Читај ми!

Ivana Španović najbolja na planeti!

Srpska atletičarka Ivana Španović izbila je na prvo mesto liste najboljih skakačica udalj na svetu, prema rangiranju portala "All athletics", koji se bavi bodovanjem od 1999. godine. Rekorderka Srbije u skoku udalj i bronzana sa šampionata sveta u Moskvi prošle godine zaslužila je prvo mesto na rang-listi na osnovu rezultata postignutih na pet najboljih takmičenja u poslednjih godinu dana, saopštio je Atletski savez Srbije.

U obzir se uzima kategorija takmičenja, postignuti rezultat, ali i plasman, i to je upravo razlika između bodovanja Međunarodne atletske federacije, koja računa samo jedan najbolji rezultat ostvaren u toku sezone.

"Ovaj ogroman uspeh govori u prilog tome da je Ivana imala najviši nivo skokova na najvažnijim takmičenjima od svih skakačica udalj na svetu. Mnogo bodova donela joj je i svetska medalja u Moskvi. Ti bodovi će se u avgustu brisati, ali prvenstvo Evrope u Cirihu se održava u istom periodu, što je nova prilika za osvajanje dodatnih bodova", kaže trener srpske rekorderke Goran Obradović.

On je naglasio da Španovićevoj sada predstoji kratak odmor, a potom pripreme za drugi deo sezone.

"Pripreme ćemo imati u Sloveniji i cilj je da zadržimo visoke pozicije na svim svetskim rang-listama. Želja svih nas je da Ivana preskoči tu magičnu granicu od sedam metara, ali iz mog trenerskog ugla, važnije od jedne sedmice jeste konstantnost rezultata na velikim daljinama, jer time gradimo put ne za jednu, nego za mnogo skokova preko sedam metara", istakao je Obradović.

On je dodao da "ni ta sedmica ništa ne garantuje, jer imamo dosta devojaka koje su skakale preko sedam metara, ali nisu osvojile nijednu medalju na velikim takmičenjima. Najvažnije je boriti se kada je najpotrebnije, a Ivana je umetnik u tome, što je više puta pokazala", rekao je Obradović.

Ovo je prvi put da se ime srpskog atletičara nađe na prvoj poziciji ove rang-liste, a do sada najbliži tome bili su Biljana Topić u troskoku (5. mesto), Dragutin Topić u skoku uvis, Asmir Kolašinac u bacanju kugle, Emir Bekrić na 400 metara s preponama i Mihail Dudaš u višeboju (svi 7. mesto), Dragan Perić u bacanju kugle (8. mesto) i Dragana Tomašević u bacanju diska (9. mesto).

Španovićeva je posle istorijske bronze za Srbiju na šampionatima sveta prošle godine u Moskvi, u martu ove godine osvojila i bronzano odličje na prvenstvu sveta u dvorani u poljskom Sopotu.

Lista prvih deset najboljih skakačica udalj na svetu:

1. Ivana Španović (Srbija) – 1.328 bodova

2. Britni Ris (SAD) – 1.304

3. Eloiz Leser (Francuska) – 1.300

4. Besing Onagbare (Nigerija) – 1.292

5. Šara Proktor (V. Britanija) – 1.285

6. Tjana Bartoleta (SAD) – 1.278

7. Darija Klišina (Rusija) – 1.277

8. Olga Kučerenko (Rusija) – 1.228

9. Fuomi Džimo (SAD) – 1.224

10. Katarina Džonson Tompson (V. Britanija) – 1.220

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво