Beogradski maraton u znaku borbe protiv raka

Ovogodišnji Beogradski maraton, koji će biti održan 21. aprila, pridružuje se kampanji RTS-a "Rak je izlečiv", kako bi se podigla svest o značaju preventivnih pregleda, saopštili su organizatori Maratona na konferenciji za novinare. U narednim nedeljama biće objavljeno više detalja o trasi 31. Beogradskog maratona na kojoj neće biti velikih promena u odnosu na prošlogodišnju trku.

U okviru Nacionalne kampanje RTS-a, poslaće se zajednička poruka: U borbi za zdravlje a protiv raka moraju svi da se aktiviraju, jer otkriven na vreme - rak je izlečiv.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić rekao je da ta manifestacija ove godine ima "zdravstveni" karakter i da se ovogodišnjim sloganom "Aktiviraj se" na prvom mestu šalje poruka da se, kaže, treba aktivirati u borbi protiv raka.

"Pokret trčanja postaje sve masovniji u svetu, ali i u Beogradu je sve više onih koji trče, posebno devojaka i žena. Pojedini narodi, poput Japanaca, uspevaju da trčanje promovišu kao zdrav način života, a više od 12 miliona Japanaca svakodnevno trči", rekao je Nikolić na konferenciji u Starom dvoru.

Nikolić je najavio da će povodom održavanja Beogradskog maratona biti održana i stručna tribina "Potrči u susret sopstvenom zdravlju" sa ciljem da se ukaže na značaj fizičke aktivnosti u očuvanju zdravlja.

Nikolić je naveo da se ove godine očekuje oko 8.000 takmičara u maratonu i polumaratonu, oko 20.000 učesnika u "Trci zadovoljstva" i oko 16.000 mališana u Dečjem maratonu.

Dodao je da će svi učesnici 31. Beogradskog maratona nositi tračicu koja simbolizuje kampanju "Rak je izlečiv", koju je pokrenuo RTS, uz podršku Ministarstva zdravlja.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović kaže da je preduzeće "Beogradski maraton" dalo novi impuls akciji u borbi protiv raka promovišući bavljenje sportom, kao i da je Grad Beograd primer dobre prakse kako se zajedno mogu raditi dobre i kvalitetne stvari.

"Svi zajedno želimo da skrenemo pažnju građanima da moraju da se javljaju na preventivne preglede i na zabrinjavajuće podatke da 35.000 ljudi godišnje umre od onkoloških bolesti", ukazao je Mahmutović.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović izrazio je nadu da će tradicionalna sportska manifestacija u prestonici na najbolji način doprineti akciji "Rak je izlečiv".

Mladenović je rekao da su u sklopu priprema za 31. Beogradski maraton predstavnici Grada tokom prošle godine posetili maratonske sajmove u Njujorku, Čikagu, Atini, Ljubljani i Kini.

"Zajedno sa preduzećem 'Beogradski maraton' trudili smo se da se predstavimo na sajmovima koji se održavaju uz maratone u ovim velikim gradovima", naveo je Mladenović.

Kako je najavio, u narednim nedeljama biće objavljeno više detalja o trasi 31. Beogradskog maratona napominjući da neće biti velikih promena u odnosu na prošlogodišnju trku.

I posle maratona RTS nastavlja trku protiv raka. Posle besplatnog mamografskog pregleda u Beogradu, gde je za samo 12 dana pregledano 500 žena, naša kuća organizuje besplatne preglede, predavanja i tribine u još 10 gradova Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво