољних послова од 2022. до формирања актуелног сазива Владе.

Он прелази на функцију министра унутрашњих послова, ресор који је већ водио од 2008. до 2014. године.

Марко Ђурић на место министра спољних послова долази са дужности амбасадора Србије у Вашингтону.

Од јуна 2012. до маја 2014. године био је саветник председника Србије за спољну политику, а у мају 2014. Влада Србије га је именовала за директора Канцеларије за Косово и Метохију.

]]>
Sat, 4 May 2024 10:20:14 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5432347/dacic-djuric-primopredaja-duznosti.html
Јосип Броз Тито - годишњица смрти доживотног председника СФРЈ https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432334/josip-broz-tito---godisnjica-smrti-dozivotnog-predsednika-sfrj.html На данашњи дан пре 44 године, у Љубљани је преминуо доживотни председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Јосип Броз Тито. Јосип Броз Тито је преминуо 4. маја 1980. године, у 15.05 часова, у Клиничком центру у Љубљани, три дана пред свој 88. рођендан.

Тито је у јануару примљен у болницу због проблема са циркулацијом, а пре смрти му је ампутирана нога, на шта није хтео да пристане док год је био свестан. Већ од средине фебруара, био је у вештачкој коми.

Вест о Титовој смрти Југословенима је саопштио спикер Телевизије Београд Миодраг Здравковић.

"Умро је друг Тито. То су вечерас саопштили Централни комитет Савеза комуниста Југославије и Председништво Социјалистичке Федеративне Републике Југославије радничкој класи, радним људима и грађанима, народима и народностима Социјалистичке Федеративне Републике Југославије", гласила је вест која је одјекнула у целом свету.

Највећа сахрана 20. века

Ковчег са Титовим посмртним остацима стигао је сутрадан Плавим возом из Љубљане, преко Загреба, у Београд.

Три дана касније, на сахрану је дошло 700.000 људи. Присутно је било 209 државних делегација из 128 земаља света. Био је то најпосећенији погреб неког државника у 20. веку.

Последњу пошту оснивачу Покрета несврстаних одали су 31 председник државе, 22 премијера, четири краља, шест принчева и 11 председника националних парламената. Из Хладним ратом подељеног света, у Београд су допутовали државници из оба табора.

На сахрани су били и Маргарет Тачер, потпредседник САД Волтер Мондејл, Индира Ганди, Хосни Мубарак, Садам Хусеин, Леонид Брежњев, Николај Чаушеску, шведски краљ Карл XVI Густав...

Тито је сахрањен у Кући цвећа на Дедињу, где од 2013. године поред њега почива и супруга Јованка. Његов гроб је, уз оближњи Музеј Југославије, још увек одредиште бројних туриста, посетилаца и поштовалаца из бивших југословенских република и целог света.

Земља мењала име, али не и лидера

Јосип Броз Тито је рођен у Кумровцу у тадашњој Аустроугарској 7. маја 1892. године. Постао је у то време најмлађи водник аустроугарске војске, а за време Првог светског рата су га ранили и заробили Руси, па је завршио у радним логорима у Русији.

Након Октобарске револуције, 1920. године вратио се у новоосновану Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца и у Загребу се учланио у Комунистичку партију.

По избијању Другог светског рата, постао је вођа Партизанског покрета отпора, а након његовог завршетка лидер Југославије у којој је успостављен нови друштвено-политички поредак.

Био је председник Владе од 29. новембра 1945. године, а после 1953. председник Савезног извршног већа и председник Републике. Када су годину дана касније те две функције раздвојене, остао је до краја живота председник Републике, а од 1974. године и председник Председништва СФРЈ.

Имао је чин маршала Југославије и положај врховног команданта Југословенске народне армије. Један је од оснивача Покрета несврстаних, чији је једно време био и генерални секретар.

]]>
Sat, 4 May 2024 09:59:12 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432334/josip-broz-tito---godisnjica-smrti-dozivotnog-predsednika-sfrj.html