Храброст, одбрана и болна сећања са Кошара

За неколико дана навршиће се 20 година од како је почела најтежа битка којом је заустављена копнена интервенција НАТО-а. У тој акцији погинуло је 108 војника, који су се храбро борили да одбране своју земљу. О својим сећањима на те дане говорили су за РТС Дејан Јовићевић, тадашњи припадник 125. моторизоване бригаде, и Саша Радојевић, тада заменик командира карауле Кошаре.

Дејан Јовићевић, припадник 125. моторизоване бригаде 1999. године, требало је да заврши са служењем војног рока 17. марта 1999. године. Међутим, није отишао кући. Остао је да брани територију своје земље.

"У том моменту налазили смо се у Чакору, тачније у Руговској клисури, где смо свакодневно патролирали и постављали заседе Шиптарима који су уносили оружје на територију Косова. Након продужења војног рока, заменила нас је група добровољаца, а наша јединица је кренула ка граници", рекао је у Јутарњем програму РТС-а Дејан Јовићевић.

Тамо су затекли нешто што ниједна дотадашња акција, ниједно искуство није могло психички да их припреми.

"Сећам се једне ситуације када је мој школски друг довозио мртве војнике са положаја на који смо ми требали да одемо. Дан данас нисам сигуран да ли је чињеница што смо тада, као мартовци, били најстарији и најискуснији војници, а, напомињем, имали смо 19, 20 година, требало да нас утеши или дебело забрине", каже Дејан.

Саша Радојевић је у том тренутку био заменик командира карауле Кошаре. Ту се деветог априла налазило око 115 војника граничара.

"Треба напоменути да су ти војници били припадници специјалних граничних јединица. То су били посебно припремљени војници, обучени за обезбеђивање државне границе. Психофизички су били мало способнији од осталих војника, баш због тог суровог терена и начина обезбеђења државне границе. Ти војници, који су имали око 20 година, изнели су битку за Кошаре", истиче Радојевић.

Напад на Кошаре за њих није био изненађење. Граничари су своје борбене задатке извршавали у веома непријатељским условима.

"Имате са једне стране Републику Албанију, која има претензије ка вашој територији, и имате иза вас села у којима етнички живе Албанци, и граничари су све своје задатке извршавали у тако једном окружењу", каже Радојевић.

О бројности и снази непријатељске војске говори се непрестано.

"Оно што слушамо после 20 година са супротне стране и оно што смо осетили на својој кожи, то је огромна сила била. То је била цела регуларна војска Албаније. То су биле две бригаде, припадника ОВК-а и бригада плаћеника из арапских и муслиманских земаља", наводи Радојевић.

Прво јављање родитељима

Дејан се први пут родитељима јавио после више од месец дана, 13. маја, из болнице у Приштини. Јавио им је да је рањен, да не би чули од неког другог, већ да знају шта му се тачно догодило.

"Касније сам сазнао да су моји родитељи поносно ишли улицом, дигнуте главе, без обзира на то колико су бринули и колико им је тешко било", каже Дејан.

За њега су најтежи тренуци били тренуци неизвесности између борбе. 

"Кад крене напад, адреналин скочи, па у том тренутку заборавиш да си у снегу до колена, да се мењају четири годишња доба, заборавиш на мртве, на све проблеме. У периодима неизвесности, међутим, и минут за размишљање предуго траје", сећа се Дејан.

Те 1999. године на Кошарама је било припадника 72. и 63. специјалне бригаде и доборовољаца из Русије и Србије.

Према сведочењима Саше Радојевићa било је невероватних тренутака. Када је погођен положај код граничног камена Ц-4, три дана је све горело.

"Неколико дана је горело ниско растиње, и у том ниском растињу се видело да горе тела неких војника. Још три, четири дана су тињали, то је било језиво, то су били тренуци када вас гађају бомбом, ви сте неколико секунди у вазуху, лебдите и онда се спустите на земљу и чекате да следећа бомба буде баш ваш погодак", сећа се језивих тренутака Саша Радојевић.

Пријатељства до гроба 

Поред свих лоших тренутака које су те године проживели и којих се живо и са сузама у очима сећају и после 20 година, једино лепо што одатле носе су пријатељства која су стекли за цео живот.

"Ми смо се толико зближили и заволели. Ти ратни другови, ти војници су као једна породица сада. Кад погине друг поред вас или буде рањен, ви то осећате као да је део ваше породице", истиче Радојевић.

За Дејана је то ситуација у којој стекнете друга до гроба. 

"Са тим људима сте провели неко време које, иначе, у животу не бисте могли да доживите. Константно смо у контакту, трудимо се да се видимо што редовније", каже Дејан.

Те 1999. године на Кошарама je страдало 108 војника.

"Поносни смо што смо били део те екипе која је, да тако кажем, положила тај државни испит који добијају генерације једном у сто година, јер смо ми били на оној правој страни, бранили смо нешто што нам по међународном праву и Уставу припада. Нисмо желели нешто што није наше и што нам не припада", истиче Радојевић.

Свака прича ветерана почиње сећањем на ратне дане.

"Ми то не можемо да заборавимо и волели бисмо када јавност то не би заборавила. Сад та јавност треба да одлучи да ли ће да буде поносна на нас или ће да нас гледа као социјалне случајеве, јер поуздано знам да већина породица палих бораца ветерана доста тешко живи, на ивици егзистенције", каже Дејан.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(недеља, 07. апр 2019, 14:57) - Vučković Momčilo [нерегистровани]

Obilići

Ovim ljudima-graničarima sa Košara dati najviša državna priznanja, nacionalne penzije i dr.beneficije, a roditeljima poginulih neki vid boračke penzije.To zaslužuju.

(субота, 06. апр 2019, 20:42) - skala [нерегистровани]

Zivela Srbija

Nasa vlast gradi gondolu! umesto da se tim parama pomogne ovim herojima, da se kupe magnetne rezonance, a one emisije gde se prikuplja novac, e tu treba zvati za glupu gondolu pa ko hoce nek donira! tuga

(субота, 06. апр 2019, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

Re:Hajde...

..20 godina je proslo a prezivjeli i familije koje su ostale iza mrtvih,prezivljavali su i prezivljavaju...Srbija koju su branili,sudila im je a mnogi da im nebi Beograd sudio,"pobjegli" su...Ej Srbijo ni Maceha im nisi...

(субота, 06. апр 2019, 18:52) - Goran [нерегистровани]

Hajde

vojsko, hajde drzavo, dajte fond ili broj racuna da uplacujemo tim herojima.

(субота, 06. апр 2019, 18:07) - anonymous [нерегистровани]

slava im

trebalo ih je pitati sta oni misle o "kompromisu".

(субота, 06. апр 2019, 18:07) - anonymous [нерегистровани]

Nacionalne penzije

Trebalo bi da je dobiju ali ne mogu da dodju na red od "zaslužnih" estradnih ličnosti.

(субота, 06. апр 2019, 17:23) - anonymous [нерегистровани]

Penzije

Bila je još jedna teška borba, kažu, teška makar kao na Košarama. Mislim da sam čitao, da je to rekao general Pavkovic. Mislim da treba pričati i o njima i svima pomoći na bilo koji način.
I tako im svima pokazati koliko smo ponosni na njih. Reci znače ali nisu dovoljne.
Živela Srbija!!!

(субота, 06. апр 2019, 14:14) - anonymous [нерегистровани]

Лицитациа

И како неко после свега може да прича о подели. Ни стопе им се несме дати.1244 и тачка. Хвала за све ,а они коих нема вечна Слава и хвала.

(субота, 06. апр 2019, 13:57) - yugo [нерегистровани]

U zaborav NIKAD

Narod, kroz svoju Drzavu, MORA da svim prezivelim kao i porodicama junacki poginulih obezbedi zivot dostojan takvih JUNAKA.Zaboraviti se ne sme NIKAD.Buduce generacije se moraju na takvim primerima uciti sta znaci DOMOVINA.Nikad tudje ali svoje ne dati.

(субота, 06. апр 2019, 13:35) - anonymous [нерегистровани]

Треба. . .

Треба да им захваљујемо сваки Божји дан зато што можемо да покажемо на нјих као прави пример карактера младог човека. и, наравно треба им дати државну пензију. Тога се нико од странака до сада није сетио.
Децо драга, хвала вам што постојите.