Читај ми!

Nije doping nego zavera – najveća pobeda olimpijskog šampiona i to na sudu

Italijanski atletičar Aleks Švacer, pobednik u brzom hodanju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, osobođen je optužbe da je koristio doping, zbog čega je 2016. godine diskvalifikovan i onemogućeno mu je učešće na Igrama u Rio de Žaneiru.

Nakon legalne bitke koju je vodio šest godina, atletičar je izjavio za novine Korijere dela Sera, da je ova pobeda bila teža i važnija čak i od zlatne olimpijske medalje.

Još 2011. godine list Republika, vodeći svoju istragu o slučaju, lansirao je tezu da je u slučaju italijanskog atletičara po sredi zavera.

Sada je sud u Bolcanu presudio da se nije radilo o dopingu, već o zaveri.

Na 87 stranica obrazloženja sudija Valter Pelino je presudio da je odluka o diskvalifikaciji Švacera bila pogrešna i bazirana na lažnim, zamenjenim uzorcima urina, a na osnovu kojih je donesena presuda o diskavlifkaciji atletičara.

U presudi se upire prstom u dve antidoping organizacije kao krivce na osnovu čijeg mišljenja je italijanski olimpijac pre šest godina diskvalifikovan – Svetske antidoping agencije (WADA) i Svetske atletske asocijacije (nekadašnji IAAF, a sada World Athletics).

Svi italijanski mediji pišu o slučaju, a u međuvremenu se oglasila i Svetska antidoping agencija saopštenjem u kojem kažu da su "zaprepašćeni odlukom suda u Bolcanu i da zbog iznesenih uvreda i optužbi spremaju sudski postupak."

Zakonske mere najavljuje i atletičar Aleks Švacer, zbog pretrpljene moralne štete i zato što je njegova sportska karijera prekinuta nakon što su svetske antidoping organizacije tvrdile da je koristio doping.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара