14. мај - бомбардована избегличка колона, 87 мртвих

На магистралном путу Призрен – Сува Река, код села Кориша, НАТО авијација је бомбардовала колону албанских избеглица. У три наврата агресор је на колону жена, деце и стараца избацио најмање осам термовизуелних и касетних бомби. Гађани и Ниш, Крагујевац, Топлица и Рашка.

Конвој од око 600 албанских избеглица, које су заноћиле под ведрим небом враћајући се на тракторима из Коришких шума где су се крили од НАТО бомбардовања, авиони алијансе прво су напали око поноћи, затим десетак минута касније и поново 50 минута после поноћи.

У нападу је погинуло 87 цивила међу којима је било десет тек рођених беба и 26 деце узраста до 15 година.

Преко 80 избеглица је теже или лакше повређено. Коначан број настрадалих никада није утврђен јер је известан број тела потпуно разнесен силином експлозике.

Термовизуелне бомбе развијају веома високу температуру, и до 2.000 степени. Камп је буквално спржен а људи у њему су живи горели. Иначе, у овом делу метохијске котлине, десетак километара унаоколо избегличког кампа, није било ни једног полицијског или војног објекта.

Поново је бомбардована касарна "Милан Благојевић". Два лица су повређена, оштећен је центар за обавештавање. Причињена је велика материјална штета.

НАТО је поново бомбардовао Ниш и околину. На деловима контејнера касетних бомби који су пронађени у Нишу на енглеском је исписано "Да ли још желите да будете Срби" и "Трчите брже".

Агресор је у Крушевцу гађао компанију "Трајал корпорација". Један пројектил је пао у село Каоник и проузроковао велику материјалну штету.

Са четири пројектила гађани су друмски и железнички мост у селу Подина код Житорађе. У три наврата су гађани мостови на ушћу Косанице у Топлицу и у селу Висока код Куршумлије.

Био је то десети напад на та два моста, а атар општине је 36 пута био изложен дејству непријатељске авијације од почетка бомбардовања СРЈ.

На мети су били и касарна у селу Синковац, код Лесковца, Сарајевски мост на аутопуту на улазу у Грделичку клисуру. Гађан је поново Влашки До изнад Сурдулице. Бомбардовано је и подручје Биљановца, на путу између Краљева и Рашке.

НАТО агресор је дејствовао и по Приштини где су два пројектила погодила куће у градском насељу Драгодан у коме искључиво живе Албанци. Бомбардовано је и подручје Грмије.

Ракетирани су и Ђаковица, Липљан, Призрен.

Електропривреда Србије је саопштила да је НАТО поново дејствовао графитним бомбама на неколико високонапонских постројења ЕПС. Без струје је остао већи део Србије.

В.д. руског министра одбране, Игор Сергејев, оценио је да још постоје шансе за постизање мирног решења кризе на КиМ. Сергејев је нагласио да Москва не намерава да се војно укључи у сукобе у Југославији.

Високи комесар УН за људска права, Мери Робинс, изразила је забринутост "због сувише великог броја грешака" у НАТО бомбардовању Југославије. У интервјуу за Би-Би-Си Робинс је рекла да је неприхватљиво да су цивили у толикој мери на удару.

Италијанска Влада затражила је од НАТО разјашњење поводом информације да неупотребљене бомбе баца у Јадранско море. 

Ибрахим Ругова потврдио је своју подршку стратегији НАТО против Југославије упркос извештају о погибији преко 80 албанских избеглица у нападу на село Корише.

Самопроглашена Влада косовских Албанаца под контролом терористичке ОВК поново је одбацила могућност разоружавања ОВК.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 14. мај 2019, 09:09) - Aleksandar M. [нерегистровани]

Sirotinja

Koji jad i cemer je otaj nato-pakt. sram ih bilo, pa oni su te civile bombardovali zato sto su mislili, da su srbi, bilo im cudno, da je moguce da albanci beze, zato sto tacno znaju sta rade. laka im zemlja bila! veliki zlocin, za koga nece platiti, jel se racuna kao kolateralna steta.