Читај ми!

Grci namučili Srbiju, ali nisu pokvarili plasman u osminu finala

Odbojkaši Srbije pobedili su Grčku sa 3:2 u setovima (25:23, 22:25, 25:16, 28:30, 15:5) u poslednjoj utakmici grupne faze Evropskog prvenstva, pa će u osminu finala takmičenja sa četiri pobede i samo jednim porazom.

Srbija je sa Vukom Todorovićem na poziciji tehničara sigurno počela meč i vrlo brzo stekla veliku prednost od 7:1.

Čuvali su odbojkaši Srbije šest do sedam poena prednosti, ali Grci nisu odustajali, već su uspeli da priđu na poen zaostatka i neočekivano zakomplikuju završnicu prvog seta.

Pri rezultatu 20:18 selektor Kovač je zatražio tajm-aut, nakon kojeg je Aleksandar Atanasijević as servisom ponovo povećao prednost Srbije na tri poena.

Odložili su Grci tako kraj prvog seta, ali je Srbija ipak iskoristila treću set-loptu i došla do prednosti od 1:0 u setovima.

Od samog početka drugog seta Grci su zaigrali dosta hrabrije i odlučnije, što ih je koštalo prva dva poena koja su izgubili greškama na servisu.

Ipak, poremetili su prijem srpskih odbojkaša riskantnim servisima, otežali im organizaciju napada i došli do prednosti od 12:8.

Teško su reprezentativci Srbije uspevali da osvoje nekoliko poena uzastopno. Smanjili su zaostatak u nekoliko navrata na dva poena, ali nisu uspeli da preokrenu rezultat do kraja drugog seta, koji su Grci na kraju osvojili rezultatom 25:22.

Treći set je ličio na prvi, pošto su odbojkaši Srbije ponovo držali sve u svojim rukama, a ovoga puta Grci nisu uspeli ozbiljnije ni da smanje zaostatak i nagoveste uzbudljiviju završnicu seta.

Posle odličnih servisa Atanasijevića i Ivovića, Srbija je došla do 21:15. Grčki selektor je zatražio dva tajm-auta u vrlo kratkom periodu, ali je već bilo jasno da će Srbija doći do nove prednosti - 2:1 u setovima.

Okolić je na neobičan način priveo set kraju, pošto je dva uzastopna poena osvojio direktno iz servisa, ali tako što je lopta dva puta na gotovo identičan način zakačila sajlu i pala u polje nemoćnih Grka.

Tokom celog četvrtog seta nijedna od reprezentacija nije došla do osetnije prednosti. Činilo se da Srbija ipak ide ka sigurnoj pobedi nakon što je Ivović dobrim smečevima obezbedio prednost od 20:18, ali su Grci nakon tajm-auta osvojili tri vezana poena i uveli set u uzbudljivu završnicu tokom koje su se smenjivale meč-lopte za Srbiju i set-lopte, od kojih su Grci jednu iskoristili - 30:28.

Neočekivano su uporni Grci izborili odlučujući peti set i obezbedili sebi vredan bod u borbi za osminu finala, ali nisu mogli više od toga. Već pred promenu strana u petom setu vodila je Srbija 8:4, a Grci su do kraja uspeli da osvoje još samo jedan poen.

Srbija je i pre meča sa Grčkom obezbedila plasman u osminu finala Evropskog prvenstva. Sa četiri pobede, samo jednim porazom i ukupno 12 osvojenih bodova, odbojkaši Srbije će  u narednu fazu takmičenja gotovo izvesno sa druge pozicije u Grupi A.

Imaće srpski reprezentativci četiri dana pauze tokom koje će se ekipa preseliti u Gdanjsk, gde će igrati osminu finala Evropskog prvenstva.

Prema trenutnom stanju na tabelama, protivnik Srbiji najverovatnije će biti Rusija, aktuelni olimpijski vicešampion, ali to još uvek može da se promeni, pošto nisu odigrane sve utakmice grupne faze.

Grci su još uvek jedini bez pobede u Grupi A, što će moći da poprave u sredu, kada ih čeka meč protiv Portugalije. Značiće im osvojen bod protiv Srbije za eventualnu borbu za četvrto mesto u grupi.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво