"Plava četa" je pre 19 godina pokorila Evropu

Muška seniorska reprezentacija Jugoslavija je 16. septembra 2001. u Ostravi, u Češkoj, osvojila prvu titulu prvaka Evrope. Na isti dan pre 25 godina, u Atini 1995. otvorena je nova stranica naše odbojke bronzanom medaljom osvojenom na EP u Grčkoj.

Jugoslavija je u Ostravu stigla kao Olimpijski pobednik iz Sidneja 2000. i do zlata je stigla na impresivan način, baš kao i u Australiji godinu dana ranije.

Ponovo su savladane Rusija i Italija u polufinalu i finalu, samo sada obrnutim redom, sa identičnim rezultatima 3:0.

Za Jugoslaviju su igrali Rajko Jokanović, Goran Marić, Edin Škorić, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković i Igor Vušurović.

Selektor je bio Zoran Gajić, a Aleksandar Boričić, tadašnji predsednik OSJ, bio je vođa delegacije.

"Plava četa" je na tom šampionatu dobila i nekoliko individualnih priznanja.
Korektor Ivan Miljković proglašen je za najboljeg igrača (MVP) i najboljeg poentera, Vasa Mijić za najboljeg igrača u odbrani, a Nikola Grbić bio je najbolji tehničar Evropskog prvenstva.

Na Evropskom prvenstvu u Atini 1995. Jugoslavija je osvojila treću bronzanu medalju na prvenstvima Evrope, prvu posle 1979. u Parizu.

Ujedno, medalja iz Grčke je bila prva u nizu najsjajnijh odličja sa evropskih i svetskih prvenstava, Olimpijskih igara, svetskih kupova i Svetske lige.

U polufinalu u Atini, Jugoslavija je poražena od Italije, aktuelnog svetskog prvaka, da bi potom u meču za bronzanu medalju savladala Bugarsku ekspresno, za samo 58 minuta igre, prepustivši rivalu samo 14 poena.

Reprezentacija je septembra 2011. u Beču osvojila svoje drugo evropsko zlato, pod imenom Srbija. 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво