Prvo žensko olimpijsko finale na 100 metara – čudesna sudbina Beti Robinson

Na današnji dan, pre tačno 90 godina, održano je prvo žensko olimpijsko finale na 100 metara. Pobedila je Amerikanka Beti Robinson.

Na Olimpijskim igrama u Amsterdamu, Beti Robinson je odnela pobedu kao šesnaestogodišnjakinja, što je i dalje čini najmlađom olimpijskom pobednicom na 100 metara. 

Srebrnu i bronzanu medalju osvojile su Kanađanke, Bobi Rozenfeld i Etel Smit, dok je kao četvrta na cilj stigla Nemica Erna Štajnber.

Talenat Beti Robinson otkrila je njena učiteljica, videvši je kako trči za vozom. U svojoj drugoj takmičarskoj trci, samo nekoliko meseci pre Olimpijskih igara u Amsterdamu, Beti je oborila svetski rekord, doduše nezvaničnim vremenom.

U finalu je trebalo da startuje šest takmičarki, ali su dve diskvalifikovane zbog lošeg starta. A onda je Beti Robinson istrčala novi svetski rekord u vremenu od 12,2 sekunde.

Betina životna priča tu nije završena. Tri godine kasnije doživela je avionsku nesreću, dok je avionom pilotirao njen rođak.

Njeno telo nađeno je u olupini, a samo nekoliko momenata pre sahrane otkriveno je da je još uvek živa.

Sedam meseci bila je u komi. Polomila je nogu i nagnječila ruku, uz još nekoliko preloma, ali to je nije sprečilo da se vrati sportu i 1936. godine je učestvovala na Olimpijskim igrama u Berlinu.

Povreda noge nije joj dozvolila da se takmiči na 100 metara, pošto nije mogla da klekne na početku trke, ali je učestvovala u američkoj štafeti koja je osvojila zlatno odličje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво