Prvo takmičenje srpskih i ruskih kadeta

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je ceremoniji svečanog otvaranja Prvog bilateralnog atletskog mitinga koji je u beogradskoj Atletskoj dvorani okupila kadete reprezentacija vojnih akademija Srbije i Rusije.

"Kada vidite mladost dva bratska i prijateljska naroda, kada ih vidite kako se upoznaju, druže, takmiče, onda znate da ima nade i budućnosti za naše zemlje i narode", rekao je Vulin, a prenosi Ministarstvo odbrane.

"Naše bratstvo je pravljeno u teškim i pretećim vremenima i ono nije samo posledica zajedničkog porekla, ono je svesna odluka dva velika i ponosna naroda da dele zajedničke vrednosti slobode i pravde", rekao je Vulin, koji, kako se navodi u saopštenju, koristi vikend odsustvo kao i svi pripadnici rezervnih snaga na obuci, a u ponedeljak će zauzeti svoje mesto u jedinici u kojoj služi.

Kako je istakao, srpski narod nikada nije bio na pogrešnoj strani sveta, kao što nije bio ni ruski narod.

"Kada je bilo teško, u najtežim vremenima delili smo iste vrednosti i umirali za iste ideale. Danas živimo za iste ideale. Dragi prijatelji iz Ruske Federacije, pred vama se nalazi ono najbolje i najlepše što Vojska Srbije ima da ponudi - mladost koja će naslediti Vojsku Srbije, mladost koja je dostojna slavnih predaka. Dragi kadeti, budite dobri domaćini, pokažite ono najbolje što imamo. Ima od nas i bogatijih i bolje opremljenih armija, ali nema hrabrijih, tvrdoglavijih i žilavijih armija na svetu", poručio je ministar odbrane.

On je podsetio da se ove godine obeležava 20 godina od NATO agresije na SRJ, i podvukao da "pokazujemo da smo preživeli i da smo jači nego što smo bili".

"Dragi kadeti, budite dobri domaćini, ali uvek idite na pobedu. Srbi uvek idu na pobedu", poručio je ministar Vulin.

Govoreći o takmičenju, načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, istakao je, između ostalog, jedinstvenost Atletske dvorane na ovim prostorima.
"Vojna akademija i naši kadeti su dobri domaćini, a siguran sam i da ćemo danas razviti dobar takmičarski duh i da ćemo u budućnosti proširiti sportsku saradnju, kao deo sveobuhvatne saradnje sa Ruskom Federacijom", poručio je general Zrnić.

Rukovodilac ruske delegacije i zamenik načelnika Centralnog kluba armije, potpukovnik Oleg Parhovinka, iskazao je zadovoljstvo jer je današnja manifestacija prvo učešće i organizovanje zajedničkog sportskog susreta kadeta vojnih akademija Ruske Federacije i Republike Srbije.

"Ovo je za nas mogućnost, ne samo da ućestvujemo u igrama, već da kadeti pronađu nove prijatelje, zbliže se i prenesu svoja iskustva jedni drugima", poručio je Parhovinka, dodavši da se nada da će već sledeće godine i ubuduće biti organizovani slični susreti ne samo u atletici već i u drugim sportovima, i ne samo među kadetima već i među učenicima vojnih škola.

Organizator Prvog bilateralnog atletskog mitinga u dvorani je Vojna akademija Univerziteta odbrane, koja je u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nosilac aktivnosti Delegacije Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove.

Podršku manifestaciji pružio je i Atletski savez Srbije.

Svoje umeće i sposobnosti kadeti i kadetkinje pokazaće u pet atletskih disciplina - bacanju kugle, skoku u dalj, trkama na 60, 200 i 1.500 metara. U takmičenjima učestvuje 35 kadeta iz Srbije i 17 kadeta iz Ruske Federacije, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво