Dijamantska liga skočila u Stokholm

Na trećem mitingu Dijamanstke lige mlada generacija napada svetski rekord Majka Pauela u skoku udalj, najbrže istrčanih 400 sa preponama Kevina Janga i rekord olimpijskog i svetskog rekordera na 400 metara Van Nikerka.

Izazivače predvodi 21–godišnji Kubanac Huan Migel Ečevarija, koji je skočio u martu ove godine 8.92 metara i približio se na samo 3 cetimetra svetskom rekordu. Skok nije priznat zbog nedozvoljenog vetra u leđa, ali svakako to je najduži u poslednje 24 godine.

Na prošlogodišnjem mitingu u Stokholmu Ečevarija je pobedio iznenađujućim skokom od 8.83 metara, tako otpočevši seriju sjajnih nastupa koje nastavlja da beleži i u novoj sezoni.

Na zaletištu će biti i aktuelni olimpijski i svetski prvaci. Luvo Majonga iz Južne Afrike i Džef Henderson iz SAD-a.

Sparing partneri u trci na 400 metara

Majkl Norman i Bendžamin Raj, 22–godišnjaci, nastupiće u trci na 400 metara.

Norman je ove sezone istrčao jednu trku i to najbržu u istoriji kojom je neki atletičar otvorio sezonu, rezultatom od 43.45 sekundi.

Bendžaminova specijalnost jeste 400 metra sa preponama, gde ima treći najbolji rezultat u ovoj disciplini, ali pokušaće da pomogne svom sparing partneru sa obori svetski rekord Van Nikerka postavljenog na Olimpijadi u Riju od 43.03 sekunde.

Trke preko prepona

Skandinavska klima najviše će odgovarati favoritu na 400 metara sa preponama, Norvežaninu Karstenu Varholmu, kome će ovo biti prva trka još od početka marta kada je izjednačio evropski rekord na 400 metra u dvorani i osvojio zlatnu medalju.

Lični rekord 23–godišnjeg je 47.64 sekundi, sekund sporiji od svetkog, ali ako je uspeo za ovu sezonu da popravi prelazak suprotnom nogom preko prepone, njegovo obaranje je sve izvesnije.

Njegov glavni konkurent, i pobednik na prethodnom mitinu, Abderahman Samba nije prijavio nastup, ali Irac Tomas Bar sa 49.41 i Alžirac Abdemalik Lahoulu sa 48.95 ove sezone biće najveća konkurencija Varholmu.

U konkurenciji žena, na četiri puta kraćoj diciplini preko deset prepona, učestvuje aktuelna svetska rekorderka na 100 metara sa preponama, Kendra Harison iz SAD-a.

Od njene sunarodnice Šerike Nelvis deli je aktuelna evropska šampionka Elvira Herman iz Belorusije. One trče u favoritskim stazama.

Samo je šest prijavnjenih devojaka u ovoj disciplini, ali sem Harisonove, sve atletičarke su ove sezone trčale približne rezultate u razmaku od 20 stotinki.

Bacanje diska pred domaćom publikom

Ima li publike pred kojom Sandra Perković nije domaća?

Šestostruka osvajačica dijamanta iz Hrvatske nije nastupala od septembra, a od nje se očekuje hitac preko 70 metara.

Lični rekord dvostruke olimpijske i svetske šampionke je 71.56 metar, a glavna konkurentinja joj je Kubanka Denia Kabalero, koja je ove godine bacila 68.46 metara, gotovo metar duže od sunarodnice Perez.

Pravi domaćin mitinga biće Šveđanin Daniel Stol, vodeći na svetskog listi. Ukoliko potvrdi ovogodišnji rezultat od 71.56 metra postaviće i novi rekod mitinga, koji za sada iznosi 69.67 metara.

Do pobede bi mogao da ga sputa Iranac Ehsan Hadidi, srebrni sa Olimpijskih igara u Londonu.

Trio Ingebrikcen na 1.500 metara

U trci na 1.500 metara nastupaju sva tri brata Ingebrikcen iz Norveške. Najmlađem Jakobu će ovo biti prva trka u sezoni, dok su Filip i Henrik već trčali.

Najbolji rezultat u karijeri ima srednji, Filip 3:30.01, dok najiskusniji i najstariji Henrik ima 3:31.46.

Svetski rekorder u ovoj disciplini u dvorani, mladi Samuel Terefa, mitingom u Stokholmu otvara svoju sezonu.

Na programu su još i ženski skok uvis gde Ruskinja Marija Laseckijene napada visine preko dva metra, muški skok s motkom u kom se nastavlja okršaj olimpijskog i svetskod prvaka, Brazilca Tiaga Braz Silve i Sema Kendriksa i SAD-a za visinu od šest metara.

Sprinterske discipline na ovom mitingu nisu u prvom planu, ali će Turčin Rami Gulijev pokušati da istrči još jednu trku ispod 20 sekundi.

Naredni miting Dijamanstke lige održava se 6. juna u Rimu, gde se očekuje nastup naše atletičarke Ivane Španović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво