Расте број новозаражених коронавирусом у свету, Русија испитује вакцину

Број заражених коронавирусом у свету премашио је 370.000, а до сада је умрло више од 16.000 људи. Амерички председник Доналд Трамп шаље Националну гарду у три најугроженије државе, Русија ради на проналажењу вакцине.

23.30 - Трамп је позвао Конгрес на јединство, рекавши да није време за партијске поделе већ за битку за америчку привреду. „Ово је медицински проблем и не сме да постане економски проблем.”

САД ће бити снажније него икада, рекао је Трамп. Средства за заштиту, посебно маске, шаљу се у Њујорк и Вашингтон, који су жаришта вируса. Научници испитују дејство постојећих лекова на коронавирус. Ако се покаже да комбинација лека за маларију и антибиотика „ради”, биће то дар од Бога, рекао је Трамп.

Амерички председник је такође рекао и да истраживања почињу у Њујорку, као и да ће бити подељено осам милиона маски. 

22.10 - Британски премијер Борис Џонсон изложио је низ мера, које ступају на снагу од уторка ујутру. Биће отворене само продавнице, које продају најосновније потрепштине и апотеке. Затворене су банке, поште, библиотеке и спортски терени.

21.35 - Турски министар здравља саопштио да је забележен велики скок новозаражених и умрлих од Ковида-19. Током дана умрло је 30 људи а регистрована су 293 нова случаја заразе.

21.23 У Француској је регистровано 3.838 новозаражених коронавирусом. Данас је умрло 186 људи, међу њима и два лекара. Укупно је заражено више од 20.000 Француза.

20.15 - Алжир од уторка уводи полицијски час у борби против коронавируса у главном граду Алжиру и потпуно ће затворити град Блиду, који је центар епидемије. Широм земље полицијски час увела и Саудијска Арабија.

19.20 - У Црној Гори регистровано још пет случајева Ковида-19. Коронавирусом је укупно заражено 27 особа.

18.15У Италији су данас умрле 602 особе, регистровано 4.790 нових случајева. Благи пад у односу на недељу када је умрла 651 особа а регистровано више од 5.550 новозаражених. До сада је у Италији умрло 6.078 особа док је заражено готово 64.000.

17.33 - Гувернер Сицилије Нело Мусумеци затворио је улазак на то острво преко мореуза Месина. Само полицији, војсци и здравственим радницима дозвољено је да пређу преко мореуза који раздваја Сицилију од континенталне Италије.

17.05У Словенији смањен број новозаражених. Данас регистровано само 28 случајева, јавља дописник РТС-а.

16. 55 -  У Хрватској после подне регистровано још девет нових случајева и сада их је укупно 315. Претходно је саопштено да су од недеље регистрована 52 нова случаја.

16. 45Немачка канцеларка Ангела Меркел негативна је на Ковид-19, саопштио је њен портпарол.

Највећи пораст новозаражених случајева у последња 24 сата бележе Сједињене Америчке Државе, Шпанија и Немачка.

Земље у региону такође бележе пораст нових случајева али и смртне исходе. У Хрватској је за последња 24 сата регистрован 61 нови случај. У Албанији је умрла пета особа а у Северној Македонији друга.

Добре вести долазе из Словеније, где опада тренд новозаражених.

У ЕУ се уводе "зелене траке" за брз превоз робе у ванредној ситуацији. Камиони са робом не би требало више од 15 минута да чекају на унутрашњим европским границама, препоручила је Европска комисија уз смањење папирологије транспортним радницима. 

Француски председник Емануел Макрон поручио је да је против идеје о потпуном затварању земље ради спречавања ширења коронавируса. Макрон је поручио Французима да остану код куће, да не иду на посао, да не вежбају и не излазе без преке потребе, преноси Ројтерс

Председник САД Доналд Трамп наредио је распоређивање трупа Националне гарде у три државе које су најтеже погођене епидемијом. Војска ће бити распоређена у Њујорку, Kалифорнији и Вашингтону.

Војска ће пружати медицинску помоћ и успостављаће медицинске станице након што је број смртних случајева у САД порастао на 471, а број заражених на 35.244.

Руска вакцина против коронавируса прошла је прву фазу развоја, а очекује се да тестови буду завршени у јулу, рекла је директорка руске Федералне агенције Вероника Скворцова и навела да се очекује да ће вакцина бити спремна за 11 месеци.

Из Русије стиже вест и да нови, побољшани тестови на Ковид-19 детектују вирус у првом узроку и не захтевају понављање.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво