Lamin Dijak kritikovao Žaka Roga

Predsednik Svetske atletske federacije (Iaaf) Lamin Dijak oštro je kritikovao predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (Mok) Žaka Roga zbog "nedostatka poštovanja" prema atletici.

Dijak je prvo, iznerviran time što je Rog kritikovao način na koji je sprinter Jamajke Jusein Bolt proslavljao osvajanje medalja u Pekingu, zatražio da se atletici na Olimpijskim igrama "dodeli mesto koje zaslužuje".

Predsednik Iaaf, koji će se 17. novembra u Lozani sastati sa Rogom, istakao je da će kolegu iz MOK-a "podsetiti na doprinos atletike Olimpijskim igrama", posebno onim u Pekingu.

Rog je ocenio da je Bolt, posle obaranja svetskih rekorda na trkama na 100 i 200 metara, preterao u slavlju i da je pokazao nedostatak poštovanja prema rivalima. Bolt je potom osvojio i zlatnu medalju u štafeti 4 puta 400 metara, takođe uz svetski rekord.

"Živimo u vremenu u kome se olimpijski sportovi bore da ostanu atraktivni mladim ljudima, u kome svi treba da sport učinimo uzbudljivim i bitnim za publiku", rekao je Dijak.

"Treba da stvaramo heroje sa kojima se mladi identifikuju. Zato i ne razumem zašto onda kritikujemo ponašanje čoveka koji je odmah postao sasvim privlačan mladima", naveo je Dijak i dodao da je Bolt samo izrazio "oduševljenje i nezabranjeno uživanje u pobedi".

Dijak je istakao i da je Bolt "postao zaista globalna ikona i istinski uzor mladima koji možda olimpijske sportove i ne vide kao toliko uzbudljive".

Predsedniku Iaaf su zasmetali i Rogovi komentari o nameni olimpijskog stadiona u Londonu po završetku Igara 2010. godine.

Organizatori Igara su najavili da će se stadion od 85.000 mesta posle OI smanjiti na kapacitet od 25.000 i da će se koristiti za atletska takmičenja.

Rog je, međutim, u intervjuu za Bi-Bi-Si predložio da se ta odluka ponovo razmotri, jer bi takvo rešenje bilo neisplativo.

"Bila bi to rupa bez dna. Najbolje rešenje je da se stadion prilagodi nekoj drugoj svrsi. Sličnu situaciju smo imali i u Atini gde se olimpijski stadion sada koristi za bejzbol", kazao je Rog, što je uznemirilo Dijaka.

"To vređa atletiku...Jedan od razloga što sam kao član MOK-a glasao da London dobije organizaciju Olimpijskih igara i jeste i taj što tom gradu očajnički treba vrhunski objekat za atletiku", istakao je Dijak.

"Obećanje je dato i verujem da je jedino razumno rešenje da najbitniji sport na Olimpijskim igrama, a to je atletika, nastavi život i posle te tri nedelje igara", dodao je predsednik IAAF i naveo da atletičarima ne bi smetalo da stadion dele sa drugim sportistima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи