12. мај – касетне бомбе се сручиле на Ниш, на мети и избеглице у Параћину

НАТО агресор је поново бомбардовао Ниш. Касетне бомбе бачене су на градско подручје, на насеље Дуваниште, а са 20 пројектила непријатељ је дејствовао по више села у околини Ниша. Повређено је 14 грађана. На Ниш је током бобрадовања укупно бачено 36 товара касетних бомби.

Ракетирано је село Лесковац на путу Крагујевац - Краљево. Испаљено је пет пројектила. Повређене су две особе.

Бомбардовано је избегличко насеље у Параћину у коме је било смештено 20 породица прогнаних из Босне и Херцеговине и Хрватске. Погођени су и резервоари пијаће воде одакле се снабдева становништво Параћина.

НАТО авијација готово непрекидно бомбардује Приштину. Четири пута у току ноћи ракетиран је Голеш, а на мети је поново био и аеродром Слатина. У Лепосавићу су бомбе бачене на зграду основне школе и мост у селу Милошево на путу ка Приштини. Гађано је брдо Кутловац у близини Косовске Митровице. Бомбардована су и села у околини Подујева.

Немачки канцелар Герхард Шредер допутовао је у једнодневну посету Пекингу у покушају да убеди руководство Кине да не спречава политичко решење „косовске кризе".

Секретар одбране, Вилијам Коен, у америчком Конгресу је рекао да је сваки мировни план који укључује делимично повлачење српских снага са Косова неприхватљив јер представља „потпуну победу Милошевића". Коен је додао да Кина треба да прихвати извињење америчког председника Била Клинтона.

Шеф француске дипломатије, Ибер Ведрин, најавио је да ће на КиМ бити успостављена „привремена међународна администрација"."Не можемо дати Србима администрацију Косова, нити можемо, после свега што се догодило, то поверити ОВК", рекао је Ведрин.

број коментара 0 Пошаљи коментар