Vrnjačka Banja, centar srpskog vaterpola

Nacionalni vaterpolo centar, čija je prva faza gradnje završena u Vrnjačkoj Banji, nije bez razloga lociran upravo ovde. Sa organizovanim plivanjem u Banji se počelo pre više od pola veka, a oni najmlađi, koji sada treniraju, nameravaju da produže tradiciju kvalitetnog plivanja i vaterpola u Banji.

Toma Gočanin,osamdesetogodišnjak iz Vrnjačke Banje je prva generacija plivača vaterpolista, koji su igru započeli polovinom prošlog veka.

"Po ceo dan smo provodili po bazenu i učenju plivanja, i ostalih igara u vodi", kaže Toma Gočanin". Dodaje i da u to vreme nisu ni znali da se to zove vaterpolo, ta igra u vodi sa loptom.

Plivali su i igrali vaterpolo na bazenu koji je u svom dvorištu izgradio ondašnji poštar Pejović.

"Da bih skupio igrače, pošto još niko nije ni znao za vaterpolo ja sam sam napravio golove, puštao sam ih džabe da se kupaju i igraju", priča Bora Pejović, član prve generacije vaterpolista, čiji je otac napravio bazen.

Jedan od najboljih strelaca, Tomislav Ćirić, koji je aktivno igrao 38 godina, i danas je ponosan što u Vrnjačkoj Banji stasavaju nove nade ovog sporta.

"Mogu da se pohvalim da i među devojčicama imam dve aktivne reprezentativke Srbije u vaterpolu", kaže Tomislav Ćirić, trener PVK Goč.

Slike čuvaju sećanje na izgled bazena Klobuk davnih godina prošlog veka, kada je počeo da se igra vaterpolo u Vrnjačkoj Banji. Danas se utakmice ne igraju na ovom bazenu koji je u međuvremenu renoviran zbog dimenzija, već na Olimpijskom otvorenom bazenu i u zatvorenim bazenima u zimskom periodu.

U bazenu hotela Breza marljivo treniraju mladi, usvajajući znanja najboljih.

"Volim vaterpolo i to je tradicionalan sport u našoj banji", kaže Andrea Gašić, reprezentativka Srbije u vaterpolu.

"Majka je trenirala plivanje, otac vaterpolo, deda isto plivanje i cela familija je bila u vaterpolu", ističe vaterpolista Goča Rodoljub Džamić.

Osvajali su vrnjački vaterpoliosti zlatne, srebrne, bronzane medalje. Igor Gočanin osvojio je i Olimpijsku.

"Nadam se da u dogledno vreme može neko i da me prevaziđe, što je u neku ruku i moj san kao trenera", kaže Igor Gočanin trener PVK Goč.

Prva faza izgradnje Nacionalnog vaterpolo centra u Vrnjačkoj Banji vredna 150 miliona dinara je završena. Sledi nastavak.

"A to je pokrivanje celokupnog objekta, ti radovi će se izvoditi u 2017. godini i početkom leta ćemo imati potpuno završen Nacionalni vaterpolo centar", kaže Boban Đurović, predsednik Opštine Vrnjačka Banja.

Tradicija vaterpola u Vrnjačkoj Banji duga je više od pola veka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи