Počinje Dijamantska liga, Ivana Španović skače od Rima

Mitingom u Dohi u petak počinje Dijamantska liga, najvažnije takmičenje za atletičare. Pročitajte kako se dobijaju poeni i koja će takmičenja biti najinteresatnija. Naša najbolja atletičarka Ivana Španović propustiće prva tri minitinga, a na zaletištu će biti u Rimu.

Ovogodišnji atletski krug počinje prvim mitingom Dijamantske lige u Dohi, a završava se na istom stadionu na Svetskom prvenstvu.

Zanimljivo je da se najvažnije takmičenje letnje sezone održava u jesen. Ovogodišnje Svetsko prvenstvo je u periodu kada većina atletičara završava svoju sezonu, 27. septembra. Biće to izazov i za trenere i za atletičare.

Možda su pojedinci iz tog razloga već otvorili sezonu „prebrzo", kako bi opustili formu i naknadno je tempirali za jesen.

400 metara

Nijedan atletičar nije brže istrčao prvu trku u sezoni na 400 metara. Amerikanac Majkl Norman se sa 43 sekunde i 45 stotinki približio svetskom rekordu Van Nikerka na samo 42 stotinke, dok je Šona Miler sa Bahama istrčala 49.05, brže nego zlatna Filis Frensis sa poslednjeg svetskog prvenstva u Londonu.

Kako do poena

Dijamantsku ligu čine kvalifikacioni mitinzi koji se u četiri meseca održavaju na tri kontinenta, a finalni su u Cirihu i Briselu.

Pobednik na kvalifikacionom mitingu osvaja osam poena, drugoplasirani sedam, a do osmog mesta svaki atletičar po poen manje. U finalu će sa linije sto i sto deset metara startovati osam finalista, na 400 i 200 metara po sedmoro, a na srednjim prugama i u tehničkim disciplinama po 12 takmičara.

Miting u Dohi i stadion Kalifa će po jubilarni deseti put ugostiti svetske atletičare.

Muke domaćih favorita

Domaće zvezde Abderaham Samba i Mutaz Baršim, neće učestvovati jer na programu nisu njihove discipline.

Samba je na 400 sa preponama u prvoj trci ove sezone istrčao 47.51 sekundi i najavio potencijalno obaranje čuvenog svetskog rekorda Kevina Janga iz 1992. godine od 46.78 sekundi.

Baršim se posle povrede vraća na skakalište za vis tek u nastavku sezone.

Skok s motkom za muškarce

Prvi miting donosi okršaj olimpijskog prvaka Tiaga Braz Silve i aktuelnog svetskog šampiona Sema Kendriksa u skoku motkom. Biće ovo njihov prvi skok u sezoni, a jedini od svih prijavljenih takmičara imaju preskočenu visinu od šest metara.

Sedmostruki osvajač dijamanta Reno Lavineli iz Francuske nije prijavljen.

Skok u dalj za žene

Na programu je i disciplina skok udalj za žene. Naša reprezentativka Ivana Španović nije prijavila nastup, a favoritkinje za najdalji skok su amerikanka Tiana Bartoleta i Katarin Ibarguen iz Kolumbije koja je prošle sezone napravila senzaciju objedinivši titule pobednika Dijamatske lige u troskoku i skoku udalj.

Šta još gledamo u Dohi

Na programu su još 800 i 200 metara za muškarce i žene, bacanje kugle i diska za muškarce, 3000 i 400 metara sa preponama za žene.

Pobednik svakog od kvalifikacionih mitinga osvaja deset hiljada dolara, a osvajač Dijamantske lige 50 hiljada dolara.

Sledeći miting je u Šangaju 18. maja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво