РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Ројтерс: Израелски удари на Алеп, погинуле 33 особе https://www.rts.rs/vesti/svet/5401049/izrael-sirija-alep-hezbolah-napad-33-mrtvih-hezbolah.html У израелским нападима на сиријски град Алеп убијена су 33 цивила и припадника војске, јавља Ројтерс. Међу њима и два борца Хезболаха. Безбедносни извори су за Ројтерс рекли да је Израел у раним јутарњим часовима извео ваздушни напад на сиријски град Алеп.

Билан жртава тог напада је 33 мртвих, а агенција преноси да су страдали цивили и припадници војске.

У нападу су убијена и два припадника групе Хезболах, кажу безбедносни извори.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 06:54:56 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5401049/izrael-sirija-alep-hezbolah-napad-33-mrtvih-hezbolah.html
ПРОНАЂИ МЕ! И даље се трага за двогодишњом Данком Илић https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401047/danka-ilic-devojcica-nestala-potraga-cetvrti-dan-banjsko-polje-bor.html Од уторка се трага за двогодишњом Данком Илић која је нестала у Бањском пољу код Бора. Полиција током ноћи дежурала код куће одакле је девојчица нестала. Од уторка траје потрага за двогодишњом Данком, чији је нестанак пријавила мајка. Током јучерашњег дана багером је рашчишћаван терен око куће у Бањском пољу, одакле се девојчици губи сваки траг.

Циљ такве претраге је, како јавља дописник РТС-а, да се провери да ли испод грања има неког доказа који би помогао у потрази.

У потрази за девојчицом учествује стотине припадника полиције, жандармерије, ГСС, ловци.

Ангажоване су и беспилотне летелице, са термовизијским камерама, а терен надлеће и хеликоптерска јединица.

Иако је полиција у среду саопштила да се обуставља теренска претрага, јер све указује на то да се девојчица не налази на подручју са којег је нестала, полицијске снаге и спасилачке екипе и даље су на терену. Истовремено, како је саопштено, траје интензиван оперативни рад.

Синоћ је у Бањском пољу био и министар полиције Братислав Гашић.

Девојчица Данка Илић има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

Уколико имате било какве информације, позовите полицију на број телефона 192.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 07:07:29 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5401047/danka-ilic-devojcica-nestala-potraga-cetvrti-dan-banjsko-polje-bor.html
Америчка војска уништила четири дрона Хута у Црвеном мору; ИДФ: У болници Шифа убијен командант Хамаса https://www.rts.rs/vesti/svet/5401005/americka-vojska-unistila-cetiri-drona-huta-u-crvenom-moru-idf-u-bolnici-sifa-ubijen-komandant-hamasa.html Рат Израела и Хамаса – 175. дан. У израелским нападима на сиријски град Алеп убијена су 33 цивила, међу њима и пет бораца Хезболаха,, јавља Ројтерс. Виши командант Хамаса елиминисан је од стране израелских командоса у болници Шифа. Мрежа подземних тунела у дужини од 2,5 километара који је повезивао јужни и северни део града Газе миниран је и уништен, саопштила је израелска восјка. Палестинска управа, која управља Западном обалом, формирала је нову владу на челу са Мухамедом Мустафом. Америчка војска Палестински премијер Мухамед Мустафа формирао је нову владу у којој ће бити и министар спољних послова, a тренутни прекид ватре и израелско повлачење из Газе остаје главни приоритет, преноси палестинска новинска агенција ВАФА.

Мустафа, савезник председника ПА Махмуда Абаса, именован је овог месеца за премијера са мандатом да помогне реформу Палестинске власти, која има ограничену самоуправу на Западној обали коју контролише Израел.

Сиријска државна новинска агенција САНА, позивајући се на војни извор, јавља  да су израелски авиони гађали стамбену зграду у области Дамаска. ИДФ није коментарисао ове наводе.

Израелска војска је саопштила да је уништен велики део Хамасовог тунела, дугог 2,5 километра, који је био део подземне мреже која је повезивала северну и јужну Газу. 

Виши командант Хамаса Раад Табет елиминисан је од стране израелских командоса у болници Шифа у Гази, саопштила је израелска војска.

"Табет је био задужен у Хамасу за регрутовање и снабдевање и сматра се међу првих 10 рангираних команданата Хамаса", тврде у ИДФ-у.

Турска, Мароко, Јордан и Египат су дестинације које израелски грађани трева да "избегавају", рекао је званичник израелског Савета за националну безбедност које је издао упозорење о путовању у те четири земље. Упозорење за Египат укључује Синајско полуострво, популарно одредиште за одмор Израелаца који путују током Пасхе. 

Званичник је такође упозорио Израелце који путују у Шведску у мају на такмичење за песму Евровизије 2024. да прикрију свој идентитет.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 07:25:22 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5401005/americka-vojska-unistila-cetiri-drona-huta-u-crvenom-moru-idf-u-bolnici-sifa-ubijen-komandant-hamasa.html
Зеленски: Велика руска офанзива у мају или јуну; Путин: Не планирамо инвазију на Европу https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5400981/zelenski-velika-ruska-ofanziva-u-maju-ili-junu-putin-ne-planiramo-invaziju-na-evropu.html Рат у Украјини – 765. дан. Володимир Зеленски упозорио је да ће крајем маја или у јуну почети велика руска офанзива и да Украјина за то није спремна. Владимир Путин одбацио је оптужбе да Русија планира борбу против Европе као "потпуну бесмислицу". Украјински председник Володимир Зеленски најављује да ће у наредним месецима почети велика руска офанзива.

"Говоримо о крају маја или јуну. Ја кажем да нам је сада потребна помоћ", нагласио је Зеленски.

Упозорио је да украјинске одбрамбене снаге нису спремне да се бране од још једне велике руске офанзиве без помоћи партнера.

Владимир Путин није потврдио да ли се спрема велика руска офанзива, али јесте да Москва не планира инвазију на Европу, рекавши да је то "потпуна глупост".

Међутим, руски лидер је запретио да ће аеродроми трећих земаља с којих полети Ф-16 бити легитимна руска мета.

Док Кијев ванредно тражи од НАТО-а да га снабдеју додатним средствима противваздушне одбране, руске снаге настављају с нападима на украјинске области.

Под ратном паљбом претходног дана највише су биле Харковска и Херсонска област, као и Северни Доњецк.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 05:56:08 +0100 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5400981/zelenski-velika-ruska-ofanziva-u-maju-ili-junu-putin-ne-planiramo-invaziju-na-evropu.html
Католици и протестанти обележавају Велики петак https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400784/katolici-i-protestanti-obelezavaju-veliki-petak.html Католици, протестанти, англиканци и бројне мање цркве, Ускрс ће празновати 31. марта. Данас обележавају Велики петак, дан распећа Исуса Христа. Дан када је на крсту страдао Исус Христ најтужнији је дан у хришћанству, а за католичке вернике, Велики петак је дан поста и немрса, што потврђују сведочанства из другог века.

То је једини дан у години када нема свете мисе, али се у црквама после подне чита Крижни пут - односно пут страдања Христовог.

Одржава се и посебна спомен-молитва – "Mуке Господње". Следи клањање Светом крсту, молитва верника и причешћивање.

Не звоне звона, нема свирања ни певања.

Католичка црква на Велики петак посебно спомиње умируће, старе и болесне.

Београдски надбискуп Ладислав Немет вршиће обреде Великог петка у жупи св. Анте Падованског.

У ускршњој посланици надбискуп Немет је рекао да је Ускрс променио будућност створеног света, а у њему и човека и да вера даје снагу људима да истрају на свом животном путу.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 06:56:27 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400784/katolici-i-protestanti-obelezavaju-veliki-petak.html
Вештачка интелигенција у школи - ChatGPT може да помогне ђацима, али и да им смањи оцену https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400748/vestacka-inteligencija-u-skoli---chatgpt-moze-da-pomogne-djacima-ali-i-da-im-smanji-ocenu.html Скоро 80 одсто основаца виших разреда је бар једном за решавање школског задатка користило вештачку интелигенцију. Користе је и средњошколци. Када је прихватљиво користити ChatGPT, a када то представља варање? Сајт ChatGPT паметнији је од Википедије, кажу средњошколци – има одговоре на сва, па и школска питања. Решава математичке задатке, пише саставе и семинарске радове и добија високе оцене.

"Када ми је требао састав из српском напишем тему на који ми трева састав, она ми испише састав, из математике сликам задатак и онда ми она уради задатак", навео је један средњошколац, а каже да га користи и на часу.

Дубравка Матовић, наставница српског језика и књижевности у ОШ "Светозар Марковић", каже да је имала случај да је ђак хтео да препише састав који је написала вештачка интелигенција.

"Ја јесам као наставник српског језика имала искуства коришћења вештачке интелигенције, уопште интернета. Био је покушај преписивања састава", рекла је Дубравка Матовић.

Вештачка интелигенција тренутно располаже са билион информација, одговора на сложена питања, може да направи програм за дијету, пише софтверске кодове. Она ће за неколико секудни написати састав на одређену тему.

"Ако је писмени задатак из српског језика на тему сукоби ликова у роману 'Злочин и казна' Достојевског, што би могло да се нађе као тема у четвртом разреду гимназије, када раде и Шекспировог 'Хамлета'. На такав задатак би вештачка интелигенција могла доста добро да генерише скуп података који постоје на интернету и да направи једно фино, прихватљиво дело, који би могао да буде оцењен оценом 4, код неких наставника и оценом 5", наводи професорка српског језика и књижевности у Петој београдској гимназији др Виолета Кецман.

Наставници и професори кажу да не могу увек да докажу да је ђак користио вештачку интелигенцију за решавање задатака, али лако могу да закључе да састав није писао ђак и за то следи нижа оцена. Вештачку интелигенцију треба користити као помоћ у образовању, али не и злоупотребљавати.

"И отуда ми добијамо писмене саставе који су предвидиви, али са друге стране оригинални, али истовремено осакаћени, у смислу да им недостаје емоционалност", рекла је др Кецман.

Ризик од коришћења вештачке интелигенције

Дубравка Матовић истиче да треба да постоји јасан став око тога шта је варање, а шта примена знања. "Коришћење вештачке интелигенције у овом тренутку сматра се једном врсте знања, али ако се уз њу напише лош састав, онда је ђак себе већ довољно казнио", рекла је Матовићева.

Некада су старији браћа и сестре писали саставе, мама и тата радили домаће задатке. Интернет олакшава писање семинарских радова.

Сад све то ради ChatGPT. Вештачка интелигенција јесте провокативан ризик, али млађе генерације не треба одвраћати од оваквих решења, сматрају неки просветари. Ове генерације ученика, када се запосле, сигурно ће користити вештачку интелигенцију и њене алате. Али опрезно, крајњи исход употребе још није познат.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 07:01:12 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400748/vestacka-inteligencija-u-skoli---chatgpt-moze-da-pomogne-djacima-ali-i-da-im-smanji-ocenu.html
Лето до понедељка, температурe и до 30 степени https://www.rts.rs/vesti/vreme/5400849/vreme-prognoza-srbija.html У Србији ће температура до понедељка имати летње вредности, до 30 степени. Данас ће бити претежно сунчано, а крајем дана могућа је пролазна, умерена облачност. Највиша температура далеко од просека за март – од 24 до 28 степени. Београд ће бити један од најтоплијих градова у региону, са температуром до 27 степени. У Србији ће бити претежно сунчано и још топлије. После подне и увече уследиће пролазна, умерена облачност.

Дуваће слаб и умерен ветар, јужних смерова, а на северу Војводине и у планинским пределима појачан.

Најнижа температура износиће од 4 до 14, а највиша од 24 до 28 степени.

Београд ће бити један од најтоплијих градова у региону, са температуром до 27 степени. Преовлађиваће сунчано време.

За дане викенда и у понедељак прогнозира се летње време. Биће сунчано и топло с температуром од 26 до 30 степени.

Пролазно наоблачење, са локалним пљусковима и мањим захлађењем очекују се у понедељак увече.

]]>
Fri, 29 Mar 2024 06:03:38 +0100 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5400849/vreme-prognoza-srbija.html
БиХ, ухапшени осумњичени да су тражили 25.000 евра за информације о Данки Илић https://www.rts.rs/vesti/region/5401009/bih-uhapseni-osumnjiceni-da-su-trazili-25000-evra-za-informacije-o-danki-ilic.html Федерална управа полиције Босне и Херцеговине на основу информација Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Управе за технику, ухапсила је три особе које се сумњају да су путем друштвене мреже "Тик Ток" објавиле да су повезане са нестанком девојчице Данке Илић, потврђено је у Министарству унутрашњих послова Србије.  

Припадници Службе за борбу против високотехнолошког криминала идентификовали су ИП адресу налога корисника на територији Босне и Херцеговине који је уживо у "Тик Току" изјавио да се нестала девојчица Данка Илић налази код њега у подруму.

На основу тих информација, Федерална управа полиције Босне и Херцеговине ухапсила је Б.Т, З.Т и М.Т, обавила претрес и утврдила да је информација коју је изнео осумњичена лажна.

Федерална управа полиције Босне и Херцеговине осумњичена ће у складу са законом привести надлежном тужиоцу на даље поступање.

Акција је спроведена у координацији Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије, НЦБ Интерпола Београд, Министарства безбедности БиХ, Дирекције за координацију полицијских тела Босне и Херцеговине, НЦБ Интерпола Сарајево и Федералне управе полиције Босне и Херцеговине, који су показали висок степен професионалности и брзо реаговали на информације добијене од МУП-а Србије.

МУП Србије објавио је снимке хапшења тројице мушкараца у БиХ у вези са нестанком двогодишњег Данке Илића у околини Бора.

На снимцима се види како припадници Федералне управе полиције спроводе тројицу ухапшених мушкараца.

Раније вечерас је сарајевски портал ''Аваз'' објавио да су истражитељи Одсека за Сајбер криминал ФУП лоцирали путем ИП адресе особе које тврде да имају сазнања о нестанку мале Данке, односно које су тражиле 50.000 конвертибилних марака (око 25.000 евра) за откривање тих информација.

Данка Илић је нестала у уторак око 13.45, и у тренутку нестанка на себи је имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну и косу везану у реп.

Систем "Пронађи ме" је због њеног нестанка активиран први пут у Србији, а како је наведено на сајту ''pronadjime.mup.gov.rs'', девојчица има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 23:30:10 +0100 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5401009/bih-uhapseni-osumnjiceni-da-su-trazili-25000-evra-za-informacije-o-danki-ilic.html
"Западна тројка" још једном против расправе о НАТО бомбардовању у Савету безбедности https://www.rts.rs/vesti/politika/5400997/un-kosovo-rusija-sad-francuska.html Русија, ни други пут ове седмице, није успела да убеди већину чланица Савета безбедности Уједињених нација, да на дневни ред стави расправу о четврт века од почетка НАТО бомбардовања СРЈ. Девет од 15 чланица најмоћнијег тела светске организације било уздржано. Заменик руског амбасадора при Уједињеним нацијама Дмитри Пољански оптужио је у четвртак у Њујорку Сједињене Америчке Државе, Великu Британију и Француску, да "избегавајући расправу о илегалној акцији НАТО-a, покушавају да избегну и катастрофалне последице својих потеза".

"Западна тројка је прикована... Гласање је потврдило тезу да су западне државе претерано заступљене у Савету", рекао је Пољански.

Гласање у Савету безбедности, током које је девет држава било уздржано, други је руски покушај да на дневни ред овог тела укључи расправу о последицама НАТО бомбардовања 1999. године.

У понедељак, сличан предлог је био одбијен пошто је 12 чланица Савета безбедности било уздржано.

Пољански је цитирао и америчког председника Џозефа Бајдена, наводећи да је први човек Беле куће, као сенатор 1999. године, позивао на рушење мостова у Србији и увођење ембарга на извоз горива у СР Југославију.

"Што више кријете истину, све више ћете бити изложени. До сада сте успели да избегнете расправу, али не очекујте да ćете избећи последице", рекао је руски дипломата.

Заменик кинеског амбасадора при УН, Генг Шуанг је рекао да је Пекинг желео расправу како би се суочили са прошлошћу, али и видели како се са тим можемо носити у будућности.

"Опструкције нису од користи ни за коју страну, посебно у ситуацији када се међународни мир суочава са безбројним изазовiма. Охрабрујемо одређене чланице да покажу флексибилност", рекао је кинески дипломата.

За разлику од седнице одржане у понедељак, амбасадори Француске, Велике Британије и Сједињених Држава нису учествовали у расправи.

Образлажући став Париза, француски амбасадор при УН Николас де Ривије навео је у понедељак да "историју треба оставити историчарима, а правду трибуналима".

"Можемо да подржимо одржавање оваквог састанка у одговарајућем формату, на којем би се расправљало од трагичним догађајима из прошлог века, али не можемо да дозволимо да Савет безбедности постане полигон за руску пропаганду", рекао је тада амерички дипломата Роберт Вуд.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 20:57:50 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5400997/un-kosovo-rusija-sad-francuska.html
Најмање 45 мртвих у судару аутобуса у Јужној Африци, преживела девојчица https://www.rts.rs/vesti/svet/5400987/najmanje-45-mrtvih-u-sudaru-autobusa-u-juznoj-africi-prezivela-devojcica.html Најмање 45 особа погинуло је у саобраћајној несрећи у Јужној Африци у којој је учествовао аутобус, саопштило је јужноафричко министарство саобраћаја. Oсмогодишња девојчица једина преживела. Осмогодишња девојчица једина је преживела у данашњој несрећи. Она је са тешким повредама одвезена у болницу, преноси Би-Би-Си.

Аутобус је ударио у ограду моста, преко које се преврнуо и пао на земљу и запалио се, преноси Ројтерс. Како се наводи нека тела у аутобусу су изгорела до непрепознатљивости, а нека су и даље заглављена и расута у рушевини.

Удес се догодио код Маматлакале, у провинцији Лимпопо, преноси Ројтерс.

 

]]>
Thu, 28 Mar 2024 21:55:17 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5400987/najmanje-45-mrtvih-u-sudaru-autobusa-u-juznoj-africi-prezivela-devojcica.html
Седам мртвачких ковчега на граници Израела, Хезболах следећа мета https://www.rts.rs/vesti/svet/5400857/izrael-hamas-sad-hezbolah-liban-rat.html Седам мртвачких ковчега, прекривених заставама Џаме Исламије, положено је на трг испред џамије у либанском селу Хабарије, дан пошто је кућа у којој су се налазили одлетела у ваздух у експлозији пројектила испаљених из израелских авиона. Готово истовремено, на другој страни границе, у Израелу сахрањен је мушкарац који је страдао у ракетном нападу Хезболаха на Кирјат Шмону. Серија експлозија око северне границе Израела, тек је последњи у већ дугом низу догађаја који прете да овај регион претворе у поприште сукоба, попут оних када су се Израелци и припадници Хезболаха сукобили 2006. године.

После 340 мртвих Либанаца и 20 страдалих Израелаца, температура на граници две земље достигла је тачку кључања и умеренији гласови на обе стране тврде да је право чудо да конфликт Хезболаха и Израела, који тиња још од упада Хамаса 7. октобра, није прерастао у прави рат.

У поређењу са 34.000 жртава рата у Појасу Газе, тихи сукоб Хезболаха и Израела делује као повремена чарка, иако лидери обе стране упозоравају да би овај ниво непријатељстава, у било којем другом тренутку, врло брзо проузроковао свеопшти хаос са несагледивим последицама.

У страху од таквог развоја ситуације, погранична подручја већ је напустило око 75.000 Либанаца и 80.000 Израелаца, не желећи да присуствују тренутку када ће бити прекинута релативна уздржаност две стране.

"Одмах после операције у Рафи, израелска војска ће ући у Либан", рекао је неименовани израелски војни званичник арапској подружници телевизијске мреже "Скај њуз", остављајући истовремено довољно простора за спекулације да ли се ради о стварном упозорењу или претњи усмереној ка одвраћању Хезболаха од озбиљнијих војних операција.

Управо због тога, последњих дана израелски авиони гађали су циљеве дубоко у територији Либана, од северне границе те државе, па све до Долине Бека, циљајући базе у којима следбеници Хасана Насралаха крију беспилотне летелице и противваздушне системе.

У среду, Хезболах је одговарајући на такве нападе испалио стотињак пројектила у Галилеји и на Голанској висоравни.

Готово истовремено, израелски авиони убили су седморицу припадника сунитске организације Џама Исламија, тврдећи да су се спремали да упадну на територију Израела.

Савез Хезболаха и Џаме Исламије, покрета који окупљају либанске шиите и суните, настао је пре пет или шест година у јеку стварања антиизраелског фронта у којем су се ривалске верске заједнице, бар око границе, формално ујединиле против заједничког непријатеља.

У том савезништву, моћнији и бројнији Хезболах се уздржао од упада у Израел, препуштајући такве задатке Палестинцима и припадницима Џаме Исламије. Одговарајући на нападе, Израел је бомбардовао положаје Хезболаха, што је Насралахове команданте натерало да елитну јединицу, борце Радвана, повуку даље од израелске границе.

Делимично су се од границе одмакле и остале јединице Хезболаха.

Празнину испуњену тензијама, како стање на граници описују посматрачи, лако могу да испуне специјалци обе стране, али ће развој ситуације у великој мери зависити и од нове дипломатске иницијативе којом Американци покушавају да зауздају пад читавог Блиског истока.

Кључни предуслов за смиривање тензија на граници Либана, представљаће успех преговора о прекиду ватре у Појасу Газе, који су, по ко зна који пут у последња два месеца, запали у ћорсокак. Неуспех тог процеса пак могао би споредни сукоб око границе Либана и Израела претворити у кључни конфликт на Блиском истоку у који би се, без дилеме, морао укључити и за сада резервисани Иран.

Такав развој ситуације, свакако, очекује један од натраженијих израелских непријатеља и један од творца упада 7. октобра Мухамед Деиф, чију главу већ месецима тражи специјална јединица Мосада и Шин Бета, активорана само како би ликвидирала неколицину кључних лидера Хамаса.

"Марширајте ка Палестини сада, не сутра", рекао је Деиф у поруци Арапима, посебно у Јордану, Египту и Алжиру, који су, уколико се изузму повремене демонстрације, у великој мери окретали главу од сцена страдања Палестинаца у Појасу Газе.

Убрзо након Деифове поруке, израелска војска упала је у избеглички логор у Џенину, на Западној обали, и убила неколико Палестинаца, оптужујући их да су за рачун Хамаса припремали терористичке нападе.

Готово истовремено, Вашингтон и Јерусалим су скоро 24 часа размењивали оптужбе о кривици за отказивање посете највиших израелских званичника Сједињеним Државама. Убрзо затим, почели су договори о заказивању нове посете, од које Америка очекује почетак дефинисања будућности Појаса Газе.

Или како то тврди добитник Пулицерове награде Томас Фридман, Јерусалим има свега две опције – или ће изградити сасвим нове односе са Палестинцима, или ће читава ситуација, али са модерним наоружањем, бити враћена на стање од 1947. године.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 20:48:30 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5400857/izrael-hamas-sad-hezbolah-liban-rat.html
Преминуо ђак повређен у школи 18. марта, Министарство упознато https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400845/preminuo-djak-povredjen-u-skoli-18-marta-ministarstvo-upoznato.html У београдској Средњој занатској школи 18. марта дошло је до несреће након које је један ученик подлегао задобијеним повредама, потврђено је Танјугу у Министарству просвете. "Министарство просвете упознато је са несрећом која се догодила у Средњој занатској школи, приликом које је један ученик задобио тешке повреде главе и неколико дана касније преминуо", речено је у Министарству које тим поводом породици настрадалог ученика изражава најискреније саучешће.

Из Министарства додају да прате поступање школе и пружају јој подршку.

О несрећи која се догодила, школа је истог дана обавестила полицију и Министарство просвете и предузела све радње у складу са прописима који регулишу поступање установа у кризним ситуацијама, а које се односе на информисање надлежних институција, родитеља и подршку ученицима, родитељима и запосленима ради превазилажења ситуације.

Како су пренели медији, директорка школе у којој се образују ђаци са сметњама у развоју и учењу Весна Леонтијевић рекла је да је до несеће дошло стицајем несрећних околности. Туче није било, сплетом несрећних околности услед физичког контакта један од ученика је пао, задобио тешке повреде главе и умро.

Директорка је додала да је школа одмах реаговала, указала прву помоћ ученику и позвала Хитну помоћ која је брзо дошла и превезла ученика у Ургентни центар који је четири дана касније преминуо.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 21:00:20 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400845/preminuo-djak-povredjen-u-skoli-18-marta-ministarstvo-upoznato.html
Председник Вучић ће се обратити јавности у петак у 18 часова https://www.rts.rs/vesti/politika/5400827/predsednik-vucic-ce-se-obratiti-javnosti-u-petak-u-18-casova.html Председник Србије Александар Вучић обратиће се јавности у петак у 18 часова у Палати "Србија", саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника. Председник Србије Александар Вучић најавио је раније данас да ће се у року од 48 сати обратити грађанима и одговорити на сва политичка питања, јер, како каже, времена у политичком смислу за Србију нису једноставна и биће још комплекснија.

Најавио је да ће, између осталог, обавестити јавност и о разговорима које је имао са председником Републике Српске Милорадом Додиком који је изјавио да ће наставити борбу за интересе Републике Српске и српски народ, без обзира на личне последице.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 18:51:04 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5400827/predsednik-vucic-ce-se-obratiti-javnosti-u-petak-u-18-casova.html
Шта полиција ради кад нестане дете – изазови и процедуре https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400756/sta-policija-radi-kad-nestane-dete--izazovi-i-procedure.html Асистент на Криминалистичко-полицијском универзитету Марија Тасић рекла је за РТС да је процедура када неко нестане јасна и да је веома битно када и ко је пријавио нестанак и колико се разликују времена од када је примећен нестанак и када је он пријављен. Позив грађанима да учествују у проналажењу двогодишње девојчице Данке Илић јесте позив да дају све расположиве информације, али не да самостално воде истрагу, каже Тасићева. Полиција је саопштила да се, након што је обустављена претрага терена, наставља интензиван оперативни рад како би се пронашла двогодишња Данка Илић, која је нестала у околини Бора.

Асистент на Криминалистичко-полицијском универзитету Марија Тасић рекла је да је на том факултету заступљен предмет који се бави нестанком малолетног детета и да студенти о томе уче.

олиција се бави разјашњавањем и доказивањем и таквих кривичних дела, односно нестанака за која се касније испоставља да су кривична дела а у вези су с децом“, каже Тасићева.

Према њеним речима, процедура када неко нестане је јасна, а веома је битно када и ко је пријавио нестанак особе, да ли се и колико разликује време од када је примећен нестанак и времена кад је он пријављен.

"У зависности од тога како су прикупљена обавештења, које су околности утврђене, усмерава се поступање полиције у више праваца. У овом случају су предузете све расположиве мере и радње, да се пронађе малолетно дете, односно девојчица, претрагом терена. То је једна мера првог оперативног захвата. Међутим, упоредо са претрагом терена, раде се и друге мере и радње“, навела је Тасићева

Додала је да се утврђује где се нестала особа кретала, прикупљају се основни подаци о изгледу несталог лица, укључујући фотографију, уколико постоји фотографија одеће и обуће је врло битна за проналажење несталог лица", каже Тасићева.

Полиција одмах реаговала

овом случају тренутно је поштована процедура да су полицијске снаге одмах реаговале по пријави, да је одмах извршена претрага терена и вероватно се у овом тренутку предузимају још неке мере, радње о којима јавност не може бити обавештена. Наравно, зато што је истрага у току“, напоменула је гошћа Београдске хронике.

Када је реч о потрази за девојчицом, у овом тренутку према доступним информацијама око 500 полицијских службеника је на терену.

У једном тренутку МУП је замолио да се не шире дезинформације које могу да ометају истрагу.

"Некада грађани можда и желе да помогну и они сами унесу забуну. То свакако може да смета истрази. Ево имали смо први пут случај да је активеран систем 'Пронађи ме', где је упућен апел грађанима да узму учешће у давању информација које би могле да допринесу разјашњавању овог догађаја. Ово је још увек на нивоу догађаја. Није још утврђено да је реч о кривичном делу, односно да је нестанак последица извршења кривичног дела“, каже.

Како је рекла, у том смислу грађани можда немају лошу намеру.

озив грађанима да учествују јесте позив да дају све расположиве информације за које верују да би могле помоћи разјашњавању овог догађаја, а не да самостално воде истрагу, нити да објављују непроверене информације на друштвеним мрежама“, истакла је Тасићева.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 19:33:04 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400756/sta-policija-radi-kad-nestane-dete--izazovi-i-procedure.html
Недељко Тодоровић објашњава зашто 20 степени у марту није исто као 20 степени у априлу https://www.rts.rs/vesti/vreme/5400751/nedeljko-todorovic-objasnjava-zasto-20-stepeni-u-martu-nije-isto-kao-20-stepeni-u-aprilu.html Пред нама су летње мартовске температуре, које ће се кретати и до 30. подељка на Целзијусовој скали. Метеоролог Недељко Тодоровић каже за РТС да ће нам "освежење" стићи у уторак, а објашњава и зашто мартовских 20 степени није исто што и априлских. Метеоролози прогнозирају да ће до понедељка бити претежно сунчано и веома топло уз умерен, повремено и јак ветар јужних праваца са максималном температуром од 24 до 29 степени.

Недељко Тодоровић, метеоролог, истиче да 20 степени 28. марта, ипак, није исто као 20 степени 28. априла.

“Сунце је тада више на небу и више енергије пристиже на земљу, самим тим људски организам се више загрева, за неких 5-6 одсто више него на данашњи датум, иако је температура ваздуха иста – зато што се ваздух загрева посредно од земљишта и онда земљиште како енергију прими, тако израчује и ваздух се загрева“, објашњава Тодоровић.

Летње температуре ће, ипак, да се врате на пролећне у уторак.

“Понедељак ће бити веома топао (до 30 степени), а у уторак и среду ће бити за неких седам до 10 степени свежије, односно мање топло, са 19-20 степени“, рекао је Тодоровић.

И поред освежења време остаје релативно топло, а пред крај наредне седмице температура ће опет порасти.

Aпсолутни дневни температурни рекорд забележен је 30. марта 1952. године, када је било 30 степени забележен у износу од 30 степени 1952. године.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 20:13:21 +0100 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5400751/nedeljko-todorovic-objasnjava-zasto-20-stepeni-u-martu-nije-isto-kao-20-stepeni-u-aprilu.html
Пољопривредни факултет Универзитета у Београду обележио 105 година постојања https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400793/poljoprivredni-fakultet-univerziteta-u-beogradu-obelezio-105-godina-postojanja.html Свечаном академијом обележено је 105 година постојања и рада Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду. Многобројне госте из академске заједнице, државних установа и привреде поздравио је декан Факултета професор др Душан Живковић, саопштено је са овог факултета. Декан се у свом излагању осврнуо на бурне и турбулентне године које су иза нас, али и истакао стратешке планове за будућност. Посебно је предочио достигнућа студената и запослених Пољопривредног факултета, наводи се у саопштењу.

Након обраћања декана, присустнима су се обратили и генерална директорка "Делезеа" у Србији Горица Јововић, генерални директор "Делта Холдинга" Мирослав Мишковић, ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић и посебни саветник министарке просвете проф. др Јанко Самарџић

Признања за успешну сарадњу факултета и привреде уручене су компанијама Делезе, АлДахра, и МК Груп. Мирославу Мишковићу уручено је посебно признање за развој целокупног сектора.

Награђени су и најбољи студенти и аутори радова из области пољопривредних наука, наука о храни и агроекономских наука.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 18:15:58 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5400793/poljoprivredni-fakultet-univerziteta-u-beogradu-obelezio-105-godina-postojanja.html
Временска прогноза за 29. март 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5400315/vremenska-prognoza-za-29-mart-2024.html Све до понедељка у нашој земљи температура ће имати летње вредности, до 29 степени. Сутра претежно сунчано и још топлије него данас. Крајем дана могућа је пролазна, умерена облачност. Јутарња температура од 4 до 14 степени, а највиша далеко од просека за март, од 24 до 28 степени. Београд ће сутра бити један од најтоплијих градова у региону, са температуром до 27 степени, а преовлађиваће сунчано време и у главнм граду.

Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

29.03.2024. Петак: Претежно сунчано и још топлије. После подне и увече пролазна умерена облачност. Ветар слаб и умерен, јужних смерова, на северу Војводине и у планинским пределима појачан. Најнижа температура од 4 до 14, а највиша од 24 до 28 степени. Упозорење: Tmax ≥ 25°C, вероватноћа 95%.

30.03.2024. Субота: Претежно сунчано и веома топло. Ветар слаб и умерен, јужних смерова, током дана у кошавском подручју и на планинама у појачању. Најнижа температура од 7 до 16, а највиша од 26 до 30 степени. Упозорење: Tmax ≥ 25°C, вероватноћа 95%.

31.03.2024. Недеља: Претежно сунчано, повремено уз малу до умерену облачност и веома топло. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју и на планинама повремено јак, јужних смерова. Најнижа температура од 7 до 16, а највиша од 26 до 30 степени. Упозорење: Tmax ≥ 25°C, вероватноћа 95%.

01.04.2024. Понедељак: Претежно сунчано, повремену уз малу до умерену облачност и веома топло. Ветар умерен и јак, јужних праваца, на југу Баната са ударима олујне јачине. Најнижа температура од 8 до 16, а највиша од 26 до 30 степени. Увече на северу и западу, а у току ноћи ка уторку и у осталим крајевима пролазно наоблачење местимично са кишом и локалним пљусковима уз мањи пад температуре. Упозорење:  Tmax ≥ 25°C, Удари ветра > 17m/s, вероватноћа 95%.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 02.04.2024. до 06.04.2024.)
Променљиво облачно и мало свежије, али и даље топло са максималним температурама од 20 до 23 степена. Краткотрајне падавине (у виду кише или пљуска са грмљавином) очекују се у уторак и четвртак, а у осталим данима ће бити суво са дужим сунчаним интервалима.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 18:47:29 +0100 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5400315/vremenska-prognoza-za-29-mart-2024.html
Путин против ултра-националиста: Слоган "Русија за Русе" позив на узбуну https://www.rts.rs/vesti/svet/5400783/putin-protiv-ultra-nacionalista-slogan-rusija-za-ruse-poziv-na-uzbunu.html У Русији живи око 190 етничких група које представљају све верске деноминације и слоган "Русија за Русе" потпуно је неприхватљив, рекао је председник Русије Владимир Путин. Националистичке идеје су забрињавајуће за мултикултуралну земљу попут Русије, рекао је председник Владимир Путин током посете Тверској области.

Путин је алудирао на слоган "Русија за Русе", који промовише идеју да етничка већина заслужује већа права од других.

"Русија је мултинационална и мултиконфесионална држава, а кршење права било ког грађанина само ће довести до колапса земље", упозорио је председник Русије и додао да се у земљи са поштовањем третирају све вере.

Путин је напоменуо да у Русији тренутно живи 190 етничких група, а неке националности броје милионе људи.

"Када слушам лажне-патриоте – а таквих има свуда, у сваком друштву, укључујући и оне који кажу да је Русија само за Русе – осећам се узнемирено", рекао је Путин.

Истакао је важност опстанка мултинационалне руске државе и упозорио да би "деструктивне мисли, да су сви 'други' странци", уништиле земљу.

Представници свих верских конфесија, сви народи Русије, "данас показују своју најбољу страну на бојном пољу", рекао је Путин.

"Они се односе и према својој малој отаџбини и према нашој заједничкој великој отаџбини на начин на који се, мислим, нико у другим деловима света не односи према домовини", закључио је руски председник.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 19:48:59 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5400783/putin-protiv-ultra-nacionalista-slogan-rusija-za-ruse-poziv-na-uzbunu.html
Укинут притвор двојици оптужених припадника Беливукове групе https://www.rts.rs/vesti/hronika/5400779/ukinut-pritvor-dvojici-optuzenih-pripadnika-belivukove-grupe.html Судско веће Специјалног суда у Београду укинуло је притвор двојици оптужених припадника организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића. Суд је укинуо притвор А. С., док је Н. Л. укинуо притвор и одредио му меру забране напуштања стана уз електронски надзор.

А.С. се одмах пушта из притвора и у даљем току поступка ће се бранити са слободе, док ће Н.Л бити у кућном притвору са наногицом.

Следеће суђење заказано је за 15. април. Претходно су адвокати М.Т, А.В., А. С., С. Р., Д. М. и В. Г. предложили суду да укине притвор овим оптуженима или да га замени кућним притвором.

Ове предлоге је судија одбила. Тужилац се овим процесним предлозима противио, док се судско веће повукло ради доношења одлуке.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 17:28:26 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5400779/ukinut-pritvor-dvojici-optuzenih-pripadnika-belivukove-grupe.html
Ухапшен у Прокупљу након што је бацио молотовљев коктел https://www.rts.rs/vesti/hronika/5400767/uhapsen-u-prokuplju-nakon-sto-je-bacio-molotovljev-koktel.html Припадници МУП-а у Прокупљу ухапсили су синоћ Д. Ј.(1994) из околине Старе Пазове, непосредно након што је бацио молотовљев коктел на један локал у Прокупљу. Ухапшен је покушао бекство, али га је полиција сустигла и ухапсила.

Д.Ј. је одређено задржавање до 48 часова и он ће, због сумње да је извршио кривично дело изазивања опште опасности, бити приведен Основном јавном тужилаштву у Прокупљу.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 17:16:15 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5400767/uhapsen-u-prokuplju-nakon-sto-je-bacio-molotovljev-koktel.html