Bronza za naše delfine

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na OI u Pekingu, pošto je u meču za treće mesto savladala Crnu Goru sa 6:4 po četvrtinama (2:0, 2:1, 2:1, 0:2).

Najbolji vaterpolisti Srbije uspeli su da se nakon šokantnog poraza od selekcije SAD u polufinalu vrate u takmičarski ritam i pobede velikog rivala u bici za mesto na pobedničkom postolju.

Današnji meč oba protivnika počela su bez glavnih aduta. U timu Srbije nije bilo Aleksandra Šapića i Denisa Šefika, dok je u ekipi Crne Gore teže povređeni Vladimir Gojković samo statirao. Kada se tome doda da je već u drugoj četvrtini Predrag Jokić zaradio isključenje sa pravom zamene, jasno je da se nije mogla očekivati vrhunska vaterpolo predstava.

U duelu finalista nedavno završenog prvenstva Evrope u Malagi i ekipa koje su u Pekingu gajile najviše ambicije, viđena je dosta spora i neorganizovana igra u kojoj su se, ipak, bolje snašli srpski vaterpolisti.

Izabranici Dejana Udovičiha tokom čitavog meča su odigrali veoma dobro u odbrani ne dozvoljavajući protivničkim šuterima da realizuju brojne situacija sa igračem više. Veliki kvalitet naših bekova došao je do izražaja u trenucima kada su Crnogorci imali izgledne šanse da postignu gol što je doprinelo je da srpski tim igra sve mirnije kako meč odmiče.

U napadu, međutim, nije sve funkcionisalo kako treba. Ponovo naši reprzentativci nisu imali ideje niti dovoljno straloženosti u završnici akcija, ali je zahvaljujući pomenutoj čvrstini odbrane rezultat na kraju bio povoljan.

U odsustvu prvog šutera Šapića odgovornost su preuzeli najiskusniji - kapiten Vladimir Vujasinović, Aleksandar Ćirić i Dejan Savić, a zapažen je bio i učinak Andrije Prlainovića čiji su udarci bili jako neugodni po prtoivničkog čuvatra mreže.

Na drugoj strani, Crnogorci nisu uspeli da održe nivo igre sa prethodnih utakmica, a nešto bolji od saigrača bili su braća Janović.

Naša reprezentacija je potpuno zasluženo osvojila bronzanu medalju na najznačajnijem svetskom takmičenju, nakon trećeg mesta osvojenog na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, i donekle se revanširala Crnoj Gori za poraz u finalu evropskog prvenstva u Malagi pre mesec dana.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Dejan Savić sa dva gola, koliko je postigao i Mlađan Janović za Crnu Goru.

Selekcija Srbija je na ovoj utakmici igrala bez Aleksandra Šapića, koji je u petak slomio nogu, a na golu je bio izvanredni Slobodan Soro.

To je treća medalja za Srbiju na Olimpijskim igrama u Pekingu. Prethodno je plivač Milorad Čavić osvojio srebro, a teniser Novak Đoković bronzu.

U finalu olimpijskog vaterpolo turnira sastaće se reprezentacije Mađarske i SAD.