Bekele veći favorit od Gebrselasija

Kada je Hajle Gebrselasije pre jedne decenije podigao trčanje na duge staze na viši nivo, nije mogao ni da pretpostavi da će ga pre nego što se okonča karijeru zaseniti drugi Etipljanin - Kenenisa Bekele.

Očekuje se da će njih dvojca biti glavni konkurenti za osvajanje zlatne medalje na 10.000 metara na Olimpijskim igrama u Pekingu. 

Bekele (26) je favorit, jer je obarao rekorde, osvajao šampionske titule i dominirao u krosu poslednjih šest godina. On je takođe i svetski rekorder na 5.000 m (12.37:35). Čak im je i stil trčanja isti. Obojica atletičara "uništavaju" protivnike sprintom u finišu i nije neobično da Bekele istrči poslednji krug za 53 sekundi.

U Atini pre četiri godine, Etiopljani su se trudili da trče kao tim i pomognu Gebrselasiju da osvoji treću zlatnu medalju na OI, ali on je zbog povrede odustao i ostavio Bekelea da pobedi. Bekele je na Olimpijske igre 2004. došao posle velike tragedije, jer je te godine njegova verenica 18-godišnja Alem Tekale umrla dok su zajedno trčali. Oporavio se i osvojio zlato u krosu tri meseca kasnije, a zatim u avgustu osvojio drugu od svoje tri uzastopne titule svetskog prvaka na 10.000 metara. U 2007. oženio se glumicom iz Etiopije, koja je navijala za njega kada je osvojio titulu svetskog prvaka u krosu, ove godine u Škotskoj.

U Pekignu će biti samo šest dana između trka na 10.000 i 5.000 m, a Bekele je rekao da planira da trči samo dužu distancu, ali sada izgleda da je moguće da će učestvovati u obe discipline.

Četvorostruki svetski šampion Gebreselasije stavio je sve na trku na 10.000 m, pošto je odustao od trčanja maratona zbog velike zagađenosti vazduha u Pekingu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи