Centar atletskog dešavanja – miting u Lozani

Još dva meseca za praštanje grešaka. Početak svetskog atletskog prvenstva u Dohi se bliži. Sledeća provera forme je na kvalifikacionom mitingu Dijamantske lige u Lozani.

Discipline u kojima se greške ne praštaju su one preko prepona, 110 metara za muškarce i 100 metara za žene. Eksplozivnim izlaskom iz bloka u sedam koraka se dolazi do prve prepone, dok se u tri koraka pretrčava svaka naredna.

Glavni rivali za zanimljivu trku, koje se završavaju i kolutima u cilju, nisu prijavili nastup. Omar Meklaud i Sergej Šubvenko preskaču ovaj miting.

Šou bi mogao da ukrade Orlando Ortega, koji u većini slučajeva izgubi u finišu trke, ili Francus Paskal Martino-Lagard, koji tek otvara sezonu.

Slična situacija je i kod žena na 400 metara sa preponama. Vodeća ugeneralnom plasmanu, Dalila Muhamad, i mlada Sindi Meklaud nisu prijavile učešće.

Na listi učesnica između tri Amerikanke je po jedna Evropljanka. Olimpijska šampionka Kori Karter je ove sezone trčala tek nešto više od 55 sekundi (55.09).

Najbolje vreme u karijeri ima Šamier Litl iz SAD, 52.75, dok je ove sezone trčala 54.40 sekudne.

Skokovi u visinu

Za svaku disciplinu postoji neka granica koja odvaja velikane. Za skok s motkom to je šest metara, a nju je ove sezone jedino preskočio Armond Duplantis iz Švajcarske, najmlađi među prijavljenim takmičarima.

Sedam centimetara manje preskočio je Amerikanac Sem Kendriks, dok aktuelni svetski rekorder u dvorani sa 6.16 metara, Francuz Reko Lanileni, i šestostruki osvajač trofeja Dijamantske lige ima skromnih 5.46 metara ove sezone.

Za skokove bez rekvizita, već samo svojim prirodnim taletnom bori se devet skakačica. Jedino iznenađenje bilo bi da Marija Laseckijene ne pobedi ubedljivo. Ove godine je već skočila 2.06 metra, samo tri centimetra manje od svetskog rekorda.

Ona je jedina koje je i preskočila dva metra od prijavljenih atletičarki. Centimetar manje ima Ukrajinka Irina Geraščenk.

Skokovi u daljinu

Katarin Ibarguen iz Kolubije pokušava i ove godine da objedini titule prvakinje Dijamantske lige u obe skakačke discipline, skoku udalj i trkoskoku. Prošle godine joj, zbog povrede, nije na putu stajala Venecuelanka Julimar Rojas, koja se fantastičnim skokom, najboljim u ovoj sezoni na svetu, vratila u sam vrh, skočivši 15.06 metara.

Troskokaško rivalstvo traje već nekoliko sezona, a poslednje na velikom takmičenju dobila je Rojas, pobedivši na svetskom prvenstvu u dvorani u Portlandu.

Pored Ibarguen i Rojas, još jedino Ukrajinka Olga Ripakova ima u karijeri rezultat preko 15 metara.

Ništa manje zanimljivo neće biti ni u muškom skoku udalj. Najbolja trojica su ove sezone skakala u četiri centimetra razlike.

Glavni favorit je, kao i na prethodnim mitinzima, Kubanac Huan Migel Ečevarija. Koji u konkurenciji prijavljenih skakača ima najbolji lični rekord od 8.68 metara (8.92 sa nedozvoljenim vetrom).

Južnoafikanci Lulo Majonga i Rušaj Samaji su mu glavni konkurenti za najdalji skok.

Sprint

Povratak u vrh sprinta priredila je Flejzer Prajs sa Jamajke, istrčavši najbolje vreme u svetu. Sa 10.73 je na samo tri skotinke od ličnog rekorda, a sa ovim rezulatom je ubedljivi favorit na 100 metara.

Okršaj američkog kontinenta, Amerike i Kanade. Nola Lajes i Kanađanim Andre De-Gras vodiće glavnu borbu sa najbrže istrčaniih 200 metara. Lajes ima drugo vreme u svetu u ovoj disciplini, odmah posle sunarodnika Majkla Normana sa 19.72 sekundi, dok se De-Gras vratio posle povrede odličnim rezultatom ispod 20 sekundi.

Za dame su na programu još bacanje koplja i kugle, i trka na 400 metara, dok je za muškarce trka na 800 i 1.500 metara.

Sledeći miting Dijamantske lige je za nedelju dana u Monaku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво