"Нико од нас није очекивао напад на РТС"

Прошло је 20 година. Био је петак. Два сата и шест минута иза поноћи. Шеснаест наших колега је погинуло када је погођена зграда РТС-а у Абердаревој улици. Двадесет година касније и даље се питамо зашто?

Двадесет година од бомбардовања зграде РТС и погибије 16 запослених за тај злочин нико није одговарао. Наша је обавеза да наставимо да истражујемо и тражимо одговорности оних који су одобрили тај напад, рекао је за РТС председник УНС-а Владимир Радомировић.

Сведок напада, камерман Драган Станар, каже да нико није очекивао да ће се то догодити, иако је било предзнака.

У тренутку бомбардовања био је у Студију 1, из којег су емитоване вести.  

"Те ноћи био сам планиран на пословима камермана у Студију 1, из кога се највећи део програма емитовао. Ја сам чекао вести у ходнику. Спикер Бобан Ковачевић ушао је у студио у 1.45 да га кадрирам. Неколико минута касније ушао и колега Александар Делетић. Међутим, ту није било места за двоје људи и ја сам му рекао да изађе и оде до колега да се договоре за вести у три. То је било последњи пут да сам га видео живог", испричао је Станар. 

У тренутку удара, каже, само је наступио мрак.

"Ништа нисмо ни чули ни видели. Ја сам само питао колегу Бобана да ли је добро, да ли је жив и кренули смо према излазу. Знао сам да је удар дошао са десне стране, из правца Ташмајдана. Пролаза према Абердаревој више није било. Од улаза према Таковској видео сам да нема препрека и туда смо ишли", описао је Станар. 

Није имао дилему да ли треба да долази на посао тих дана, сматрао је то својом обавезом.

"Моја држава је била нападнута и хтео сам да дам допринос да у свет пошаљемо истину која је била другачија од оне коју су они пласирали. Као што су војници били на терену, ја сам био на свом послу и радио сам свој посао", рекао је Станар.

Каже и да није могао да помисли да ће РТС бити бомбардован.

"Заиста нисам то очекивао. Међутим, када са ове дистанце, свих ових година размишљам, било је предзнака да су се све коцкице сложиле да РТС буде бомбардован. Те вечери, за разлику од свих ранијих, у згради није било ниједног страног новинара, ниједне екипе. На платоу код телевизије била је постављена и камера за Брета Сандлера, који се сваке вечери одатле укључивао. Те вечери није долазио да извештава", описао је Станар.

Сећајући се тога, каже да се свих 20 година осећа тужно.

"За мене је ових 20 година чист ћар. Ја сам наставио да радим у овој кући и надам се да ћу из ње и отићи у пензију. Тужно је то јер то је злочин и за то нико није одговарао и ми се надамо да ће једном неко положити рачуне", рекао је гостујући у Јутарњем дневнику Драган Станар.

Страшан злочин који се не сме заборавити 

Председник УНС-а и уредник Пиштаљке Владимир Радомировић каже да је то страшан злочин, који не смемо да заборавимо.  

"Морамо га истражити до краја и морамо да инсистирамо на томе јер нико од оних који су наредили бомбардовање није одговарао. Нису само новинари угрожени већ и други медијски радници", рекао је Радомировић.

На конференцији под називом "Крај некажњивости за злочине над новинарима", коју заједно организују УНС и РТС, учествоваће и председник Србије Александар Вучић.

"Важно је да ће и Вучић говорити вечерас да пошаљемо поруку да и држава стоји иза наших захтева", рекао је Радомировић. 

Не можемо занемарити контекст у којем обележавамо 20 година, претње и насиље према новинарима дешавају се свуда у свету.

"И ваша телевизија је недавно била мета насиља и то не сме да се дешава. И вечерас ћемо говорити о пресуди за убиство Ћурувије, имаћемо панел о извештавању 90-их, доћи ће представници највећих медијских кућа и угледне колеге из целог света. Бомбардовање РТС-а је по много чему био преседан који је касније отворио врата за нападе и на друге медијске куће и новинаре", рекао је за РТС председник УНС-а.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. апр 2019, 20:59) - Slobodan Aleksic [нерегистровани]

Svako je ocekivao

Bio sam sat vremena pre udara i dosao u Televiziju neposredno posle rakete. Svi koji su onda radili u RTS-u znali su da smo proglaseni legitimnin ciljem. Da li je to u redu ne znam, ali znam da su se strani dopisnici povukli koji dan ranije, a da je Tanja Lenard, preko ekrana pozivala da nas gadjaju. Pošto smo imali iskustvo sa TV Novi Sad, koja je ranije pogodjena, trebali smo samo da budemo prebačeni na rezervne položaje, koji nisu daleko od RTS. Verovatno je falio koaksijalac, ili je nekome bila potrebna žrtva a da to nije NATO. Zato ne razumem šta priča ovaj iz "Pištaljke". Znali smo, samo nismo znali kada.. a neki su cak i to znali!.

(понедељак, 22. апр 2019, 18:06) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

inace sve vec bilo najavljeno i malte ne ko god je hteo mogao je da vidi koja je sledeca meta udara. Glavno pitanje je ko je naredio da radnici ostanu u zgradi

(понедељак, 22. апр 2019, 17:44) - Војислав [нерегистровани]

Новац

Новац уплаћен за Нотрдам је требало на равне части поделити и дати породицама настрадалих !!!

(понедељак, 22. апр 2019, 17:32) - Milos [нерегистровани]

Odgovoran

Zar nije covek koji je odgovoran bio ( ili je jos ) u zatvoru?

(понедељак, 22. апр 2019, 17:00) - anonymous [нерегистровани]

Re: ...

Niste vi imali šta da očekujete ili ne. Dužnost Milanovića je bila da vas skloni, a što za neučinjenje toga nije dobio doživotnu nego bednih deset godina, to je samo dokaz u kakvoj državi živimo.

(понедељак, 22. апр 2019, 13:11) - bata [нерегистровани]

kad su oni u pitanju

Kad oni ubijaju novinare onda je to ok...

(понедељак, 22. апр 2019, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

a i niko nije odgovarao za to

strasno je koliko smo nemocni.