У Шпанији умрло још 655 особа, пола милиона Британаца жели да волонтира у болницама

Више од 472.000 људи широм света заражено је коронавирусом, а број мртвих премашио је 21.000. Тајланд увео ванредно стање, Јапан на путу да то учини.

16.15 - Kина спремна да сарађује са другим државама на развоју вакцине против коронавируса и производњи медицинске опреме, изјавио кинески председник Си Ђипинг током хитног састанка Г20 одржаног посредством видео-конференције.

15.25 - Министарство здравља Северне Македоније саопштило да су регистрована 24 нова случаја заразе коронавирусом, чиме се укупан број заражених у тој земљи попео на 201.

15.00  - Папа Фрања негативан на кронавирус, преноси Анса. Папа је тестиран након што је један од службеника Ватикана био позитиван на коронавирус. 

13.50 - У Хрватској забележен други смртни случај од Ковида-19, потврдио министар здравља Вили Берош.

13.15 – Број преминулих од последица заразе коронавирусом у Шпанији у последња 24 часа порасто је за 655, па је укупан број умрлих 4.089. Иако је то мање у односу на 738 колико их је било у среду, Шпанија и даље држи друго место иза Италије по броју смртних случајева.

13.00 – Руски председник Владимир Путин изјавио је да се нада да ће се ситуација са коронавирусом побољшати много раније него што многи очекују. 

12.55 – Више од пола милиона Британаца пријавило се да добровољно помогне Националној здравственој служби, иако је влада очекивала да ће се пријавити 250.000 људи, каже министар здравства  Уједињеног Краљевства Мат Хенкок. Добровољци ће бити задужени за различите послове, као што су куповина намирница, лекова и других потрепштина за људе који су у изолацији због коронавируса.

11.30 – Малезијски краљ и краљица, Абдулах Ахмад Сах и Тунку Азиза Амина Маимунах стављени су у двонедељну самоизолацију након што је седам чланова краљевског особља било позитивно приликом тестирања на коронавирус.

10.50 –  Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић каже да је у том ентитету БиХ седам нових случајева коронавируса, чиме је укупан број заражених достигао 121.

10.35 – Швајцарска има већу стопу инфекције коронавирусом него Италија, те је на 10.000 становника тренутно 12,4 заражена, али је, кад је реч о смртним исходима, ситуација је неупоредиво боља. У Швајцарској су досад преминуле 154 особе, а у Италији чак 7.503.

10.30 – Настојећи да спречи даље ширење коронавируса, боливијска влада је увела ванредно стање и затворила границе до даљег.

9.50 – У Аустрији је, према јутрошњим подацима тамошњег Министарства здравља, позитивно тестирано на коронавирус 5.888 особа. Дневна стопа раста у среду је пала на 14 одсто, а била је између 30 и 40 пре увођења ограничења слободе кретања. Досад су преминуе 34 особе, али би број могао бити 40, јер се шесторо умрлих, који су били заражени коронавирусом, још не воде као жртве Ковида-19 у званичној статистици.

9.25 – Од коронавируса у Канади је умрла 31 особа. За сада нема несташица, осим тоалет-папира. Цена бензина је нижа од цене воде

9.15 – У односу на остатак света, афрички континент је био релативно поштеђен пандемије. Међутим, листа земаља у којима су се појавили случајеви оболелих шири се, а највише их је у Јужноафричкој Републици.

8.45 Искористите време, нападните вирус, поручио је директор Светске здравствене организације Тедрос Адхан Гебрејесус земљама које су ставиле под блокаду своје становништво како би спречиле ширење коронавируса. 

7.50 – Руске власти од петка уводе забрану авио-саобраћаја. Изузетак ће бити специјални летови којима се руски држављани враћају из иностранства. 

7.40 – У Немачкој је регистровно 36.508 заражених Ковидом-19, а умрло је 198 оболелих. Број умрлих је у поређењу са претходним даном порастао за 50.

7.30 – Седамдесет седам особа на америчком крузеру "Зандам" показује симптоме сличне грипу. "Зандам" је кренуо из Буенос Ајреса 7. марта, пре него што је комапнија која управља крузером објавила да суспендује све пословне аранжмане. 

7.20 – Тајланд је прогласио ванредно стање пошто је у тој земљи забележено нових 111 случајева заразе.

7.05 – Кинески дневни лист Женмин жибао (People's Daily, Народни дневник) је у шест тачака описао модел који је Кина применила како би у најкраћем року зауставила епидемију коронавируса. 

Јапански премијер Шинзо Абе наложио је успостављање владине радне групе за борбу против пандемије коронавируса, пошто је скочио број нових случајева Ковида-19 у тој земљи.

Оснивање радне групе непоходно је да би се прогласило ванредно стање у земљи, иако висоkи јапански званичници тврде да се за то још није дошло време.

Среда је била дан са највише заражених у Јапану – 98.

У Енглеској је забележено још 28 смртних случајева услед коронавируса, саопштиле су здравствене власти. Тиме је укупан број смртних случајева услед инфекције вирусом САРС-Ков-2 повећан на 414.

Тридесетрогодишњи Црногорац најмлађа је жртва коронавируса у покрајини Лацио, преноси РТЦГ, позивајући се на италијанске медије. Он је умро у болници "Лазаро Спаланцани" у Риму, у ноћи између 24. и 25. марта. Тамошњи медији преносе да је наложена обдукција како би се утврдило да ли је патио од хроничних болести.

Амерички министар одбране Марк Еспер издао је наредбу о обустављању кретања свих америчких војника у иностранству у периоду од 60 дана. Еспер је нагласио да се наређење односи на све америчке снаге, цивилно особље и њихове породице, али је истакао да ће бити изузетака.

Број заражених коронавирусом у Француској порастао је на 25.233. Забележен је 231 нови смртни случај. До сада је у тој земљи од Ковида-19 умрла 1.331 особа.

Украјина ће од петка привремено обуставити комплетан авионски и железнички саобраћај са другим земљама у настојању да обузда ширење коронавируса, преноси агенција Интерфакс-Украјина, позивајући се на наводе министра унутрашњих послова те земље Арсена Авакова.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се