Читај ми!

Dudaš: Pravimo planove za Olimpijske igre 2028. godine u Los Anđelesu

Proslavljeni srpski atletičar Mihail Dudaš krajem prošle godine se oprostio od profesionalnog bavljenja sportom, a od nedavno obavlja dužnost sportskog direktora Atletskog saveza Srbije.

Dudaš je prilikom gostovanja u RTS-ovom Dnevniku istakao da je velika prednost za posao koji obavlja to što se 25 godina aktivno bavio atletikom.

Jedan od najvećih uspeha Mihaila Dudaša je bronza na Evropskom prvenstvu u desetoboju.

Srpski atletičar je od oktobra 2022. godine na mestu sportskog direktora Atletskog saveza Srbije. Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dudaš je rekao da je srećan što nakon karijere može da olakšava procese za sportiste i organizacije u okviru saveza.

Jedan od najvećih uspeha Mihaila Dudaša je bronza na Evropskom prvenstvu u desetoboju. Prošle godine krupnim koracima na scenu je stupila nova generacija atletičara Srbije. Kako Vi gledate na nju?

"Postoji određena satisfakcija kada dolaze takmičenja, kao što je recimo bilo državno prvenstvo, a kada atletičari postignu uspehe, znamo da smo im mi pomogli u tome. Mlada generacija je tu. Ranije se dešavalo da kada uspešna generacija napravi značajne rezultate, mladaa generacija atletičara čeka određeni period da dođe na scenu i da pravi rezultate vredne zapažanja. Tog jaza sada nema. Atletika nije isti sport kao pre 15 godina. Srpski atletski savez je u prethodnih 15 godina osvojio više medalja nego u 70 godina pre toga. Do 2008. ili 2009. godine osvojeno je 24 medalje, dok je u prethodnih 15 godina osvojeno 25 medalja. S generacijom mladih atletičara možemo da pravimo velike planove za Olimpijske igre 2028. godine u Los Anđelesu", rekao je Mihail Dudaš.

Prvenstvo Srbije prošlog vikenda bila je generalna proba za Evropsko prvenstvo u dvorani. Kako ocenjujete šansu za nova odličja naše atletike?

"Ono čime treba da se ponosimo jeste broj atletičara koji se plasirao na Evropsko dvoransko prvenstvo u atletici koje se održava u Istanbulu. Taj broj je isti kao i 2017. godine u Beogradu, s tim što smo kao domaćini turnira mogli da ubacimo dodatne atletičare u određenim disciplinama. Sada imamo 12 atletičara i čekamo još. Mislim da je pred nama jedno prvenstvo na kome možemo da ostvarimo veliki broj medalja", istakao je sportski direktor Srpskog atletskog saveza.

Kakva je strategija naše atletike za ovu godinu u kojoj će se na leto održati i Svetsko prvenstvo u Budimpešti?

„Strategija je da ovaj sistem u kome se nalazimo i rezultate koje sad pravimo - održimo. Nije lako, nije jednostavno. Porast broja atletičara u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji sa sobom nosi i veće troškove. Ove godine imamo veliki broj takmičenja na kojima smo sigurnu da će naši atletičari napraviti dobre rezultate. Na nama je da ih pratimo, da vidimo koje su njihove potrebe i naše obaveze prema njima i da sve ispoštujemo kao i do sada i da se nadamo da ćemo imati još bolje rekorde u budućnosti", zaključio je Dudaš.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара