Grad oštro odgovorio "večitima"

Sekretar za sport i omladinu Beograda Slavko Gak najoštrije je demantovao navode vaterpolo klubova Partizan i Crvena zvezda i Vaterpolo saveza Srbije i pozvao nacionalni savez da pomogne razvoju beogradskih klubova i doprinese obezbeđivanju osnovnih uslova za rad, na isti način na koji to čini Grad Beograd. Ranije u ponedeljak "večiti rivali" pozvali su gradske vlasti da im omogući besplatne termine za treninge kako bi opstali.

Gak je podsetio da višestruki državni šampion Partizan upravlja Sportskim centrom Banjica od 1992. godine.

"VK Partizan ne dobija finansijska sredstva za termine zbog činjenice da je u sporu, već isključivo zbog činjenice da Sekretarijat za sport i omladinu primenjuje i poštuje Zakon o sportu. Jasno je definisano na koji način jedinica lokalne samouprave vrši dodelu termina za korišćenje sportskih objekata u državnoj svojini, čiji je korisnik jedinica lokalne samouprave, čime je onemogućeno da Sekretarijat za sport i omladinu termine daje Partizanu koji upravlja objektom i koji koristi u komercijalne svrhe", navodi se u saopštenju Gradske uprave Beograda.

"I pored toga što VK Partizan upravlja Sportskim centrom Banjica i na taj način ima mogućnost da deci koja treniraju u klubu omogući besplatno bavljenje sportom, klub to ne čini, već naplaćuje članarine, a drugim sportskim klubovima termine", poručio je sekretar za sport i omladinu Beograda.

Kada se govori o navodima VK Crvena zvezda, Gak je istakao da Grad Beograd nije učestvovao u potpisivanju, niti je imao uvid u sadržaj ugovora zaključenih između Crvene zvezde i sportskih centara i da samim tim ne može da bude odgovoran za fakture koje su isporučene crveno-belima.

"Puna odgovornost je na rukovodstvu kluba, koje je zakupilo toliki broj termina i napravilo ogromne finansijske gubitke", smatra Gak.

On je pozvao Ministarstvo omladine i sporta da izvrši kontrolu kolike su visine članarina u Partizanu i Crvenoj zvezdi, odnosno da li su u skladu sa Zakonom u sportu, kojim je predviđeno da visina članarine na mesečnom nivou ne može biti veća od deset procenata prosečne zarade u Republici Srbiji.

"S obzirom na zabrinutost koju su iskazali na današnjoj konferenciji, predlažem čelnicima VSS da pomognu razvoju beogradskih vaterpolo klubova i doprinesu obezbeđivanju osnovnih uslova za rad, na isti način na koji to čini Grad Beograd. Grad je u 2014. godini izdvojio 22 miliona dinara za zakup termina u sportskim centrima za 11 vaterpolo klubova, u kojima trenira preko 1.500 dece, a u istoj godini rukovodstvo VSS je na bruto plate deset zaposlenih potrošilo isti iznos koji je Grad izdvojio za termine. Pozivam ih da u narednom periodu taj iznos od 22 miliona dinara, umesto za plate, izdvoje za termine klubovima", dodaje se u saopštenju.

"Grad Beograd će i pored ograničenih finansijskih sredstava, a u saradnji sa Republikom Srbijom, izdvojiti značajna finansijska sredstva za potrebe Evropskog prvenstva u vaterpolu, koje će u Beogradu biti održano 2016. godine, i na taj način doprineti razvoju tog sporta", zaključio je Gak.

Ranije u ponedeljak na vanrednoj konferenciji za medije Partizan i Crvena zvezda pozvali su Grad Beograd da im omogući besplatne termine za treninge kako bi opstali i nastavili da stvaraju igrače za reprezentaciju.

Kako su naveli predsednici crno-belih i crveno-belih, legendarni reprezentativci Aleksandar Šoštar i Viktor Jelenić, Beograd je "jedini grad u Srbiji gde klubovi plaćaju termine za trening".

Podršku večitim rivalima dao je i predsednik Vaterpolo saveza Srbije Milorad Krivokapić uputivši molbu odgovornim ljudima u Beogradu da shvate težak položaj vaterpolo klubova, u sportu koji našoj državi donosi najsjajnije medalje, i reše pitanje uslova za rad.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво