Читај ми!

Sportista koji je prespavao Olimpijske igre

Iza jedne od najpoznatijih anegdota sa olimpijskih igara o atletičaru koji je prespavao svoje učešće na Igrama u Rimu 1960. godine, krije se jedna tužna životna priča. Surinamski atletičar Vim Esajas, koji je kao jedini predstavnik svoje zemlje propustio kvalifikacionu trku jer se navodno uspavao, ni kriv ni dužan je decenijama bio predmet ismevanja čitavog sveta.

Ako život piše drame, onda je život, tačnije karijera, surinamskog atletičara Zigfroda Vima Esajasa prava šekspirovska tragikomedija. Ovaj sportista je postao predmet ismevanja čitave planete kada je na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu, prespavao kvalifikacionu trku na 800 metara.

Esajas je u Rim ispraćen sa velikim počastima kao prvi i jedini sportista te zemlje koji učestvuje na Igrama. Surinam, koji u to vreme još nije imao potpunu samostalnost, tek je počeo da se odvaja od Holandije. Ova najmanja južnoamerička država imala je problem da zadrži stanovništvo, imajući u vidu da je veliki broj stanovnika emigrirao u Holandiju. Sportisti poreklom sa Surinama su na velikim takmičenjima učestvovali pod zastavom Holandije.

Surinam je napravio veliki proboj kada je 1959. godine olimpijski komitet te zemlje postao član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ta zemlja mogla je pod svojom zastavom da učestvuje na Olimpijskim igrama koje su se 1960. godine održavale u Rimu.

Uoči Olimpijskih igara u Rimu, malo je bilo surinamskih sportista koji su mogli da konkurišu za neko od mesta na tom sportskom takmičenju. Vim je bio šampion Holandije i bio je jedini sportista iz Surinama koji je obezbedio sebi mesto na Igrama.

Vim Esajas je bio solidan trkač na 800 metara kome su predviđali ulazak u finale, gde ne bi bio među favoritima, ali gde bi mogao da iznenadi. Pred odlazak na Igre 25-godišnji Esajas je bio ponos Surinama. Iz zemlje je ispraćen sa svim počastima, dok je mala nacija očekivala mnogo od svog jedinog predstavnika.

Ono što se nakon toga Vimu Esejasu dogodilo u Rimu spada u najveće sportske tragedije. Dan pred kvalifikacionu trku tadašnji generalni sekretar Olimpijskog komiteta Surinama, Fred Glans, preneo je atletičaru pogrešnu informaciju da je trka, koja je na programu bila ujutro, pomerena za popodne.

Esajas je prespavao termin kada je trka zaista bila zakazana, i pojavio se na stazi u terminu kada je mislio da je na programu. Tada su mu organizatori i saopštili vest da je propustio kvalifikacije jer se nije pojavio na trci.

Vest da je surinamski takmičar prespavao kvalifikacionu trku, munjevitom brzinom se prenela, prvo olimpijskim kampom, a zatim i celim svetom. Esajas je postao predmet žestokog ismevanja širom planete, dok je velika sramota naneta i Surinamu, koji je tako neslavno okončao svoje prvo učešće na olimpijadi.

Mediji su Vima Esajasa prozvali "Spavač" i nisu propustili priliku da se ismevaju neslavnom učešću atletičara. Esajasovo spavanje nije zaboravljeno ni na Olimpijskim igrama koje su usledile. Kada se delegacija Surinama pojavila na otvaranju Olimpijskih igara 1976. godine u Montrealu, najavili su ih kao zemlju koja je "prespavala olimpijadu".

Sam Esajas bio je totalno slomljen čitavim razvojem događaja. U domovini je naišao na hladan doček jer ga je čitava nacija smatrala isključivim krivcem za blamažu na najvećem svetskom sportskom takmičnju. Mnogi nisu verovali u njegovu odbranu da nije prespavao trku, već da je bio pogrešno obavešten o njenom terminu.

Ogorčen svime što mu se dogodilo, surinamski atletičar je ubrzo nakon toga napustio atletiku i posvetio se hortikulturi. Sa diplomom sa koledža iz te oblasti koju je dobio u Holandiji, vratio se u domovinu gde je radio na uzgoju biljaka, pre svega voća.

Prema rečima njegovog sina Vernera, Vim Esajas se otuđio od ljudi i plašio se da priča sa nepoznatim osobama jer, kada god bi saznali sa kime pričaju, počeli bi da ga vređaju ili da se šale na njegov račun.

Iako je bio u nekoj vrsti svojevoljnog izgnanstva, Vim Esajas je ponovo došao u centar pažnje 2002. godine kada je otkrio nove tehnike u sadnji biljaka u kojem se koriste i automobilske gume.

Decenijama nakon Rima prepričavala se anegdota o olimpijcu koji je prespavao Olimpijadu, ali prava istina i pravi krivac za neverovatan propust izašli su na videlo tek 2005. godine. Vim Esajas je tada imao 70 godina, teško je oboleo od nepoznate bolesti i brojao je poslednje dane u bolnici u Surinamu.

Jednog dana neočekivano ga je posetila delegacija Olimpijskog komiteta Surinama koja mu je donela počasnu plaketu kao prvom olimpijcu te zemlje i pismo u kojem se izvinjava zbog greške zbog koje je propustio kvalifikacionu trku 1960. godine. Pregledom beležaka sa prethodnih takmičenja potvrđeno je da je tadašnji generalni sekretar Olimpijskog komiteta Surinama Fred Glans zaista pogrešno obavestio atletičara o promeni termina trke.

Aktuelni generalni sekretar Olimpijskog komiteta Surinama Džerard van Dijk nije dao odgovor zašto se nisu izvinili Vimu decenijama ranije - čim je tadašnji generalni sekretar Fred Glans rekao da je pogrešno informisao takmičara o vremenu početka trke.

Ipak, i ovo zakasnelo izvinjenje, prema rečima njegovog sina, donelo je Vimu veliko olakšanje.

"Njegove oči i lice ozarili su se i bio je veoma srećan. Mislim da je to bilo dovoljno da konačno pronađe svoj mir. Poslednje godine, kada se razboleo, kada god sam išao da ga posetim, plakao je prisećajući se onoga što se dogodilo u Rimu. To ga je lomilo unutra", rekao je Verner Esajas opisujući momenat kada je njegov otac dobio zvanično izvinjenje.

Vim Esajas je preminuo samo 15 dana kasnije. Čovek koji je ni kriv ni dužan bio predmet podsmevanja u domovini i u svetu doživeo je sudbinu junaka antičkih tragedija. Ipak, njegovo ime se više neće vezivati za najveći promašaj u istoriji sporta, već će zaista označavati ličnu sportsku i životnu tragediju.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се