Читај ми!

Nemački ARD: 99 odsto ruskih atletičara dopingovano!

Nemačka televizija ARD napravila je dokumentarni film u kome optužuje Rusiju da sistematski dopinguje svoje atletičare. Ova televizija tvrdi da je 99 odsto ruskih atletičara dopingovano. Glavni svedok je atletičarka Julija Stepanova, koja je izjavila da je morala da uzima nedozvoljena sredstva. Balahničev: Optužbe za doping gomila laži.

Navodi se da treneri na neki način prisiljavaju atletičare da moraju biti dopingovani ukoliko žele da postignu vrhunske rezultate. U dokumentarcu se navodi da ruski funkcioneri zajedno sa Međunarodnim atletskim savezom zataškavaju slučajeve dopinga. Pominju se sume i do 450.000 evra za prikrivanje pozitivnog doping testa.

"ČAK 99 odsto ruskih atletičara je dopingovano. U Rusiji se atletičari sistematski dopinguju", tvrdi se u dokumentarcu emitovanom na nemačkoj televiziji ARD. Glavni svedok u dokumentarcu je Julija Stepanova, atletičarka koja odrađuje kaznu zbog dopinga.

"Morate uzeti zabranjene stimulanse. Tako je to u Rusiji", tvrdi Stepanova, supruga Vitalija Stepanova, koji je tri godine radio za Rusku antidoping agenciju.
 
"Ruski treneri nam govore: 'Ako želite medalje potreban vam je doping'".
 
"Treneri vam daju do znanja da vas prirodni talenat može odvesti samo do određene visine. Ako želite medalje, potrebna vam je pomoć, potreban vam je doping."
 
Dokumentarac takođe implicira da su ruski funkcioneri zajedno s Međunarodnim atletskim savezom zataškavali slučajeve dopinga. Bivša ruska bacačica diska Jevgenija Pečerina tvrdi da 99 odsto ruskih atletičara koristi doping i da se u Rusiji može sve nabaviti.
 
"Platila sam 450.000 evra da prikriju moj pozitivni doping test".
 
Lilija Šobukova, pobednica londonskog maratona iz 2010. godine, priznala je da platila Ruskoj atletskoj federaciji 450.000 evra kako bi prikrili njen pozitivan doping test. Dokumentarac uključuje i tajno snimljeno priznanje Marije Savinove, zlatne u trci na 800 metara na Olimpijskim igrama u Londonu, da je koristila zabranjeni steroid.

Rusija trenutno ima 67 sportista koji služe kaznu zbog dopinga. Svetska antidoping agencija najavila je da će navode iz tog dokumentarnog filma u potpunosti istražiti.

Balahničev: Optužbe za doping gomila laži

Predsednik Ruske atletske federacije Valentin Balahničev odbacio je kao "gomilu laži" optužbe iznesene u nemačkom TV dokumentarcu da u Rusiji postoji sistematski doping.

"Mogu samo da kažem da je reč o gomili laži i da su optužbe nepravedne", rekao je Balahničev i dodao da će kasnije u toku dana izneti širi komentar na optužbe zbog kojih je i Svetska antidoping agencija odlučila da pokrene istragu.

Ruska antidoping agencija (RUSADA) saopštila je da ne postoje nikakvi dokazi za navedene optužbe.

"Oni nemaju činjenice niti dokumenta kojima bi potkrepili optužujuće tvrdnje o kršenjima antidoping pravila", rekao je direktor USADA Nikita Kamajev u intervjuu agenciji R Sport.

 

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара