Beograđani u najluđoj trci na svetu

Grupa mladih ljudi iz trkačkog kluba BURT (Belgrade Urban Running Team) pozvana je da učestvuje u jednoj od najzahtevnijih trka na svetu - takozvanoj “The Speed Project “ štafetnoj trci koja će se održati 29. marta u pustinji Severne Amerike. Pravila trke gotovo da ne postoje, osim da se grupno istrči 550 kilometara od Los Anđelesa do Las Vegasa.

Jasna ruta trke ne postoji, trči se od Santa Monike u Los Anđelesu do čuvenog Las Vegas znaka, ne postoje okrepne stanice pokraj puta - što znači da trka neprestano traje u proseku tri dana i noći po veoma izazovnom pustinjskom terenu.

Svaki tim poseduje barem po jedno vozilo koje sa ostatkom tima prati trkače koji se smenjuju na ovom putu.

Produkcija ove trke zahteva velika sredstva kako bi se pokrili troškovi kotizacija, transporta, smeštaja, hrane i zakupa pomoćnih vozila za trku, ali je BURT prihvatio poziv da predstavlja Srbiju među više od 50 svetskih timova i odlučio da svojim sredstvima finansira ovu avanturu.

Pojedine kompanije su im izašle u susret, te je deo troškova pokriven, ali to i dalje nije dovoljno s obzirom da ceo put za njihov šesnaestočlani tim košta oko 20.000 evra.

Ovaj trkački tim je osnovan 2014. godine i od tada je postao prepoznatljiv na ulicama Beograda, ali ne samo po trčanju. Članovi kluba su organizovali brojne humanitarne akcije, među kojima je prikupljanje sredstava za decu bez roditeljskog staranja.

Novac prikupljen na aukciji gde su trkači prodavali svoju sportsku opremu, suvenire i fotografije uložen je u renoviranje kupatila u jednom od prihvatilišta za decu.

BURT sarađuje sa prijateljskim timom iz Zagreba, "Zagreb Runners", a cilj oba tima jeste da kroz sport i trčanje prevazilaze granice u svakom smislu, ksenofobiju i stereotipe, kao i da obnove bratstvo između dva grada - "Two crews, One family " (Dva tima, jedna porodica).

Pre dve godine desetočlana grupa, po pet članova iz oba tima, istrčala je jednako zahtevnu štafetnu trku 442, odnosno 442 kilometra, koliko ima od Beograda do Zagreba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво