Preminuo legendarni američki atletski trener Ed Templ

Američki atletski trener Ed Templ, koji je predvodio ekipu Univerziteta Tenesi, kao i ženski olimpijski tim do 13 medalja i pomogao da se razbiju rasne i rodne razlike u atletici, umro je u 90. godini.

Njegova ćerka Edvina rekla je da je Ed Templ umro sinoć zbog bolesti, dva dana posle 89. rođendana.

"Ne može se rečima opisati koliko smo tužni zbog gubitka našeg voljenog Eda Templa. Porodica Univerziteta Tenesi izgubila je dragoceni dragulj i učesnika u našoj istoriji i nasleđu. Najvažnije od svega, izražavamo duboko saučešće njegovoj porodici", navodi se u saopštenju Univerziteta Tenesi.

Templ je trenirao ženski atletski tim Tenesija Tajgerbels od 1953. do 1994. godine sa kojim je osvojio više od 30 titula.

On je bio selektor ženske atletske reprezentacije SAD na Olimpijskim igrama 1960. i 1964. godine i pomoćni trener 1980. godine. Jedna od njegovih učenica bila je Vilma Rudolf, koja je 1960. godine u Rimu postala prva Amerikanka koja je osvojila tri zlatne medalje na jednim Olimpijskim igrama. Ona je trijumfovala u trkama na 100 i 200 metara, a zajedno sa Martom Hadson, Lusindom Vilijams i Barbarom Džons i u štafeti na 400 metara.

On je tokom svog rada u atletici napravio 40 olimpijaca.

Templ je član devet Kuća slavnih, uključujući i Olimpijsku kuću slavnih, gde je primljen 2012. godine. On je jedan od samo četiri trenera u Olimpijskoj kući slavnih. Bio je član Olimpijskog komiteta SAD, Međunarodnog komiteta ženske atletike i Sportskog saveta Nešvila.

"Uvek sam na trenera Templa gledala kao na oca i veoma mudrog čoveka. On je izvukao nabolje iz mene i pomogao mi da shvatim koliki potencijal imam", rekla je bivša olimpijka sa Univerziteta Tenesi Čandra Čizboro Gajs, koja je na mestu trenera zamenila Eda Templa. Templ je počeo karijeru u vreme kada su tamnopute atletičarke smatrane građankama drugog reda, čak i među kolegama sportistima.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine, muški tim SAD odbio je da pokloni opremu bacačici kugle kojoj je zbog kilaže bila tesna ženska oprema. Njegove trkačice su morale da vežbaju sa opremom japanskog tima, pošto su američki atletičari odbili da im pomognu. I pored toga, Templove atletičarke osvojile su četiri medalje.

"To su bile stvari sa kojima smo morali da se borimo. Te stvari su bile nepotrebne. Te atletičarke su građanke SAD koje su predstavljale SAD. Zbog čega smo morali da prolazimo kroz sve to? To jednostavno nije imalo smisla", rekao je Templ u junu 1993. godine kada je završio karijeru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво