Srbija ostala bez zlata

U još jednom sjajnom duelu Srbije i Italije, ovoga puta više sreće imali su "azuri". Izabranici Sandra Kampanje su odigrali izvanredno, ali je i primetan umor reprezentativaca Srbije sigurno uticao na krajnji rezultat. Ostaje žal za propuštenim prilikama, ponajviše dva promašena peterca, ali treba priznati da zlato ide u ovom trenutku boljoj ekipi. Na kraju, Srbija - Italija 7:8 (0:1, 2:0, 1:4, 3:1, 1:2, 0:0).

Mesec dana je prošlo od prethodnog susreta ova dva rivala u finalu Svetske lige, ali malo toga se promenilo. Srpski vatrpolisti su slavili u Firenci rezultatom 8:7, u neizvesnom i tvrdom susretu, a upravo to smo videli i danas u Šangaju. Italijani su igrali sjajno u defanzivi, fizički su bili gotovo besprekorno pripremljeni, i u početku branilac titule imao je velikih problema da ugrozi gol „azura".

Posle neuspešnih napada na obe strane u prvom minutu, Italijani su bili ti koji su poveli preko Valentina Gala. Usledili su novi promašaji, kako naših, tako i italijanskih vaterpolista, pa je prva četvrtina završena rezultatom 1:0 za Italijane.

Druga četvrtina bila je znatno povoljnija za srpske vaterpoliste, počevši od gotovo neshvatljive greške Italijana. Već osvojenu loptu Italijani su pokušali da vrate golmanu, ali je ona završila u rukama Andrije Prlainovića koji matira golmana selekcije Italije.
To je donelo vidno olakšanje izabranicima Dejana Udovičića, koji su kako je vreme bez postignutog pogotka odmicalo postajali sve nervozniji.

Ruke nisu bile više toliko stegnute, što je ohrabrilo i 20-godišnjeg Miloša Đuka, kome je ovo finale bilo tek 19. nastup u dresu selekcije Srbije. On je jako dobrim udarcem sa distance postigao svoj šesti pogodak na ovom šampionatu. Koliko je ovo bio dobar udarac pokazuje i činjenica da je italijanski golman Tempesti ostao potpuno zatečen.

Rezultatom 2:1 okončana je druga četvrtina, a čim je počela treća, lepu akciju "azura" kruniše Alkardi i donosi izjednačenje Italijanima.

Obe ekipe su u drugo poluvreme ušle sa dosta čvrstim odbranama, koje su u više navrata uspešno presekle protivničke napade, sve dok Filip Filipović, odličan na ovom prvenstvu, ne vraća „delfinima" prednost.

Međutim, onda počinje serija Italijana, koji prvo dolaze do izjednačenja samo 20-tak sekundi nakon pogotka Filipovića. Aikardi u ovoj situaciji postiže svoj drugi pogodak na meč. Nedugo zatim prelepim udarcem sa otprilike osam metara Filjorli matira Sora i dovodi Italijane ponovo u prednost. Završetak velike serije „azura" u pretposlednjoj deonici susreta završio je Prešuti, kome ruku na srce i nije bilo teško da savlada golmana srpske selekcije, s obzirom da se našao samo na metar, dva od gola, potpuno sam.

Vaterpolisti Srbije propustili su najbolju moguću priliku na samom startu poslednje deonice, kada je peterac Filipoviću odbranio Tempesti. Ipak, lepim pogotkom kapiten Vanja Udovičić uspeva da prepolovi prednost italijanske reprezentacije.

Međutim, već u sledećem napadu sjajni Prešuti je iskoristio situacija sa igračem više i vraća izabranicima Sandra Kampanje dva gola prednosti.

Zatim je usledilo isključenje Aleksića, ali su „delfini" prvo smanjili prednost Italijana golom Duška Pijetlovića, da bi onda Filipović mnogo bolje izveo peterac čime vraća selekciju Srbije u igru.

Iako su potom u poslednjem minutu naši vaterpolisti posle majstorije Udovičića imali igrača više i napad za pobedu, do šuta nije došlo, pa se otišlo u produžetke.

Mateo Alkardi, najefikasniji igrač Italijana, već u 18. sekundi nastavka susreta uspeo je da nadmudri Sora i vrati gol prednosti Italijanima, ali je odmah uzvratio Filipović. Isti igrač nije šutirao treći dosuđeni peterac za Srbiju, to je učinio kapiten Udovičić, ali je maestralan bio Tempesti. Odmah zatim, neposredno pred kraj prvog produžetka, Felugo dovodi Italijane u novo, ispostaviće se i poslednje vođstvo.

Drugi produžetak nije doneo pogotke, ali jeste diskutabilne sudijske odluke. Međutim, motivisani „azuri", sjajni golman Tempesti, a sa druge strane možda i umorni „delfini" , su neki od faktora koji su presudili da titula prvaka sveta ode iz Srbije i preseli se u Italiju.

Број коментара 86

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво