Pistorijusu uvećana "šokantno blaga" zatvorska kazna

Vrhovni sud Južne Afrike povećao je kaznu Oskaru Pistorijusu za ubistvo Rive Stenkamp na 13 godina i pet meseci, ocenivši prethodno izrečenu kaznu (šest godina) kao „šokantno blagu".

Ova odluka doneta je posle žestoke kampanje u Južnoj Africi, koju su pre svega vodile grupe za zaštitu ljudskih prava, s obzirom da je nasilje nad ženama u ovoj zemlji u porastu u prethodnim godinama.

Pistorijus, nekada smatran globalnim sportskim herojem jer je, iako osoba sa invaliditetom (kao detetu amputiran mu je donji deo obe noge), trčao ravnopravno na Olimpijskim igrama. Na Paralimpijskim igrama, „Blejd raner" je bio posebno uspešan.

Međutim, smatrao je deo javnosti, upravo je taj status, ali i činjenica da je belac, uticao na to da dobije kaznu za ubistvo blažu od očekivane.

Pistorijus kaznu služi od jula prošle godine jer je osuđen za ubistvo svoje devojke Rive Stenkamp u februaru 2013. godine.

Vrhovni sud ga je osudio na 15 godina, što je minimalna kazna za ubistvo u Južnoj Africi, pritom oduzevši vreme koje je već proveo u zatvoru.

Porodice Stenkampove pozdravila je ovu odluku, rekavši da je „pravda pobedila".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара