Medalja iz Francuske uvertira za Švedsku

Mlađe seniorsko takmičenje u atletici održava se od 11. do 14. jula u Švedskoj. Atletičarke Crvene zvezde i Vojvodine Anja Lukić i Milica Emini među prvima su ostvarile normu.

Na stazi je nova, mlada generacija atlatičara. Preponašice Anja Lukić i Milica Emini učesnice su svetskih i evropskih takmičenja, a poslednje medalje za Srbiju osvojile su početkom godine na mlađem seniorkom takmičenju u francuskom gradu Miramasu.

Preponaško rivalstvo traje od pionirskih dana, a tokom trke, napadne noge na preponama u ravni su do samog cilja. Neizvesnost koja će biti bolja pomerala je njihove lične rekorde do obaranja državnih juniorskih rekorda prošle godine. Menjalo se vlasništvo između njih, a zadržalo se kod Anje na rezultatu 13.57 sekundi.  

"Bilo je logično da će se rekord oboriti, prethodni je bio 13.95 sekundi, a Milica i ja smo odlično trčale u dvorani. Državni rekord bio je star 33 godine", rekla je Anja.

Trčanje prepona jedna je od najzahtevnijih atletskih disciplina. Neophodna je brzina, savršena tehnika i konstantan ritam.

"Svaki segment trke je bitan, a svaka prepona priča za sebe. Ako jednu zakačiš, cela trka se dovodi u pitanje, makar to bila i ona poslednja", rekla je Emini. Njen lični rekord je 13.74 sekundi.

Deset prepona postavljenih na osam i po metara pretrčavaju se u tri koraka.

"Mnogo gubim posle pete prepone, zato mi bolje ide 60 metara sa preponama", ističe Anja, a ona je i državna juniorska rekorderka u dvorani sa 8,32 sekundi.

Na prvom Evropskom takmičenju za mlađe seniore u dvorani, koje se održalo početkom godine u francuskom gradu Miramasu, Srbija je osvojila dve medalje, i to obe u disciplini 60 metara sa preponama. Zlatnom se okitila Anja, a bronzanom Milica.

"Najupečatljivija mi je bila himna, prvi put sam je slušala sa pobedničkog postolja", priseća se Anja.

Novu priliku da doživi isti osećaj imaće u julu na Evropskom takmičenju u Švedskoj.

Za većinu ljudi sekund je neprimetan, ali atlatičarima nekad su i stotinke presudne.

"Kažu mi 'Šta ti je to, jedna sekunda', a nama su nekada potrebne samo stotinke do ispunjenja norme, ulaska u finale ili uzimanje medalje", ističe Emini.

Milica Emini pripreme za Evropsko prvenstvo počinje u Rijeci od 22. aprila do 4. maja, a prvu trku planira istog meseca.

Anja će biti na reprezentativnim pripremama, a do takmičenja u Švedskoj planira da istrči četiri do pet trka. Odlična provera biće joj učešće na Kupu evropskih šampiona u Finskoj, krajem maja, gde nastupa za AK Crvena zvezda.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво