Bah: Rusi na igrama, ali sa pojedinačnim odobrenjem

Predsednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah tvrdi da ruski atletičari, koji nisu umešani u doping skandal, mogu da učestvuju na Igrama u Riju.

Bah je posle sastanka Izvršnog komiteta MOK-a u Lozani, a nakon odluke Svetske atletske federacije (IAAF) da zabrani učešće ruskim atletičarima u Riju istakao da ova odluka ima savetodavni karakter i da će poslednju reč, ipak, imati IAAF.

"Atletičari koji su "čisti" moći će da se takmiče pod zastavom Rusije u Riju, ali za svakog pojedinačno odobrenje će dati IAAF. Isto važi i za Keniju jer u obe zemlje postoji nezadovoljavajuće stanje borbe protiv dopinga", rekao je Bah.

Bah je rekao da atletičari iz Rusije koji žele da nastupe na Igrama u Riju moraju da dokažu da su čisti na "međunarodnim testovima ili na testovima koje su odobrile međunarodne vlasti".

On je naglasio da "ukaljani" testovi neće biti prihvaćeni.

Predsednik MOK-a naglasio je da su osim atletičara suspendovani i drugi koji su umešani u doping skandal u Rusiji, uključujući i trenere i lekare.

Bah je ocenio i da antidoping sistem "ima neke nedostatke".

"Moramo da pojasnimo obaveze svih. Stvari moraju biti transparentnije. Svako mora da bolje razume ko šta radi i ko je za šta odgovoran", rekao je Bah. 

IAAF je u novembru suspendovao ruske atletičare posle izveštaja komisije Svetske antidoping agencije (NJADA) o navodnom sistemskom dopingu uz podršku države.

Poslednjih dana čak se spominjala mogućnost da ceo ruski olimpijski tim bojkotuje Igre u Riju, pogotovo nakon što je Duma saopštila da je kazna političke prirode i da suspenzija atletičara podseća na koletivne kazne kakve su koristile španska inkvizicija i totalitarni režimi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара