Nije istrčao najbolje vreme, ali je osvojio srca sportske javnosti....

Braimi Sunkar Dabo, atletičar iz Gvineje Bisao, oduševio je sportsku javnost potezom na Svetskom prvenstvu u Dohi. Momak koji se takmičio u kvalifikacijama trke na 5.000 metara, žrtvovao je plasman u finale, kako bi pomogao kolegi koji je bio u velikim bolovima.

Džonatan Bazbi iz Arube nije bio u stanju da samostalno završi trku zbog grčeva koje je osećao, pa mu je Dabo prišao i neko vreme ga vukao, kako bi obojica završili trku.

U Dohi vladaju velike vrućine, zbog čega se učesnici Svetskog prvenstva muče na sportskim borilištima, a momak iz Gvineje Bisao nije razmišljao o plasmanu, već samo da pomogne Bazbiju.

Oni su trku završili sa skoro pet minuta zakašnjenja za pobednikom Selemonom Baregom iz Etiopije, ali su dobili veliki aplauz na stadionu "Kalifa", na kome su celog dana radili rashladni uređaji kako bi se atletičarima olakšalo takmičenje.

"Svaki sportista bi u toj situaciji uradio isto. To je normalno, pomoći nekome iz druge zemlje. Zahvalio mi je", rekao je Dabo nakon trke.

On i nije imao aspiracija da nastupi u finalu, već da samo istrči najbolje vreme, pošto je poput Bazbija, na planetarni šampionat došao zahvaljujući specijalnoj pozivnici organizatora.

Bazbi i Dabo su jedini predstavnici svojih zemalja, dobili su šansu da nastupe zahvaljujući pozivnicama koje dozvoljavaju zemljama bez jakog trkačkog programa da pošalju po jednog sportistu na takmičenje, čak iako ne ispunjava kvalifikacione standarde.

Svetsko prvenstvo u Dohi na programu je od 27. septembra do 6. oktobra.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво