Ivana Španović na zaletištu za Dohu

Sezona je duga. Prvi skok je u junu, a najduži treba skočiti u oktobru na svetskom prvenstvu u Dohi. Na četvrtom mitingu Dijamanstke lige u Rimu, najbolja srpska atletičarka Ivana Španović otvara letnju sezonu.

Za najbrži zalet, idealan odraz sa daske i otisak koji će ostati najdalji u pesku boriće se Ivana Španović, zlatna na poslednjem svetskom prvenstvu u dvorani, svetska prvakinja na otvorenom Amerikanka Britni Ris i dvostruka osvajačica Dijamanske lige u skoku udalj i troskoku Katarin Ibarguen iz Kolumbije.

Najbolji rezultat u karijeri ima Ris sa 7.31 metara, dok je iza nje Ivana sa 7.10, a mitingom u Rimu obe otvaraju sezonu.

Vodeća na svetskoj rang listi, sa najdužim skokom ove sezone je Šantel Malone rezultatom od 6.90 metara, koja uz evropsku prvakinju iz Berlina, Maliku Mihambo može da oteža takmičenje favoritkinjama.

Ženski sprint na 100, a muški na 200 metara

Trka u kojoj tri takmičarke imaju identičan lični rekord od 10.85 sekundi, ne može da bude nezanimljiva.

Dina Ašer-Smit, Aleia Hobs i Mari-Žoze Ta Lu deonicu od sto metara su istrčale identično u stotinku.

Dina je na prošlom miningu u Stokholmu pokazala odličnu formu, pobedivši na duplo dužoj deonici.

Neizvesnosti će doprineti i Elein Tomson sa Jamajke, koja ima najbrži rezultat u karijeri od 10.70 sekundi, a ove sezone trčala je 11.09.

Majkl Norman i Noa Lajes predstavljaju novu generaciju američkih sprintera. Norman ima najbrže vreme ove sezone na 200 metara, ali Lajesu je ovo prva trka, a pobeda na 100 metara na mitingu u Šangaju dobar je pokazatelj njegove trenutne forme.

Miljenik domaće publike, mladi Filipo Torfu, jedini Italijan koji je istrčao trku ispod 10 sekundi na 100 metara, pokušaće da probije i barijeru od 20 sekundi.

Dva kruga za muškarce, jedan za žene

U taktičkoj trci na 800 metara, pobednik je onaj sa najboljim finišem. Poljaci Adam Kšot i Martin Levandovski više puta su iz senke osvajali velika takmičenja.

Po brzom finišu prepoznatljiv je i Najdžel Amos iz Bocvane, koji je od juniorskih dana nepobediv u disciplini za najbrže istrčanih dva kruga. On ima i najbolji rezultat ove sezone sa 1:44.29.

Evropske boje brani Andreas Kramer iz Švedske, dok Ameriku predstavnjaju Hurun Abda i Klejton Marfi.

Dame će nastupiti na duplo kraćoj deonici. Salva Eid Naser je gotovo sekund ispred ostalih takmičarki po ličnom rekordu, a i po rezultatu ostvarenim u ovoj sezoni.

Sem Naser nijedna takmičarka nije istrčala trku na 50 sekudni, ali gotovo sve jesu 51, što svakako doprinosi dramatičnosti u borbi za drugu i treću poziciju.

Trke preko prepona

U odnosu na prethodni miting uloga preponaša se zamenila. Dame će trčati na 400, a muškarci na 110 metara sa preponama.

Čehinja Suzana Hejnova, solidno je otvorila novu sezonu istrčavši 55.02, njen lični rekord je 52.83 sekunde, i po tom kriterijimu jedino su Amerikanke Šamier Litl sa 52.75, i Dalila Muhamad sa 52.64 sekunde ispred nje.

U disciplini 110 metara sa preponama prednjače evropski atletičari.

Orlando Ortega, koji trči pod zastavom Španije ima za samo jednu stotinku brže istrčanu trku ove sezone od Rusa Sergeja Šubvenka, koji trči pod neutralnom zastavom, jer je Rusija i dalje pod suspenzijom zbog dopinga.

Očekuje nas zanimljiva trka pošto svi prijavljeni takmičari imaju ove sezone rezultate u 30 stotinki razlike.

Naredni miting je 13. juna u Oslu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво