Sportska ličnost nedelje - Eliud Kipčogi

Grk Haralios Vasilakos prvi je pobednik modernog maratona u istoriji. Njegov sunarodnik Spiridon Luis je prvi olimpijski šampion u ovoj disciplini. Britanac Rodžer Banister je prvi istrčao jednu milju za manje od četiri minuta. Ovim stanovnicima istorije prošle subote pridružio se i Kenijac Eliud Kipčogi, kao prvi čovek koji je uspeo da istrči marton za manje od dva sata.

On je deonicu dugu tačno 42 kilometra i 195 metara prešao za jedan sat, 59 minuta i 40 sekundi.

Desilo se to u Beču, na Prateru, pred oko 120.000 svedoka.

Kipčogijeva prosečna brzina bila je fantastinih 21 km na čas, a sto metara prelazio je za samo 17.08 sekundi.

”Presrećan sam, osećam se sjajno. Ponosan sam što sam ušao u istoriju kao prvi čovek koji je istrčao maraton za manje od dva sata i što sam dokazao ono što često ponavljam - da nijedan čovek nema limit”, rekao je između ostalog Kipčogi neposredno posle trke.

Ipak, ovaj podvig Kenijca neće biti računat kao svetski rekord pošto trka nije bila organizovana po pravilima i pod uslovima koje propisuje Svetska atletska federacija.

Naime, Kipčogi je imao pomoć koja nije dozvoljena.

Sa njim je naizmenično trčalo 43 pejsmejkera, odnoso trkača koji su mu pomagali da drži tempo. Koristio je specijalno dizajnirane patike, a tokom cele trke navodio ga je automobil sa laserima i senzorima, koji su pokazivali potrebnu brzinu za željeni rezultat. 

No, to nije bilo bitno njegovim sunarodnicima u Eldoretu i širom Kenije, koji su masovno pratili i potom proslavili njegov uspeh.

Da uspeh i dominacija kenijskih atletičara u ovoj disciplini bude potpuna, zaslužna je Brižit Kosgej, koja je samo dan posle Kipčogijevog dostignuća oborila je svetski rekord u ženskoj konkurenciji, završivši Čikaški maraton za 2:14:04.

Marko LjUBOMIROVIĆ (Marko Ljubomirović)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи